پرورش و نگهداری گل در خانه خیلی لذت بخش است و حس خوبی را به انسان منتقل میکند. به جز گل و گیاهان گل خانه ایی می توان چیزهای دیگری هم پرورش داد اگر از راه اصولی انجام دهیم . امروز می خواهیم نحوه پرورش گوجه فرنگی در خانه را به شما آموزش دهیم تا بتوانید خودتان در خانه به کشت محصولات بپردازید.

پرورش گوجه فرنگی

گوجه فرنگی میوه ‌ای سرخ‌رنگ و آبدار است. این گیاه بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که طی دورهٔ استعماری اسپانیا به سایر نقاط جهان منتقل شد. انواع مختلف این گیاه امروزه در سراسر جهان پرورش داده می‌شود. البته «گوجه فرنگی» از نظر علم باغبانی و نداشتن هسته در دسته سبزیجات حساب می‌شود.

دیدن به بار نشستن بوته ای که به دست خودتان از یک بذر پرورش داده اید بسیار لذت بخش است. اگر شما هم چنین عقیده و علاقه به گوجه فرنگی دارید بعد از خواندن این مطلب دست به کار شوید و بعد از مدت کوتاهی از نوش جان کردن گوجه فرنگی های پرورشی خودتان لذت ببرید.

 پرورش گوجه فرنگی

آموزش پرورش گوجه فرنگی

 

مواد مورد نیاز :

بذر یا نشاء گوجه فرنگی خاک گلدان کود مایع

• در صورتی که بذر گوجه فرنگی داشته باشید، برای پرورش نشاء خاک باغچه یا گلدان را شیار دهید و بذر را بریزید و به اندازه دو برابر حجم بذر روی آن ها خاک بپاشید.

• هر روز به بذرها آب دهید. با آبپاش آبیاری کنید تا بذرها جابجا نشوند. کاشتن بذر در عمق بیشتر، دو ایراد دارد، اول اینکه امکان خفگی بذر وجود دارد و دیگری دیرتر سبز شدن بذرهاست.

• بعد از جوانه زدن بذرها، صبر کنید تا قد آن ها به ۵ تا ۱۰ سانتی متر برسد. این جوانه های بلند شده نشاء هستند. نشاء ها را با ریشه به آرامی از خاک بیرون آورید و هر نشاء را در یک گلدان بکارید.

پرورش گوجه فرنگی در خانه

• اگر بخواهید آن ها را در باغچه بکاری بهتر است فاصله هر نشاء تقریبا بین ۴۰ تا ۶۰ سانتی متر باشد. اگر به اندازه کافی جا ندارید سعی کنید تعداد زیادی نشاء تولید نکنید؛ که مجبور شوید آن ها را در مساحت کمی جا دهید.

• بهتر است خاک کمی سبک باشد که آبیاری به خوبی انجام شود. مثلا می توانید مخلوطی از کوکو پیت و خاک باغچه را استفاده کنید.

 پرورش گوجه فرنگی

نحوه پرورش گوجه فرنگی

 

• به این گیاه دست نزنید تا به ارتفاع ۳۰ سانتی متر برسد. سپس اگر پاجوش داشت جدا کنید. کمی که بلندتر شد برگ های پائینی را هرس کنید و ساقه را به کمک یک طناب نازک ببندید و سر دیگه طناب را به بالا وصل کنید تا بوته بتواند دور این طناب بالا رفته و روی زمین نیافتد.

گوجه فرنگی نیاز به خاک همیشه مرطوب دارد؛ اما نه خیس! نکته دیگر در مورد آبیاری اینکه گوجه فرنگی دوست ندارد از غروب به بعد آبیاری شود. پس در طول روز آبیاری را انجام بدهید. و در فصول گرم سال به آب بیشتری نیاز دارد.

• هر دو هفته یک بار هم می توانید از کودهای مایع استفاده کنید. سه عنصر اصلی برای گوجه فرنگی، فسفر، پتاسیم و ازت است.

• هر وقت گیاهتان گل داد شاخه را کمی تکان دهید تا گرده ها پخش شوند؛ به این ترتیب قدرت باروری گیاه را بالا می برید.

• برخی اطلاعات کلی در مورد گوجه فرنگی

ارقام خوب گوجه فرنگی

کلاستر، چری (گیلاسی)، کالیبرا، کنزو، باربارا بهترین PH خاک برای کشت گوجه فرنگی ۵/۵ تا ۸/۶ متوسط جوانه زنی بذر گوجه فرنگی: ۶-۴ روز بهترین درجه حرارت برای جوانه‌زنی: ۳۰-۲۵ سانتیگراد

درجه حرارت مناسب برای رشد و گلدهی گوجه فرنگی در روز ۲۵-۲۱ درجه سانتیگراد و در شب ۱۹-۱۷ درجه سانتیگراد است.

کود مناسب برای گوجه فرنگی چیست؟

همان‌طوری که گفته شد، زمین گوجه فرنگی باید از نظر مواد غذایی و مواد آلی غنی باشد. مقدار کود دامی که به زمین گوجه فرنگی داده می‌شود، به حاصلخیزی خاک، نوع زمین، محصول قبلی، میزان کود داده شده برای کشت قبلی، مواد آلی خاک، رطوبت خاک، فصل کشت، رقم گوجه فرنگی و شاید روش کاشت بستگی دارد. برای این منظور مقدار ۲۰ تا ۳۰ تن در هکتار کود دامی پوسیده مناسب است. کود دامی در هر موقع که به زمین داده می‌شود، باید حتماً با شخم به زیر خاک برده شود. آزمایش‌های مختلف نشان داده است که گوجه فرنگی در ردیف سبزی‌هایی است که بیشترین عکس‌العمل را نسبت به حاصلخیزی خاک نشان می‌دهد.

استفاده از کودهای شیمیایی کامل در افزایش میزان محصول آن نقش عمده‌ای دارد. البته میزان کود ازت و فسفر باید بیشتر از پتاسیم آن باشد. مقدار ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم ازت در جند مرحله و ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلوگرم فسفر و در صورت نیاز ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم پتاسیم توصیه می‌شود. از عناصر دیگری که در میزان محصول گوجه فرنگی تأثیر بسیار خوبی دارد، عنصر گوگرد است که در این صورت بهتر است کودهای گوگردی را در برنامه خود قرار دهیم.

سولفات آمونیوم برای پرورش گوجه فرنگی

سولفات آمونیوم از جمله کودهای شیمیایی است که در مزرعه گوجه فرنگی به صورت کود سرک مورد استفاده قرار می‌گیرد. مقدار ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار از این کود توصیه می‌شود. کودهای شیمیایی که به صورت سرک داده می‌شود(کودهای ازته) در طول دوره رشد برای تداوم رشد گیاه ضروری است. با شروع اولین خوشه میوه، کود سرک(ترجیحاً سولفات آمونیوم) داده می‌شود. به طور کلی کودهای شیمیایی باعث زودرسی و ازدیاد محصول می‌گردند. عنصر ازت در رشد اولیه گیاه و تشکیل بوته قوی و عنصر فسفر در رشد ریشه و رسیدن میوه تأثیر بسزایی خواهند داشت. ناگفته نماند که می‌توانیم از کودهای سبز(تیره بقولات) برای تقویت زمین استفاده کنیم.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید