اثر کرونا بر قلب در برخی موارد شدید ابتلا به این بیماری دیده شده است که التهاب عضله قلب، آریتمی قلبی و سکته قلبی از جمله نشانه های آن است. تانما در این مطب ضمن بیان اثرات کرونا بر قلب، روش ها و درمان های مقابله با عوارض کرونا بر قلب را بیان کرده است؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروس های کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

اثرات کرونا بر قلب

انواع بیماری کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
نشانه های کرونا در قلب

نشانه های کرونا

نشانه های کرونا در قلب

یکی از علل نارسایی قلبی، ویروس ها هستند و یکی از این ویروس ها کروناست که همه افراد را می تواند درگیر کند، اما اینکه این بیماری عارضه دار شود، در بعضی از افراد بیشتر دیده می شود. البته افرادی که فشار خون بالا و کنترل نشده دارند شانس اینکه کرونا در آن ها عارضه دار شود و پیشرفت کند و اندام بیشتری را درگیر کند بیشتر است، افرادی که چاق هستند، دیابتی هستند، نارسایی قلبی دارند، بیشتر مستعد این عارضه هستند.

همچنین خطر انعقاد و لخته شدن خون در مبتلایان به کرونا بالا رفته است و التهاب عضله قلبی، حمله به سیستم هدایتی ایجادکننده پالس و گشادی قلب با علامت تنگی نفس ، اثر کرونا بر قلب مبتلایان بوده است.

الف) کرونا و التهاب حاد عضله قلب

در صورتی که ریه فرد مبتلا درگیر شود، ریه دچار التهابی می شود که این التهاب باعث افزایش بار کاری قلب شده و در صورتی که قلب نیز از قبل بیماری زمینه ای داشته باشد، این افزایش فشار کاری می تواند سبب بروز صدمات جبران ناپذیری در قلب شود. عوارض و اثر کرونا بر قلب مبتلایان به چند گروه تقسیم می شود. گروه اول التهاب های حاد عضله قلب است که متعاقب آن ممکن است درجات مختلفی از نارسایی قلبی برای بیمار ایجاد شود.

ب) کرونا و سکته قلبی

یک اثر کرونا بر قلب، برخی از مبتلایان به کرونا به دلیل درگیری قلبی و ایجاد لخته در رگ های قلب دچار سکته قلبی می شوند که این سکته به دلیل ابتلا کرونا و در دوره حاد بیماری اتفاق می افتد. بنابراین ویروس کرونا مانند سایر هم خانواده های خود به دلیل ایجاد التهاب عمومی در بدن باعث می شود پلاک های چربی که در عروق طبیعی اکثر افراد جامعه وجود دارد تحریک پذیر شود و به دنبال آن ریسک پارگی پلاک ها افزایش می یابد، این اتفاق می تواند باعث انسداد عروقی که کارشان خون رسانی به بافت قلب بوده است شود و از این رو سکته قلبی در بیمار رخ می دهد.

ج) کرونا و ایست قلبی

در حال حاضر در برخی بیماران کرونایی که درصد پایینی دارند، ویروس کرونا موجب التهاب قلبی می شود. ویروس کرونا همانطور که در برخی بیماران التهاب بافت ریه ایجاد می کند، در درصد کمی از بیماران نیز موجب التهاب عضله قلب می شود که از آن به عنوان پدیده "میوکاردیت" نام می برند. این نوع از عوارض قلبی در برخی بیماران کروناییِ بزرگسال مشاهده شده است، اما در رده سنی کودکان، در برخی بیماران، کرونا می تواند در رگ های قلب ایجاد لخته کرده و باعث ایست قلبی شود.

د) کرونا و آریتمی قلب

در کرونایی ها ممکن است پرده دور قلب دچار عارضه شود یا سیستم هدایتی ایجادکننده پالس مورد حمله قرار گیرد و فرد بی جهت دچار کاهش یا افزایش ضربان قلب شود. بنابراین یک اثر کرونا بر قلب، آریتمی است. در آریتمی قلبی یا اختلال در نظم طبیعی ضربان قلب افراد طیف وسیعی از علائم را خواهند داشت، از بی علامتی تا ایست کامل قلبی از عوارض آریتمی قلبی است.

کرونا و آریتمی قلبی

نشانه های کرونا در قلب

محافظت از قلب در مقابل کرونا

تنها راهکار مناسب برای پیشگیری این است که افراد از ترددهای غیرضروری در سطح جامعه خودداری کرده و حتما هنگام حضور در سطح جامعه از ماسک استفاده کرده و فاصله فیزیکی را رعایت کنند.

بنابراین شناساندن عوامل خطر، کنترل عوامل خطر، شناساندن علائم خطر، آماده کردن و فرهنگ سازی جهت مراجعه زودرس، در اختیار قرار دادن امکانات برای همگان، پیشگیری های ثانویه و پیگیری مناسب افراد جهت پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی بسیار مهم است، لذا در دوران شیوع کرونا باید از فراموشی این موارد به طور جدی جلوگیری شود.

همچنین اگر بیماری قلبی عروقی دارید، در مورد محافظت از خود در برابر ویروس هوشیار باشید. به شستشوی دست ها توجه بیشتری داشته باشید، به صورت، چشم یا بینی خود دست نزنید و برای احتیاط ماسک یا پوششی روی صورت خود بزنید. زندگی در یک بیماری همه گیر استرس زا است، اما اکنون زمان آن نیست که عادت های سالم قلبی فراموش شوند. در خانه بودن ممکن است این فرصت را به شما بدهد که بیشتر به سلامتی خود توجه کنید. بنابراین رعایت نکات زیر مهم است:

فعالیت و تحرک در داخل خانه

اگر وسایل ورزشی دارید، به استفاده از آن ها ادامه دهید. در غیر این صورت، با راه رفتن در خانه یا بالا و پایین رفتن از پله ها ورزش کنید - فقط فعال باشید.

اصلاح رژیم غذایی

عادت های آشپزی خود را تغییر دهید و غذاهای سالم بخورید که در طولانی مدت برای شما مفید هستند.

مدیریت استرس

استرس اضافه شده در همه گیری کرونا، فرصتی برای شماست تا میزان استرس خود را ارزیابی کنید و از تکنیک های مدیریت استرس برای کاهش آن استفاده کنید.

ترک سیگار

کووید ۱۹ یک بیماری تنفسی است. ممکن است ظرفیت ریه در افراد سیگاری کاهش یابد، در نتیجه آن ها بیشتر در معرض خطر قرار می گیرند. به علاوه، گذاشتن سیگار به دهان شما فرصتی برای انتقال ویروس فراهم می کند. اکنون زمان ترک سیگار است.

قطع نکردن داروها

قطع داروی فشار خون در افرادی که فشارشان با دارو کنترل می شود بسیار اشتباه است، عمده افرادی که با سکته های مغزی به اورژانس مراجعه می کنند از جوان تا مسن افرادی هستند که با دارو فشارشان تنظیم می شده است و خودسرانه دارو را قطع کرده اند و فشارشان ناگهان بالا رفته و عروق مغزی دچار پارگی شده و سکته مغزی رخ داده است، لذا شانس سکته های مغزی در افرادی که خودسرانه اقدام به قطع دارو می کنند بسیار بالاست. بنابراین بیماران باید به مصرف داروهای خود ادامه دهند. ما به بیماران توصیه می کنیم داروهای خود را برای مدت ۹۰ روز تهیه کنید تا نیازی نباشد برای خرید آنها مرتب به داروخانه مراجعه کنید.

درمان عوارض کرونا بر قلب

محافظت از قلب در مقابل کرونا

درمان عوارض کرونا بر قلب

مواردی مشاهده شده که بیمار کرونایی بعد از بهبودی دستگاه تنفسی، دچار نارسایی قلبی شده است، عارضه ای که تا پایان عمر با این افراد خواهد ماند.در صورتی که فرد مبتلا به کرونا بیماری زمینه ای دارد و داروهای دیگری مصرف می کند، باید داروهای خود را به پزشک اطلاع دهد تا از تداخل دارویی ناخواسته با داروهایی که برای درمان کرونا مصرف می کند جلوگیری شود.

طیف های مختلفی از مشکلات قلبی عروقی از جمله سکته های قلبی، میوکاردیت و اختلال عملکرد عضله قلب، بروز آریتمی به دنبال درگیری قلبی ناشی از عوارض مصرف برخی از داروهای کووید، نارسایی های قلب و آمبولی ریه که بسیار شایع و خطرناک است گاها در این شرایط بروز می یابد.

خیلی اوقات نارسایی قلبی با درد قفسه همراه نبوده و با احساس تنگی نفس و یا تپش قلب همراه است، لذا در دوران شیوع کرونا و به علت تمرکز اکثر پزشکان و مراکز درمانی بر روی این بیماری، بیشتر به علایم و درگیری های تنفسی توجه شده و گاها مشکلات قلبی نادیده گرفته شده و تشخیص داده نمی شود.

حتی ممکن است افراد علائم قلبی عروقی را مشاهده کنند ولی آن را عفونت یا مشکل دیگری قلمداد کرده و در زمان مناسب به مراکز مراجعه نکنند. یا حتی ممکن است شخص دچار درد قفسه سینه باشد ولی از ترس کرونا دیر مراجعه کرده و زمان طلایی درمان را از دست بدهد.

لازمه درمان مشکلات مزمن مراجعات مکرر، ویزیت های مکرر، آزمایشات خونی، اکو و نوار قلب است که در زمان شیوع کرونا، افرادی که طیف های سکته های قلبی قبلی، آنژیو پلاستی قلبی و نارسایی مزمن دارند به علت مراجعه دیرهنگام دچار مشکلات بیشتری شوند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید