کرونا ویروس یک بیماری بسیار مسری است که نزدیک به یکسال از انتشار آن در دنیا می گذرد اما متأسفانه هنوز درمان و واکسن مشخصی برای آن کشف نشده است. کرونا ویروس اثرات و عوارض زیادی می تواند بر بدن افراد داشته باشد که یکی از آن خطرات کرونا برای باروری است. تانما در این مطلب ضمن بیان علائم ناباروری کرونایی، روش های پیشگیری و درمان ناباروری کرونایی را مطرح می کند؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا ویروس

انواع متفاوتی از ویروسهای کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

نشانه های کرونا

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم

ناباروری و کرونا

کرونا روی همه سلول ها عارضه می گذارد، اما فعلا بیشترین درگیری در نواحی تنفسی بوده و به سمت تأثیرگذاشتن بر روی گوارش، قلب و عروق و مغز رفته است. هرکدام از این عارضه ها بر بحث باروری هم تأثیر می گذارد، اما هنوز این تأثیر شناسایی نشده است و زمان می برد تا بتوان ناباروری در کرونا و تأثیری که بر توان جنسی افراد می گذارد را اثبات کرد.

البته تحقیقات زیادی در این زمینه صورت نگرفته، کرونا شباهت زیادی به سارس دارد و این عفونت ها به گیرنده سلولی مشابه حمله می کنند. ویروس سارس می تواند باعث آسیب شدید به دستگاه تناسلی شود که نتیجه آن، ناباروری است.

علل ناباروری کرونایی

ناباروری و کرونا

علل ناباروری کرونایی

هر بیماری ویروسی که سبب ایجاد تب در بدن افراد شود می تواند باعث کاهش تولید اسپرم و تحرک آن شود که این امر بطور بالقوه می تواند باعث ناتوانی در باروری شود. در خصوص ناباروری موقت کرونایی باید گفت که بر اساس اطلاعات فعلی این بیماری نیز گذرا است و پس از گذشت ۳ تا ۴ ماه سطح زندگی به شرایط قبل بازمی گردد.

عوارض ناباروری کرونایی

بروز این نگرانی ها و تنش های فکری می تواند بر روی بالانس و تنظیم هورمونی اثر گذار باشد و این امر ممکن است حتی برای افرادی که مبتلا به کرونا ویروس نشده باشند، رخ دهد. از طرف دیگر از آنجا که گیرنده هایی که ویروس از آنها برای ورود به سلول استفاده می کند، در سطح سلول های سازنده هورمون جنسی مردانه، یعنی تستوسترون نیز وجود دارند، این احتمال مطرح شده که ابتلا به این ویروس عوارض ماندگاری بر عملکرد جنسی مردان داشته باشد.

اگر ابتلا به این ویروس ها باعث ایجاد التهاب شود، آثار مخرب آن طولانی مدت خواهد بود. البته، باید دوباره یادآوری کنم که این فرضیات حاصل تعمیم مطالعات انجام شده درباره ویروس های مشابه است و هنوز درباره عوارض بلندمدت این ویروس مطالعات جامع و گسترده انجام نشده است.

کرونا و ناباروری در مردان

تحقیقات نشان داد کووید۱۹ می تواند با از بین بردن سلول های بیضه که مسئولیت تولید اسپرم تازه را دارند، باعث عقیم شدن آقایان شود. دانشمندان می گویند هنوز مشخص نیست این عقیم شدگی برگشت پذیر است یا خیر و مشکلاتی که درپی آن برای آقایان ایجاد می شود به چه میزان جدی است. برای مثال تحقیقات نشان داده است بیماری اوریون می تواند بر توان باروری آقایان تاثیر بلند مدت بگذارد و باعث ناتوانی در تولید اسپرم در آن ها شود. محققان می گویند شاهد چنین تأثیری بر قدرت باروری آقایان از سوی کووید ۱۹ هستیم.

البته به هیچ عنوان جای تعجب ندارد که ویروس کرونا توانایی کاهش تولید اسپرم در انسان را داشته باشد. افراد مبتلا به کووید ۱۹ ناخوش احوال هستند و سیستم ایمنی شان تضعیف می شود. حتی یک بیماری مانند آنفلوانزا نیز می تواند باعث کاهش موقت تولید اسپرم در مردها شود. سؤال اصلی این است که این ناباروری چقدر طول خواهد کشید و آیا این امر موقتی است یا فرد به طور دائمی عقیم می شود.

کرونا و ناباروری در زنان

کرونا و ناباروری در مردان

کرونا و ناباروری در زنان

نتایج یک مطالعه جدید که در نشریه(Jining Medical University) منتشر شده است ، به زنان در مورد ناباروری احتمالی به دلیل ابتلا به ویروس کرونا هشدار داد. متخصصان دانشگاه پزشکی «جینینگ» در پی یک مطالعه به این نتیجه رسیدند که ابتلا به بیماری COVID-19 می تواند دستگاه تولید مثل زنان را تحت تأثیر قرار دهد.

دانشمندان خاطرنشان كردند كه پاتوژن ها می تواند در اندام های دستگاه تناسلی نفوذ كند، زیرا دستگاه تناسلی حاوی مقدار زیاد آنزایم ACE2(پروتئین آنزیم آنژیوتانسین) می باشد. این از طریق این پروتئین، ویروس وارد بدن می شود. کارشناسان همچنین درباره حضور این پروتئین نه فقط در ریه ها، بلکه در کبد کلیه ها و سیستم عصبی مرکزی صحبت کردند.

پیشگیری از ناباروری کرونایی

ماسک بزنید

مردانی که به کرونای شدید مبتلا شده اند احتمال دارد که برای یک دوره زمانی نامشخص باروری خود را از دست بدهند. اگر افراد از ماسک استفاده کنند به دلیل آنکه در مقابل حجم کمتری از کووید ۱۹ قرار می گیرند حتی در صورت بیماری نیز سیستم ایمنی بدن می تواند با عوامل بیماری زا مقابله کرده و خطر عقیم شدن در آن ها کاهش یابد.

بنابراین محققان توصیه می کنند در ایام شیوع کرونا مردم از ماسک استفاده کرده و دست های خود را به طور مرتب با آب و صابون بشویند. همچنین حفظ فاصله اجتماعی در جامعه می تواند انتقال کووید۱۹ از طریق هوا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

رعایت فاصله اجتماعی

نباید در شرایط کرونا زندگی را تعطیل کرد، اما باید مواجهه را کم کرد. چیزی که باید تغییر کند، سبک زندگی است. در اماکن پرتردد حضور نداشته باشیم تا ریسک آلودگی کم شود. اگر مواجهه ما با افراد زیادی باشد، یک مورد آلودگی می تواند به جمعیت زیادی سرایت کند. اما نمی توان زندگی را تعطیل کرد چراکه احتمال دارد عارضه های دیگری به وجود بیاید که جبران ناپذیر باشد.

کاهش استرس

اپیدمی و سپس پاندمی کرونا و انتشار خبرهای مربوط به بیماری کووید-۱۹ موجب بروز ترس و اضطراب در افراد شده است. استرس و فشار عصبی نیز می تواند باعث اختلال در عملکرد جنسی شوند. بنابراین، باید به این جنبه از شیوع بیماری نیز توجه کرد. استرس و اضطراب ناشی از اخبار بد، ترس از ابتلای خود و خانواده به این ویروس، تغییر در الگوی زندگی و روابط معمول و نگرانی از آینده عوامل استرس زایی هستند که می توانند باعث کاهش میل جنسی و اختلال در عملکرد جنسی شوند.

درمان ناباروری کرونایی

پیشگیری از ناباروری کرونایی

درمان ناباروری کرونایی

نگرانی هایی درباره اثر ویروس کرونا بر توان باروری مردان و همچنین درمان ناباروری در دوران شیوع کرونا وجود دارد. البته در خصوص عوارض ابتلا به کووید-۱۹ بر سیستم تناسلی مردان باید گفت که هنوز مطالعات کافی و کامل در این زمینه وجود ندارد و تا کنون تنها چند مطالعه محدود و با نتایج متناقض منتشر شده است.

همچنین درصورتیکه برای انجام معالجات ناباروری اضطرار وجود دارد بهتر است جنین های حاصل منجمد شده و برای شرایط بهتر نگهداری شود. در صورت انتقال جنین و بارداری باید نکات حفاظتی و بهداشتی را به طور کامل رعایت کرد.

طبق گفته محققان افرادی که سابقه ابتلا به این ویروس را داشته اند و در زمینه باروری نیز نیاز به اقدامات پزشکی دارند، باید پس از بهبود توسط متخصص معاینه شوند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید