آزمایش‌ قبل از ازدواج

خیلی از بیماری های ذهنی کودکان و عقب ماندگی آنها به دلیل ازدواج فامیلی و اهمیت ندادن به  آزمایش قبل ازدواج است. آزمایش‌ قبل از ازدواج بسیار ضروری است و همه باید آنها را انجام دهند که اگر مشکلی بود نزد پزشک رفته و مشکل شان بررسی شود.

آزمایش‌های قبل از ازدواج

دخترک، مات و با چشمانی مورب و گونه‌های به شبنم نشسته، فریاد می زند و سالن از صدایش می‌لرزید. پاهایش به طرز دیوانه واری روی کاشی‌های چرب سر می‌خورد و پریشان و ژولیده، مدام با دیوار‌های سخت و سرد برخورد می‌کرد.سرسام گرفته بود.

آزمایش‌های قبل از ازدواج

انواع آزمایش قبل ازدواج

دهان گشاد و چشمان غمگینش با حالتی وحشتزده باز مانده بود و دلتنگی به صورت امواج متناوب و داغ و سوزان، از وجودش بیرون می‌ریخت.بدون خیال پردازی یا نفرت، در همهمه بی پایان دنیا گم شده و به دست فراموشی سپرده شده بود.

او یک معلول بود. پیوندهای خویشاوندی مروری بر تاریخ عقب ماندگی‌های ذهنی نشان می‌دهد که در هر دوره‌، در هر فرهنگ و تمدن و در همه طبقات اجتماعی، همواره افرادی وجود داشته‌اند که از نظر فعالیت‌های اجتماعی، پایین‌تر از حد طبیعی بوده‌اند و این امر سازگاری آنان را با محیط زندگی ‌شان، مشکل ساخته است.تولـــد هر نوزاد معلول عقب مانده ذهنی به مثابه زنگ خطری برای اجتماع است، چرا که این افراد علاوه بر آنکه در پیشرفت جامعه زیاد موثر نیستند، به سبب نقص ذهنی و معلولیت‌هایشان، بار اقتصادی سنگینی را بر خانواده ها و جامعه تحمیل می‌کنند، که یکی از علل تولد این کودکان، ازدواج‌های فامیلی و پیوند‌های خویشاوندی است.

آزمایش‌های قبل از ازدواج

اهمیت آزمایش‌های قبل از ازدواج

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد که نسبت خویشاوندی والدین حتی اگر در سطح چندمین نســل هم باشد، می تواند سبب عقب ماندگی کودک شود.

دلیل آزمایش‌های قبل از ازدواج

بر اساس این تحقیقات، مرگ و میر فرزندان در غیر خویشاوندان، در حدود ۴۰ در هزار است که در ازدواج‌های فامیلی به ۶۰ تا ۸۰ در هزار افزایش می‌یابد.نتایج این بررسی‌ها همچنین نشان می‌دهد که ازدواج اعضای دور و نزدیک خانواده‌ها، باعث افزایش میزان مرگ ومیر نوزادان و افزایش انواع بیمار‌های جسمی قبل و بعد از تولد می‌شود و این در حالی است که اغلب ناهنجاری‌های ژنتیکی و بیماری‌های ارثی قابل پیشگیری است و با در نظر گرفتن قوانین وراثت، مشاوره‌های ژنتیک و انجام آزمایش قبل ازدواج مختلف قبل از ازدواج‌های فامیلی، می‌توان از تولد عده قابل ملاحظه ای از کودکان معلول و عقب مانده ذهنی به دلیل اختلالات ژنتیکی جلوگیری کرد.

متاسفانه گاهی دیده می‌شود که به دلیل شور و احساساتی که در زمان ازدواج وجود دارد، برخی جوانان خطر ازدواج‌های فامیلی را می‌پذیرند، اما باید بدانند که داشتن یک فرزند مبتلا تالاسمی ماژور، وضعیت زجرآوری را برای تمامی افراد خانواده و خود آنان در تمامی عمر ایجاد می‌کند.

دکتر مره صدق یادآوری می‌کند: امیدواریم با ورود تجهیزات جدید و خودکفایی در تولید داروهای مورد نیاز بیماران مبتلا به تالاسمی و به ویژه داروهایی که باعث مهار آهن و جلوگیری از عوارض انتقال خون طولانی مدت در این بیماران می‌شود، بتوان کمک‌های شایان توجهی به بیماران یاد شده ارائه داد.نماینده کلیمیان در خانه ملت همچنین با ارزیابی بودجه اختصاص یافته به بیماران تالاسمی می‌گوید: از نظر اقتصاد بهداشت، هزینه‌ای که صرف بیماری‌های خاص می‌شود، از حد توان سیستم بهداشتی و درمانی کشور بالا‌تر است و شاید بودجه‌ای که برای بیماران خاص مانند تالاسمی اختصاص می‌یابد، کافی نباشد.

اما با توجه به توانایی‌های مالی وزارت بهداشت و درمان بیشتر از این نمی‌تواند تخصیص یابد.‏ مراکز مشاوره ژنتیک دکتر علی مشتاقی ـ متخصص ژنتیک به گزارشگر روزنامه اطلاعات می‌گوید: بر اساس آمارهای موجود،بیشتر مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره ژنتیک را متقاضیان ازدواج‌های فامیلی تشکیل می‌دهند.

آزمایش تالاسمی قبل از ازدواج

انجام آزمایش‌های قبل ازدواج تالاسمی به علت شیوع این بیماری در ایران است. تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است که به ۲ نوع مینور (کوچک) و ماژور (بزرگ) دیده می شود.

در نوع مینور فرد علامتی ندارد (البته بعضی از بیماران علائم بسیار خفیفی دارند) و بیماری به طور اتفاقی کشف می شود.

ازدواج این افراد با یک فرد سالم مشکلی برای کودکان پدید نمی آورد ولی اگر زن و مرد مبتلا به تالاسمی مینور با هم ازدواج کنند، ۲۵ درصد احتمال به دنیا آمدن فرزند مبتلا به نوع ماژور وجود دارد.

نوع ماژور نوع شدید بیماری است که با عوارض جدی برای فرد مبتلا همراه است.در صورت ابتلای هر دو طرف به تالاسمی مینور نیاز به انجام مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج وجود دارد.

آزمایش‌های قبل از ازدواج

دلیل آزمایش قبل ازدواج

تشخیص تالاسمی با انجام آزمایش خون و شمارش سلول های خونی است. در صورتی که فرد مبتلا به کم خونی و فقر آهن باشد، بهتر است اقدام به درمان کند.

در آزمایش ازدواج تالاسمی ،در مورد افرادی که تالاسمی دارند، هیچ ممنوعیتی برای ازدواج وجود ندارد و فقط باید تحت آزمایش‌های لازم قرار بگیرند. همچنین در دوره بارداری باید آزمایش پیش از تولد انجام شود در غیر این صورت ۲۵ درصد امکان دارد که فرزندشان به تالاسمی مبتلا باشد

انواع آزمایش‌های قبل از ازدواج

به گفته دکتر اصفهانی، اگر فردی تنها یک ژن معیوب را از یکی از والدین خود دریافت کند، بیمار نخواهد شد و به این شخص ناقل یا تالاسمی مینور یا مبتلا به نوع خفیف تالاسمی می‌گویند که البته می‌تواند ژن تالاسمی خود را به فرزندان منتقل کند در حالی که در تالاسمی ماژور پدر و مادر هر دو ناقل هستند و فرد دو ژن معیوب را از والدین خود دریافت می‌کند.

به عبارتی، ناقل تالاسمی معمولا مشکل حادی ایجاد نمی‌کند، بلکه اهمیت این موضوع زمانی است که همسر فرد هم ناقل باشد؛ چون در این صورت احتمال تولد کودک مبتلا به تالاسمی ماژور وجود دارد.

همچنین والدینی که زوج مینور هستند و فرزند سالمی دارند برای بارداری مجدد باز هم باید تحت نظر قرار بگیرند، چرا که تولد فرزند سالم دلیلی بر سلامت فرزند دوم نیست.

در کشور ما به علت شیوع نسبتا بیشتر تالاسمی به نظر می‌آید هنوز آزمایش خون قبل از ازدواج ضروری باشد و زمانی طولانی لازم است تا این آزمایش از گردونه آزمایش ازدواج حذف شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید