خواب نوزاد اگر به اندازه و تنظیم شده باشد هم برای خود نوزاد خوب است هم برای آرامش والدینش. اما متأسفانه گاهی الگوی خواب نوزاد و به عبارتی خواب طبیعی نوزاد به دلایلی به هم می خورد. تانما در این مطلب نکاتی را در خصوص خواب طبیعی نوزاد و الگوی مناسب خواب نوزادان مطرح می کند؛

میزان خواب مورد نیاز نوزاد

بدو تولد تا 3 ماهگی

هر نوزاد ی با نوزاد د یگر متفاوت است، اما د ر هفته های اول پس از تولد همه آن ها یک ویژگی مشترک د ارند ؛ آن ها روزانه 16 تا 19 ساعت د ر روز می خوابند . هر د وره خواب آنها 2 الی 4 ساعت است. د ر روزهای اول، نوزاد ان نمی توانند تفاوت بین شب و روز را تشخیص د هند .

3 – 12 ماهگی

د ر سنین 3 تا 6 ماهگی، معمولا کود کان روزانه حد ود 14 ساعت می خوابند . از این ساعات معمولا 10 ساعت د ر شب و 4 ساعت د ر روز است. البته این به این معنا نیست که آن ها د ر طول شب از خواب بید ار نمی شوند . وقتی سن فرزند شما بین 6 تا 12 ماه است، بهتر است 4 ساعت خواب روزانه او را به 2 د وره 2 ساعته تقسیم کنید .

اگر خوش شانس باشید ، فرزند شما د ر این زمان شب ها 10 تا 12 ساعت می خوابد . یعنی اگر شما او را ساعت 7 شب بخوابانید ، او تا ساعت 7 صبح فرد ا می خوابد . البته فراموش نکنید که فرزند شما همچنان د ر طول شب بید ار خواهد شد . برخی والد ین تصور می کنند که اگر فرزند شان را د یرتر بخوابانند ، او بیشتر خسته می شود و راحت تر می خوابد . این تصور کاملا اشتباه است.

اتفاقا گاهی بر عکس آن صاد ق است. اگر فرزند شما تا د یر وقت بید ار باشد ، بیش از حد خسته می شود ، د ر طول شب نمی تواند خواب راحتی د اشته باشد و مد ام از خواب بید ار می شود . پس سعی کنید برنامه ای منظم برای خواب فرزند تان ایجاد کنید و د ر ماه های اول پس از تولد ، ساعت 7 شب او را بخوابانید .

روش های خواباندن نوزاد

میزان خواب مورد نیاز نوزاد

علت کم خوابی نوزاد

  • نوزاد شما به خاطر هیجان و خستگی نمی خوابد.
  • نوزادتان گرسنه یا تشنه است.
  • نوزادتان با نور خورشید می خوابد.
  • نوزاد را در طول روز نمی خوابانید.
  • یادگیری مهارت و توانایی های جدید او را کم خواب می کند
  • هراس جدایی از والدین در نوزاد
  • بیماری از دلایل کم خواب شدن نوزاد

علت پرخوابی نوزاد

به طور معمول نوزادان بین ۸ تا ۹ ساعت می خوابند، اما گاهی برخی نوزاد ها بیشتر می خوابند و حتی برای شیر هم بیدار نمی شوند. در این مواقع نیازی به نگرانی نیست، بلکه بهتر است والدین در ساعاتی مشخص نوزاد را بیدار کرده و به او شیر بدهند.

البته فراموش نکنید که اگر نوزاد بیش از حد بیحال و کم انرژی است و حتی واکنش های چشمی و حرکتی ضعیفی دارد باید هرچه سریعتر توسط پزشک متخصص اطفال ویزیت شود، چرا که احتمال می رود نوزاد دچار مشکلاتی جانبی باشد.
اگر همه شرایط و شواهد نشان می دهد که کودک شما بیش از آنچه که باید، می خوابد، با یک متخصص اطفال تماس بگیرید و با او مشورت کنید. شما باید سلامتی نوزاد خود را بررسی کنید؛ زیرا زردی نوزاد و برخی از عفونت ها می تواند باعث خستگی و خواب زیاد نوزاد شود. چیزی که مهم است این است که کودک خود را زمانی که خوابیده است برای شیر خوردن و تغذیه از خواب بیدار کنید.

تنظیم خواب نوزاد

در سه ماهه اول هر وقت کودک شما چشم هایش را می مالید یا گوش هایش را می کشید، شما متوجه خواب آلو بودن او می شدید و او را می خوابانیدید. اما در چهار ماهگی، شما می توانید ساعات منظمی را برای خواب نوزاد در شب یا چرت روزانه اش ترتیب دهید.

برخی کودکان حدود ساعت 6 عصر چرت می زنند و برخی تا 8 شب هنوز بیدارند و البته روال زندگی شما نیز زمان بندی خواب نوزاد را تحت تاثیر قرار می دهد. ساعت خوابی را برای نوزادتان در نظر بگیرید و به آن پایبند باشید.
سعی کنید برنامه خواب نوزاد منظم باشد. بچه ها در یکنواختی و ثبات ، به شکوفایی می رسند. اگر کودک شما پس از ساعتی که برای بیداری او که تنظیم کرده اید هنوز در خواب است، می توانید برای تنظیم ساعت خواب مجددش، او را بیدار کنید. بیدار شدن کودک در صبح در یک ساعت مقرر، به حفظ برنامه خواب منظم او کمک می کند.

روش های خواباندن نوزاد

تنظیم خواب نوزاد

روش های خواباندن نوزاد

نوزاد را حمام كنید

آب گرم و بعد از آن نوازش آرام و عاشقانه با حوله حمام به آرام شدن نوزاد كمك می كند.

كنار نوزاد بخوابید

چه موافق و چه مخالف خواباندن نوزاد كنار خودتان باشید اما تحقیقات نشان داده است كودكانی كه كنار والدین می خوابند در بزرگسالی عزت نفس بالاتر و اضطراب كمتری خواهند داشت. برای امنیت كودك از تختخواب هایی استفاده كنید كه كنار تخت شما قرار می گیرند.

فضا را خوشبو كنید

بعضی بینی های كوچك با بوی مطبوع یك یا دو قطره خوشبو كننده یا روغن طبیعی روی دستمال كنار تخت خوابشان زودتر به خواب می روند. بعضی از خوشبو كننده ها و روغن های طبیعی به عنوان آرام كننده و ضد اضطراب شناخته شده اند. البته استفاده از خوشبو كننده ها تا قبل از 6 ماهگی نوزاد توصیه نمی شود.

دستتان را روی بدن كودك بگذارید

وقتی نوزاد را برای خواب به تختخوابش منتقل می كنید، سعی كنید دستتان را با مهربانی روی شكم، بازوها و سر كودك بگذارید تا او را آرام كنید.
بعضی اوقات فقط حضور شما كنار كودك كافی است تا حس امنیت به نوزاد منتقل شود و راحت تر بخوابد.

نوزاد را ماساژ دهید

نوزادان و کودکان نوپا که پیش از خواب 15 دقیقه ماساژ داده می شوند، سریع تر از کودکانی که فقط برایشان قصه گفته شده است، به خواب می روند. پس روغن مناسب ماساژ کودک تهیه کنید و با ملایمت و فشار کم او را ماساژ دهید.

نوزاد را قنداق کنید

از هر تازه پدر و مادری که سوال کنید به شما در مورد اهمیت یادگیری مهارت مهم قنداق کردن کودک خواهند گفت.از آنجا که نوزاد در رحم مادر شرایطی شبیه قنداق شدن را دارد، این کار به نوزاد کمک می کند بهتر بخوابد.

علل کم خوابی و پرخوابی نوزاد

روش های خواباندن نوزاد

نکات خواب نوزادان

  • همیشه نوزاد را به پشت بخوابانید.
  • نوزاد را به پهلو نخوابانید.
  • نوزاد بهتر است با پستانک چرت بزند یا بخوابد.
  • هنگام خواب نوزاد وسایل نرم مانند ضربه گیر، متکا، کوسن و پتوهای اضافی را از داخل تخت کودک خارج کنید.
  • در هنگام خواب نوزاد زیر او باید سفت، صاف و بدون حرکت باشد.
  • کودک باید در تخت خواب مخصوص کودک یا در سبد کودک بخوابد.
  • بهتر است تخت نوزاد را در اتاق خواب خودتان قرار دهید تا در صورت گریه کودک، سریع به کنارش بروید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید