ماهی مرکب:( انکاس – خساک )

ویژگیهای ماهی مرکب

ماهی مرکب  یا سر پاورانمانند هشت پایان از رده سر پایان که یکی از عجیب ترین و منزوی ترین جانوران دریایی به حساب می ایند هستند .ویژگی سرپاوران این است که سر انها به صورت دو شاخه و قرینه یکدیگر میباشد این نرم تنان بی مهره به چهار دسته تقسیم میشوند دسته اول :ماهی مرکب -  دسته دوم:هشت پایان یا اختاپوسها- دسته سوم : اسکلوییدها – دسته چهار:نوتیلوس –  جالب است بدانید که بازوهای ماهی مرکب در اطراف سر آنها قرار داردکه این بازوها برای خزیدن وبدست آوردن غذا و حفظ تعادل این موجود زنده در آب دریا میباشد .خساک دارای دو چشم بزرگ است وباید  بدانید که این موجود عجیب  بدلیل وجود مس به جای آهن در خونش باعث شده که رنگ خون ماهی مرکب به جای قرمز بیرنگ متمایل به آبی باشد.

کیسه های مرکبی که ماهی مرکب در هنگام ترس رها میکند در نزدیک مخرج این جانور قرار دارد.

ماهی مرکب

ماهی مرکب

روش تغذیه کردن ماهی مرکب  به این صورت است :

ماهی مرکب روزها  از ترس شکار شدن در کف دریا به سر میبرند و در زمان تاریکی هوا به سطح آب امده وتغذیه میکنندبه این صورت که از بازوهای خود که به 10بازو می رسدماهیهارا شکار کرده وبه دهان خود می برند.

انها از لاروها وخرچنگها وصدف خوراکی وهمچنین حلزون ها و موجودات کوچکتردیگر تغذیه میکنندو خود غذای شیر وفک دریایی وسمورابی وهمنوعان بزرگتر خودمی شوند

حال به این مورد خواهیم پرداخت که چرا به این ماهی، ماهی مرکب میگویند چون این ماهی در هنگام خطر ماده ای مرکب مانند وسیاه در اب پخش میکند لازم به ذکر است که این ماهی در اب استتار کرده وبا وجود میلیون ها سلول در روی پوست خود میتواند به راحتی با محیط تطبیق پیدا کند

نام چند مدل ماهی مرکب را در زیر بیان خواهیم کرد:

ماهی مرکب اروپایی: که گونه ای از ماهی مرکب مدادی است که عضله پای این ماهی نزدیک به 40 سانتیمتر میرسد

ماهی مرکب باله دراز: یک گونه دیگر از ماهیهای مرکب قلمی است .

ماهی مرکب ببری :نام یک گونه از ماهی مرکب راسته سپیداج است.

ماهی مرکب جهنمی:یک نوع ماهی مرکب که جثه کوچکی دارد ودر عمیق ترین جای دریا زندگی میکند.

ماهی مرکب دم کل :این جانور ابزی بسیار شبیه به ماهی مرکب سرپاوراست دم کل یعنی دم کوتاه که هشت بازوی مکنده داردواندازه ی آنها کوچک است .

خواص انکاس یا ماهی مرکب

ماهی مرکب

ماهی مرکب

یکی از ویژگی های ماهی مرکب یا انکاس در صد چربی بالایی آن است، و همچنین میزان امگا 3 در چربی این ماهی زیاد است. کالاماری طبع بسیار گرمی دارد و بروی کارکرد کلیه وکبد وسیستم گوارشی تاثیر خواهدداشت .البته اگر به روش صحیح طبخ شود تاثیرات مثبتی برای بدن بر جای خواهد گذاشت کالاماری یکنوع اختاپوس است که فرقش با ماهی مرکب در شکل اندام آن است کالاماری کمی کشیده تر از ماهی مرکب است .

کالاماری دارای 8 بازو می باشد وشکلی اسفنجی وشکمش مانند کیسه است و رنگ آن به سفیدی  مایل است .کالاماری در خلیج فارس و دریای عمان زیاد صید میشود وسپس صادر میگردد فصل صید ماهی مرکب در بوشهر بهمن ماه میباشد

اسکلت داخلی بدن ماهی مرکب که باعث شکل گرفتن اندام او شده از جنس آهک است وکلسیم فراوانی دارد وبه کف دریا مشهور است و در زمینه طب سنتی و دارویی کاربرد دارد .

جالب است بدانید چینی ها از مرکب این ماهی درگذشته های دور برای نوشتن بهره می بردند. یکی دیگر از خواص ماهی مرکب وجود مقادیر زیاد فسفر در گوشت ان برای امراضی چون کمر درد و بیماری های رحمی مفید است .

روش تمیز کردن ماهی مرکب یا کالاماری به صورت کلی

ماهی مرکب

ماهی مرکب

روش پاک کردن ماهی مرکب با زبان ساده به این صورت می باشد با یک دست بدن ماهی مرکب راگرفته بادست دیگر سرآنرا بیرون بکشید وقسمت نازک وسیاهرنگ با سر به بیرون کشیده می شود.

پوسته سیاه رنگ روی بدن ماهی را هم جدا کنید بعد به سراغ بازوهای ماهی مرکب رفته و آنها را از هم جدا کنید سپس ماهی تمیز شده را با آب سرد بشویید اگر کالا ماری را بخواهید به صورت فیله مصرف کنید بعداز خارج کردن محتویات داخل شکم ماهی را از وسط نصف کرده و پوست استخوان قسمت میانی آن راجدا کنید .

طرز تهیه پر طرفدار ترین مدل از پخت کالاماری

ماهی مرکب

ماهی مرکب

کالاماری سوخاری:

کالاماری سوخاری را شما می توانید با انوع سس ها سرو کنید ولی پیشنهاد ما به شما سس گوجه فرنگی است ماهی مرکب یا کالاماری ویژگی خاصی که دارد نیاز به زمان زیادی برای سرخ کردن وپختن ندارد وزود اماده می شود .

مرحله اول :

کالاماری تمیز شده را درون ظرف اردی ریخته وتمام قطعه های کالاماری را به ارد اغشته کنید بعداز ان مقداری تخم مرغ زده شده را اماده کرده و قطعه های ماهی مرکب را به تخم مرغ زده شده اغشته کنید بعد ارد سوخاری را به اندازه درون ظرف مناسبی ریخته وتکه های کالاماری را درون ارد سوخاری میزنیم

مرحله دوم :

روغن را به اندازه مناسبی درون تابه ریخته و می گزاریم با حرارت ملایم خوب داغ شود سپس تکه های کالاماری را درون روغن به مدت 3 تا 4 دقیقه سرخ میکنیم وبعد از سرخ شدن روی حوله کاغذی قرار دهید تا روغن اضافی جدا شود.نکته قابل ذکر این است که بهتر است از ارد سوخاری با دانه های درشت استفاده کنید سپس ماهی مرکب سرخ شده را با سس گوجه فرنگی سرو کنید.

 پخت ماهی مرکب یا کالاماری به روش  جنوبی ها

ماهی مرکب

ماهی مرکب

 

روش طبخ ماهی مرکب در جنوب کشور  که با نام خساک معروف است را به این روش انجام می دهند، در این روش پخت ماهی مرکب  ابتدا فیله های تمیز شده را به مدت نیم ساعت ابپز کرده بعد یک عدد پیاز متوسط خورد شده به همراه 3حبه سیر له یا رنده شدهدرون ظرف مناسبی حرارت دهید تا پیاز وسیر سرخ شوند در مرحله بعد ماهی مرکب آبپز شده را به قطعات کوچکتر خورد کنید وبه سیرو پیاز اضافه کنید سپس یک تا دو قاشق بزرگ گشنیز ریز شده به همراه مقداری زرد چوبه ونمک و فلفل  ومقداری پودر لیمو عمانی به مخلوط اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رنگ گشنیز تغییر کند خوراک خساک شما اماده است

شما میتوانید ماهی مرکب یا انکاس را هم به صورت بخارپز مصرف کنید بعد از بخار پز شدن با سس دلخواه خود مصرف کنید

همچنین ماهی مرکب یا کالاماری رو به روش گریل شده هم سرو میکنند به این صورت که ابتدا فیله های تمیز شده را به صورت قطعات 3 سانتی برش بزنید مقداری رنده پوست لیمو و1تا2 قاشق غذا خوری روغن زیتون وچند حبه سیر رنده شده ومقداری آبلیمو تازه مخلوط کنید و روی ظرف رو با نایلون بپوشانید وبه مدت 2تا3 ساعت استراحت دهید تا خوب مزه دار شود پس از این زمان تابه مخصوص گریل را داغ کرده وبه ماهی مزه دار شده نمک اضافه کنید بعد به تابه گریل منتقل کنید تا زمانی که دو طرف قطعات ماهی مرکب کباب شود  سپس با جعفری تازه - گوجه فرنگی – آبلیمو تازه سرو کنید. ( نوش جان )

آیا این مطلب مفید بود؟ 9
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید