کرونای لامبدا یکی دیگر از جهش های ویروس کروناست که اخیرا در برخی کشورها دیده شده است و احتمال ورود آن در ماه های آینده به ایران نیز زیاد است. با وجود اینکه هنوز بسیاری از کشورها از جمله کشور ما درگیر کرونای دلتا است، اما احتمال شیوع جهش دیگر یعنی لامبدا نیز نگرانی هایی را ایجاد کرده است. تانما در این مطلب علاوه بر نشانه های کرونای لامبدا، روش های درمانی آن را بیان می کند؛

کووید 19 چیست؟

بیماری کرونا (کووید-۱۹) یک بیماری مسری است که در اثر ویروس جدید کرونا شیوع پیدا کرده است. اکثر افراد مبتلا به کووید-۱۹ دچار بیماری خفیف تنفسی می­ شوند و بدون نیاز به درمان ویژه بهبود پیدا می­ کنند. احتمال بروز بیماری جدی در افراد مسن و کسانی که بیماری زمینه ای نظیر بیماری قلب و عروق، دیابت، بیماری مزمن تنفسی و سرطان دارند بیشتر است.

انواع کرونا چیست؟

دانشمندان ویروس کرونا را به چهار دسته تقسیم کرده­ اند: آلفا، بتا، گاما و دلتا. هفت نوع از این ویروس­ها روی انسان­ها اثر می­گذارند:

  • ۲۲۹E (آلفا)
  • NL63 (آلفا)
  • OC43 (بتا)
  • HKU1 (بتا)
  • MERS-CoV، ویروس بتا که باعث بروز سندرم تنفسی خاورمیانه می­شود (MERS)
  • SARS-CoV، ویروس بتا که باعث بروز سندرم حاد تنفسی می­شود (SARS)
  • SARS-CoV-2، که باعث بروز کووید-۱۹ می­شود.

همچنین نوع جهش یافته دلتای ویروس کرونا با نام علمی B.1.617.2 اولین بار در اکتبر ۲۰۲۰ در ایالت مهاراشترای هند دیده شد و به سرعت در سراسر هند و تمام دنیا پخش شد. به همین دلیل ابتدا این نوع ویروس، جهش هندی ویروس کرونا نامیده می شد.

کرونای لامبدا چیست ؟

این نوع ویروس، مدلی جدید از کووید ۱۹ است که در ایالت متحده و آمریکای جنوبی گسترش یافته است. این نوع ویروس که بانام C.۳۷ شناخته می شود، قابلیت انتقال بیشتری نسبت به کرونای دلتا دارد. لامبدا، الگوی منحصربه فرد از هفت جهش در پروتئین سنبله دارد که ویروس از آن برای آلوده کردن سلول های انسانی استفاده می کند.

کرونای لامبدا

انواع کرونا

تاریخچه کرونای لامبدا

Lambda یا سارس-کوو-۲ برای اولین بار در پرو بررسی و شناخته شد. نمونه هایی از آن نیز در تاریخ دسامبر ۲۰۲۰ میلادی یافت شده است. این ویروس عامل ابتلای بیش از ۸۰ درصد از مبتلایان جدید در آمریکای جنوبی بود. جالب است بدانید که یکی از دلایل اصلی تعداد زیاد موارد ابتلا به کرونا در پرو ظهور نوع لامبداست.

سرایت پذیری کرونای لامبدا

در حالی که هنوز مشخص نیست که این نوع جدید بیشتر قابل انتقال است یا خیر، دانشمندان می گویند که گونه لامبدا تعدادی جهش را حمل می کند که به طور بالقوه می‎تواند منجر به افزایش قابلیت انتقال یا مقاومت در برابر آنتی بادی های واکسیناسیون COVID-۱۹ نشان دهد. یکی از جهش های شناسایی شده در سویه لامبدا، T۸۵۹N نام دارد.

شدت بیماری زایی کرونای لامبدا

در هر صورت با توجه به این خصوصیات ویروسی، ما با یک سویه ای در ارتباط هستیم که هم گذردهی بالایی دارد و هم گریز از سیستم ایمنی اش بالا است. مطالعات اولیه در کشورهایی که با شیوع بالایی از لامبدا مواجه هستند؛ نشان می دهد ویروس لامبدا می تواند بیماری شدیدتری را به وجود بیاورد حتی در گروه های سنی جوان نیز لامبدا منجر به بیماری زایی شدیدتر می شود.

افراد در معرض خطر کرونای لامبدا

به اعتقاد دانشمندان، عملکرد سیستم ایمنی بدن نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های تنفسی از جمله بیماری کووید -۱۹ دارد که با تغذیه مناسب تقویت می شود و یکی از عوامل افزایش میزان ابتلا به کرونای لامبدا، وجود بیماری های زمینه ای مانند دیابت و بیماری های ریوی ، قلبی، سوء تغذیه و نداشتن تغذیه صحیح است.

علائم ابتلا به سویه لامبدا ویروس کرونا کدام است؟

در حال حاضر ، هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد علائم نوع جدید C.37 یا کرونا لامبدا ، متفاوت از سایر گونه های کروناویروس باشد. بر اساس گزارش NHS ، علائم اصلی COVID-19 عبارتند از:

تب

این بدان معناست که هنگام لمس قفسه سینه یا پشت احساس گرما می کنید (نیازی به اندازه گیری درجه حرارت نیست)

سرفه جدید و مداوم

این بدان معنی است که بیش از یک ساعت سرفه می کنید یا سه یا چند بخش سرفه در 24 ساعت (اگر معمولاً سرفه می کنید ، ممکن است بدتر از حد معمول باشد)

از دست دادن یا تغییر حس بویایی یا چشایی

این بدان معناست که نمی توانید چیزی را بو کنید یا بچشید، یا بو یا طعم چیزها با حالت عادی متفاوت است. اکثر افرادی که علائم کووید 19 دارند حداقل یکی از موارد بالا را خواهند داشت.

پیشگیری از کرونای لامبدا

علائم کرونای لامبدا

خطرات کرونای لامبدا چیست؟

سویه لامبدا با انتقال و مقاومت بالاتر در برابر آنتی بادی ها معرفی شده اما متخصصان بهداشت می گویند که برای اثبات این واقعیت به اطلاعات بیشتری نیاز است. همچنین مشخص شده است که جهش L452Rاز آنتی بادی های ایجاد شده فرار می کند و باعث افزایش عفونت ویروسی می شود. داده های کنونی نشان می دهد که جهشQ۴۵۲L موجود در نوع لامبدا ممکن است خصوصیات مشابهی از عفونت نوع دلتا داشته باشد.

پیشگیری از کرونای لامبدا چگونه است؟

به گفته متخصصان، کمبود دریافت مواد غذایی و کمبود ویتامین هایی مانند ویتامین C و A و D و تضعیف سیستم ایمنی بدن احتمال ابتلاء به بیماری ها را افزایش می دهد؛ بنابراین مصرف روزانه منابع غذایی دارای ویتامین C مانند سبزی و سالاد همراه با غذا می تواند مقاومت بدن را در مقابل انواع بیماری ها از جمله کرونا افزایش دهد.

همچنین میوه هایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، کیوی و سبزی هایی مانند انواع کلم، گل کلم، شلغم، فلفل سبز، فلفل دلمه ای، جعفری، پیازچه، شاهی، گوجه فرنگی از منابع غذایی دارای ویتامین C محسوب می شوند. هویج، کدو حلوایی و سبزی های سبز تیره مانند اسفناج، برگ چغندر و برگ های تیره رنگ کاهو نیز از منابع خوب ویتامین A هستند.

بنابراین اگر مردم فاصله گذاری اجتماعی را رعایت نکنند، باعث می شود تا ابتلای یکی از اعضا، همه افراد خانواده را درگیر کند، افراد تا قبل از انجام واکسیناسیون در هنگام خروج از منزل و حضور در مراکز شلوغ باید از ماسک استفاده کنند و به هیچ وجه شستن دست ها با آب و صابون را فراموش نکنند. مردم باید از برگزاری دورهمی های خانوادگی بپرهیزند تا زنجیره انتقال بیماری کرونا قطع شود.

درمان کرونای لامبدا چیست؟

درمان های خانگی کرونا لامبدا

داروی تب بُر مصرف کنید

اگر تبتان بالاست و بدن درد دارید می توانید از داروی تب بُر استفاده کنید. استامینوفن دارویی است که معمولاً برای کنترل تب توصیه می شود.

مایعات زیاد بنوشید

تب معمولاً باعث تعریق می شود که به معنی از دست رفتن مایعات بدن است. پس مایعات زیاد بنوشید (ترجیحاً آب، آبمیوه طبیعی و بدون قند). نوشیدنی های کافئین دار توصیه نمی شوند.

نوشیدنی های گرم بنوشید مانند چای، دمنوش و سوپ مرغ: مایعات گرم، راه های هوایی تان را گرم می کنند و سبب شل شدن موکوس، غشای حلق و راه های تنفسی فوقانی می شوند.

کمی عسل می تواند گلودرد را تسکین دهد اما به بچه های زیر یک سال نباید عسل بدهید.

استراحت کنید

بدن شما برای مبارزه با ویروس ها نیاز به انرژی دارد. فقط استراحت کنید و اجازه دهید بدنتان کارش را انجام دهد.

بخور دهید

دوش آب داغ بگیرید، از دستگاه بخور استفاده کنید یا به هر صورت دیگری بخار آب داغ تنفس کنید. این کار باعث تسکین گلودرد شده و راه های هوایی را باز می کندتا راحت تر نفس بکشید.

آب نمک غرغره کنید

هر چند هنوز از نظر علمی ثابت نشده که غرغره کردن آب نمک کمکی به کنترل علائم کرونا بکند اما خیلی از افراد ادعا می کنند گلودردشان با این راهکار تسکین می یابد. به هر حال امتحان کردن آن ضرری ندارد. بدین منظور یک قاشق چای خوری نمک را در یک لیوان آب جوشیده ولرم حل کنید. بعد از غرغره کردن، روشویی را ضدعفونی کنید.

یک تکه یخ بمکید

اگر گلویتان در اثر سرفه دردناک شده سرما ممکن است با بی حسی به کاهش و تسکین موقت گلودردتان کمک کند.

قرص یا آبنبات سرفه بمکید

این راهکارها نیز دهان و گلویتان را مرطوب نگه می دارند و سرفه هایتان را کم می کنند.

خطرات کرونای لامبدا

درمان خانگی کرونای لامبدا


داروی سرفه را امتحان کنید

اگر سرفه هایتان خلط دار است می توانید شربت اکسپکتورانت بخورید تا ترشحاتتان رقیق شود. اگر سرفه های خشک دارید، شربت ضدسرفه چیزی است که نیاز دارید اما نوع مناسب آن را انتخاب کنید.

آرام نفس بکشید

کُندتر کردن ریتم تنفس می تواند به شما کمک کند دوباره درست تنفس کردن را شروع کنید.

استفاده از تکنیک های ریلکسیشن یا مدیتیشن

این تکنیک ها با منظم و آرام کردن ریتم تنفس کمکتان می کنند بدنتان را آرام کنید. ضمناً داشتن تنگی نفس ممکن است سبب اضطرابتان شود اما با کمک تکنیک های ریلکسیشن می توانید اضطراب را از خودتان دور کنید.

استفاده از اسپری استنشاقی

به احساسی که در سینه تان دارید توجه کنید و به یاد بیاورید قبلاً پزشکتان بابت کدام علائم، اسپری استنشاقی تجویز کرده بود. از اسپری هیچ کس دیگر استفاده نکنید و فقط نوعی را مصرف کنید که برایتان تجویز شده بود. قسمت دهانی اسپری را بعد از مصرف ضدعفونی کنید.

توصیه های طب سنتی برای درمان کرونای لامبدا

دمنوش پنج گیاه

با دم کردن مقدار برابری از آویشن، مریم گلی، شیرین بیان، زوفا و زنجبیل می توان دمنوش پنج گیاه را تهیه کرد که ضمن تامین حرارت بدن، بلغم عفونی شده را از بدن خارج و از سوی دیگر مشکلات و عوارض بیماری ویروسی را نیز دفع کند.

دمنوش شیرین بیان

شیرین بیان به دو روش مصرف می شود که در روش اول باید نصف قاشق چایخوری رب شیرین بیان را روزانه بخوریم، اما در روش دوم یک قاشق مرباخوری از پودر ریشه شیرین بیان را در یک لیوان آب جوش می ریزیم و بعد از گذشت 10 دقیقه، آن را صاف می کنیم و با شکر می نوشیم که در صورت ابتلا به فشار خون باید با مشورت پزشک متخصص مصرف شود.

جوشانده عناب و شیرین بیان

درست کردن جوشانده عناب و شیرین بیان ابتدا پنج عدد عناب را نیم کوب می کنیم و در داخل ظرفی قرار می دهیم و سپس یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان به همراه یک و نیم لیوان آب را به آن اضافه کنیم و روی شعله ملائم قرار می دهیم تا بجوشد و نصف لیوان آب بخار شود؛ بعد از آن جوشانده را صاف کرده و هر 12 ساعت نصف لیوان را مصرف می کنیم.

دمنوش گل گاوزبان و شیرین بیان

یک قاشق چایخوری پودر ریشه «شیرین بیان» و یک قاشق غذاخوری گل گاوزبان نیم کوب شده را در داخل یک لیوان آب جوش بریزیم و بعد از 10 دقیقه، دمکرده را صاف و هر 12 ساعت یک دوم لیوان را مصرف کنیم.

دم نوش بنفشه، پنیرک یا ختمی؛ درمان سرفه خشک

بهتر است یک قاشق غذاخوری از هر یک از این گیاهان را به صورت نیم کوب در داخل یک لیوان آب جوش قرار دهیم تا به مدت 10 دقیقه دم بکشد و بعد از صاف کردن، جرعه جرعه میل کنیم.

دم کرده به دانه؛ درمان سرفه خشک

یک قاشق مرباخوری از به دانه را در داخل یک لیوان آب جوش می ریزیم تا دم بکشد و لعاب بدهد؛ سپس دانه ها را جدا کرده و هر 20 دقیقه تا نیم ساعت حدود دو قاشق غذاخوری از این دم کرده را میل می کنیم تا مخاطات نرم شود.

عناب و دارچین؛ درمان سرفه های خلط دار

برای تهیه این جوشانده باید پنج عدد عناب نیم کوب را به همراه حدود سه سانت چوب دارچین در داخل قوری قرار دهیم و بعد از 20 دقیقه دم کشیدن، هر هشت ساعت مصرف کنیم.

واکسن کرونا و کرونای دلتا

توصیه های طب سنتی برای درمان کرونای لامبدا

دمنوش دارچین؛ درمان ضعف کرونایی

افرادی که به واسطه مبتلا شدن به کووید، دچار ضعف و بی حالی هستند می توانند از دم نوش دارچین استفاده کنند. برای درست کردن این دم نوش باید حدود 10-8 سانت چوب دارچین را در داخل یک لیوان آب جوش قرار دهیم تا حدود یک تا دو ساعت دم بکشد و بعد از صاف کردن، به همراه شیرین کننده هر هشت ساعت نوشیده شود؛ البته استفاده از این دم نوش منوط به نداشتن تب است.

زردچوبه

مطالعات جدید دانشمندان امریکایی نشان می دهد ترکیبات موجود در زردچوبه به نام کورکومین می تواند یک گزینه درمانی باشد. کورکومین خاصیت ضد ویروسی دارد و می تواند عوارض ریوی ناشی از کووید 19 را بهبود بخشد. در این مطالعه آمده است کورکومین مسیرهای التهابی را تعدیل می کند و با کاهش قدرت تکثیر ویروس، از ورود آن به سلول میزبان جلوگیری می کند.

درمان دارویی کرونای لامبدا

آنچه که به عنوان دارو برای بیماری کووید-۱۹ در نظر گرفته شده، دارویی است که بتواند در ICU بیمارستان ها به کاهش مرگ بیماران مبتلا منجر شود. بر این اساس تاکنون ۳ داروی "کورتیکوئید استروئید"، "داروی ضد انعقاد" و "اکسیژن" به عنوان داروهایی که در کاهش مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا موثر هستند، معرفی شده اند.

بیماران سرپایی کرونا نیز داروهایی همچون "اسلتامیویر"، "هیدروکسی کلروکین"، "آزیترومایسین"، "کوآموکسی کلاو" و "ناپروکسن"، دریافت می کنند. پلاسما درمانی و پلاسما فرز نیز به صورت محدود در برخی بیمارستان ها انجام می شود.

در خصوص واکسن کووید ۱۹ و کرونای لامبدا چه می دانید؟

اگر چه به طور کلی لامبدا مانند همه جهش های ویروس کرونا نگران کننده است، اما در حال حاضر دلیلی وجود ندارد که باور کنیم لامبدا به طور خاص آسیب بیشتری خواهد رساند. علاوه بر لامبدا سه جهش دیگر ویروس کرونا با نام های اتا (در چندین کشور شناسایی شده است)، آیوتا (در ایالات متحده آمریکا شناسایی شده است) و کاپا (هند) نیز در فهرست جهش های قابل توجه دسته بندی شده اند.

محققان دریافتند که واکسن های mRNA در برابر نوع لامبدا مؤثر است. هر دو واکسن کرونا فایزر و مدرنا که در آمریکا تولید می شوند mRNA هستند به این معنی که حاوی مواد ژنتیکی هستند که به سلول های بدن دستور می دهد تا کرونا ویروس تولید کنند که پس از آن واکنش ایمنی بدن را برمی انگیزد. نتایج نشان می دهد که واکسن های مورد استفاده فعلی در برابر نوع لامبدا محافظت ایجاد می کنند.

لامبدا دارای جهش هایی بود که توانایی فرار از خنثی سازی آنتی بادی های ایجاد شده توسط CoronaVac را داشت. CoronaVac یک واکسن است که در چندین کشور آسیایی مورد استفاده قرار می گیرد و با تزریق نسخه غیر فعال ویروس کرونا عمل می کند که سپس باعث واکنش ایمنی می شود محققان تأکید کرده اند که برای تأیید اثربخشی واکسن ها مطالعات بیشتری لازم است.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید