امروزه بسیاری از انسان ها در سراسر جهان به دلیل حمایت از محیط زیست و حیوانات به رژیم گیاهخواری روی آورده اند و خود را از خوردن منابع حیوانی مانند گوشت ماهی و گوشت قرمز منع می کنند .

عوارض گیاهخواری چیست

 

عوارض گیاهخواری چیست ؟

گیاهخواری نوع خاصی از زندگی است که فرد در آن از هیچگونه مواد گوشتی و مواد مربوط به آن استفاده نمی کند. افراد زیادی در سرتاسر دنیا هستند که با گیاه خواری زندگی خود را می گذرانند البته در ابتدا ممکن است هیچ مشکلی احساس نکنند اما به مرور زمان اوضاع تغییر خواهد کرد.

با حذف هر کدام از این مواد غذایی کمبود ریزمغذی های کلیدی در بدن خود را نشان میدهد. با این حال گیاه خواران و طرفداران رژیم های غذایی گیاهی باید بدانند که تکیه کامل بر این نوع رژیم ها باعث کمبود حداقل ۷ ریزمغذی مهم در بدن می شود و گیاه خواران مطلق باید برخی از این ریزمغذی ها را به صورت مکمل دریافت کنند:

کمبود ویتامین ها با گیاهخواری

ویتامین ب ۱۲:

این ویتامین در هیچ یک از منابع غذایی گیاهی یافت نمی شود. ویتامین ب ۱۲ محلول در آب است که برای ساخت گلبول های قرمز خون، حفاظت از اعصاب و عملکرد طبیعی مغز لازم است. بدون دریافت مکمل این ویتامین و منابع غذایی غنی از آن، بدن دچار کم خونی ناشی از فقر ویتامین ب ۱۲ خواهد شد.

عموما این ویتامین در غذاهای حیوانی مانند : ماهی، گوشت، محصولات لبنی و تخم مرغ یافت می شود. ضعف و خستگی، نقص در عملکرد مغز، اختلالات مغزی، اختلالات روانی، اختلالات عصبی در نوزادان شیر مادر خوار، آنمی مگالوبلاستیک، افزایش احتمال آلزایمر از جمله علائم فقر ویتامین ب ۱۲ است.

رژیم گیاهخواری

 

کراتین:

کراتین بیشتر در عضلات ذخیره می شود اما مقادیر چشمگیری از آن نیز در مغز تجمع می یابد. عملکرد آن به عنوان ذخیره انرژی قابل دسترس برای سلول های ماهیچه ای و افزایش قدرت و استقامت به آنهاست.

کراتین، توانایی افزایش حجم و استقامت ماهیچه را دارد. مقداری کراتین توسط کبد ساخته می شود. بنابراین کراتین، یک ماده مغذی ضروری در برنامه غذایی نیست. با این حال گیاهخواران دارای مقادیر پایین تری از کراتین در عضلاتشان هستند.

از آنجایی که کراتین در هیچ یک از گیاهان وجود ندارد، گیاهخواران باید آن را از طریق مکمل دریافت کنند. در گیاهخواران دریافت مکمل کراتین فوایدی مانند بهبود عملکرد فیزیکی و مغزی را در پیش دارد.

طبقه بندی گیاه خواران

 گیاه‌خواران به گروه‌های زیر تقسیم‌بندی می‌شوند:

ـ گیاه‌خوار محض (Vegans): گیاه‌خوارانی که گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم‌مرغ و لبنیات نمی‌خورند.

ـ لاکتووگان (vegetarians Lacto): گیاه‌خوارانی که لبنیات هم می‌خورند.

ـ اووگان (Ovovegetarians): گیاه‌خوارانی که تخم‌مرغ هم می‌خورند.

ـ لاکتواووگان (Lacto-ovovegetarians): گیاه‌خوارانی که تخم‌مرغ و لبنیات هم می‌خورند.

ـ نیمه گیاه‌خوار (Semi-vegetarians): گیاه‌خوارانی که ماهی و مرغ هم مصرف می‌کنند، ولی گوشت قرمز را مصرف نمی‌کنند.

 دکتر محمدجواد فاخر، جراح عمومی و متخصص غدد و سرطان پستان درباره ادعای انجمن‌هایی مانند انجمن تغذیه طبیعی مبنی بر درمان بیماری ‌هایی مانند سرطان از طریق رژیم غذایی گیاه‌خواری و خام‌خواری، تأکید کرد: متأسفانه این روزها حرف‌هایی که منشأ و اثر علمی ندارند، از طریق شبکه ‌های مجازی گسترش پیداکرده است، اما این مهم بر دوش رسانه‌هاست تا هرگونه شبه‌علمی را از بین ببرند. شایعات مطرح‌شده در این زمینه ریشه علمی ندارد و هیچ فردی نمی‌تواند از طریق تغذیه، بیماری مانند سرطان را که تنها راه درمان آن جراحی است، درمان کند.

وی افزود: افراد سالم با تغذیه درست می‌توانند از ابتلا به بیماری‌ها پیشگیری کنند، اما این مسئله را با اطمینان می‌گویم که هیچ منطق قابل قبولی وجود ندارد که گیاهان بتوانند بیمار مبتلا به سرطان را درمان کنند و تأکید می‌کنم که هیچ جراح باتجربه و حاذقی این مسئله را تأیید نمی‌کند.

درباره عوارض گیاهخواری

به گفته کارشناسان، تامین مواد مغذی در رژیم غذایی که هیچ‌گونه محصولات حیوانی در آن مصرف نمی‌شود بسیار مشکل است، اما غیرممکن نخواهد بود. به عنوان مثال ویتامین ۱۲ B که فقط در حیوانات یافت می‌شود و نقش حیاتی در شکل‌گیری سلول‌های خونی و همچنین در عملکرد مغز دارد، اغلب به مواد غذایی غیرحیوانی مثل غلات و حبوبات غنی شده اضافه می‌شود. گیاهخواران همچنین می‌توانند از مکمل‌های ویتامین برای جبران کمبود ویتامین‌هایی استفاده کنند که باید به طور طبیعی از رژیم غذایی دریافت شوند.

افزون بر این، سایر مواد مغذی حیوانی می‌تواند در برخی محصولات گیاهی یافت شود. به عنوان مثال امگا۳ که به طور عمده در ماهی‌ها یافت می‌شود در دانه‌های کتان نیز وجوددارد. با این حال، کارشناسان می‌گویند متاسفانه دنبال کردن یک رژیم غذایی کاملا گیاهی، بدون یک برنامه‌ریزی دقیق می‌تواند عواقب بسیار جدی از جمله کمبود کلسیم و در نتیجه اختلالات قلبی به دنبال داشته باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ 1
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید