پستانک نوزاد یکی از وسایل بسیار رایج و پر کاربرد در خرید سیسمونی کودکان است. البته پستانک نوزاد علاوه بر فوایدی که دارد می تواند عوارض و معایبی را نیز برای کودک به همراه داشته باشد. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص خرید پستانک آورده و برندهای معروف پستانک را نیز معرفی کرده است.

پستانک چیست؟

پستانک یک شبیه ساز نوک پستان مادر به همراه یک دسته است که برای راحتی و سرگرمی کودک طراحی شده است.

انواع پستانک

پستانک سیلیکون

مولکول های این مواد به صورت یک درمیان از اکسیژن و سیلیکون تشکیل شده که به شکل زنجیر به یکدیگر متصل است.فعالیت کم شیمیایی، ضد آب و اکسایش بودن، مقاومت بالا در دماهای بالا و پایین، قدرت بالا در جلوگیری از جذب مزه، بو و رنگ گزینه مناسبی برای کودکان است. این نوع از پستانک به دلیل در دسترس بودن نسبت به انواع دیگر، تمیز شدن آسان و محکم تر بودن نسبت به نوع لاتکس، از محبوبیت بیشتری بین خانواده ها برخوردار است.

پستانک لاتکس

پستانک های لاتکس نسبت به دیگر انواع پستانک از نرمی و انعطاف پذیری بیشتری برخوردار است البته در کنار این مزیت، می تواند برای سلامت کودک مضر باشد. دلیل این امر نیز کنده شدن احتمالی قسمتی از آن توسط دندان های کودک است که معمولا به دلیل درد و خارش هنگام درآمدن، کودک مدام آن را به لثه مالیده و سعی در کندن و کشیدن آن دارد.

همچنین ممکن است کودک به لاتکس حساسیت داشته باشد که در اینصورت بهتر است از نوع سیلیکونی آن استفاده کرد. علت حساسیت به لاتکس هنوز به طور دقیق مشخص نیست ولی به طور کلی خطر ایجاد حساسیت در کودکانی که در سلول های مغز استخوان، مجاری ادراری و مثانه دچار مشکل هستند، به آسم یا اگزما مبتلا هستند و زمینه ای از آلرژی در بدن آن ها وجود دارد، نسبت به سایرین بیشتر است.

پستانک کودک یک تکه

نوع دیگری از پستانک وجود دارد که به پستانک های یک تکه شناخته می شود. این نوع پستانک کودک از یک قطعه پلاستیکی، سیلیکونی یا لاتکس ساخته شده است. به دلیل ساختار یک تکه ای این نوع پستانک، خطر خفگی کودک هنگام استفاده از آن بسیار کم است.

پستانک کودک چند تکه

از رایج ترین نوع پستانک کودکان، پستانک های چند تکه است که از قسمت هایی مانند سر پستانک (شبیه به نوک سینه مادر ساخته شده است)، صفحه نگهدارنده یا محافظ و حلقه گیرنده تشکیل شده است.

فواید و معایب پستانک

پستانک چیست

فواید استفاده از پستانک

  • مادرانی که مبتلا به مشکلات پوستی و یا ناراحتی های دیگر هستند شیردهی برایشان شکنجه است شیر دادن با بطری و پستانک دادن به آن ها یک موهبت الهی است .
  • زمانی که فرزند به اندازه کافی نخوابیده است، پستانک خوب به خوابیدن آن ها کمک می کند.
  • اگر کودک به معاینه پزشکی و یا شاید واکسن نیاز دارد پستانک می تواند برایش حواس پرتی ، تسکین باشد. این به این دلیل است که مکیدن آن ها را به یاد گرمای سینه می اندازد.
  • اگر با کودک و هواپیما سفر می کنید، پستانک به آن ها کمک خواهد کرد تا با تغییرات فشار هوا مقابله کنند. این به این دلیل است که آن ها نمی توانند مانند بزرگسالان این کار را به صورت داوطلبانه انجام دهند .
  • برخی از کودکان به طور مداوم نیاز به مکیدن پستان دارند و پستان کافی نیست. آن ها ممکن است احساس پری و رد کردن پستان داشته باشند ، اما آن ها اصرار دارند که دست و یا حتی انگشتان را بمکند. پستانک در این موارد، می تواند بسیار مناسب باشد.
  • برخی معتقدند مکیدن پستانک از سندرم ناگهانی مرگ کودک جلوگیری می کند.
  • به کودک آرامش می بخشد و به تحمل دل درد های کودکان کمک می کند.
  • ترک عادت مکیدن پستانک راحت تر از ترک عادت مکیدن انگشت است.

معایب استفاده از پستانک

  • مکیدن پستانک سبب عفونت گوش میانی می شود.
  • اگر پستانک در زمان گرسنگی به او داده شود اختلالات رسیدن شیر کافی را ایجاد می کند.
  • باعث گمراه شدن کودک بین سینه مادر و پستانک می گردد.
  • پستانک برای نوزادان زیر 3 ماه توصیه نمی شود، استفاده کودک قبل از این سن بر تولید شیر بخاطر کم مکیدن پستان تاثیر منفی خواهد گذاشت. همچنین پستانک می تواند به کودک وابستگی بدهد به خصوص زمانی که از آنها برای کمک به خوابیدن استفاده یا به عنوان جایگزینی وقتی که نیستید ، استفاده کنید.
  • ارتباطی بین استفاده از پستانک و بد شکل شدن کام و بینی و نیز افزایش ریسک گوش درد وجود دارد اگر نوزادتان این عادت را حدود 6 ماهگی از دست ندهد، ممکن است دچار ناهنجاری های دندانی شوند.
  • اگر تصمیم گرفتید به کودک پستانک بدهید، ایده خوبی است تا زمانی که تولید شیر مادر را تقویت کنید صبر کنید. دقت کنید که قبل از دادن پستانک به آن ها برای جلوگیری از عفونت ، بسیار تمیز باشد.
  • پستانک را به طور مرتب تعویض کنید و مطمئن شوید که آن ها خراب نشده و یا شکسته نشده اند ، چرا که کودک می تواند با هر گونه قطعات خرد شده خفه شود.
  • پیش از دادن پستانک به فرزندتان، به دنبال جایگزین های دیگری بگردید پس سعی کنید آن ها را نگه دارید یا برای آن ها آواز بخوانید تا آن ها را آرام کنید.
برندهای معروف پستانک

فواید و معایب پستانک

نحوه استریل کردن پستانک

استریل کردن با آب جوش

پستانک باید به مدت پنج دقیقه داخل آب جوش قرار داده شود. برای این منظور مقداری آب را در ظرفی جوش آورده سپس پستانک را داخل آن بیندازید و بگذارید تا زمان سرد شدن آب داخل ظرف بماند. بعد آن را درآورید و زیر شیر آب بشویید. سپس تا زمان استفاده بعدی داخل ظرفی دربسته درون یخچال نگهداری کنید. به این ترتیب پستانک به خوبی استریلیزه می شود.

استریل کردن با مایکرویو و بخار


این روش را می توان برای سایر وسایل کودک نیز به کار برد. از بخار نیز برای ضدعفونی کردن شیشه شیر و... استفاده می شود و در هر دو حالت باید طبق دستور عمل کرد. در مورد مایکروویو باید از وسایل پلاستیکی که قابلیت قرار گرفتن در مایکروویو را دارند، استفاده نمود. البته روش بخار یک روش الکتریکی و کمی گران تر از روش مایکروویو است.


استریل کردن با حلال های شیمیایی


مواد استریلیزه کننده شیمیایی به دو شکل مایع و قرص موجودند. وقتی که این مواد با آب مخلوط می شوند، محلولی به دست می آید که به اندازه کافی رقیق است و در عین حال که برای نوزاد خطرناک نیست، باکتری های مضر موجود در وسایل او را از بین می برد.


پستانک مدتی داخل محلول قرار می گیرند (زمان مورد نیاز معمولاً روی برچسب مواد نوشته شده) و بعد از آن نیز به یک شست وشوی دقیق و کامل با آب نیاز دارند.

نکات خرید پستانک

نوع و سایز پستانک

پستانک انواع زیادی دارد. یک پستانک معمولی، نوک گرد دارد و یک پستانک ارتودنسی در بالا گرد و ته آن تخت است. همچنین پستانک معمولاً در دو سایز؛ یکی برای کودکان شش ماهه و کمتر و دیگری برای کودکان شش ماهه و بزرگ تر وجود دارد.

جنس نوک پستانک

نوک پستانک می تواند از جنس لاتکس یا سیلیکون باشد. پستانک های سیلیکونی محکم تر از انواع لاتکسی است. آنها همچنین بهتر تمیز می شود و بو نمی گیرد. اما پستانک های سیلیکونی در دهان نوزاد به اندازۀ پستانک های لاتکسی نرم نیست. لاتکس انعطاف پذیرتر است، اما از آنجا که نرم تر است، کودک احتمالاً زودتر آن را خراب می کند.

سپر پستانک

هر نوع پستانکی که می خرید، مطمئن شوید سپر محکمی دارد که نمی تواند از هم جدا شود، مثلاً آنهایی که از پلاستیک یک تکه ساخته شده ، بهتر است. همچنین پستانک باید سپری به قطر هشت سانتی متر و نیم یا بزرگ تر داشته باشد تا کودک نتواند تمام پستانک را به داخل دهان خود ببرد. سپر نیز باید سوراخ تهویه برای گردش هوا داشته باشد. بدون این سوراخ ها، بزاق نوزاد می تواند پشت سپر جمع و باعث حساسیت پوستی یا التهاب شود.

**هنگامی که نوع مناسب تر پستانک را برای کودکتان پیدا کردید، بهتر است چند عدد از آن را بخرید، زیرا پستانک ها معمولاً خیلی زود گم می شود یا بچه ها آن را جایی می اندازند که شاید به راحتی پیدا نشود.

برندهای معروف پستانک

عوارض خوردن پستانک

عوارض خوردن پستانک

  • یکی از اصلی ترین و مهم ترین خطراتی که در اثر استفاده از پستانک ممکن است بروز کند، همزمانی استفاده از پستانک و تغذیه با شیر مادر است. این کار به مرور تمایل نوزاد را به شیر مادر کم می کند.
  • عفونت گوش ازجمله خطرات استفاده از پستانک است. عفونت گوش میانی بعد از سرماخوردگی دومین بیماری شایع در کودکان محسوب می شود.
  • استفاده از پستانک روی بدشکل درآمدن دندان ها و نیز پوسیدگی دندان ها اثر مستقیم دارد و چنانچه این عادت تا سه سالگی ادامه پیدا کند، باعث تغییر شکل پیدا کردن و تمایل دندان های جلویی به سمت بیرون می شود.
  • محققان معتقدند که استفاده از پستانک در سنین بعد از ۱۲ ماهگی ممکن است در حرف زدن نوزاد اثر منفی بگذارد و باعث می شود برخی حروف را نتواند به درستی تلفظ کند.

بهترین برندهای پستانک

۱- پستانک فیلیپس اونت philips avent

۲- پستانک چیکو Chicco

۳- پستانک مام(MAM)

۴- پستانک مام لاو(mumlove)

۵- پستانک یومی(Umee)

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید