وزن گیری نوزاد از ابتدای تولد همیشه دغدغه مادران و پدران بوده است و به منظور حفظ وزن مناسب نوزاد راهکارهای مختلفی را به کار می برند. تانما در این مطلب به نکات و موارد مهمی در خصوص وزن گیری نوزاد اشاره کرده است؛

زمان وزن کردن نوزاد

پس از زایمان، پزشک یا پرستار، کودک شما را هنگام تولد و تا زمانی که در بیمارستان هستید، هر ۲۴ ساعت یک بار وزن می کند. در ۴۸ ساعت اول بعد از ترخیص نوزاد از بیمارستان نیز بهتر است برای ارزیابی وزن به پزشک اطفال مراجعه کنید.

زمانی که برای اولین مراقبت مهم و ضروری نوزاد معمولاً در روز اول تا سوم بعد از مرخص شدن از بیمارستان و سپس دوباره در فاصلۀ ۱۰ تا ۱۴ روزگی کودک و به دنبال آن در ۲۸ روزگی اش طبق روال معمول برای یک نوزاد سالم به پزشک مراجعه می کنید، وزن او انداره گیری خواهد شد.

اگر کودک شما عارضه ای مثل کاهش وزن غیرمنتظره یا زردی داشته باشد، ممکن است در چند هفتۀ اول نیاز به مراجعات بیشتری به پزشک اطفال داشته باشید ولی در حالت عادی و معمول نیز، برای بررسی وزن گیری فرزند خود در سال اول تولد و بعد از دوران نوزادی لازم است ماهی یک بار به پزشک کودکان مراجعه کنید.

وزن گیری مناسب نوزاد

زمان وزن گیری نوزاد

اهمیت وزن گیری در نوزادان

اهمیت وزن گیری و بررسی آن در کودکان، غیر از آنکه بسیاری از موارد مربوط به سلامت آن ها را مشخص می کند، به این دلیل است که وقتی سرعت وزن گیری کودک متناسب نیست، ممکن است دچار یک عارضه به نام ناتوانی از افزایش وزن یا اختلال در رشد تشخیص داده شود.

این اتفاق معمولاً زمانی می افتد که کودک به خوبی شیر نمی خورد یا بدن او در جذب مواد مغذی یا استفاده از آنها موفق نیست. این می تواند به دلیل مشکل تغذیه، مشکلات گوارشی، بیماری های ارثی مثل فیبروزسیستیک یا عارضه های دیگری باشد که حتماً باید تحت نظر یک پزشک متخصص قرار بگیرد، پس سعی کنید وزن گیری مناسب نوزادتان را جدی بگیرید.

علل کاهش وزن نوزادان

بیشتر نوزادان سالم و فول ترم یعنی نوزادانی که در موعد مشخص تولد خود به دنیا آمده اند، در چند روز یا هفتۀ اول زندگی، بین پنج تا نُه درصد از وزن هنگام تولد خود را از دست می دهند. کاهش وزن اولیه به این دلیل رخ می دهد که نوزادان در زمان تولد مایعات اضافی در بدنشان دارند که پس از تولد دفع می شود. این اتفاق طبیعی است و باعث نگرانی نیست، مگر اینکه کودک بیش از ۱۰ درصد از وزن تولد خود را از دست بدهد.

نشانه های وزن گیری مناسب نوزادان

بیشتر پدر و مادرها در خانه ترازوی وزن کردن نوزاد ندارند، اما شاخص های خوب دیگری مثل تعداد پوشک های خیس و کثیف وجود دارد که نشان می دهد کودک پیشرفت خوبی در وزن گیری دارد یا خیر. در مورد ادرار نوزاد لازم است بدانید که پس از پنج روز اول، نوزاد معمولاً روزانه حداقل بین چهار تا پنج پوشک را خیس می کند که این تعداد در بیشتر نوزادان بین پنج تا هشت پوشک است.

همچنین در چند روز اول، برخی از نوزادان تنها یک بار در روز مدفوع می کنند. پس از چند روز اول، نوزاد شما باید حداقل دو بار در روز مدفوع داشته باشد. در اوایل تولد، تعداد دفعات مدفوع کودک در هر روز می تواند بسیار متفاوت باشد و پس از هفتۀ اول، ممکن است در طول ماه اول هر روز ۱۰ بار یا بیشتر مدفوع داشته باشد.

بهتر است تعداد پوشک های کثیف و خیس نوزاد جایی ثبت شود تا اطلاع دقیق تری از این موضوع پیدا کنید و به طورکلی نیز دفعات مدفوع نوزادی که شیر مادرش را می خورد بیشتر از نوزادانی است که با شیر خشک تغذیه می شوند و قوام مدفوعشان نیز نرم تر و آبکی تر است.

وزن گیری مناسب نوزاد

نشانه های وزن گیری مناسب نوزاد

علل وزن نگرفتن نوزاد

وزن مناسب نوزاد در ماه های مختلف

1 ماهگی

نوزاد از زمان تولد تا 6 ماهگی تقریبا 2.54 سانتی متر در ماه رشد می کند و 141 تا 198 گرم در هر هفته به وزن او اضافه می شود. اگر تغذیه نوزاد مناسب باشد، او به تدریج و پیوسته وزن خواهد گرفت.

2 ماهگی

نوزاد باید در هر هفته به تدریج و پیوسته وزن بگیرد. اگر نگران هستید، بهتر است با دقت بیشتری مقدار شیر مادری که نوزاد در هر وعده شیردهی می نوشد را با دوشیدن آن زیر نظر بگیرید. در بعضی موارد، ممکن است نوزادان نتوانند عمل مکیدن را به خوبی انجام دهند و یا شاید شما به میزان لازم به او شیر نمی دهید. اگر با وجود تغییر در روش شیردهی باز هم مشکل ادامه پیدا کرد، بهتر است با یک ماما یا پزشک مشورت کنید تا راهکارهایی برای تغذیه بهتر نوزاد به شما ارائه دهند.

3 ماهگی

در این مرحله، وزن گیری نوزاد از وضعیت 170 گرم در هفته به کمی کمتر از 113 گرم در هفته کاهش پیدا می کند که به این معنی است که نوزاد به طوروضعیت به این معنی است که در حدود 2 پاوند در این ماه و ماه های بعدی به وزن او اضافه خواهد شد. این روند تا 7 ماهگی ادامه خواهد داشت.

4 ماهگی

در حدود 4 ماهگی نوزاد نشانه هایی مبنی بر آمادگی خود برای خوردن غذای کمکی را نشان می دهد. بعضی از این نشانه ها عبارتند از: می تواند سرش را بلند کند، می تواند با کمک شما بنشیند و به غذای شما علاقه نشان می دهد. انتقال از غذای مایع به غذای جامد مرحله ای بسیار حساس است، بنابراین اگر نوزاد برای شروع غذای جامد آمادگی کافی ندارد، او را مجبور به خوردن نکنید. ترشح بزاق نوزاد در این مرحله به معنی بی میلی او به غلات نیست و این حالت در 4 تا 7 ماهگی به اوج خود می رسد.

5 ماهگی

بین 5 تا 6 ماهگی، وزن نوزاد باید دو برابر شده باشد. 6 ماهگی زمانی است که باید نوزاد را برای کنترل وضعیت سلامتی نزد پزشک ببرید و از او درباره وزن کودک سوال کنید تا در صورت وجود مشکل به وزن گیری او کمک کنید.

6 ماهگی

در 6 ماهگی، نوزاد شروع به رشدی در حدود 1.27 سانتی متر در ماه و وزن گیری 85 تا 141 گرم در هفته می کند.

وزن گیری مناسب نوزاد

وزن مناسب نوزاد در ماه های متخلف

راهکارهایی برای وزن گیری نوزاد

یک ماهگی

شیر مادر یا شیرخشک؛ زمان هر وعده شیردهی دقیق نیست و تعیین مقدار شیری که نوزادان باید در هر وعده شیردهی بنوشند، تقریبا غیر ممکن است. نوزادان در این سن باید 8 تا 12 بار در روز و ای هر دو تا سه ساعت یک بار تغذیه شوند.

دو ماهگی

شیر مادر یا شیرخشک؛ برای تغذیه نوزاد با غذای تک غله یا غذای کمکی تا 4 ماهگی صبر کنید. دادن این غذاها قبل از 4 ماهگی می تواند منجر به مشکلات هضم در کودکان شود.

3 ماهگی

شیر مادر یا شیرخشک؛ این ماه آخرین ماهی است که نوزاد تنها از شیر مادر یا شیرخشک به عنوان منبع اولیه غذایی استفاده می کند چون از حدود 4 تا 6 ماهگی می توانید غذای کمکی را شروع کنید.

4 ماهگی

شیرمادر یا شیرخشک به علاوه میوه جات و بعد سبزیجات . نوزادانی که از طعم میوه لذت می برند، معمولا به سبزیجات هم علاقه نشان می دهند. علاوه بر این غذای کمکی مخصوص نوزادان را شروع کنید که شامل غذاهای تک غله ای است و آماده باشید تا از غذاهای جدیدتر و ضخیم تر در زمان دندان درآوردن کودک که معمولا در حدود 6 ماهگی شروع می شود، استفاده کنید. در ابتدا، دو دندان جلویی بالا و پایین کودک رشد می کنند.

5 ماهگی

شیر مادر یا شیرخشک به اضافه میوه و سبزیجات (در صورتی که کودک با اشتها غلات مخصوص کودکان را می خورد، به او میوه و سبزیجات بدهید). نوزادانی که میوه دوست دارند معمولا از خوردن سبزیجات هم لذت می برند، البته مطمئنا اگر یک تکه موز به کودک بدهید امکان دارد سرش را برای خوردن هویج برنگرداند!

6 ماهگی

سبزیجات، میوه و بعد گوشت پوره شده. اسهال و یا التهاب پوست نشانه های حساسیت به غذا هستند. (حتما این نکته را مدنظر داشته باشید برای تشویق کودک به چشیدن غذاها باید بیشتر از 7 بار آن را ببیند. بهتر است شیر مادر یا شیرخشک را هم ادامه دهید.

وزن گیری مناسب نوزاد

راهکارهایی برای وزن گیری نوزاد

جدول وزن گیری نوزاد

وزن گیری مناسب نوزاد

جدول وزن گیری نوزاد

وزن مناسب نوزادان براساس منحنی رشد

دختران

وزن گیری مناسب نوزادان

وزن مناسب نوزاد براساس منحنی رشد

پسران

وزن گیری مناسب نوزاد

وزن گیری مناسب نوزاد براساس منحنی رشد

آیا این مطلب مفید بود؟ 104
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید