مسواک زدن شیرخواران و کودکان زیر دو سال هنوز برای بسیاری از والدین مهم نیست و نسبت به بهداشت دهان نوزادان و تمیز کردن دندان نوزادان آن ها توجه و مراقبت خاصی نشان نمی دهند. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص حفظ بهداشت دهان و دندان نوزادان و نحوه استفاده از مسواک انگشتی برایتان بازگو می کند؛

چگونگی تمیز کردن دهان نوزاد

  • دست هایتان را تمیز بشویید.
  • دست ها را با یک حولهٔ تمیز خشک کنید، نه حوله ای که روی مبل یا تخت افتاده است.
  • از یک گاز پانسمان نو و نرم برای پاک کردن لثه های کودک استفاده کنید.
  • آن را مرطوب کنید و خیلی آرام و باملایمت روی لثه های کودک بکشید.
  • این کار را به آرامی انجام دهید تا هیچ زخم، خراشیدگی یا قرمزی به وجود نیاید.
  • بعد از استفاده آن را دور بیندازید و دوباره استفاده نکنید.
  • حداقل دو بار در روز این کار را تکرار کنید.

چگونگی تمیز کردن دندان نوزادان

  • درحالی که اولین دندان های فرزندتان هنوز درحال درآمدن است، می توانید آن ها را با حوله مرطوب یا یک تکه گاز پانسمان تمیز کنید.
  • هنگامی که دندان های آسیاب عقب کودک در آمدند (در حدود۱۸ ماهگی)، می توانید از مسواک کودک با فرچه نایلونی نرم استفاده کنید.
  • به آرامی دو طرف داخلی و خارجی دندان ها را روزی دو بار مسواک بزنید.
  • زبان کودک را نیز تمیز کنید (اگر به شما اجازه داد) تا آن دسته از باکتری ها را که موجب بوی بد دهان می شوند از روی آن بردارید.
  • به محض اینکه فرچه های مسواک کهنه یا شاخه شاخه شدند، آن را عوض کنید.
چگونگی تمیز کردن دهان نوزادان

چگونگی تمیز کردن دندان نوزادان

روش صحیح استفاده از مسواک انگشتی

مسواک زدن شیرخواران بسیار مساله مهمی است و معمولا موهای مسواک های بند انگشتی نرم است تا به لثه کودک صدمه نزند. استفاده از این مسواک ها با توجه به طراحی و نحوه استفاده از آن و همچنین کوچک بودن فضای دهان کودک، معمولا هم برای والدین و هم برای کودک راحت تر است. برای استفاده از این مسواک ها برای تمیز کردن دندان نوزادان و دهان آن ها به روش زیر عمل کنید:

  • ابتدا بهتر است دست های خود را قبل از استفاده از مسواک انگشتی با آب و صابون بشویید.
  • سپس شیرخوار را در حالی که سرش به سمت بدن و پاهایش از شما دور است، قرار دهید.
  • برای باز کردن دهان شیرخوار انگشت سبابه خود را به آهستگی به گونه شیرخوار فشار دهید.
  • مسواک انگشتی را روی انگشت اشاره قرار دهید و به آرامی و با حرکات ملایم چرخشی لثه و سطوح دندانی شیرخوار را تمیز کنید.
  • مسواک انگشتی را بعد از استفاده باید شست و در محلی خشک و به دور از آلودگی قرار دهید.

نکات بهداشت دهان و دندان شیرخوار

دریافت فلوراید کافی

اطمینان حاصل کنید که کودکتان فلوراید کافی را که به طور طبیعی در آب یافت می شود دریافت می کند. اگر آب شهری شما فلوراید ندارد از یک دندان پزشک مورد اعتماد بخواهید برای کودک مکمل فلوراید بنویسد، اما یادتان باشد که مصرف بیش از حد فلوراید نیز خوب نیست و موجب مشکلاتی خواهد شد.

هشدار برای مکیدن انگشتان!

اگر کودکتان انگشتش را با شدت زیادی می مکد در مورد آن با پزشک مشورت کنید.

پیشگیری از کرم خوردگی شیشه شیر

از زمانی که دندان های کودک درآمدند به او در رختخواب شیر ندهید، زیرا با این کار ریسک پوسیدگی را افزایش می دهید. این پوسیدگی ها را "کرم خوردگی شیشه شیر" هم می نامند. برای پیشگیری از کرم خوردگی شیشه شیر، به شیر خشک فقط آب اضافه کنید و از اضافه کردن مایعات دیگر به شیر خشک بپرهیزید.

نوشیدنی های شیرین به کودک ندهید!

از دادن نوشابه، آب میوه و دیگر نوشیدنی های شیرین به کودک پرهیز کنید. نوشیدنی های شیرین باعث خرابی دندان می شود. باکتری ها از شکر موجود در نوشیدنی های شیرین تغذیه می کنند و با تولید اسید به دندان کودک حمله می کنند.

چگونگی استفاده از مسواک انگشتی

نکات بهداشت دهان و دندان شیرخوار

استفاده از لیوان نی دار مخصوص برای کودک

قاشق و چنگال خودتان را در دهان کودک نگذارید، بزاق شما ممکن است باکتری هایی به جا بگذارد که باعث پوسیدگی دندان های کودک شود و کودکتان را تشویق کنید که از چهار یا شش ماهگی از لیوان نی دار مخصوص کودک استفاده کند.

تمیز کردن دندان ها پس از مصرف قطره آهن!

از زمانی که قطرۀ آهن برای کودک شما تجویز می شود، پس از هر بار دادن قطرۀ آهن، دندان شیرخوار خود را با پارچه ای نرم و تمیز یا گاز پانسمان به آهستگی پاک کنید. بعد از دادن قطرۀ آهن، به کودک شیرخوار خود شیر بدهید تا دندان ها را از آهن پا شود، و به دلیل نگرانی از سیاه شدن دندان ها مصرف مکمل حاوی آهن را قطع نکنید. اگر کودکتان در سنی است که می تواند آب بخورد، بعد از قطرۀ آهن به کودک آب جوشیده بدهید.

چکاپ دندان های کودک و استفاده از خمیر دندان مخصوص

نزدیک یک سالگی کودک بهتر است برای ویزیت دندان ها به یک دندان پزشک فوق تخصص کودکان مراجعه کنید. هر گاه به توصیۀ پزشک یا دندان پزشک کودکتان مسواک زدن کودک را شروع کردید حتماً از خمیردندان ویژۀ کودکان استفاده کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید