بیماری های قلبی در بارداری خیلی شایع نیست اما مادران بارداری که به مشکلات قلبی مبتلا هستند کمی روند بارداریشان پر ریسک تر خواهد بود و بهتر است تحت نظر پزشک باشند تا آسیبی به جنینشان نرسد. تانما در این مطلب بر نشانه ها و علل بیماری های قلبی در بارداری و تأثیر آن بر جنین و زایمان اشاره می کند؛

بیماری های شایع قلبی در بارداری

ناهنجاری های ضربان قلب

این ناهنجاری بین زنان باردار بسیار متداول است. به دلیل بی نظمی در پمپاژ قلبی ، این امر طبیعی است و معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست.

نارسایی احتقانی قلب

نارسایی احتقانی قلب نسبتاً نادر است ، اما اگر مادر مستعد این بیماری باشد، بسیار جدی است. در نارسایی احتقانی قلب ، تغییر در حجم خون و فشار می تواند باعث ضعف قلب شود. اگر این اتفاق رخ دهد، خون در بدن آهسته تر گردش می کند و قادر به تامین مواد مغذی و اکسیژن کافی به اندام ها نخواهد بود.

عضلات قلب کشیده ، ضخیم یا سفت می شوند و دیگر قادر به پمپاژ مؤثر خون نخواهند بود. نارسایی احتقانی قلب می تواند باعث حفظ بیشتر مایعات و نمک در بدن زن باردار شود ، که باعث تجمع مایع در ریه ها ، بازوها ، مچ پا و ساق پا می شود.

تشدید نقایص مادرزادی قلبی

به دلیل افزایش فشار خون و جریان خون در بدن یک زن باردار. زنان متولد شده با مشکلات قلبی می توانند نوزادانی با نقص قلبی مشابه به دنیا بیاورند. تولد زودرس نیز یک خطر محسوب می شود.

نقص دریچه های قلب

نقص در دریچه های قلبی ، خطر ابتلا به اندوکاردیت ، عفونت دریچه های قلبی و اندوکارد ، را افزایش می دهد .

کاردیومیوپاتی

کاردیومیوپاتی یا ضعف ماهیچه های قلب، پس از زایمان یک مشکل قلبی نادر است ، اما ممکن است درست بعد از زایمان بروز کند. قلب بیمار قادر به مقابله با افزایش جریان خون و فشار در بدن نخواهد بود و باعث ضعف ماهیچه های قلب می شود. این عضلات با گذشت زمان بزرگ می شوند تا بتوانند کار اضافی قلب را جبران کنند.

نشانه های بیماری قلبی در بارداری

بیماری شایع قلبی در بارداری

علل بیماری های قلبی در بارداری

  • چاق بودن
  • داشتن سابقه بیماری های قلبی در خود فرد یا خانواده ، به ویژه میوکاردیت یا التهاب ماهیچه های قلبی
  • تغذیه نامناسب قبل و در دوران بارداری
  • مصرف زیاد الکل
  • بارداری های متعدد
  • سن بالای سی در طول دوران بارداری

نشانه های بیماری های قلبی در بارداری

  • تپش قلب
  • ضربان قلب بالا
  • احساس خستگی دایمی
  • ورم پا ، دست ، مچ پا و بازوها ، به دلیل افزایش احتباس مایعات و نمک
  • تکرر ادرار در شب
  • تنگی نفس ، حتی بدون انجام فعالیت های شدید
علل بیماری قلبی در بارداری

نشانه های بیماری قلبی در بارداری

تأثیر بارداری بر بیماری های قلبی

برای تغذیه جنین در رحم در سه ماهه اول حاملگی حجم خون مادر افزایش میابد و تا پایان بارداری در همین سطح می ماند. در این وضعیت قلب مادر 50 درصد از حالت عادی خون بیشتری را پمپاژ میکند و به همین خاطر سریع تر میتپد. هم چنین فشار خون مادر پایین تر می آید. هورمون هایی که در بدن مادر ترشح میشود باعث میشود حجم خون بیشتری به سمت رحم برود.

ممکن است تعداد گلبول های قرمز مادر پایین تر از سطح عادی باشد که در این وضعیت باید از مکمل های ویتامین و آهن استفاده شود. اما در مجموع در حاملگی، قلب با شدت بیشتری کار میکند.

به بیان دیگر همه ما به خوبی میدانیم که حاملگی فشار زیادی بر قلب می آورد اما اثرات منفی و مخرب حاملگی بر قلب هنوز به طور کامل مشخص نیست؛ اما بعضی از شرایط خاص هستند که حاملگی میتواند باعث بدتر شدن آن بشود.

مثلا زنانی که جراحی اصلاح وضعیت عروق بزرگ قلبی را انجام داده اند ممکن است در دوران حاملگی عضلات قلب شان ضعیف شود و نتواند به خوبی کار کند. هم چنین برخی از افراد که دارای نارسایی ضعیف دریچه قلبی هستند ممکن است این نارسایی در دوران بارداری افزایش یابد. این وضعیت ها ممکن است پس از زایمان اصلاح نشود و به همین وضع باقی بماند.

تأثیر بیماری های قلبی بر روند بارداری

تأثیر بیماری های قلبی بر جنین

بارداری باعث به وجود آمدن تغییراتى در عملکرد سیستم قلبی عروقی مى شود. نتیجه نهایی تمامى این تغییرات افزایش کار قلب است. مطالبه باردارى براى كسانى كه به بیمارى هاى قلبى مبتلا هستند، باعث بروز استرس و فشار بر روى قلب مى شود. به همین علت جنین در معرض خطرات محدودیت رشد داخل رحمی، خطر هیپوکسی، و تاثیرات داروهاى خوراكى ضد انعقادى و دیگر داروهایى كه براى تقویت سیستم قلبى عروقى به بیمار داده مى شود، قرار می گیرد.

بیماری مادرزادی قلب و عروق می تواند فرزندتان را نیز تحت تاثیر قرار دهد، اگر قلب مادر باردار به اندازه کافی خون را پمپاژ نکند، مواد مغذی و اکسیژن کمتری به جفت می رساند و در نتیجه جنین نمی تواند رشد مطلوبی داشته باشد و حتی گاهی منجر به تولد نوزاد نارس می شود. برای اطمینان از سلامت و رشد طبیعی جنین باید از هفته 26-28 بارداری به بعد بطور مرتب سونوگرافی انجام دهید.

همچنین ممکن است جنین شما بیماری قلبی را به ارث ببرد، اما این مورد به نوع مشکل مادرزادی قلب شما بستگی دارد. بطور مثال نیمی از کودکانی که مادرانشان مبتلا به سندروم مارفان بوده اند، این بیماری را به ارث برده اند.

تأثیر بیماری های قلبی بر روند بارداری

تأثیر بیماری های قلبی بر جنین

تأثیر بیماری های قلبی بر زایمان

موسسه ملی سلامت و تعالی بالینی توصیه می کند که بانوانی که مشکلات قلبی دارند، حتماً باید در یک بیمارستان مجهز و تحت نظر یک تیم پزشکی زایمان کنند.با توجه به نوع و شدت بیماری قلبی، از عمل القاء زایمان پرهیز می شود، چراکه داروی های پروستاگلاندین که موجب تسریع زایمان می شوند، می توانند رحم را بیش از حد تحریک کنند و دارویی که در این شرایط می تواند رحم را کنترل کند، برای مشکلات مادرزادی قلبی مضرند. بهترین روش زایمان، زایمان طبیعی و خودبخودی است، مگر در مواقعی که باید جنین را بدلیل خطر سلامت یا توقف رشد به سرعت از رحم خارج کرد.

مادران بارداری که مشکلات مادرزادی قلبی دارند، نباید لزوماً سزارین شوند، به این مادران توصیه می شود از زایمان طبیعی بدون درد و از بی حسی اپیدورال استفاده کنند تا بدون فشار وارد کردن به خود و با کمک ابزار آلات پزشکی توسط پزشک زایمان طبیعی خود را به راحتی به سرانجام برسانند.

تشخیص بیماری های قلبی در بارداری

مناسب ترین روش تشخیص بیماری های قلبی، اکوکاردیوگرافی است که در تمامی بیماران حامله مشکوک به بیماری قلبی باید انجام شود. بر حسب مورد ممکن است، رادیوگرافی قفسه سینه، الکتروکاردیوگرافی ( نوار قلب) نیز لازم شود.

کنترل بیماری های قلبی در بارداری

  • قبل از زایمان به طور منظم به متخصص مراجعه کنید.
  • داروها را آن گونه که تجویز شده اند مصرف کنید.
  • روزانه مدتی بخوابید و از انجام فعالیت های سنگین بپرهیزید.
  • اضافه وزن خود را کنترل کنید زیرا اضافه وزن بیش از حد استرس و فشار بیشتری به قلب وارد می کند.
  • اضطراب و دلهره ی خود را مدیریت کنید.
  • از مصرف سیگار، کافئین و مواد مخدر اجتناب کنید.
درمان بیماری های قلبی در بارداری

کنترل بیماری های قلبی در بارداری

درمان بیماری های قلبی در بارداری

نحوه درمان بطور کامل به نوع بیماری مادرزادی قلبی شما بستگی دارد، متخصص قلب و عروق برنامه مناسبی برای مراقبت های بارداری شما تنظیم خواهد کرد، ممکن است داروهای شما را تغییر دهد، بطور مثال در دوران بارداری بهتر است داروهای مهارکننده ACE مصرف شوند.

باید توجه داشته باشید که در طول بارداری بطور دقیق به توصیه های متخصص قلب و عروق عمل کنید، ورزش های سبک مانند شنا و پیاده روی می توانند شما را خوش اندام نگه دارند، اما بهتر است پیش از شروع هرگونه برنامه ورزشی با متخصص قلب و عروق خود مشورت کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید