اثر کرونا بر گوش در برخی بیماران مبتلا دیده شده است و می تواند با گرفتگی، درد، عفونت و حتی کم شنوایی همراه باشد. البته طبق گزارشات اثرات کرونا بر گوش موقتی است. تانما در این مطلب ضمن بیان اثر کرونا بر گوش، بر راه های محافظت و درمان عوارض کرونا بر گوش نیز اشاره کرده است؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروس های کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

کرونا چیست

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
انواع کرونا

نشانه های کرونا

نشانه های کرونا در گوش

کرونا و کم شنوایی

به طور معمول، کم شنوایی ناشی از ویروس ها، از نوع حسی-عصبی و ناشی از آسیب به ساختارهای درون حلزون گوش داخلی است (بعضی ویروس ها می توانند بر ساقه مغز شنوایی هم اثر بگذارند). هرچند کم شنوایی انتقالی یا کم شنوایی آمیخته نیز ممکن است به دنبال عفونت ناشی از ویروس های خاصی مشاهده شوند. گاهی کم شنوایی پس از درمان عفونت ویروسی، به طور خودبخود بهبود می یابد.

ویروس های کرونای اولیه مانند SARS-COV-1 ) عامل سندروم تنفسی حاد) و MERS-COV) عامل سندروم تنفسی خاور میانه) به سیستم شنوایی آسیبی نمی رسانند (حداقل تاکنون هیچ موردی گزارش نشده است). اما هنوز به طور قطعی مشخص نشده است که ویروس کرونای جدید (عامل بیماری کووید-19) بر سیستم شنوایی اثر می گذارد یا نه. در حال حاضر چندین مطالعه در این زمینه انجام شده و مطالعات دیگری نیز در حال اجرا هستند.

برخی از بیماران مبتلا به کرونا ویروس، کم شنوایی ناگهانی (سکته گوش) را تجربه می کنند و این علامت می تواند همراه با سرگیجه، تعادل نداشتن و حالت تهوع باشد. سرگیجه های چرخشی که در آن بیمار احساس کند محیط اطراف به دور سرش می چرخد، می تواند نشان از مشکلات ناشی از عفونت ویروسی گوش باشد.

کم شنوایی ناگهایی یا سکته گوش عارضه ایی است که به صورت اورژانسی در فرد ایجاد می شود. یکی از عوامل اصلی سکته گوش، اثر ویروس کرونا بر عصب گوش است، به طوری که سطح شنوایی فرد به صورت ناگهانی افت پیدا کرده و یا شنوایی او کامل از بین می رود.

کرونا و وزوز گوش

شواهد حاصل از مطالعات اخیر نشان می دهد که کووید-19 ممکن است سبب آسیب به ارگان های گوش داخلی شود؛ اما گفته می شود یک اثر کرونا بر گوش، وزوز گوش می باشد؛ وزوز در بیماران مبتلا به کووید-19 اغلب ناشی از استرس و افسردگی مربوط به شرایط قرنطینه و ترس از ابتلا به بیماری است. به عنوان مثال یک مطالعه بر روی جمعیت زیاد نشان داد که افراد دچار اختلال اضطرابی، حدود 7 برابر بیشتر مستعد ابتلا به وزوز شدید و مزمن هستند.

کرونا و گرفتگی گوش

یک سری اطلاعات درباره ی ابتلا و درگیری گوش در بیماری کرونا گزارش شده است. البته منظور دخالت گوش در ابتلا به بیماری نیست بلکه عوارض و آسیب هایی است که در وضعیت ابتلا به بیماری کرونا گوش را تهدید می کند. ویروس کرونا باعث التهاب مخاط می شود و علائمی مانند گرفتگی گوش ، کیپ شدن گوش و… به وجود می آورد.

گزارش هایی مبتنی بر این است که برخی از اعصاب بدن انسان در بیماری کرونا ویروس درگیر می شوند و پرسشی که در این مرحله مطرح می شود این است که آیا عصب گوش نیز در بیماری کرونا درگیر می شود یا خیر ؟ در حد تئوری و با توجه به گزارش هایی که ثبت شده است بله امکانش وجود دارد ولی اثبات این مسئله یک مقدار نیاز به بررسی بیشتری دارد.

کرونا و گوش درد

در فاز جدید بیماری کرونا، برخی از بیماران با عارضه های گوش درد و کاهش شنوایی مواجه می شوند. عارضه گوش درد و عفونت گوش به تنهایی نمی تواند علامت کرونا باشد، گوش درد و کاهش شنوایی، یکی از عوارض بیماری کرونا است که معمولاً در کنار سایر علائم بیماری، نمود پیدا می کند.

بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بیماران کرونایی بستری دچار عارضه گوش درد و کاهش شنوایی می شوند. برخی از انواع سرگیجه می تواند ناشی از گوش درد باشد. درد و عفونت گوش کرونایی از نوع حاد می تواند در بیماران کرونایی منجر به پارگی پرده گوش شود. البته این موضوع شایع نیست و به صورت موردی در مبتلایان به کرونا ویروس دیده شده است.

کرونا و کم شنوایی

نشانه های کرونا در گوش

محافظت از گوش در مقابل کرونا

رعایت پروتکل های بهداشتی

تا زمانی که واکسن این ویروس تولید نشود یا درمان قطعی برای شکست این ویروس فراهم نشود مردم باید نکات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند.

حضور محدود در اماکن شلوغ و سربسته

افراد باید از تجمع زیاد در فضاهای بسته و مکان های عمومی مانند فروشگاه ها و مراکز خرید اکیدا پرهیز کنند. توصیه می شود در ساعات خلوت به فروشگاه ها و مراکز خرید مراجعه کرده و فاصله اجتماعی را نیز به جد رعایت کنند.

ضرورت استفاده ماسک

جلوگیری از تماس دست به دهان و بینی یکی از فواید استفاده از ماسک بوده ولی افراد نباید پس از استفاده از ماسک روی صورت خود آن را بالا و پایین کنند، قابل ذکر است استفاده از ماسک برخلاف نظرهای برخی از افراد که معتقد هستند ماسک نباید استفاده شود، بسیار خوب است.

استفاده محدود از وسایل شخصی در بیرون از خانه

استفاده از تلفن همراه در خیابان ها، کیف های دوشی و دستی خانم ها، استفاده از انگشتر، دستبند و ساعت نیز سبب آلودگی ویروس کرونا می شود و افراد باید از این ابزار کمتر استفاده کرده و ناخن های خود را کوتاه کنند.

به طور خلاصه می توان گفت اگر پرده گوش فرد کاملا سالم باشد و مشکلات و سابقه ی آسیب در ناحیه گوش نداشته باشد نگران انتقال ویروس کرونا از طریق گوش نباشد و اصلا جای نگرانی ندارد. اگر کسی دارای آسیب و پارگی در ناحیه گوش است و از این عارضه اطلاع دارد از تماس نزدیک با هر فرد مبتلا به کرونا جلوگیری کند و فاصله اجتماعی رعایت شود.

درمان عوارض گوش ناشی از کرونا

محافظت از گوش در برابر کرونا

درمان عوارض کرونا بر گوش

درمان جداگانه ای برای رفع اثر کرونا بر گوش وجود ندارد و هر آنچه که برای درمان کرونا انجام می شود، کافی است. در نتیجه اثر کرونا بر گوش، اغلب با بهبود بیمار از بین می رود و کمتر شاهد ماندگاری عارضه کرونا بر سلامت گوش بیماران هستیم.

این که آیا اختلال شنوایی موقتی است یا پس از درمان بیماری هم باقی می ماند، به دلیل مطالعات کم انجام شده در این زمینه، مشخص نیست. تنها سه مطالعه کوچک تاکنون انجام شده است. اگر ویروس جدید در این مورد هم از سایر ویروس ها تبعیت کند، در اینصورت کم شنوایی ناشی از کووید-19 نباید دائمی باشد.

لازم به ذکر است که اکثر موارد کم شنوایی ناگهانی ویروسی هستند و اکثر بیماران با استروئیدها درمان می شوند. بیماران مبتلا به درجات خفیف کم شنوایی معمولا" به طور خودبخود و بدون نیاز به درمان خاصی بهبود می یابند

بیمارانی که دچار سکته گوش می شوند، برای تشخیص سطح سنجش شنوایی تحت آزمایش قرار می گیرند و سپس برای آن ها اقدامات درمانی می شود. زمان طلایی درمان را برای کسانی که به صورت ناگهانی دچار کم شنوایی یا سکته گوش می شوند، سه تا هفت روز پس از بروز علائم است. پس از انجام تست شنوایی در کلینیک شنوایی سنجی، پزشک معالج برای بیمار کورتون تجویز می کند؛ داروی کورتون باعث کاهش اثر التهاباتی می شود که ویروس بر عصب شنوایی گذاشته است.

کورتون در ابتدا به صورت خوراکی برای بیمار تجویز شده و پس از آن در گوش بیمار تزریق می شود. اگر فرد به موقع درمان شود، شنوایی او به طور کامل باز می گردد و یا به درجات بالایی از بهبود شنوایی می رسد. درمان سکته گوش یک هفته تا ۱۰ روز پس از شروع علائم، باعث کاهش شانس بهبودی افراد می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید