پسوریازیس یک بیماری پوستی است که ممکن است به شکل خفیف و یا شدید در برخی افراد ظاهر شود. در این میان خانم های باردار نیز امکان دارد در دوران باردرای با پسوریازیس مواجه شوند. تانما در این مطلب قصد دارد ضمن توضیحاتی در خصوص علل و علائم این بیماری، در خصوص پسوریازیس و سقط جنین و پسوریازیس و زایمان زودرس نکاتی را بیان کند؛

پسوریازیس چیست؟

سوریازیس یک بیماری مزمن پوستی است و انواع مختلفی دارد. پسوریازیسِ پلاکی رایج ترین شکل این بیماری است. این بیماری زمانی ایجاد می شود که سرعت رشد سلول های پوست افزایش می یابد و باعث به وجود آمدن تکه های برآمده قرمزرنگ همراه با پوسته های سفید شبیه فلس روی پوست می شود.

منشأ پسوریازیس

برای درک دلیل تظاهرات بیرونی پسوریازیس، باید به دنبال پیدا کردن منشأ آن در داخل بدن باشیم. با توجه به نظریه هایی که توسط کایس ارائه شده است، منبع این بیماری در روده یافت می شود. اینجا جایی است که پسوریازیس آغاز می شود و تا زمانی که این واقعیت به طور کامل درک گردد، درمان بر اساس این فرض ادامه می یابد.

علل بیماری پسوریازیس

پسوریازیس، یک بیماری است که بصورت ارثی اتفاق می افتد، اما استدلال دقیقی از این که بیماری از نسل به نسل منتقل می شود ،هنوز مشخص نشده است ، گرچه امکان ابتلا به پسوریازیس در یک ژن فردی ذخیره می شود، اما به هیچ وجه مطمئن نیست که هرگز شیوع پیدا کند با این حال، قرار گرفتن در معرض محرک های خاص (مانند عفونت استرپتوکوکی در گلو، الکل، داروهای خاص و تحریک موضعی) و یا آسیب به پوست، ممکن است باعث ایجاد پسوریازیس در افراد مبتلا به این بیماری ژنتیکی شود. استرس همچنین ،می تواند باعث ایجاد پسوریازیس شود.

نشانه های پسوریازیس

  • لکه های قرمز پوستی با فلس های ضخیم نقره ای رنگ
  • نقاط کوچک پوسته پوسته (عموماً در کودکان)
  • پوست خشک و ترک خورده با احتمال خونریزی
  • خارش، سوزش و درد
  • ناخن های ضخیم، حفره دار یا شکسته شده
  • مفاصل متورم و سفت
علل پسوریازیس

نشانه های پسوریازیس

پیشگیری از پسوریازیس

امکان پیش بینی وجود ندارد اما امکان پیش گیری هست. مربوط نگه داشتن پوست حداقل 2 بار در روز، عدم مصرف نوشیدنی های الکلی و استراحت کافی می تواند از بروز پسوریازیس یا تشدید علائم آن در فردی که زمینه آن را دارد پیشگیری کند.

کنترل پسوریازیس در بارداری

  • مرطوب کننده ای مناسب نوع پوست داشته باشد و بعد از هر بار حمام یا دوش گرفتن یا مواجه با نور آفتاب پوستتان را مرطوب کنید.
  • برای حمام باید از شامپویی ملایم استفاده کند و هرگز پوستش را با کیسه و لیف نشوید.
  • محصولاتی که استفاده می کند باید بدون بو و رنگ باشد تا ایجاد آلرژی و خارش نکند.
  • دمای آب باید کمتر یا برابر 36 درجه باشد. آب داغ پوست را خشک می کند و باعث تشدید علائم پسوریازیس می شود.
  • مدت دوش گرفتن باید بسیار کوتاه بوده و بیش از 20 دقیقه طول نکشد.
  • لباس هایی که این بیماران به تن می کنند باید سبک و گشاد و راحت و از جنس نخ یا ابریشم باشد. مارک لباس ها یا هر زایده ای که ایجاد خارش و حساسیت کند را باید از لباس جدا کرد.
  • آرایش کردن ممنوع نیست اما باید از مواد غیرآلرژیک استفاده کرد.
  • اپیلاسیون با موم یا استفاده از موکن ها ممنوع است.
  • هوای داخل خانه نباید خیلی خشک باشد و فرد مبتلا باید مراقب سرمای هوا و خشکی ناشی از آن هم باشد.
  • خواب کافی، دور بودن از استرس و حفظ تناسب اندام نیز به بهبود و کاهش علائم کمک می کند.

تأثیر پسوریازیس بر باروری

پسوریازیس نباید روی توانایی شما برای باردار شدن تأثیر بگذارد و در واقع باروری با پسوریازیس مشکل ساز نخواهد شد. حتی ممکن است در صورت بارداری دریابید که پسوریازیسPsoriasis”" شما بهتر شده است. بنابراین اگر می خواهید که بچه دار شوید، در مورد درمان پسوریازیس خود با پزشک صحبت کنید. شما باید این آگاهی را از طریق پزشک خود کسب کنید که کدام یک از داروها و شیوه های درمانی را باید تغیر دهید. اکثر پوست شناس ها و متخصص های زایمان توصیه می کنند که در صورت برنامه ریزی برای بچه دار شدن مصرف داروهای پسوریازیس را متوقف کنید، صرفاً بخاطراینکه در بارداری دچار مشکلی نشوید.

علل پسوریازیس

تأثیر پسوریازیس بر باروری

تأثیر پسوریازیس بر مادر باردار

پسوریازیس بر بارداری زنان تأثیر نمی گذارد و بیشترین نگرانی در این دوران داروهایی ست که برای درمان پسوریازیس استفاده می شود. البته بعضی از داروها در درمان بیماری پسوریازیس کاملا بی خطر بوده و مشکلی برای مادر باردار و جنین نخواهند داشت، اما داروهای دیگری هستند که منجر به سقط جنین و ایجاد نقایص در رشد طبیعی نوزاد می شوند. چنین داروهایی باید حتما تحت نظر پزشک مصرف گردد. مادران بارداری که دچار بیماری پسوریازیس هستند اغلب نوزادانی با وزن کم به دنیا می آورند.

همچنین بیماری پسوریازیس تأثیرات مختلفی بر مادران باردار خواهد داشت. ۶۰ درصد مادران باردار معتقدند که بیماری پسوریازیس در دوران بارداری بعد از ۹ ماه بهبود پیدا می کند؛ زیرا در این دوران هورمون پروژسترونی که ترشح می شود از فعالیت بیش از اندازه سیتم ایمنی جلوگیری می کند. بیماری پسوریازیس در دوران بارداری برای ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد وخیم تر می شود و اگر بیماری مادران باردار در این دوران وخیم تر شد، باید زیر نظر پزشک متخصص خود باشند تا بیماری آنها مشکلی در بارداری ایجاد نکند.

تأثیر پسوریازیس بر جنین

معمولا جنین تحت تاثیر این بیماری قرار نمی گیرد مگر در پسوریازیس شدید و وسیع که با حال عمومی در مادر همراه باشد. خوشبختانه این بیماری در بیشتر موارد در حاملگی بهتر می شود. تحقیقات نشان داده اند که استروئیدهای موضعی باعث نقص در تولد نمی شوند. باوجوداین، برای اطمینان از استروئیدهای با دوز کم و آن هم به مقدار کم و تنها برای بخش کوچکی از پوست استفاده کنید. توصیه می شود که از مصرف هر داروی سیستماتیک خودداری کنید، چون این داروها می توانند از طریق جریان خون وارد جنین شوند.

انتقال پسوریازیس از مادر به جنین

همان طور که گفته شد عامل اصلی ایجاد بیماری پسوریازیس ارثی است؛ اما این به این معنی نیست که نوزاد حتما به بیماری پسوریازیس مبتلا می شود. اگر پدر و مادر هر دو این بیماری را داشته باشند به احتمال ۵۰ درصد نوزاد به بیماری مبتلا می شود و اگر یکی از والدین این بیماری را داشته باشند، احتمالا ۱۰ درصد نوزادان به این بیماری مبتلا می شوند.

تأثیر پسوریازیس بر جنین

انتقال پسوریازیس از مادر به جنین

درمان بیماری پسوریازیس در بارداری

نوردرمانی

اگر پسوریازیس شدید باشد و کرم های موضعی مؤثر نباشد فتوتراپی با UVB (نور درمانی برای تسکین التهابی که باعث علائم پوستی شده) درمان مناسبی است. در صورتی که نور درمانی UVB برای تان انتخاب نشود نور طبیعی خورشید هم روش درمانی خوبی است. به خاطر داشته باشید فتوتراپی میزان فولات بدن را کاهش می دهد، بنابراین در ویتامین های پیش از بارداری خود حتما از فولیک اسید به میزان کافی استفاده کنید تا نوزاد سالمی داشته باشید و در صورت نیاز به مکمل های دیگر از پزشک خود کمک بگیرید.

درمان موضعی

برای مادران بارداری که کمتر از 5 الی 10 درصد بدن شان درگیر این بیماری است درمان های موضعی مانند لوسیون و کرم برای پوست تجویز می شود. استفاده از نرم کننده ها مانند وازلین، مرطوب کننده یا کورتیکواستروئیدهای موضعی با دوز پایین جزء درمان های برگزیده هستند. بعد از هر بار حمام روزانه لایه ضخیمی از مرطوب کننده را بر روی پوست خود بمالید تا به پوست آبرسانی شود. اگر پزشک استفاده از کورتیکواستروئیدهای موضعی را تجویز کرده است تنها مقدار کمی از آن را بر روی ناحیه کوچکی از پوست استفاده کنید.

سبک زندگی

از آنجایی که استرس غالبا علائم پسوریازیس را افزایش می دهد، کاهش استرس برای شما با تمام توان و نیرو اهمیت دارد. شیوه زندگی سالم در بارداری یعنی خوب غذا خوردن، استراحت کافی، ورزش و تمرین تکنیک های ریلکسیشن می تواند موثر باشد.

پیشگیری از پسوریازیس در بارداری

درمان پسور یازیس در بارداری

درمان دارویی

بیشتر مادران باردار مبتلا به پسوریازیس با درمان موضعی یا فتوتراپی درمان می شوند اما مادرانی که بیماری شان شدید است ممکن است به معالجه با دارو نیاز داشته باشند. از آنجایی که معمولا همه داروهای تجویزی پسوریازیس در بارداری بی خطر نیستند، پزشک باید دارویی را انتخاب کند که دارای کمترین خطر برای شما و فرزندتان است.

بعضی از این داروها شامل داروهای بیولوژیک ضد TNF مانند آدالیمومب و اینفلکسی مب است که باید مصرف آن را پیش از رسیدن به سه ماهه سوم بارداری متوقف کرد یا سیکلوسپورین که با خطر زایمان زودرس و نوزاد با جثه کوچک همراه است. بعضی از داروهایی که غالبا در معالجه پسوریازیس استفاده می شوند مانند متوترکسات، تازاروتین و آسیترتین به دلیل خطر نواقص مادرزادی و سقط جنین برای استفاده در بارداری مناسب نیستند.

درمان خانگی

ژل آلوئه ورا

از ژل گیاه آلوئه ورا می توان سه بار در روز استفاده کرد ؛ برخی تحقیقات نشان می دهد که این می تواند به کاهش قرمزی و پوسته پوسته شدن در نتیجه ی پسوریازیس کمک کند.کرم های حاوی حداقل 0.5٪ آلوئه را تهیه کنید. مصرف آلوئه ورا در شکل قرص هیچ مزیتی از خود نشان نداده و می تواند خطرناک باشد.

نمک دریایی

نمک دریای یا نمک های سولفات را به آب حمام ولرم (نه گرم) و اضافه نموده و در وان در حدود 15 دقیقه استراحت کنید، این به حذف پوسته ها و کاهش خارش کمک میکند ، به محض خروج از وان، مطمئن شوید که مرطوب کننده را روی پوست خود استعمال کنید.ممکن است برخی از علائم بهبود مشاهده کنید

جو

جو، از نظر طبیعی بهترین نرم کننده پوست است ؛ هیچ شواهد علمی برای حمایت از استفاده از جو برای پاک کردن علائم پسوریازیس وجود ندارد اما بسیاری از افراد مبتلا به پسوریازیس گزارش می دهند که استفاده از یک خمیر از آن یا گرفتن یک وان در وان باعث خارش پوست و کاهش قرمزی می شود.

درمان پسوریازیس در بارداری

درمان خانگی پسوریازیس در بارداری

روغن درخت چای

روغن درخت چای از برگ گیاهی است که بومی استرالیا است ، اعتقاد بر این که روغن درخت چای دارای ویژگی های ضد عفونی است و می تواند بر پوست اثر بگذارد. بعضی از مردم با استفاده از شامپو با روغن چای به خود کمک می کنند، پسوریازیس پوست سر خود را کاهش دهند با این حال، مطالعات علمی برای اثبات اثر روغن درخت چای بر روی پسوریازیس وجود ندارد.با توجه به اینکه برخی افراد ممکن است به آن حساسیت داشته باشند، از روغن چای هم می توانید استفاده کنید.

**نکته مهم: باید قبل از استفاده از این روش ها در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.



همچنین بخوانید:
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید