با سپندارمذگان و پیشینه آن آشنا شوید

جشن سپندارمذگان چیست؟ آیا تا به حال در مورد این سنت زیبای ایرانی چیزی شنیده اید؟ جشن ها ی ایرانی نشان دهنده فرهنگ، نحوه زندگی، خلق و خوی، فلسفه حیات و در کل جهان بینی ایرانیان باستان است.

از آنجایی که ما با فرهنگ باستانی خود ناآشناییم، شکوه و زیبایی این فرهنگ با ما بیگانه شده است. در باور ایرانی، مردان همیشه قدرت بیشتری دارند و در مقابل، زنان از عشق و ایثار سرشار هستند. زمین هم مانند مادری دلسوز، مخلوقات را در دامان پر از عشق خود پرورش می دهد.

به همین دلیل، زمین را نمادی از مهرورزی معرفی کردند. در هر ماه، یک دفعه نام یک روز با همان ماه مقارن می شد. مثلا روز پنجم هر ماه یعنی سپندارمذ، با دوازدهمین ماه سال هم نام می شد که آن روز خجسته را جشن می گرفتند.

سپندارمذگان که به نام هایی همچون اسپندگان یا اسفندگان نیز از آن یاد می کنند، جشنی است که ایرانیان باستان آن را برگزار می کردند.مطلب زیر به جهت آشنایی شما عزیزان گرد آوری شده است با ما باشید :

پیشینه سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

به گفته ی ابوریحان بیرونی، «اسفندارمذ» ایزد موکل بر زمین و ایزد حامی و نگاهبان زنان پارسا و درست کار بوده. به همین مناسبت این روز، عید زنان به شمار می رفت. مردم به جهت گرامی داشت، به آنان هدیه داده و بخشش می کردند.

زنان نه تنها از هدایا و دهش هایی برخوردار می شدند، بلکه به نوعی در این روز فرمانروایی می کردند و مردان باید که از آنان فرمان می بردند.[۶] سپندارمذ نگهبان زمین است و از آنجا که زمین مانند زنان در زندگی انسان نقش باروری و باردهی دارد جشن اسفندگان (اسپندگان) برای گرامیداشت زنان برگزار می گردد. ایرانیان از دیر باز این روز را روز زن و روز مادر می نامیدند.

جشن برزیگران اسم دیگر سپندارمذگان است در این روز جشنهای مختلفی با اعمال متفاوت برگزار می گردید.اولین جشن ، جشن مژدگیر یا مرد گیران نام داشت که مخصوص زنان بود در این روز زنان از مردان خود هدیه دریافت می کردند و بدین طریق مردان سپاسگزاری خود را به زنان نشان می دادند و از آنها تشکر و سپاسگزاری می نمودند

اهمیت بیشتر اسپندگان امروزه بیشتر به دلیل مورد توجه و اهمیت دادن به مقام والای زن در خانواده است .

فلسفه سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

در رابطه با ریشه سپندارمذگان می توان گفت که دردوران باستان در تقارن اسفند روز از اسفند ماه هر سال، «جشن سپندارمذگان»، «جشن اسفندگان»، «جشن مزدگیران» یا «جشن مژده گیران» برگزار می شد. واژهٔ «سپندارمذگان» ریشهٔ در فرهنگ اوستایی دارد و به واژهٔ «سپندآرمیتی»(SpentaArmaiti) و نیز واژه پهلوی سپندارمت (Spandarmat) به معنی خِرَدِ کامل بازمی گردد.

سپندآرمیتی به باور ایرانیان باستان یکی از امشاسپندان (یاوران اهورامزدا) بوده، «امشاسپند بانو» نیز لقب گرفته و نماد دوست داری، بردباری و فروتنی است.

گفته می شود که خانواده های ایرانیان باستان برای سپاس از همسران و بانوان در خانواده و نزدیکان خود، هر یک در اندازهٔ توان برای زنان پاکدامن و فروتن خود دهش ها و پیش کش هایی تدارک می دیدند و به پاس زحمات یکساله شان تقدیم آنان می کردند.

زمان سپندارمذگان

سپندارمذگان

رسوم سپندارمذگان

جشن سپندارمذگان یا جشن اسپندگان روز گرامیداشت زن، زمین و عشاق است، یکی از جشن های ایران باستان است که در روز ۵ اسفند برگزار می شود.[۱] این جشن ریشه در امپراتوری هخامنشیان دارد.[۲] ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه آورده است که ایرانیان باستان، روز پنجم اسفند را روز بزرگداشت زن و زمین و عشاق، می دانستند.

معرفی سپندارمذگان

سپندارمذگان برای زنان و مردان روز توصیف نشدنی بود آنها در این روز به همدیگر عشق می ورزیدند و از همدیگر تشکر و قدر دانی می کردند زنان به پاس احترام و عشق به شوهرانشان به آنها تحفه می دادند و مردان نیز دختران و زنانشان را بر مرکب پادشاهی قرار می دادند و گوش به فرمان آنها شده و با کادو و هدیه اردات خودت را به زنانشان نشان می دادند .

بانوان نیز این روز را گرامی می داشتند و در آن لباس و کفش نو می پوشیدند، زنانی که مهربان و پاکدامن، پرهیزگار و پارسا بودند و فرزندان نیک به دنیا آورده بودند، مورد سپاس قرار می گرفتند و از مردان خود پیش کش هایی دریافت می کردند.

در روز جشن سپندارمذگان بانوان از کارهای روزمره و همیشگی در خانه و زندگی معاف شده و به جای آنان مردان و پسران خانواده وظایف جاری ایشان را در خانه به عهده می گرفتند. این کار یک تلنگر برای مردان تلقی می شد

تا ارزش و مقام مادر وهمسرانشان را بدانند و به آنها احترام بگذارند البته این جشن ها تا مدت ها تداوم داشته و به صورت باشکوه وعظیم برپا می شد و تا احترام گذاشتن مردان به زنان همچنان در طول زندگی ادامه داشته باشد.

تصاویر سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

سپندارمذگان

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید