بیماری روزه آ در بارداری یک بیماری شایع نیست اما در صورت ابتلای مادر باردار به این بیماری، اگر به موقع درمان شود جای نگرانی نیست و قابل کنترل است. تانما در این مطلب در خصوص تأثیر بیماری روزه آ بر جنین و روش های کنترل بیماری روزه آ در بارداری نکاتی را بیان می کند؛

بیماری روزه آ چیست؟

پیتریازیس روزه آ یک بیماری رایج ویروسی است که معمولا در افراد بین سنین ۱۰ تا ۳۵ ساله ظاهر می شود. معمولا شش تا نه هفته طول می کشد تا بثورات این بیماری از بین برود و به ندرت این زمان طولانی تر از ۱۲ هفته می شود. هنگامی که فردی به این بیماری مبتلا می شود، عموما دیگر در طول عمر خود شاهد عود آن نخواهد بود.

ضایعات ایجاد شده توسط پیتریازیس روزه آ معمولا صورتی رنگ و به صورت پلاک هستند. این پلاک ها در اندازه های ۲ الی ۱۰ سانتی متری می باشند و بسیار خشک هستند. ضایعات این بیماری معمولا روی گردن، سینه و کمر ظاهر می شود و دارای مرز مشخصی است.

یک یا دو هفته پس از ظهور اولیه این پلاک ها، نقاط کوچک صورتی بسیار زیادی در سراسر تنه، بازوها و پاها ایجاد می شود. مرحله دوم پیتریازیس روزه آ با تعداد زیادی از نقاط بیضی شکل در قطر ۰٫۵ تا ۱٫۵ سانتیمتر شروع می شود.

انواع بیماری روزه آ

  • کلاسیک
  • غیر کلاسیک یا آتیپیک

شیوع بیماری روزه آ

پیتریازیس روزه آ، تقریبا به طور مساوی در مردان و زنان رایج است و در زنان کمی بیشتر از مردان رخ می-دهد. این بیماری معمولا در کودکان و جوانان بین سنین ۱۰ تا ۳۵ ساله اتفاق می افتد. پیتریازیس روزه آ هیچ غلبه نژادی ندارد، البته اغلب در فصول خنک سال بروز نموده است.

بیماری روزه آ چیست

شیوع بیماری روزه آ

منشاء بیماری روزه آ

علت دقیق آن مشخص نیست. هیچ میكروبی (باكتری، ویروس یا قارچ) به عنوان علت یافت نشده است اما انواع خاصی از ویروس هرپس انسانی می توانند در این زمینه نقش داشته باشند. ربطی به غذا، داروها یا استرس ندارد. با این وجود، برخی داروها (مثل داروهایی كه برای درمان آرتورز استفاده میشوند) می توانند سبب بثوراتی مشابه پیتریازیس روزه آ شوند.

عوامل خطرزا

  • سن (افراد بین ۱۰ تا ۳۵ ساله)
  • بارداری

راه های انتقال بیماری روزه آ

بر خلاف بیماری های دیگر ناشی از ویروس ها، پیتریازیس روزه آ نمی تواند از طریق تماس فیزیکی به دیگران انتقال یابد.

علائم بیماری روزه آ

لکه مادر

اولین نشانه این بیماری، ایجاد لکه پوستی است که معمولا بزرگ است و بمدت ۲ هفته بطول می انجامد که به آن ” هرالد ” و یا ” لکه مادر” میگویند. در افرادی که پوست روشن دارند لکه معمولا به رنگ صورتی دیده میشود و در افرادی که پوست تیره دارند لکه به رنگ قهوه ای دیده میشود

لکه های دختر

بعد از مدتی ممکن است لکه های کوچکتر ولی با تعداد زیاد روی پوست ایجاد شود که ممکن است در هر قسمتی از بدن مانند گردن ویا سینه و شکم و بقیه اعضای بدن دیده شود که بیضی شکل هستند و ممکن است حتی این لکه های کوچک در کنار یکدیگر یک شکل هندسی مانند درخت را ایجاد کنند که به اینها لکه های دختر گفته میشود.

زخم در مناطق در معرض نور

ممکن است لکه ها در صورت و یا دست و پا نیز دیده شود.

خارش

لکه ها ممکن است در نیمی از افراد دچار شده به این بیماری با خارش همراه باشد. خارش وقتی بدتر میشود که پوست به هر دلیلی مانند حمام و یا فعالیت زیاد گرم شود.

مناشء بیماری روزه آ

علائم بیماری روزه آ

عوارض بیماری روزه آ

در خانم باردار ممکن است باعث ایجاد سقط شود و زایمان زود رس و سایر عوارض متعاقب آن و پتریاز روزه آ تیپیک ناشی از دارو ها باعث واکنش شدید پوستی تحت عنوان سندرم واکنش دارویی می شود. همچنین خارش شدید و غیر قابل تحمل پوستی و باقی ماندن ضایعات و لکه های قهوه ای بر روی پوست های تیره بعد از درمان بیماری، از دیگر عوارض نادر این بیماری است.

تشخیص بیماری روزه آ

هر کسی که مبتلا به بثور ناشناخته شود، باید توسط پزشک مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرد. معمولا پزشک قادر است از روی ظاهر بثورات بیماری را تشخیص دهد. برای رد سایر انواع اختلالات پوستی، پزشک ممکن است نمونه کوچکی از پوست را زیر میکروسکوپ بررسی کند تا عفونت قارچی که ممکن است علائم این بیماری را تقلید کند را شناسایی کند. همچنین آزمایش خون که شامل بررسی واکنش سریع پلاسما (RPR) باشد برای تشخیص سیفلیس ثانویه انجام می شود.

پیشگیری از بیماری روزه آ

در حال حاضر این بیماری قابل پیشگیری نیست .

درمان بیماری روزه آ

درمان دارویی

این بیماری معمولا نیاز به درمان ندارد و خود به خود درمان می شود. اگر بثور نشانه های قابل توجهی نداشته باشد، درمان لازم نیست. به طور معمول، پیتریازیس روزه آ بدون مداخلات پزشک به شش تا نه هفته زمان نیاز دارد.

شایعترین علامت آن خارش است که می تواند با کرم های موضعی مانند کرم هیدروکورتیزون و آنتی هیستامین های خوراکی مانند دیفن هیدرین و سیتیزین درمان شود. این داروها زمان بثورات را کوتاه نمی کند، اما خارش را کاهش می دهند.

شواهد محدودی وجود دارد که نشان می دهد می توان مدت پیتیریازیس روزهآ را با استفاده از آنتی بیوتیک اریترومایسین و داروهای ضد ویروس مانند آسیکلوویر و فامسیکلوویر کاهش داد. با این وجود، هیچ یک از این داروها در درمان پیتریازیس روزه آ موثر نیستند و اغلب استفاده از آن ها لازم و ضروری نمی باشد.

پیشگیری از بیماری روزه آ

درمان بیماری روزه آ

درمان خانگی

  • از حمام کردن با آب گرم اجتناب کنید. اگر پوست بیش از حد گرم شود، بثورات بدتر شده و برای مدت زمان بیشتری مشهود می شوند.
  • از مصرف صابون روی پوست اجتناب کنید.
  • لباس های پنبه ای و ابریشمی بپوشید.
  • از لوسیون های کالامین یا منتول که برای خارش مفید هستند استفاده کنید.
  • از روان کننده با مرطوب کننده های ملایم روی پوست بمالید.
  • کرم استروئید (کرم هیدروکورتیزون) برای درمان خارش مفید است.
  • قرص های خوراکی یا مایع دیفن هیدرامین (بنادریل) برای خارش موثرند.
  • قرار گرفتن در معرض نور خورشید به صورت طبیعی، ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در روز نیز خارش را کم می کنند.
  • استفاده از چریش، روغن نارگیل، بلغور جو دوسر یا آلوئه ورا نیز برای درمان مفیدند.

نور درمانی

قرار گرفتن در معرض تابش نورهای مصنوعی می تواند به محو شدن راش ها کمک کند. نور درمانی می تواند سبب تیره شدن برخی نقاط شود و این تیرگی حتی بعد از برطرف شدن راش ها ناشی از بیماری پیتریازیس روزه آ نیز وجود خواهد داشت.

بیماری روزه آ در بارداری

پژوهش های اولیه در مورد پیتریازیس روزه آ در دوران بارداری نشان می دهد که این بیماری می تواند باعث سقط جنین شود. محققان دریافتند که از هر ۶۱ زن باردار مبتلا به این بیماری ۸ نفر سقط جنین می کنند. متخصصان معتقدند که اگر این بیماری در ۱۵ هفته اول بارداری ایجاد شود احتمال سقط بیشتر می شود. حتی برخی از زنان نیز مشکلات قبل یا بعد از زایمان مانند زایمان زودرس را تجربه می کنند. ولی اگر خانم بارداری دچار این بیماری شود، نباید نگران باشد، زیرا جنین او گرفتار نخواهد شد.

درمان بیماری روزه آ در بارداری

بیماری روزه آ در بارداری

کنترل و درمان بیماری روزه آ در بارداری

معمولاً پیتریازیس روزه آ سیر طبیعی خود را در طی چند هفته تا چند ماه طی می کند و هیچ دارو یا درمانی برای کوتاه کردن سیر آن وجود ندارد ولی خارش و علایم آزارنده آن را می توان با درمان کاهش داد که باید با تجویز پزشک باشد.
توصیه می کنم به طور منظم تحت نظر باشید و از درمان خودسرانه بپرهیزید، تا بیماری دوره خود را سپری کند و مشکلی برای سلامت بارداری و جنین ایجاد نشود.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید