قهوه چیست؟

قهوه یک دانه ی گیاهی پر خاصیت است که با آن نوشیدنی تهیه می کنند و طرفداران زیادی هم دارد. منابع علمی مختلف از خواص انواع قهوه بسیار نام برده اند اما باید یادمان باشد که زیاده روی در مصرف آن نیز عوارضی را به دنبال خواهد داشت. تانما در این مطلب، نکات مفیدی در خصوص تأثیر خوردن قهوه بر سلامت بدن و موارد منع مصرف قهوه بیان می کند؛

قهوه یک دانه بسیار دوست داشتنی و نوعی نوشیدنی بسیار رایج است که از سرده ای از گیاهان گلدار از خانواده روناسیان که در نواحی گرمسیری رشد می کند به دست می آید.

انواع قهوه کدامند؟

انواع دانه قهوه

  • اکسلسا
  • لیبریکا
  • عربیکا
  • روبوستا

انواع قهوه از نظر دم کردن

  • قهوه ترک
  • قهوه فرانسه
  • قهوه اسپرسو
  • قهوه های دمی
  • قهوه های فوری
  • اسپرسو دوپیو
  • اسپرسو لانگو
  • اسپرسو ریستریتو
  • اسپرسو ماکیاتو
  • اسپرسو کوبانو cubano
  • لاته ماکیاتو
  • کافه لاته
  • کاپوچینو
  • اسپرسو کن پانا
  • کافه بِرِو café Breve
  • رِد آی red eye
  • بلک آی black eye
  • دِد آی Dead eye
  • کافه موکا
  • آمریکانو
ارزش غذایی قهوه

انواع قهوه

ارزش غذایی قهوه چیست؟

  • انرژی ۰٫۴۸ کیلوکالری
  • کربوهیدرات ۰ گرم
  • قند ۰ گرم
  • فیبر ۰ گرم
  • چربی ۰٫۰۲ گرم
  • پروتئین ۰٫۱۲ گرم
  • آب ۹۹٫۳۹ گرم
  • کافئین ۴۰ میلی گرم
  • ویتامین B1 یا تیامین ۰٫۰۱۴ میلی گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین B2 یا ریبوفلاوین ۰٫۰۷۶ میلی گرم (۵ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین B3 یا نیاسین ۰٫۱۹۱ میلی گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین B6 0.001 میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • اسیدفولیک یا ویتامین B9 2 میکروگرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین C 0 میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین E 0.01 میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • ویتامین K 0.1 میکروگرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • کلسیم ۲ میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • آهن ۰٫۰۱ میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • منیزیم ۳ میلی گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • فسفر ۳ میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • پتاسیم ۴۹ میلی گرم (۱ درصد نیاز روزانه)
  • سدیم ۲ میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)
  • روی ۰٫۰۲ میلی گرم (۰ درصد نیاز روزانه)

مواد مغذی موجود در قهوه کدامند؟

ویتامین ب 2

یکی از ویتامین های موجود در قهوه ویتامین ب2 یا همان ریبوفلاوین است. بر اساس یافته های موسسه ی لینوس پالینگ این ویتامین به تعدادی از واکنش های شیمیایی نظیر اکسیداسیون کمک می کند و در تجزیه مواد غذایی نقش بسزایی دارد. کمبود این ویتامین به شدت برای بدن مضر است و منجر به التهاب زبانی، زخم های لثه و پوسته پوسته شدن لب می گردد. علاوه بر قهوه، این ویتامین در شیر نیز یافت می شود.

ویتامین ب5

ویتامین دیگری که در قهوه یافت می شود ویتامین ب5 است که به نام اسیدپانتوتنیک هم شناخته می شود. بر اساس یافته های مرکز پزشکی دانشگاه مریلند این ویتامین پس از جذب، به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می کند و عملکرد غدد فوق کلیوی شما را بهبود می بخشد. از سوی دیگر می تواند به کاهش آرتروز روماتوئید کمک نماید.

فواید مصرف قهوه

مواد مغذی موجود در قهوه

کلسیم

یکی از مواد معدنی مهمی که به مقدار کم در قهوه یافت می شود، کلسیم است. به گفته ی موسسه ی لینوس پالینگ، کلسیم نقش مهمی در سیگنال رسانی سلول های عصبی دارد، منظور از سیگنال رسانی ارتباط سلول های عصبی در بدن با یکدیگر است. اگرچه قهوه منبع غنی ای برای کلسیم محسوب نمی شود، اما مصرف قهوه همراه با غذاها و مواد غنی از کلسیم نظیر شیر و سایر محصولات لبنی به تأمین روزانه ی کلسیم بدن کمک می کند.

منیزیم

قهوه همچنین میزانی از منیزیم نیز در خود دارد. بر اساس آنچه یافته های دانشگاه مریلند می گوید مینزیم موجود در قهوه باعث تقویت عملکرد قلب، کاهش انقباض و گرفتگی عضلات و تشکیل جزهایی از دندان ها و استخوان های شما می شود. این ماده همچنین به تولید انرژی در سلول های شما می انجامد. پس قهوه ی صبحانه ی خود را با منابع دیگری از منیزیم نظیر نان کامل و غلات بنوشید تا به میزان خوب و مناسبی از آن دست پیدا کنید.

فواید مصرف قهوه چیست؟

افزایش انرژی و کاهش خستگی

قهوه باعث می شود کمتر احساس خستگی کنید و هشیاری شما را بالا می برد. این خاصیت به خاطر وجود یک ماده ی محرک در قهوه به نام کافئین است که در واقع، رایج ترین ماده ی روان گردان در دنیا است.

کافئین پس از ورود به سیستم اعصاب مرکزی، به سراغ آدنوزین (عامل احساس خستگی و خواب آلودگی) می رود و مانع فعالیت آن می شود. کافئین سبب افزایش تولید نوراپی نفرین و دوپامین می شود. نوراپی نفرین برای حفظ دقت، کنترل احساسات، یادگیری و ادراک ضروری است و دوپامین عامل توانایی، انرژی و لذت است.

کاهش وزن

مطالعات متعدد نشان می دهد کافئین می تواند میزان سوخت و ساز بدن را ۳ تا ۱۱ درصد بالا ببرد. مطالعات دیگر حاکی از آن است که کافئین دقیقا می تواند چربی سوزی را به اندازه ی ۱۰ درصد در افراد چاق و ۲۹ درصد در افراد لاغر، افزایش دهد. هرچند، این امکان وجود دارد که با مصرف طولانی مدت قهوه، این اثرات کم شود.

بهبود عملکرد فیزیکی

کافئین موجود در قهوه می تواند میزان آدرنالین را افزایش دهد و اسیدهای چرب را از بافت های چربی آزاد کند. کافئین همچنین، منجر به بهبود قابل توجه عملکرد فیزیکی می شود.

کاهش ابتلا به دیابت نوع دو

میزان ابتلا به دیابت نوع ۲ در کسانی که قهوه مصرف می کنند، به طور چشمگیری پایین است. مطالعات نشان می دهد ریسک ابتلا به این بیماری در افرادی که بیشترین میزان قهوه را مصرف می کنند، ۲۳ تا ۵۰ درصد کمتر است و نتایج یک بررسی دیگر نیز حاکی از کاهش ۶۷ درصدی احتمال ابتلا به این بیماری است.

کاهش ابتلا به آلزایمر

بیماری آلزایمر رایج ترین نوع اختلال عملکرد مغزی و دلیل عمده ی زوال عقل در سراسر دنیا است. طبق تحقیقات انجام شده، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر در کسانی که قهوه مصرف می کنند، بیش از ۶۵ درصد کمتر است.

مضرات مصرف قهوه

فواید مصرف قهوه

محافظت از کبد

ثابت شده است که قهوه می تواند در برابر سیروز، از کبد محافظت کند. کسانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می نوشند، ۸۰ درصد کمتر در معرض این بیماری هستند.

ضد افسردگی

طبق مطالعه ای که از سوی دانشگاه هاروارد انجام شد و در سال ۲۰۱۱ به چاپ رسید، زنانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می خوردند، ۲۰ درصد کمتر دچار افسردگی می شدند. در مطالعه ی دیگری که روی ۲۰۸۴۲۴ نفر انجام شد، دریافتند کسانی که هر روز ۴ فنجان یا بیشتر قهوه می خوردند، ۵۳ درصد کمتر دست به خودکشی می زدند.

ضد سرطان

مطالعات نشان می دهد ریسک ابتلا به سرطان کبد در افرادی که قهوه مصرف می کنند، ۴۰ درصد پایین تر است. طبق تحقیقی که بر روی ۴۸۹۷۰۶ نفر انجام شد، خطر ابتلا به سرطان روده ی بزرگ در کسانی که روزانه ۴ یا ۵ فنجان قهوه می خوردند، ۱۵ درصد کمتر بود.

افزایش طول عمر

با در نظر گرفتن اینکه قهوه احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش می دهد، منطقی به نظر می رسد که منجر به افزایش عمر انسان شود. در واقع، تحقیقات مشاهده ایِ بسیاری حاکی از آن است که خطر مرگ در دوستداران قهوه کمتر است. در دو مطالعه ی بسیار گسترده، نوشیدن قهوه به مدت ۱۸ تا ۲۴ سال، با ۲۰ درصد کاهش خطر مرگ و میر در مردان و ۲۶ درصد در زنان، همراه بود.

منبع آنتی اکسیدان

در فرهنگ غربی، برای کسانی که از رژیم غذایی استاندارد پیروی می کنند، قهوه سالم ترین جنبه ی این رژیم محسوب می شود. دلیل این امر، وجود مقادیر سرشار آنتی اکسیدان در قهوه است. آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان، پیری پوست و غیره دارند. در واقع، بررسی ها نشان می دهد که اغلب مردم، بیش از میوه ها و سبزی ها، از قهوه، آنتی اکسیدان دریافت می کنند.

مضرات مصرف قهوه چیست؟

اعتیادآور بودن قهوه

وابستگی بیش از حد به این ماده، درست مانند فوایدش، بسیار قدرتمند است؛ مغز می تواند آن قدر به این ماده اعتیاد پیدا کند که کارکردن بدون آن برایش بسیار دشوار باشد. این شاید اولین از عوارض مصرف قهوه باشد که خود را نشان می دهد.

تأثیر خوردن قهوه بر قلب

قطعاً کافئین می تواند سوخت وساز بدن را افزایش دهد، اشتها را کم کند و سطح کلسترول خون را کاهش دهد، اما هیچ یک از این ها با مضربودن آن برای کسانی که نارسایی های قلبی و عروقی دارند منافات ندارد. اگر بیش ازحد قهوه می نوشید و البته مستعد بیماری های قلبی باشید، اندکی دست نگه دارید.

تپش قلب ساده ترین عارضه ی مصرف قهوه و کافئین است که می تواند برای قلب و عروق شما مضر باشد. پس از مصرف قهوه ضربان قلب افت می کند، اما این افت فقط اندکی ادامه دارد؛ ضربان قلب شما تا هنگامی که کافئین از بدن تان دفع نشود بالا خواهد بود و البته نبض تان هم قوی می زند.

اگر به تپش قلب دچارید، تا حد امکان از قهوه و نوشیدنی های کافئین دار دوری کنید. خطر نوشیدن قهوه در این موارد بسیار بالاست و ممکن است به سکته ی قلبی بینجامد. البته که قهوه ی بدون کافئین می تواند اندکی از درد و رنج دوری از طعم قهوه بکاهد، اگر بتوانید با تناقض قهوه ای که کافئین ندارد کنار بیایید.

اسیدی شدن معده

بسته به میزان رست قهوه و البته نوع آن، قهوه می تواند میزان اسید معده ی شما را افزایش دهد. اسیدی شدن معده می تواند بیماری های متعدد و مزمن گوارشی را به دنبال داشته باشد و مدت ها شما را درگیر کند. هر قدر رست قهوه بیشتر باشد، شما با احتمال بیشتری به معده ی اسیدی دچار می شوید؛ پس باید در سه چیز دقت کنید: انتخاب نوع قهوه، انتخاب طرز تهیه ی آن و میزان مصرفش.

ناراحتی های گوارشی

اگر شما هم از تعداد فراوان کسانی هستید که سندروم روده ی تحریک پذیر یا آی بی اس دارند، حتماً باید از هر ماده ی محرک دوری کنید. یکی از عمومی ترین ماده های محرک کافئین است. از روده ی تحریک پذیر که بگذریم، مصرف زیاد قهوه می تواند شما را به انواع بیماری های گوارشی دچار کند که از قضا مزمن هم هستند. کمترین و ابتدایی ترین علائم بیماری های گوارشی ناشی از مصرف زیاد قهوه و کافئین چرخه ای از اسهال و یبوست است.

موارد منع مصرف قهوه

مضرات مصرف قهوه

مسمومیت با قهوه

یکی از شایع ترین عوارض مصرف بیش ازحد قهوه و کافئین مسمومیت است. علائم این مسمومیت به دیگر مسمومیت ها بسیار شبیه است؛ سردرد، حالت تهوع، خستگی مفرط و درعین حال بی خوابی شدید، دل پیچه، اسهال، ازمیان رفتن تمرکز و پرش پلک مهم ترین علائم این مسمومیت است.

تشدید بی خوابی

قهوه می تواند هیجان های شما را افزایش دهد و بی خوابی مضری برای شما به همراه داشته باشد؛ به این صورت که بدن شما به خواب نیاز شدید دارد، اما شما نمی توانید بخوابید. همین جاست که احتمالاً با علائم مسمومیت ناشی از قهوه هم روبه رو خواهید شد.

عوارض قهوه فوری

قهوه های فوری معمولاً ترکیبی از نسکافه و شیرین کننده و البته کافی میت است. مضرات شیرین کننده ها و البته معروف ترین و اعتیادآورترین شان، شکر، برای همه مشخص است. چیزی که کمتر درباره ی آن گفته شده است همان ماده ی خوشمزه اضافه شده به این ترکیب، یعنی کافی میت، است.

مصرف کافی میت ها به سرعت می تواند معده و کبد شما را نابود کند و البته بسیار هم چاق کننده است. یادتان باشد که این ماده ی خوشمزه معمولاً تا ۳۰ درصد پالم دارد. با مصرف یک ماه قهوه ی فوری، حاوی کافی میت یا به همراه آن، علاوه بر ناراحتی کبدی، منتظر چربی دورشکمی باشید و عوارض خطرناک آن.

چه کسانی نباید قهوه بخورند؟

افراد با مشکلات معده

قهوه به میزان قابل توجهی اسیدی می باشد. درنتیجه افرادی که دارای مشکلات معده یا گوارش، رفلاکس معده ، سوزش معده ، زخم معده، … هستند باید از مصرف قهوه پرهیز کنند. یا به مقدار خیلی کم مصرف کنند. زیرا اسید موجود در قهوه باعث افزایش تحریکات در معده و سیستم گوارشی می شود.

افراد با مشکلات قلبی

مصرف روزانه قهوه باعث عملکرد بهتر قلب می شود. اما اگر تعداد فنجان قهوه ای که هر روز میخورید بیشتر از حد توصیه شده باشد، مشلاتی را برای قلب تان به همراه خواهد داشت. زیرا با وارد شدن کافئین زیادی به بدن ضربان قلب افزایش یافته و در طولانی مدت امکان بروز حمله قلبی را بیشتر میکند. همچنین افرادی که دچار سوزش قلب می شوند باید در خرید قهوه و خوردن آن بسیار دقت کنند.

افراد با مشکلات خوابی

همانطور که همه می دانند خوردن قهوه راهی است برای بیدار ماندن و دوری از خوابیدن. حال اگر خواب باکیفیتی ندارید، یا دچار اختلالات خوابی هستید، باید در زمان خوردن قهوه دقت کنید. اما به همه افراد توصیه می شود معمولا بعد از ساعت ۶ عصر قهوه ننوشند.

زنان باردار و شیرده

مصرف کافئین در زنان باردار یا شیرده اصلا توصیه نمی شود. و حتی در برخی موارد این بانوان از خوردن قهوه در این مدت منع می شوند. زیرا کافئین احتمال سقط جنین یا رشد ناقص جنین را افزایش میدهد. و یا کافئین با افزایش سطح هورمون کورتیزل فرآیند تخمک‎گذاری را آشفته میکند و در دوران شیردهی، کافئین از طریق شیر مادر به بدن کوک منتقل می شود که باعث ایجاد آشفتگی و بی قراری در کودک می شود.

افراد کم خون

کافئین موجود در قهوه باعث می شود جذب آهن و کلسیم در بدن کاهش یابد. درنتیجه افرادی که به کم خونی مبتلا هستند یا دارای پوکی استخوان هستند باید در میزان کافئین دریافتی بسیار دقت داشته باشند.

و در انتها یادتان نرود اگر دارویی مصرف میکنید حتما با پزشک مشورت کنید که با داروی شما تداخل نداشته باشد. و همچنین اگر نوشیدن قهوه از مصرف عادی خارج شده و به حالتی از اعتیاد تبدیل شده، حتی اگر جز هیچ یک از افرادی که در بالا اشاره کردیم نباشید، در آینده عوارضی برای بدنتان به همراه خواهد داشت. در ضمن گروه های زیر نیز بهتر است از مصرف قهوه دوری کنند:

  • کودکان زیر ۱۶ سال
  • مبتلایان به بیماری های کلیوی
  • کسانی که بیماری کبد دارند.
  • کسانی که از اختلالات روان رنج می برند، مخصوصاً کسانی که افسردگی دارند.
  • افراد بالای ۵۵ سال
  • کسانی که به تازگی هر گونه جراحی را پشت سر گذاشته اند.
میزان مجاز مصرف قهوه

موارد منع مصرف قهوه

میزان مجاز مصرف قهوه در روز چقدر است؟

مقدار مجاز قهوه در روز حدود 300 میلی گرم برابر با سه فنجان 8 اونسی ( معادل 240 سی سی ) می باشد که برای سلامتی هیچ گونه ضرری نخواهد داشت. طبق گزارش محققان و بر اساس تحقیقاتی که بر روی تاثیرات قهوه بر سلامت قلب افراد انجام شد.

نوشیدن چه میزان قهوه برای قلب مضر است؟

احتمال بیماری های قلبی در افرادی که بیش از شش فنجان قهوه در روز مصرف می کنند بیشتر از بقیه می شود. به همین دلیل پزشکان توصیه می کنند که در روز بیش از 6 فنجان قهوه ننوشیم تا از بروز بیماری های قلبی ناشی از مصرف قهوه و کافئین زیاد در امان بمانیم.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید