کرونای دلتا یکی دیگر از جهش های ویروس کروناست که اخیرا در کشور هند شیوع پیدا کرده و به تدریج به کشورهای دیگر نیز انتشار یافته است. احتمالا موج بعدی کرونا در ایران و جهان ناشی از همین جهش است که میتواند مسری تر و خطرناک هم باشد. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص کرونای دلتا بیان می کند؛

ویروس کرونا چیست؟

ویروس های کرونا خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید-19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

سازمان بهداشت جهانی(WHO) چهار نوع ویروس را نامگذاری کرده است که در بین مردم به عناوین زیر شناخته می شوند:

  • کرونای انگلیس/کنت (B.1.1.7)
  • کرونای آفریقای جنوبی (B.1.351)
  • کرونای برزیل (P.1)
  • کرونای هند (B.1.617.2)

تقسیم بندی انواع کرونا با حروف الفبای یونایی

  • ویروس آلفا
  • ویروس بتا
  • ویروس گاما
  • ویروس دلتا

کرونای دلتا چیست؟

نوع دلتا کرونا که با نام کرونا B.1.617.2 نیز شناخته می شود در ابتدا در کشور هند کشف شد اما براساس آمار سازمان جهانی بهداشت، تا کنون در بیش از 70 کشور جهان ردپای آن دیده شده است. جهش ژنتیکی در ذات ویروس ها است و اصلا مسئله ای جدید نیست. در واقع، همه جهش ها خطرناک یا نگران کننده نبوده و پیش از این کرونا نیز بارها جهش کرده است.

خطرناک ترین جهش های این ویروس اما به نوع آلفا (نخستین بار در انگلیس شناسایی شد) نوع بتا، (نخستین بار در آفریقای جنوبی شناسایی شد)، نوع گاما (نخستین بار در برزیل شناسایی شد) و نوع دلتا را شامل می شوند که از دیگر انواع جهش یافته کرونا متفاوت هستند.

کرونای دلتا یا کرونا هندی یک جهش بخصوص در پروتئین سنبله، عنصر نقطه ای که شکل تاج را به ویروس می دهد، را شامل می شود. این پروتئین سنبله همانند قلاب هایی هستند که باید گیرنده ها را در بدن انسان پیدا کرده و به آن ها متصل شوند. تحقیقات نشان داده است که این قلاب ها به گیرنده هایی به نام ACE-2 متصل می گردند. زمانی که پروتئین های سنبله بتوانند سلول ها را باز کرده و به آن ها ورود کنند، آلودگی با تکثیر کد ژنتیکی ویروس گسترش می یابد.

برخی از جهش های کلیدی کرونا هندی همانند E484Q ،L452R و P614R کار پروتئین های سنبله را برای اتصال به گیرنده های ACE-2 بسیار راحت تر می کنند. این بدان معناست که این نوع ویروس کرونا می تواند سریع تر نسبت به سایر انواع ،بدن را آلوده کرده و خود را تکثیر کندو از سیستم ایمنی بدن نیز آسان تر فرار کند.

انواع کرونا

کرونای دلتا چیست

سرایت پذیری کرونای دلتا

ایالات متحده آمریکا و بریتانیا ۴۳ درصد از جمعیت خود را کاملا واکسینه کرده اند. اما کرونای دلتا در این چند هفته اخیر موارد ابتلا در بریتانیا را افزایش داده تا جایی که مسئولان بهداشت بریتانیا را نگران کرده است.

افزایش مبتلایان به کوید۱۹ در هند هم مشاهده شده است و کرونای دلتا در این کشور قربانی بسیاری داشته است. به همین دلیل کارشناسان به این نتیجه رسیده اند که سرایت پذیری این نوع از کوید۱۹ بسیار بالاست. در واقع کرونای دلتا ۴۰درصد بیشتر از کرونای آلفا سرایت پذیر است.

شدت بیماری زایی کرونای دلتا

شواهد اولیه نشان داده است که کرونای دلتا خطر بستری شدن در بیمارستان را بیشتر از کرونای آلفا بالا می برد. همچنین بررسی سازمان بهداشت عمومی بریتانیا روی بیش از ۳۸هزار نفر مبتلا به کووید۱۹ نشان داد که کرونای دلتا، ۶۱,۲درصد بیشتر از کرونای آلفا خطر بستری شدن افراد در بیمارستان را بالا می برد. این وضعیت نشان می دهد کرونای دلتا می تواند شدت بیماری را در مقایسه با کرونای آلفا بسیار افزایش دهد.

بررسی ها نشان داده است کرونای دلتا بیشتر افرادی را گرفتار و راهی بیمارستان کرده است که هنوز واکسن کرونا دریافت نکرده اند. این نتیجه نشان می دهد که وقتی افراد در برابر کوید۱۹ کاملا واکسینه شوند، حتی کرونای دلتا نمی تواند آنها را چنان بیمار کند که در بیمارستان بستری شوند.

نشانه های کرونای دلتا

تب در این بیماری معمول است و مقدار تکثیر کرونای دلتا در بدن فرد مبتلا بسیار بالاتر از چیزی است که در شروع این عالم گیری مشاهده شده است و فرد مبتلا پس از ۳ یا ۴ روز به شدت مریض می شود. در بریتانیا در حال حاضر ۹۱ درصد موارد ابتلا از نوع کرونای دلتاست و این بیماران علایمی چون سردرد، گلودرد و آبریزش بینی دارند.

جوان ترها هنگام ابتلا به کرونای دلتا ممکن است احساس سرماخوردگی داشته باشند اما این ویروس را به افرادی که در خطر ابتلای شدید هستند منتقل کنند. همچنین افراد مبتلای بدون علامت هم می توانند این ویروس را به دیگران سرایت دهند. افراد باید مراقب علایمی مانند سرفه، تنگی نفس، سردرد، خستگی، از دست دادن حس بویایی یا چشایی باشند.

پیشگیری از کرونای دلتا

  • دستان خود را بطور مرتب با آب و صابون بشوییم و یا با مواد ضدعفونی کننده الکی تمیز کنیم.
  • بهداشت تنفسی را رعایت کرده و دهان و بینی را به هنگام عطسه و سرفه با آرنج یا دستمال بپوشانیم.
  • فاصله ۱ متری را با سایرین در محیط های عمومی رعایت کنیم.
  • از لمس چشم، دهان و بینی خودداری کنیم.
  • حدالامکان از بازدید بازارهای فروش حیوانات زنده و تماس مستقیم با حیواناتی مثل گربه ها و سگ های ولگرد، جوندگان، پرندگان و خفاش ها اجتناب کنیم.
  • از مصرف محصولات دامی بصورت خام خودداری کنیم.
درمان کرونای دلتا

پیشگیری از کرونای دلتا

درمان کرونای دلتا

تاکنون داروی اختصاصی و روش درمانی قطعی برای ویروس کرونا و بیماری کووید-19 مشخص نشده است. درمان های حمایتی همچون اکسیژن تراپی، مدیریت مایعات تجمع یافته در ریه ها و استفاده از آنتی بیوتیک های وسیع الطیف برای جلوگیری از وقوع عفونت های ثانویه باکتریایی در بیماران مبتلا به کووید-19، از مهمترین استراتژی های مدیریت درمان می باشند.

بر اساس تحقیقات انجام شده در ارتباط با مکانیسم مولکولی عفونت کووید-19 و سازمان دهی ژنومی SARS-CoV-2 ، چندین روش درمانی هدفمند مطرح شده اند تا از طریق آنها بتوان عوامل ویروسی را مورد هدف قرار داد و اختلالات موثری بر علیه آن ایجاد نمود.

مهار کنندگان هدفمند ویروسی

در حال حاضر استفاده از رمدسیور برای درمان بیمار کووید-19 از سوی سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و دارو ایالت متحد آمریکا مورد تایید قرار گرفته است. بر این اساس به نظر می رسد که آنالوگ های نوکلئوزیدی دیگر، همچون فاوی پیراویر (Favipiravir)، ریباویرین (Ribavirin)، و گالی دسی ویر (Galidesivir)، ممکن است کاربرد بالینی بالقوه ای بر ضد SARS-CoV-2 داشته باشند.

آنتی بادی و پلاسما درمانی

روش پلاسما درمانی بر اساس استفاده از آنتی بادی های اختصاصی ضد ویروس SARS-CoV-2 در افراد بهبود یافته از بیماری کووید-19 در جهت درمان مبتلایان بد حال این بیماری می باشد. از این رو, بسیاری از بیماران بهبود یافته از بیماری کووید-19 برای اهداء پلاسما خود داوطلب می باشند. این روش برای درمان بیماری های SARS و MERS نیز کاربرد داشته است. استفاده از این روش در افراد مبتلا به فرم حاد و شدید بیماری کووید-19 نتایج مطلوبی را نشان داده است.

واکسن کووید 19 و کرونای دلتا

واکسن بر تمامی جهش های ویروس کرونا تاثیر دارد و تاکنون اطلاعاتی در خصوص عدم تاثیر واکسن بر نوع دلتا بدست نیامده است. در مجموع ثابت شده است که واکسن بر روی انواع جهش ها حتی نوع دلتا موثر است چرا که قطعه ای که برای واکسن انتخاب می شود معمولا اپیتوپ های زیادی را در بر می گیرد و صرفا یک نوع آنتی بادی تولید نمی شود.

اپیتوپ ها در واقع مولکول هایی هستند که سیستم ایمنی بدن را برای پاسخ دادن تحریک می کنند و در یک واکسن انواع اپیتوپ ها استفاده شده و بدیهی است که بر روی نوع دلتا نیز اثربخش است، گرچه این احتمال وجود خواهد داشت که در نوع واکسنی که تزریق می شود، میزان اثربخشی متفاوت باشد، اما در مجموع، واکسن بر روی انواع ویروس جهش یافته اثرگذار است چرا که تزریق واکسن عامل مهمی در کاهش مرگ ومیرهای ناشی از ابتلا به ویروس کروناست.

بواسطه علم بیوانفورماتیک می توان جهش های ویروس را پیش بینی کرد و خیلی از شرکت های تولیدی واکسن همواره به فکر آپدیت کردن واکسن هستند و این آمادگی را دارند چنانچه جهشی اتفاق افتاد که نتوان آن را کنترل کرد سریعا واکسن را متناسب با نوع جهش آپدیت کنند و تاکنون اکثر واکسن ها بر روی انواع جهش ها اثربخش بوده اند.

درمان های خانگی کرونای دلتا

قرنطینه کردن

قرنطینه کردن افراد آلوده و به حداقل رساندن تماس های مستقیم با آنها و یا اشیاء و وسایل شخصی و سطوح مرتبط با آنها، نقش اساسی در جلوگیری از انتقال ویروس کووید-19 به روش های هوایی و فومیت (تماس با سطوح آلوده) دارد.

مصرف مایعات فراوان

اولین کار این است که میزان مایعات بدن شان را افزایش دهند. در فصل سرد بیشتر مایعات گرم و ولرم و در فصل گرم هم مایعاتی که بیشتر دوست دارند. این مایعات کم نمک و کم شکر باشد. مانند آبمیوه های طبیعی. حتما در این دوره باید ادرار فرد در خانه اندازه گیری شود. یک لیتر در شبانه روز ادرار داشته باشد، کمتر شود، علامت خطر است، اما بیشتر باشد، خوب هم هست.

تمرینات تنفسی

اقدام بعدی تمرین تنفس برتر است که حتما کمک می کند. به طوری که روزانه پنج الی شش بار این تمرین را انجام دهد. ظرفیت ریه اش را پُر اکسیژن معمولی هوا کرده یا اگر می تواند لب پنجره یا روی پشت بوم از هوای آزاد، یک دم عمیق می کشد، نفسش را دو تا سه ثانیه نگه می دارد و بعد با سرعت بیشتری به بیرون بازدم می کند. دوباره دو سه ثانیه نفسش را نگه می دارد و دوباره یک دم عمیق می کشد. به همین ترتیب دم و بازدم به اضافه دو نگهداشت تنفسی را انجام می دهد که چند بار تمرین می کند. این تمرین باعث می شود که کل ریه پر از اکسیژن شود و ویروس نتواند در آنجا زندگی کند.

توصیه های طب سنتی برای درمان کرونای دلتا

درمان های خانگی کرونای دلتا

مصرف داروهای بدون نسخه

در عین حال افراد دارای علائم سرماخوردگی، از قرص های سرماخوردگی معمولی هر هشت ساعت، شربت دیفن هیدرامین هر هشت ساعت، روزانه یک قرص ویتامین دی ۱۰۰۰، روزانه یک قرص زینک و روزانه چهار قرص ویتامین سی ۲۵۰ استفاده کنند. اگر علائم گوارشی پیدا کردند، با ORS خودشان را درمان کنند که دستور مصرف آن روی بسته بندی نوشته شده است. اگر حالت تهوع داشتند بزرگسالان می توانند یک یا دو قاشق شربت دیفن هیدرامین قبل از غذا مصرف کنند و کودکان زیر ۹ سال هم نصف قاشق مصرف کنند. در این دوره هیچ آنتی بیوتیکی جز با نظر پزشک لازم نیست. هر داروی دیگری که خودسرانه بخواهند مصرف کنند، ممکن است بیماری را به فاز دوم برسانند.

توصیه به بیماران دیابتی!

افرادی هم که به بیماری دیابت مبتلا هستند، حتما قندشان را با دقت بیشتر کنترل کنند، هیچ دارویی از قندشان را قطع نکنند. بیماری های زمینه ای هم حتما داروهایشان را ادامه دهند و قطع نکنند.

توصیه های طب سنتی برای درمان کرونای دلتا

مصرف غذاهای سبک

بهترین توصیه، کم کردن درصدی از حجم غذای مصرفی است و اینکه در غذای خود حتما از سیر، پیاز و سبزی های همچون گشنیز و جعفری استفاده کنید چون اینها خاصیت ضد میکروبی دارند. همچنین اصلاح وضعیت غذایی از فست فود و غذاهای چرب و شیرین به سمت سبزی جات و غذاهای بخارپز کمک می کند که سیستم ایمنی بدن تقویت شود و اگر در معرض ویروس هم قرار گرفت آسیب کمتر ببیند.

مصرف مرکبات و سیب

در منابع طب سنتی استفاده از مرکبات مانند لیمو شیرین، لیموترش و به خصوص نارنج بسیار توصیه شده، اینها علاوه بر تامین ویتامین سی، باعث دفع سموم بدن می شوند؛ سیب نیز به تقویت قوای جسمانی بسیار کمک می کند.

تنظیم خواب

بهتر زمان خواب 2 ساعت قبل از نیمه شب و 2 ساعت بعد از نیمه شب است؛ در این شرایط ترشحات هورمونی منظم و هضم غذا به خوبی انجام می شود.

رفع یبوست

یبوست باعث می شود مواد زاید در بدن باقی بماند و تناسب باکتریایی بدن بهم بخورد. در این وضعیت باکتری مضر در بدن افزایش پیدا می کند و باکتری های مفید کم می شوند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود.

داشتن تحرک کافی

در شرایطی که توصیه می شود جز در موارد ضروری از خانه خارج نشوید، نباید فعالیت جسمانی مان کم شود، چرا که کم تحرکی هم باعث ضعف سیستم ایمنی می شود چون مواد زایدی که باید از طریق تعریق دفع شوند، در بدن باقی می مانند. در خانه هم می توان تحرک داشت؛ یوگا، تند راه رفتن در خانه، حرکت دراز و نشست و هر کاری که باعث شود، عضله ها به حرکت درآیند و تنفس تند تر شود، خیلی کمک می کند.

شستشوی حلق و بینی

یک کار ساده شست وشوی مداوم حلق و بینی با آب نمک رقیق است. روزی دو سه بار و این کمک می کند که اگر ویروس در این مناطق وارد شده، از بین برود.

دمنوش های گیاهی

مصرف دمنوش ها و گیاهان دارویی مانند زنجبیل، دارچین، بابونه، سرخارگل منجر به کاهش میزان ابتلا می شوند.کارهای علمی انجام شده است که مصرف شیرین بیان یا به صورت قرص یا دمنوش می تواند به کاهش ابتلا به کوید۱۹ کمک کند. ترکیب سیاه دانه و عسل و مصرف یک قاشق چایخوری نیز به صورت روزانه هم از دیگر عوامل موثر در این زمینه است.

کرونای دلتا

توصیه های طب سنتی برای درمان کرونای دلتا

زنجبیل

از آنجا که مزاج این ویروس سرد است، ما برای درمان بیماران کرونایی از "زنجبیل" استفاده کردیم و تحقیقات علمی بسیار زیادی درباره این گیاه انجام شده است. البته در درمان کرونا مصرف زنجبیل به صورت حب صورت می گیرد زیرا دمنوش زنجبیل حساسیت ایجاد می کند؛ خصوصاً در تابستان که تشدید هم می شود.

خواص زنجبیل در درمان بیماریهای ریوی شناخته شده است؛ به همین دلیل است که از گیاهان دیگری که مزاج گرم دارند استفاده نشده است؛ اثربخشی زنجبیل خارج از اثربخشی مزاجی آن است و اگر بیماری، دچار خارش شود، با عرق شاهتره کمی مزاج او را تعدیل می کنیم.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید