ظروف تفلون به دلیل اینکه غذا به آن ها نمی چسبد و روغن کمتری برای پخت و پز مصرف می شود و شست و شوی آن ها راحت تر است، یکی از قابلمه های پرطرفدار در بین خانم ها می باشد. ما در این مقاله از تانما هر آنچه که برای راهنمایی شما در خرید تفلون به کارتان آید جمع آوری کرده ایم.

تفلون چیست

تفلون ماده ای شیمیایی به نام پلی تترا فلوئورو اتیلن (PTFE) است که از نظر ساختار شیمیایی زنجیره ای از اتم های کربن احاطه شده توسط اتم های فلوئور می باشد.به دلیل وجود همین اتم های فلوئورو است که چیزی به تفلون نمی چسبد و به حرارت مقاوم است.

ظروف تفلون

تفلون چیست

تاریخچه ظروف تفلون

تفلون موضوعی است که وقتی صحبت ازآن پیش می آید به قابلمه ها و تابه های آشپزخانه ی خود فکر می کنیم. اما این پوشش طی چه تاریخچه ای تحت عنوان پوشش ظروف به دست ما رسیده است.

در سال ۱۹۳۸ یک شرکت آمریکایی به نام دوپونت ماده ای پلیمری تحت عنوان پلی تترافلئورواتیلن (PTFE) را روانه ی صنعت ساخت ظروف کرد که از اداره ی نظارت بر غذا و داروی آمریکا مورد تایید قرار گرفت. ماده ای که تغییری شگرف در صنعت ظروف پخت و پز ایجاد کرد و پایه ای شد برای ساخت ظروفی به نام تفلون که امروزه در آشپزخانه ها وجود دارد.

مزایای استفاده از ظروف تفلون

نچسب بودن

تفلون از انواع مواد پلیمری است که رویه فلز را پوشانده و موجب می شود مواد غذایی به ظرف در حین پخت نچسبد . تفلون در مقایسه با پوشش های نچسب دیگر از بالاترین ضریب نچسبی برخوردار است.

مقاومت حرارتی بالا و مقاومت زیاد در برابر اسیدها و قلیاها

مقاومت حرارتی بالا و مقاومت زیاد در برابر اسیدها و قلیاها دو ویژگی است که سبب برتری تفلون می شود.ضریب اصطکاک کم و عایق الکتریسیته از دیگر ویژگی های مطلوب ظروف تفلون است.

مادّه ای غیرسمّی

سازندگان تفلون، تفلون را مادّه ای غیرسمّی و از نظر شیمیایی بی اثر می دانند و ادعا می کنند که در شرایط عادی، مصرف مواد غذایی در آنها موجب آلودگی و مسمومیت غذایی نمی شود.

معایب استفاده از ظروف تفلون

ابتلا به بیماری های تنفسی و سرطان

اگر دمای ظروف تفلون از حد معینی بالاتر رود، بر اثر تجزیه لایه پوشاننده آن، 15 نوع ذره و بخار سمی آزاد می شود که دو ماده از آن به نام های پلی تترافلوئورواتیلن ( PTFE ) و پرفلورواکتانوئیک اسید ( PFOA ) سمی و سرطان زا هستند و مشکلات تنفسی فراوانی برای انسان به وجود می آورند . ظروف تفلون استاندارد تا دمای 260 درجه را تحمل می­ کنند معمولا حرارت غذا به هنگام طبخ و سرخ کردن­ های معمولی از 250 درجه بیشتر نمی شود.

استنشاق این گاز در انسان سبب حالتی به نام "سرماخوردگی تفلونی Teflon flu " می شود که علائم آن احساس تنگی نفس، خستگی، سردرد، سرفه، تب و لرز و گلودرد ظاهر می گردد و با سرماخوردگی معمولی اشتباه گرفته می شود.

ابتلا به انواع سرطان

اگر ذرات تفلون از کف ظرف جدا شوند و وارد بدن شوند برای سلامتی ضرر دارند و موجب ابتلا به انواع سرطان مانند سرطان سینه ، سرطان پروستات و سرطان کبد خواهند شد و در مواردی باعث جهش ژنتیکی نیز می گردند.

آسیب به محیط زیست

همچنین وجود این ماده بسیار مقاوم در ظروف تفلون به طبیعت آسیب می رساند زیرا حذف این ماده از زندگی تقریباً غیرممکن است.

ابتلا به مسمومیت بارداری و مشکلاتی در نوزادان

استفاده از ظروف تفلون به علت مواد موجود در آن با کم خونی و اختلالات مغزی نوزادان ارتباط دارد و موجب ابتلا به پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری ) تولد نوزادان دارای کمبود وزن در بارداری می شود.

ابتلا به کم خونی

از کادمیم در تهیه ظروف تفلون استفاده می کنند ، این ماده به مرور وارد غذا می شود و باعث کوتاهی قد و ضایعات پوستی می شود . کادمیم در سنتز هموگلوبین دخالت می کند و منجر به کم خونی نیز می گردد.

ظروف تفلون

معایب و مزایای ظروف تفلون

راهنمای خرید ظروف تفلون

به علامت استاندارد توجه کنید

هنگام خرید قابلمه تفلون حتما به علامت استاندارد ملی توجه کنید و به دلیل پایین بودن قیمت، انواع غیراستاندارد را انتخاب نکنید. فقط ظروفی كه در كارخانه هایی با مجوز پروانه ساخت از وزارت بهداشت تولید می شوند، استاندارد هستند.

شعله اجاق گاز را زیاد نکنید

وقتی ظروف تلفون روی شعله آتش در دمای بالاتر از 260 درجه سانتی گراد حرارت داده شوند از لایه نچسب‎شان، گازی آزاد می شود که سمی و آزاردهنده است. مطالعات و تجربیات زیادی در زمینه آسیب حیوانات در اثر استنشاق بخارهای حاصل از گرم شدن تفلون وجود دارد و تحقیقات ثابت کرده است که در اثر تجزیه لایه پوشاننده این نوع ظروف 15 نوع بخار سمی و سرطان زا ایجاد می شود.

این مواد برای پرندگان سمی است و می تواند در انسان حالت هایی شبیه به آنفلوآنزا مانند احساس کسالت،سر گیجه و درد عضلانی ایجاد کند.

غذای بچه ها را در تفلون نپزید

بهتر است تا حد امکان استفاده از ظروف تفلون را محدود کنید و برای تهیه غذاهای مایع مانند سوپ و جوشاندن شیر که نیازی به خاصیت نچسب بودن این ظروف ندارید از آنها استفاده نکنید و غذای بچه ها را هم در این ظروف نپزید.

قابلمه های تفلون در مقایسه با قابلمه های استیل، آلومینیمی و... انتخاب مطمئنی محسوب نمی شود چرا که معمولا در تهیه ظروف تفلون از کادمیم استفاده می شود که از فلزات سنگین است. این ماده به مرور وارد غذا می شود و احتمال سرطان، کوتاهی قد و ضایعات پوستی را افزایش می دهد.

ظروف تفلون

راهنمای خرید ظروف تفلون

نحوه مراقبت از ظروف تفلون

این ظروف را با ابر نرم بشویید

ظروف تفلون را با ابر نرم بشویید تا خراش برندارند. برای شستن این ظروف از اسفنج زبر و سیم ظرفشویی استفاده نکنید چون با این کار پوشش داخلی ظرف آسیب می‎بیند و احتمال آزاد شدن مواد سمی آن افزایش می‎یابد.

از قاشق های مناسب استفاده کنید

برای پیشگیری از ایجاد خش و خراش و جلوگیری از آسیب دیدن پوشش سطح داخلی ظروف تفلون قاشق های تیز را به کف ظرف نکشید و هنگام پخت وپز تنها از قاشق های چوبی و پلاستیکی که گوشه‎های تیز ندارند استفاده کنید.

ظروف تفلون را تعمیر نکنید

به هیچ وقت برای صرفه جویی در اقتصاد خانواده ظروف تفلون را بازسازی نکنید. نوع ماده مصرفی و شیوه کار واحدهای بازسازی ظروف تفلون مورد تایید وزارت بهداشت نیست. بررسی های آزمایشگاهی روی موش ها نشان داده است که بازسازی غیربهداشتی ظروف و حتی استفاده از ظروفی که در کارخانه های بدون پروانه وزارت بهداشت و استاندارد ملی ایران ساخته می شود، می تواند بیماری های خطرناکی مانند سرطان کبد ، بیضه، پستان و پانکراس را در پی داشته باشد.

بازسازی ظروف تفلون

متاسفانه هنوز هم شاهدیم بعضی فروشگاه ها اقدام به گرفتن ظروف تفلون كهنه و تعمیر و بازسازی آنها می كنند. اما اگر شما هم این كار را انجام می دهید از ما به شما نصیحت، هیچ وقت برای صرفه جویی و كمتر شدن هزینه خانواده اقدام به چنین كاری نكنید چون موادی كه برای بازسازی تفلون استفاده می شود مورد تائید سازمان بهداشت نیست و برای سلامت همه افراد خانواده بسیار مضر است.

همچنین فراموش نكنید كه ظروف تفلون را نباید روی حرارت زیاد قرار دهید چون بخاری كه از این گونه ظروف متصاعد می شود بسیار خطرناك است. علاوه بر این، سطح همه ظروف تفلون نیز پس از مدتی استفاده تغییر رنگ و شكل خواهد داد و در این صورت نباید از آنها استفاده كنید.

بهترین برندهای ظروف تفلون

  • وی ام اف
  • تفال
  • گرین پن
  • عرشیا
  • تکنو
  • ام جی اس
  • فونیکس
  • سولایتر
ظروف تفلون

بهترین برندهای ظروف تفلون

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید