اثر کرونا بر قاعدگی بیشتر به طور غیر مستقیم مطرح شده است یعنی خانم ها به دلیل استرس ابتلا به این بیماری، امکان دارد با تغییراتی در عادت ماهیانه خود مواجه شوند که باعث نگرانیشان شود. تانما در این مطلب اثرات کرونا بر قاعدگی را بیان می کند؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروس های کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

اثرات کرونا بر قاعدگی

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
عوراض کرونا بر قاعدگی

نشانه های کرونا

نشانه های کرونا در قاعدگی

در خصوص تأثیر کرونا بر عادت ماهیانه باید گفت که تحقیقاتی در هند نشان می دهد ممکن است زنان مبتلا به کرونا پس از بهبودی دچار اختلال در چرخه قاعدگی شوند. یک پزشک زنان و زایمان که خود به کووید ۱۹ مبتلا شده بود اعلام کرد به مدت ۲ ماه و نیم پس از بهبودی از بیماری چرخه قاعدگی اش به تاخیر افتاده بود.

کرونا و سندروم پیش از قاعدگی

سندروم پیش از قاعدگی برای بسیاری از خانم هایی که دوره های قاعدگی منظمی دارند، بسیار شایع است. اما علائم هرکس با دیگری متفاوت است و یا حتی می تواند ماه به ماه تغییر کند؛ آنچه می دانیم این است که استرس و اضطراب می تواند تأثیر قابل توجهی در دوره قاعدگی شما داشته باشد. شاید PMS شما بدتر شود، شاید قاعدگی سنگین تر یا سبک تری داشته باشید یا حتی استرس منجر به مختل شدن و تعویق در این دوران شود.

متخصصان معتقد اند که استرس موجب ترشح کورتیزول شده که ترشح بیش از حد آن ممکن است سطح طبیعی هورمون های تولید مثل را سرکوب کند و منجر به تخمک گذاری غیر طبیعی شود که می تواند دوره قاعدگی را مختل کند.

تأثیر استرس بر روند قاعدگی

استرس به روش های زیادی بر بدن اثر می گذارد. در خانم ها، استرس تأثیر زیادی بر ایجاد تغییرات مختلف در چرخهٔ قاعدگی دارد، تغییراتی مانند شدت یا کاهش خون ریزی، پریودهای مکرر، قطع پریود به مدت یک یا چند دوره و لکه بینی. بهتر است در چنین حالتی که تغییرات پریود منشأ جسمی ندارند و فقط به استرس مربوط می شوند.

دکتر بث شوارتز، متخصص زنان و زایمان در کالج پزشکی سیدنی کیمل دانشگاه تامس جفرسون آمریکا هم می گوید به تازگی و پس از شیوع کرونا سؤال های زیادی از بیماران خود در مورد لکه دیدن، خونریزی، همینطور به هم خوردن برنامه عادت ماهیانه، و یا پریود نشدن دریافت کرده است.

تاثیر استرس بر روند قاعدگی

تأثیر کرونا بر روند قاعدگی

خانم دکتر شواترز می گوید که استرس زیاد این روزهای سخت و بی سابقه می تواند بر روی عادت ماهیانه تاثیر بگذارد. او می گوید: "ما اصولا این تغییرات را در افرادی که به تازگی به دیابت یا سرطان مبتلا شده اند یا به طور ناگهانی در شرایط استرس زا قرار گرفته اند، می بینیم." بنابراین استرس ناشی از بحران شیوع کرونا نیز بدون شک می تواند بر چرخه عادت ماهیانه تأثیر بگذارد و اگر این روزها شاهد تغییراتی در میزان و روند قاعدگی خود شدید، بدانید که از علائم ویروس کرونا نیست و مشکل اصلی از اضطراب و استرسی است که تجربه می کنید.

به گفته خانم دکتر شوارتز استرس، حتی می تواند در مورد زنانی که قرص ضدبارداری مصرف می کنند نیز صادق باشد. به گفته دکتر شوارتز، تغییر در روال زندگی و فعالیت های روزانه ممکن است موجب شود که قرص ضدبارداری را در ساعات متفاوتی مصرف کنید یا حتی آن را فراموش کنید. ولی باید توجه داشته باشید که مصرف قرص ضدبارداری هنگامی موثر است که هر روز به طور مرتب و در یک زمان معین مصرف شود.

همچنین طبق پژوهش های مؤسسه ٔ ملی سلامت روان آمریکا، پاندمی ویروس کرونا می تواند به روش های مختلفی باعث بروز استرس و تغییراتی در چرخه ی قاعدگی خانم ها ( طول دوره یا میزان خونریزی) شود. این روش ها به شرح زیر هستند:

  • ترس از سلامت جسم خود و دیگران
  • تغییر در عادات روزانهٔ خوردن و خوابیدن
  • مشکلات وخیم سلامتی
  • افزایش مصرف الکل، سیگار و یا دیگر مواد مخدر یا محرک

درمان عوارض کرونا بر قاعدگی

تماس با پزشک در چه صورتی ضروری است؟

دکتر شوارتز، متخصص زنان و زایمان در کالج پزشکی سیدنی کیمل دانشگاه تامس جفرسون آمریکا، می گوید اگر این روزها در خصوص وضعیت قاعدگی خود سوالی دارید و یا نگران هستید، همیشه با پزشک خود مطرح کنید. با وجود این که بیشتر مطب ها ممکن است در طول تعطیلی شهرها بسته باشند، ولی می توانید از طریق تلفن با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر خونریزی نامنظم همزمان با مصرف قرص ضدبارداری و با شروع مصرف منظم قرص های هورمونی قطع نشد، با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین اگر بیش از دو روز خونریزی شدید و سنگین داشتید (به این معنی که هر ساعت یکبار مجبور به تعویض پوشاک بهداشتی خود شدید)، احساس سرگیجه، درد قفسه سینه ، تنگی نفس، و یا تندی تپش قلب کردید، با پزشک خود تماس بگیرید. این ها همه مواردی هستند که باید فورا با پزشک خود در میان بگذارید تا مطمئن شوید که این علائم نشان دهنده مشکل جدی تری نیست.

اثر کرونا بر قاعدگی

درمان عوارض کرونا بر قاعدگی

روش هایی برای کنترل استرس

اثر کرونا بر قاعدگی ناشی از استرسی است که در خانم ها ایجاد می شود. بنابراین راهکاری برای کاهش استرس و رسیدن به آرامش پیدا کنید. زیرا علائم PMS یا سندرروم پیش از قاعدگی، می تواند شامل اضطراب یا افسردگی، نوسانات روحی و تحریک پذیری باشد و فاصله گذاری اجتماعی ممکن است علائم روانی را تشدید کند به همین دلیل باید برای مدیریت استرس تلاش کرد. عادت کنید که هر روز پنج دقیقه برای بهزیستی ذهنی خود وقت بگذارید.

انتخاب نوار بهداشتی مناسب

انتخاب محصولات بهداشتی بانوان مناسب مانند نوار بهداشتی با قدرت جذب بالا (در صورت خون ریزی شدید) یا استفاده از نوار بهداشتی مخصوص شب و استفاده از پد بهداشتی روزانه درصورت لکه بینی های مکرر، در این روزها به کمک شما می آیند. فراموش نکنید که درصورت ادامه دارشدن نشانه ها یا تردید در اینکه شاید این نشانه ها علت دیگری داشته باشند، حتما به پزشک مراجعه کنید.

راهکارهایی برای تسکین درد قاعدگی

تسکین درد قاعدگی در قرنطینه کار ساده ای نیست. ممکن است برای تهیه مسکن یا چیزهایی که قبلا استفاده می کردید، به داروخانه یا مغازه ها دسترسی کمتری داشته باشید. اگر نمی توانید به روش های قبلی درد خود را تسکین دهید، از روش های جایگزین مانند یک حمام گرم، یک بطری آب گرم یا از تمرینات سبک یوگا استفاده کنید.

ورزش های سبک!

در برخی مراحل این چرخه ممکن است احساس نفخ یا درد داشته باشید و حتی نخواهید از جای خودتان بلند شوید در همین رابطه مطالعات نشان داده اند که ورزش سبک می تواند به تسکین PMS کمک کند. کالج سلطنتی زنان و زایمان و زنان، توصیه می کند که قبل از مصرف مسکن برای درمان علائم PMS از ورزش کمک بگیرید. اپلیکیشن های ورزشی یا برنامه های رایگان آنلاین برای این کار به راحتی در دسترس شما هستند.

تأثیر ورزش بر کاهش عوارض کرونا بر قاعدگی

درمان عوارض کرونا بر قاعدگی

خواب خوب!

خواب خوب از دیگر کلیدهایی است که به شما کمک می کند؛ هرچند که بدخوابی یکی دیگر از مشکلاتی است که در نتیجه اضطراب ایجاد می شود اما خوابی خوب می تواند علاوه بر کمک به دوران قاعدگی در روحیه شما هم تأثیر بگذارد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید