لک صورت بر اثر جوش ها و زخم های پوست ایجاد میشوند و به ندرت پیش می آید که خود به خود خوب شوند . احتمالا شما هم از لک های قدیمی و جای جوش هایتان که گاهی بر روی پوستتان جا خوش میکنند ناراحت هستید و میخواهید هر چه زودتر از شر آنها خلاص شوید. برای از بین بردن آنها باید از روش های خاصی استفاده کرد .

شایع ترین دلایلی که لکه ها را به یک عارضه پوستی تبدیل می کند تخریب پوست با خورشید و بیش از حد قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، عامل مهم ژنتیک، همچنین تغییرات هورمونی و لک شدن در اثر التهاب یا مشکلات پزشکی و آسیب رسیدگی به پوست مانند سوختگی یا زخم است اما تغییر یکباره رنگ پوست و لک های پیری که با افزایش سن بیشتر می شوند هم از شناخته شده ترین عوامل ایجاد این لک هاست.

این مقاله در تانما به بررسی علل مختلف بروز لکه های پوستى از جمله لک صورت پرداخته است و به شما می گوید که کدام یک از این لکه های پوستی نیاز به درمان دارند.

انواع لک صورت

  • ماه گرفتگى مادرزادى
  • اختلالات رنگدانه های پوستی
  • راش هاى پوستى
  • عفونت های پوستی
  • سرطان های پوستی
  • برخى شرایط پزشکی
  • برافروختگى
  • ورزش کردن
  • آفتاب سوختگى

علل لک صورت

کک مک یا فرکل(FRECKLE)

از عواملی که در بروز این بیماری دخیل هستند میتوان به عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و عوامل هورمونی اشاره نمود . یکی از مهمترین عوامل بروز کک ومک، عوامل محیطی مثل در معرض نور افتاب قرار گرفتن بدون پوشش محافظ میباشد .

این امر باعث تشدید این نوع لک ها میشود. در خانم های باردار یا افراد در سن بلوغ ، عوامل هورمونی باعش پیدایش این نوع لک های پوستی میشود که این اشخاص شاهد افزایش در لکه ها هستند.

در بعضی موارد تنش های عصبی و استرس هم سبب پیدایش کک و مک در اشخاص مستعد میشود .

لک صورت

علل لک صورت

لکه های قرمز

لکه های قرمز در زمره ی رایج ترین انواع ناراحتی های پوستی است. تقریباً یکی از علائم اولیه ی تمام بیماری های پوستی ، وجود لکه های قرمز است.

لکه های قرمز می توانند در هر نقطه ای از بدن ظاهر شوند.

گاهی اوقات، ناحیه ای از بدن که تحت تأثیر این لکه ها واقع شده، به تشخیص علت دقیق ظاهر شدن این نقاط قرمز بر روی پوست فرد کمک می کند.

اگر چه، نقاط قرمز پوستی به احتمال زیاد بی ضررند، اما ضرورت دارد آنها را با دقت تحت نظر بگیرید.

دانه یا جوشهای پوستی بظاهر بی ضرر ممکن است نشانه ای از برخی بیماری های کشنده باشند. در بعضی از موارد، ممکن است نشان از شروع یک بیماری باشند.

دانه های مادرزادی دانه های رنگی هستند که از زمان تولد بر روی پوست وجود دارند. گاهی این دانه ها به رنگ قرمز می باشند.

در این صورت به این دانه ها، دانه های مادرزادی عروقی می گویند که به دلیل ناهنجاری در رگ های خونی پوست ایجاد شده اند.

این دانه ها از خفیف تا شدید دسته بندی می شوند، در این وضعیت پوست قرمز و متورم شده و با توجه به شدت آن درمان بر روی آن انجام می شود. مدل دیگر این دانه های قرمز آنژیوم ها یا خال های عروقی به رنگ قرمز هستند که به دلیل تجمع رگ های خونی ایجاد می شوند.

درمان لکه های قرمز

پوست را تمیز کنید و بعد با مقداری روغن ماهی، لایه ای از چربی روی آن بکشید. 1 تا 2 ساعت بعد پوست را با آب نیم گرم بشویید.

لک صورت

لکه های قرمز

لکه های قهوه ای

لکه های قهوه ای پوست در اثر افزایش سن در بعضی افراد حتمی و علت آن تجمع بیش از حد پیگمان یا رنگدانه ملانین در پوست است.

مهمترین علت بوجود آمدن لک های تیره و قهوه ای روی پوست بیماریهای کبدی هستند،
اگر قصد درمان همیشگی این بیماری را دارید حتما با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید
تا پس از اصلاح مزاج داروهای لازم در این زمینه را دریافت کنید.

درمان لکه های قهوه ای

همان لکه های کبدی است. تا زمانی که لکه های قهوه ای روی پوست باقی است، باید از روغن کرچک استفاده شود. آب خیار یا برگ شاهی خرد شده یا آب آن، در از بین بردن این گونه لک ها بی تاثیر نخواهد بود.

لکه های کبدی

از انواع نقطه های سیاه روی پوست می توان ملیسما و لکه های کبدی را نام برد. ملیسما در واقع لکه های قهوه ای یا طوسی رنگی است که در اثر تغییر هورمون و آفتاب بر روی صورت به وجود می آیند.

حال آنکه لکه های کبدی لکه های ایجادشده در اثر نور خورشید و یا پیر شدن می باشند و هیچ ربطی به کبد و یا عملکرد آن ندارند.

لک صورت

لک کبدی

علل ایجاد لک

مهم ترین علت ایجاد لک در خانم ها را می توان لک های در زمان بارداری دانست. به این لک ها لک حاملگی یا ملاسما می گویند. اغلب در سنین 20 تا 40 سالگی این لک ها ایجاد می شوند.

این لک ها غالباً در ناحیه پیشانی، گونه ها و لب بالا ایجاد می شوند. غالباً احتمال ایجاد لک در خانم هایی که پوست تیره تر دارند بیشتر است.

معمولاً به علت تغییرات هورمونی دوران حاملگی این لک ها ایجاد می شوند و پس از دوران زایمان برطرف می شوند. ولی برخی از آن ها باقی خواهند ماند که نیاز به درمان دارند.

دومین علت ایجاد این لک صورت به دلیل مصرف قرص های ضدبارداری است. به دلیل مصرف بالای این قرص ها بین خانم ها، بروز این لک ها نیز شایع تر است. خانم هایی که با مصرف این قرص ها دچار لک می شوند، احتمال بروز لک در صورتشان به دلیل حاملگی نیز بیشتر است. گاها حتی پس از قطع مصرف این قرص ها نیز همچنان لک ها باقی می مانند. بهترین راه درمان لک ها پس از قطع قرص ها است.

سومین علت بروز لک ها را می توان تماس زیاد صورت با آفتاب دانست. در این صورت لک ها بر روی گونه و بینی ایجاد می شود. افرادی که در تماس زیاد با نور خورشید هستند، باید با استفاده از نقاب و کرم های ضد آفتاب SPF دار از بروز این عارضه جلوگیری کنند.

گاها استفاده از برخی کرم ها و لوازم آرایشی و بهداشتی و یا بعضی از بیماری های داخلی، همچون کبد و … . می تواند باعث بروز این عارضه بر روی صورت شود.

لک ناشی از بیماری ها

لک در اثر بیماری هایی مانند آسم، نارسایی کبدی و کلیوی که در حین حملات آسماتیک، تیرگی منتشر پوست برای سه تا چهار روز ممکن است وجود داشته باشد.

همچنین در روماتیسم و نارسایی کلیه و سیروز کبدی و برخی بیماری های دیگر تیرگی گسترده ی پوست دیده میشود .

لک صورت

لک ناشی از بیماری

لک ناشی از التهاب پوست

این نوع لک بعد از التهاب های پوستی در اثر بیماری هایی مانند لیکن پلان ( بیماری التهابی پوست و دهان)، لوپوس اریتماتویا( بیماری التهابی بافت همبند پوست)، پس از سوختگی پوست در اثر افتاب سوختگی یا سوختگی خفیف با عوامل دیگر، جوش غرور جوانی دست کاری شده، ساییدن پوست برای از بین بردن اسکار( جای زخم) و فرو رفتگی پوست در همان محل به وجود می آید .

این لک ها در نژادهای تیره و اشخاص سبزه شایع تر است و بیش تر در نواحی باز بدن مانند صورت رخ میدهد .

همچنین ضربه به پوست، محکم کشیدن کیسه و لیف زبر در حمام یا مالش پوست ران ها روی یکدیگر هنگام راه رفتن در اشخاص چاق، میتواند سبب ایجاد لک در همان محل شود.

لک های پیری

لکه های پیری به لکه های صاف خاکستری، سیاه یا گاهی قهوه ای رنگی گفته می شود که روی سطح پوست ایجاد می شود. لکه های پیری یا کبدی لکه های تیره کوچک تری هستند که معمولاً در سالمندانی مشاهده می شود که پوستشان سال ها در معرض تابش نور خورشید بوده است.

لکه های پیری غالباً روی صورت، شانه، بالای پشت بدن، بازو و پشت دست ایجاد می شود.

بروز لکه های پیری ربطی به بالا رفتن سن ندارد، بلکه به قرار گرفتن در معرض نور افتاب مربوط میشود .

لکه های پیری، کک و مک های ناشی از نور افتاب هستند، و تماماً بر پشت دست دیده میشوند . در افردی که زیاد در معرض نور خورشید قرار می گیرند، این لکه ها بر روی صورت هم پیدا میشوند .

وجود این لکه ها در اشخاص مسن، عادی است، ولی در اثر تماس زیاد با افتاب، ممکن است در اواخر دهه های سوم، چهارم و پنجم زندگی هم بروز کنند.

حتی کم قرار گرفتن ، در معرض افتاب، هم سبب ایجاد لکه های پیری میشوند .

نور خورشید دارای پرتوهای فرا بنفش است که سبب برنزگی و سوختگی پوست میشود .

با بالا رفتن سن، این برنزه شدن، رسوب بیش از حدّ رنگدانه ها را در پوست موجب می گردد. این لکه ها را لکه های کبدی و لکه های خورشیدی هم می نامند.

لک صورت

لک پیری

لک در اثر مصرف دارو

بعضی از داروها، همچون داروهای ضد سرطان ، ضد مالاریا، داروهای مصرفی برای از بین بردن جوش و... می تواند رد صورت ناسازگاری و سوءمصرف با مصرف کننده، باعث ایجاد لک بشود.

لک در اثر سوء تغذیه

کمبود ویتامین هایی همچون B12، A، C، اسیدفولیک و … می تواند به مرورزمان باعث ایجاد لک صورت بشود.

لک حاملگی

شایع ترین علت لک صورت، لک حاملگی یا ملاسما است که مشکل بیشتر خانم های مراجعه کننده برای درمان لک صورت را شامل می شود.

پوست بدن ما یک عضو زنده است که از چند لایه تشکیل شده است. رنگ پوست مان ناشی از رنگدانه ای به نام ملانین است و در نتیجه تماس با نور آفتاب می تواند دست خوش تغییراتی شود.

ملانین نقش مهمی را برعهده دارد و آن، حفاظت از لایه های تحتانی پوست علیه نور خورشید و همچنین جذب سلول های تخریب شده است؛ برای همین تعداد رنگ دانه های پوست در نقاطی که در معرض نور خورشید هستند، دو برابر نقاط دیگر است.

تغییراتی که در رنگ پوست مان به وجود می آید یا لک هایی که پدید می آیند به دلیل تغییراتی است که در سلول های رنگ دانه ای ایجاد می شود.

علت اصلی لک حاملگی یا ملاسما مشخص نیست ولی در بیشتر موارد با فعالیت های هورمونی فرد مرتبط است چون این لک با مصرف قرص های جلوگیری از بارداری هم ایجاد می شود.

لک حاملگی در موارد نادری میان خانم های مجرد و حتی مردان نیز دیده می شود. استفاده از داروهای حساس کننده به نور آفتاب و اختلال فعالیت تیروئید یا تخمدان نیز می تواند دلیل دیگری برای پدید آمدن لک ها باشد. به طور کلی دو عامل مهم را ذکر می کنم. اول ژنتیک و دوم تغییرات هورمونی که با اشعه ماورای بنفش خورشید ترکیب شده باشد.

این نوع لک ها اغلب در گونه ها، پیشانی و چانه دیده می شوند.

ملاسما

ملاسما یکی از رایج ترین دلایل ایجاد لک صورت است و اغلب در خانم های مراجعه کننده برای درمان لک صورت دیده میشود که یک لک اکتسابی قهوه ای رنگ است که بصورت اهسته بوجود می اید .

به علت این که این لک ها بیش تر در زنان باردار ظاهر میشود یا عود میکند ، به لک های حاملگی شهرت دارد، ولی میتواند در خانم های مجرد و به ندرت در مردان هم دیده شود. این لک ها بیش تر در انواع ، پیشانی و چانه دیده میشود و در اشخاص سبزه مشخص است.

برخی خانم ها متوجه میشوند که درست پیش از قائدگی، لک ها واضح تر میشود . ملاسما یا لک حاملگی بطور شایع در خانم هایی که قرص ضد بارداری استفاده میکنند ، دیده میشود که در تماس با نور آشکارتر میشود .

این خانم ها زمانی که باردار شوند، همین لک را پیدا میکنند . زمان زیادی طول میکشد تا بعد از قطع قرص ضد بارداری، این لک بر طرف شود و یا امکان دارد که هیچوقت بطور کامل برطرف نشود.

لک صورت

لک ملاسما

کک و مک

کک و مک شایع ترین لکه پوستی است که دلیل آن قرار گرفتن در معرض نور شدید خورشید است.

کک و مک لکه های قهوه ای رنگ کوچکی است که معمولاً اطراف بینی، زیر چشم و روی گونه ها ایجاد می شود؛ البته هر نقطه ای از پوست که در معرض آفتاب باشد، مستعد کک و مک زدن است.

کک و مک روی پوست های روشن ایجاد می شود و در میان افراد با موهای قرمز شیوع بالاتری دارد.

شدت کک و مک متغیر است، گاهی فقط چند نقطه روی بینی است و گاهی کل پوستی را می پوشاند که زیر نور آفتاب هیچ پوششی نداشته است.

فرکل

فرکل یا همان کک و مک از مشکلات شایعی است که تاثیر منفی زیادی بر زیبایی پوست می گذارد. کک ومک یا فرکل به لکه های قهوه ای کم رنگ کوچکی گفته می شود. این لکه ها در بیش تر مواقع در صورت و در پشت دست ها نمایان می شود.

در واقع در نواحی که در معرض آفتاب قرار دارند لکه های کک ومک در ابتدا کم است ولی در صورتی که فرد به آن توجهی نکرده، به پزشک مراجعه نکند و مراقبت های لازمه را انجام ندهد، بیشتر می شود.

لک صورت

فرکل

لک جای جوش

جوش و جای آن بدترین عارضه ای است که افراد در سنین جوانی درگیر آن می شوند. با استفاده از مواد خانگی که خاصیت های آنتی اسیدانی و آنتی باکتریالی دارند می توان به درمان جوش و جای ناشی از آن پرداخت.

جای جوش و اسکار آکنه ممکن است به شکل برجستگی و اسکار هیپرتروفیک باشد. در اینگونه موارد معمولا التهاب بافتی شدیدی رخ داده است.

همچنین اسکار آکنه ممکن است به شکل قرمزی نسبتا پایدار بعد از بهبودی جوش ها باشد. ممکن است جای جوش به شکل لک های قهوه ای روی پوست باشد.

زمانی که لکه های تیره و قهوه ای پس از بهبود نقص پوستی و جوش شروع به شکل گیری می کنند، شاهد تغییر رنگ پوستی خواهیم بود. با این که تغییر رنگ

در نوع خود خطرناک نیست، اما از لحاظ زیبایی و روانی می تواند برای افراد ناراحتی به وجود آورد.

اگر شما با مشکل تغییر رنگ پوستی در اثر جوش دست و پنجه نرم می کنید باید بگوییم که تنها نیستید. با متخصص پوست خود در این زمینه مشورت کرده و در مورد بهترین داروهای غیر تجویزی و یا درمان های حرفه ای از وی سوال بپرسید.

نوع درمان جوش صورت را که انتخاب می کنید، به شدت مشکل و همچنین به نوع پوست شما بستگی دارد. در انتخاب بهترین گزینه برای پوست، هیچ کس

به اندازه متخصص نمی تواند به شما کمک کند.

لک صورت

لک جای جوش

خال های جانکشنال

خالهای جانکشنال بیشتر در دوران کودکی و نوجوانی ایجاد می شود و در اکثر افراد فاز نسبتا گذرایی از رشد اولیه یک خال مرکب هستند که در بزرگسالی به خال مرکب تبدیل می شوند.

از نظر بالینی نیز به صورت یک ماکول پیگمانته (تغییر رنگ پوست در اثر ازدیاد ملانین یا انبساط رگهای خونی) اندکی برجسته یا پهن هستند که اندازه ای بین یک میلیمتر تا یک سانتیمتر دارند.

رنگ این خال ها از قهوه ای روشن تا تیره متغیر است، گرد یا بیضی و متقارن است و شایع ترین محل آن در کف دست و پا می باشد.

لک صورت

خال های جانکشنال

بیماری لیکن اکتینیک

لیکن پلان آکتینیک یکی از انواع بالینی لیکن پلان است که در نواحی باز و در معرض نور معمولا به صورت ضایعات آنولر با مرکز پیگمانته و حاشیه هیپوپیگمانته بروز می کند. تاکنون چندین مورد لیکن پلان آکتینیک با نمای بالینی ملاسما گزارش شده اند، در حالیکه یافته های آسیب شناسی در آنها با لیکن پلان اکتینیک انطباق داشته است.
بیماری اغلب به شکل ضایعات محدود و اندک است و بندرت درگیری گسترده پوستی و مخاطی می دهد در 85% موارد عرض 18 ماه برطرف می شوداما گاهی بیشتر به طول می انجامد مثلا زمانی که ناحیه تناسلی یا مخاطات را درگیر می کند .

لیکن پلان اکتینیک

در نواحی در معرض تابش آفتاب چون : صورت – گردن- پشت و دستها دیده می شود.

لک صورت

بیماری لیکن اکتینیک

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید