بیماری های ریوی می توانند مشکلات زیادی را برای سلامت فرد ایجاد کنند و اگر در دوران بارداری اتفاق بیفتد شرایط مادر باردار سخت تر خواهد شد زیرا در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع بیماری های تنفسی و ریوی، جان جنین به خطر می افتد. تانما در این مطلب ضمن بیان انواع بیماری های ریوی، نکاتی را در خصوص تأثیر بیماری های ریوی بر جنین و روش های کنترل و درمان بیماری های تنفسی در بارداری را مطرح می کند؛

ریه چیست؟

شُش، ریه یا جگر سفید یکی از اعضای دستگاه تنفس در بعضی جانوران است. در ریه ها گلبول های قرمز خون اکسیژن را دریافت می کنند و به سایر سلول های بدن می رسانند. ریه ها در قفسه سینه قرار دارند و آنقدر بزرگ هستند که بیشتر فضای سینه را گرفته اند. هر انسان دو ریه دارد. ریه ها مثل چشم ها یا سوراخهای بینی یک اندازه نیستند و ریه سمت چپ کمی کوچکتر از ریه سمت راست است.

ریه نقش اساسی در سلامتی انسان دارد ممکن است بعضی از ارگان های بدن مثل پا و یا کلیه را نداشته باشیم و بتوانیم زندگی کنیم، ولی بدون ریه نمی توانیم زندگی کنیم، به خاطر این که اکسیژن باید وارد بافت هاشده، از طریق ریه وارد سیستم بدن شود، به قلب و مغز و... یا به ارگان های دیگر برسد و گاز دی اکسید کربن هم از ریه باید خارج شود.

انواع بیماری های ریوی

ریه چیست

انواع بیماری های ریه

علل بیماری های ریوی

  • سیستم ایمنی ضعیف بدن
  • وجود عفونت های قارچی، ویروسی و باکتریایی
  • رشد نامناسب ریه ها قبل از تولد و اختلالات مادرزادی
  • قرار گرفتن در معرض بیش از حد دود و سایر مواد سمی
  • شرایط نامساعد آب و هوایی و آلودگی هوا غیرقابل تحمل
علائم بیماری های ریوی

علل بیماری های ریوی

نشانه های بیماری های ریوی

  • سرفه
  • دشواری در تنفس
  • درد در قسمت های مختلف بدن

تشخیص بیماری های ریوی

تست عملکرد ریه، میزان عملکرد ریه ها را بررسی می کند تامشخص شود ریه های شما به چه اندازه خوب کار می کنند. این آزمایشات می توانند مشکلات و اختلالات ریه را شناسایی کنند.

انواع تست عملکرد ریه

  • اسپیرومتری
  • انتشار گاز
  • پلیتسموگرافی بدن
  • تست چالش استنشاق
  • تست استرس ورزش ریه
  • تست شست و شوی چند نفس
پیشگیری از بیماری های ریوی

تشخیص بیماری های ریوی

پیشگیری از بیماری های ریوی

سیگار نکشید

سیگار کشیدن باعث آسیب ریه و ابتلا به بیماری های مزمن ریوی می گردد. اگر شما دچار یک بیماری مزمن ریوی شوید، بیشتر مستعد ابتلا به عفونت ریوی خواهید بود. حتی اگر بیماری مزمن ریوی نگیرید، کشیدن سیگار بهبود بیماری هایی مثل آنفلوانزا و ذات الریه را طولانی می کنید.

دستانتان را با آب و صابون بشوئید

دست ما هر روزه در تماس با میلیون ها میکروب است که می توانند باعث عفونت گردند.بنابراین برای جلوگیری از عفونت ریه ، دستان خود را با آب گرم و صابون خوب بشویید. اگر دسترسی به آب و صابون ندارید، از مواد ضدعفونی کننده دست استفاده کنید.

واکسن بزنید

واکسن آنفلوانزا و ذات الریه از این عفونت ها جلوگیری می کنند. واکسن آنفلوانزا برای کودکان زیر 5 سال و بزرگسالانی که در معرض خطر بالای عوارض آنفلوانزا قرار دارند و بیشتر از 65 سال دارند، توصیه می شود. این واکسن همچنین برای افراد دارای دیابت و ایدز نیز توصیه شده است. قبل از تزریق این واکسن ها، با پزشک مشورت کنید.

خوب بخورید و خوب بخوابید

یکی از راه هایی که موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد، خوب خوردن و خوب خوابیدن است.استراحت کافی باعث می شود که بدن با ویروس هایی که موجب عفونت می شوند، بجنگد. بیشتر افراد به 8 ساعت در شب خواب نیاز دارند.غذاهای دارای ویتامین C مانند مرکبات، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

درمان بیماری را جدی بگیرید

اگر شما دچار بیماری جزئی ریوی مانند سرماخوردگی شدید، از خودتان مراقبت کنید تا زود بهبود یابید و از انتشار عفونت به ریه جلوگیری کنید. مایعات فراوانی بنوشید، بدن خود را گرم نگه دارید و استراحت کافی کنید تا زودتر بهبود یابید.

تأثیر بیماری های ریوی بر بارداری

پیشگیری از بیماری های ریوی

تأثیر بارداری بر بیماری های ریوی

در دوران بارداری برای رساندن اکسیژن به جنین دستگاه تنفسی تغییراتی می کند که طی آن در هر بار تنفس میزان اکسیژن بیشتری (نسبت به یک زن غیرباردار) به بدن مادر می رسد. در اواخر بارداری به دلیل بزرگ شدن رحم و فشار آن به دیافراگم و شش ها و افزایش نیاز بدن مادر و جنین به اکسیژن، مادر با فعالیت زیاد به نفس نفس می افتد که این چندان غیرطبیعی نیست، اما تغییرات تنفسی شدید می تواند علامت بیماری باشد که باید به این نکته توجه کرد.

برای مثال "ادم ریه" یکی از عوارض خطرناک بارداری است. شیوع این مشکل در صورت بروز برخی عوارض بارداری مانند پره اکلامپسی افزایش می یابد. ادم ریه به دو نوع ادم ریه قلبی و ادم ریه غیرقلبی قابل تقسیم بندی است که هر یک علل و درمان جداگانه ای دارد. ادم ریه قلبی نسبت به نوع غیر قلبی در بارداری شیوع بالاتری دارد و شایع ترین زمان آن نیز در چند روز اول پس از زایمان است.

یا اینکه تحقیقات نشان داده است که شدت بیماری آسم که یکی از بیماری ریوی و تنفسی است در دوران بارداری، به شدت آن قبل از بارداری مادر بستگی دارد. احتمال بدتر شدن علائم و نشانه های این بیماری در افراد مبتلا به آسم شدید وجود دارد. در صورتی که این بیماری بهبود پیدا کند سطح بهبود نیز آهسته پیش خواهد رفت زیرا روند پیشرفت بارداری آهسته است.

در صورتی که بیماری آسم بدتر شود شدت بروز علائم و نشانه های آن در سه ماهه اول و سوم بارداری بیشتر خواهد بود. ممکن است برخی از زنان در اوایل دوران بارداری و پس از آن که متوجه بارداری می شوند اقدام به قطع مصرف داروهای خود نمایند که این امر باعث بدتر شدن علائم و نشانه های آنها می شود. هر گونه تغییری که در سطح داروهای مصرفی به وجود بیاید می تواند بر شدت بیماری آسم تاثیر بگذارد.

تأثیر بیماری های ریوی بر روند بارداری

بیماری "آسم" در بارداری می تواند بسیار خطرناک باشد. این بیماری انواع خفیف، متوسط یا شدید دارد. در آسم خفیف معمولا خطری مادر و جنین را تهدید نمی کند و بندرت (در 10 درصد موارد) طی بارداری بیماری شدید شده و نیاز به بستری در بیمارستان دارد. اما در انواع متوسط و شدید این احتمال بیشتر است و در نتیجه امکان ایجاد مشکل برای جنین به صورت زایمان زودرس یا تولد جنین با وزن پایین، بیشتر می شود. همین طور احتمال بیماری پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری) و مرگ مادر بیشتر است.

در واقع شدت بیماری تعیین کننده میزان عوارض در مادر و جنین است. دیده شده بیماری آسم با سقط و افسردگی مادر ارتباط دارد.در 20 سال اخیر با پیشرفتی که در ارائه داروهای جدید و درمان بیماری آسم وجود داشته این خطرات کمتر شده است و مصرف اغلب داروهای مخصوص آسم در بارداری ممانعتی ندارد.

" عفونت ریه" نیز یکی از بیماری های شایع در جامعه است که امکان دارد مادر باردار به آن مبتلا شود. میکروب ها از علل شایع این بیماری بوده و علت بروز آن در افراد، وجود میکروب های بیماری زای قوی یا وجود زمینه مناسب برای رشد میکروب مثل مصرف سیگار و الکل، عفونت ایدز، آسم و عفونت برونشیت مزمن است.

این بیماری با علائم سرفه و خلط، درد قفسه سینه ، تنگی نفس و گاهی تب مشخص می شود و برای تشخیص نیاز به رادیوگرافی از قفسه سینه است. به دلیل وجود آنتی بیوتیک های موثر، درمان بیماری بدون مشکل صورت می گیرد اما هر خانم باردار مبتلا به عفونت ریه باید در بیمارستان بستری و درمان شود. چون در این بیماری بیشترین خطر، امکان پارگی زودرس کیسه آب و زایمان زودرس است.

تأثیر بیماری های ریوی بر جنین

تأثیر بیماری های ریوی بر روند بارداری

کنترل بیماری ریوی در بارداری

چکاپ منظم

در فواصل زمانی تعیین شده به پزشک خود مراجعه کنید زیرا انجام معاینات دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا شما می توانید سوالات خود را از پزشک بپرسید و در خصوص نگرانی هایی که دارید با او مشورت کنید.

مصرف منظم داروها

داروهای خود را به موقع مصرف کنید. در صورتی که هرگونه سوالی در خصوص داروهای تجویز شده دارید می توانید با پزشک خود صحبت کنید.

ترک دخانیات

از استعمال دخانیات خودداری کنید و اگر به سیگار کشیدن عادت دارید از پزشک بخواهید به شما برای ترک آن کمک کند زیرا سیگار کشیدن می تواند باعث بدتر شدن علائم بیماری آسم شود و استعمال آن در دوران بارداری می تواند مشکلات متعددی را برای شما و جنین به وجود بیاورد.

دوری از عوامل محرک

از عوامل محرک دوری کرده و سعی کنید آنها را کنترل کنید. اگر اعضای خانواده شما سیگاری هستند از قرار گرفتن در معرض دود سیگار و سایر عوامل محرک از قبیل گرد و خاک و مواردی از این قبیل خودداری کنید

درمان بیماری های ریوی در بارداری

"برونشیت حاد" یکی از بیماری های تنفسی است که ممکن است در بارداری بروز کند. برونشیت حاد، بیماری التهاب راه های تنفسی ناشی از ویروس هاست که با علامت سرفه خشک بدون تب یا خلط بروز می کند و سرفه 10 تا 20 روز طول می کشد. برای درمان این بیماری نیاز به آنتی بیوتیک نیست و درمان های علامتی با داروهای ضدسرفه که حتما باید با نظر پزشک باشد، کافی است.

به دلیل وجود آنتی بیوتیک های موثر، درمان بیماری عفونت ریه بدون مشکل صورت می گیرد اما هر خانم باردار مبتلا به "عفونت ریه" باید در بیمارستان بستری و درمان شود. چون در این بیماری بیشترین خطر، امکان پارگی زودرس کیسه آب و زایمان زودرس است. همچنین داشتن رژیم غذایی سالم از جمله نوشیدن آب فراوان، مصرف غلات کامل، خوراکی های سرشار از پروتئین، مصرف سبزیجات برگ سبز و مرکبات، پروبیوتیک ها و عسل در بهبود عفونت ریه مؤثر است.

کنترل بیماری های ریوی در بارداری

درمان بیماری های ریوی در بارداری

با توجه به مکانیسم ایجاد "ورم یا ادم ریه" در بارداری، اقدامات پیشگیرانه در جهت کاهش بروز این عارضه در بیماران در معرض خطر بسیار مهم است. در صورت بروز نیز، اقدامات حمایتی و درمانی به موقع می تواند در اغلب موارد باعث نجات بیمار شود.

تشخیص ادم ریه با استفاده از علائم بالینی، گرافی قفسه سینه و اکوکاردیوگرافی امکان پذیر است. در درمان این نوع ادم، از درمان های کمک تنفسی، کاهش فشارخون با کمک نیتروگلیسرین و استفاده از دیورتیک هایی مانند فروزماید استفاده می شود. درمان ادم ریه غیر قلبی در بارداری نیز معطوف به رفع دلیل زمینه ای و درمان های حمایتی می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید