کرونا در بارداری امکان دارد مادران باردار را بابت سلامت جنین و روند بارداری دچار نگرانی کند. اما پزشکان توصیه می کنند مادران باردار اولا باید از خود در برابر کرونا محافظت کنند و دوما در صورت ابتلا، حتما تحت مراقبت قرار گیرند. تانما در این مطلب ضمن بیان تعریفی از بیماری کرونا و علائم آن، نکات مهمی را در خصوص ابتلای مادران باردار به کووید 19 مطرح می کند؛

بیماری کرونا چیست؟

کووید19 عفونتی است که توسط یک کروناویروس ایجاد می شود، این ویروس شبیه به بسیاری از ویروس هاست که باعث سرماخوردگی می شوند. تفاوت در این است که حتی اگر چه اغلب بیماران علایم مشابه یک سرماخوردگی را تجربه می کنند، افرادی که مشکلات بهداشتی دیگری مانند مشکلات ریوی یا دیابت مداوم دارند در معرض خطر بالاتر بیماری شدید و مشکلات جدی ریوی هستند.

منشاء بیماری کرونا

کرونا ویروس ها خانوادة بزرگی از ویروس ها را شامل می شوند. برخی از آن ها منجر به بیماری در افراد می شوند و برخی دیگر، مانند کرونا ویروس های سگ و گربه، تنها حیوانات را درگیر می کنند. به ندرت کرونا ویروس های حیوانی که منجر به عفونت حیوانات می شوند، باعث درگیری عفونی افراد می شوند و در میان انسان ها منتشر می گردند.

به نظر می رسد ویروسی که منجر به COVID-19 شده باشد نیز به همین شکل باشد. سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندروم تنفسی شدید (سارس) دو نمونه دیگری از کرونا ویروس ها هستند که از حیوانات به وجود آمدند و در میان انسان ها رشد یافتند.

علل کرونا

ویروس کووید-19 در وهله­ ی اول از طریق قطرات بزاق یا ترشحات بینی فرد بیمار هنگام عطسه و سرفه منتقل می ­شود بنابراین تمرین آداب تنفسی (مثلا سرفه کردن در آرنج) بسیار مهم است.

منشاء کرونا

علل کرونا

نشانه های بیماری کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی

علائم ثانویه

  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
تأثیر بارداری بر بیماری کرونا

نشانه های بیماری کرونا

تأثیر بارداری بر بیماری کرونا

به نظر می رسد که زنان باردار با کووید ـ 19 در مقایسه با زنان در همان سن که باردار نیستند ، بیمارتر نمی شوند. زنان با مشکلات بهداشتی دیگر ، به ویژه مشکلات ریوی ، فشار خون بالا، دیابت یا HIV بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار دارند. اگر این مورد برای شما وجود داشته باشد ، در صورت تشخیص کووید ـ 19 ممکن است بیشتر از سایر خانم های باردار مراقب باشید.

البته یکی از عواملی که موجب می شود خانم های باردار بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به ویروس کرونا باشند این است که خانم های باردار در این دوران دچار ضعف سیستم ایمنی بیشتری هستند بنابراین باید بیشتر به راهکار های پیشگیرانه توجه کنند.

تأثیر کرونا بر روند بارداری

ما اطلاعات بسیار کمی داریم که بدانیم ویروس از مادران به نوزادان در دوران بارداری منتقل می شود یا خیر. تاکنون آزمایش خون در سه نوزاد نشان داده که در طول بارداری به این ویروس عکس العمل نشان داده اند. شواهدی در دست نیست که نشان دهد کووید ـ ۱۹ سبب افزایش نقائص مادرزادی می شود، اگر چه اطلاعات ما بر پایه ی شواهد تعداد محدودی خانم باردار است که در زمان بارداری به بیماری شدید مبتلا شده اند و همچنان به بارداری ادامه دادند.

تب ِبالا در حوالی هفته ششم بارداری یا چهار هفته بعد از لقاح، ممکن است با افزایش خطر مشکلات در مغز و ستون فقرات جنین همراه باشد. این مختص کووید- ۱۹ نیست و با هر علتی که تب ایجاد کند دیده می شود . خطر بسیار کم است. حدود دو زن از هر هزار زن با تب در اوایل بارداری؛ در مقابل یک زن در هر ۱۰۰۰ زنی که در اوایل بارداری تب نداشته اند می توانند نوزادانی با این مشکلات داشته باشند. برای بررسی این نوع مشکلات ، انجام سونوگرافی در هفته ۱۸ تا ۲۲ بارداری توصیه می شود.

تأثیر بارداری بر کرونا

تأثیر کرونا بر روند بارداری

تأثیر کرونا بر زایمان کرونا

الف) کرونا و زایمان زودرس

کرونا در بارداری شرایط خاصی را برای مادر ایجاد ی کند و بیشترین خطر برای نوزاد در زمانی است که به بیماری شدید مبتلا شده و قبل از موعد مقرر وارد زایمان شوید یا پزشک یا ماما به دلیل شرایط نامناسب برای جنین به دلیل شدت بیماری شما ، توصیه به ختم بارداری زودرس کنند. هر چقدر به موعد زایمان ِخود نزدیک تر باشید، خطر برای نوزاد کمترمی شود.

اگر کووید19 دارید و حین زایمان هستید، ممکن است بدن شما قادر نباشد به اندازه معمول اکسیژن دریافت کند. این ممکن است تطبیق با زایمان را برای جنین مشکل تر کند. توصیه می شود ، هر زمان ممکن باشد ، زایمان در بیمارستان باشد تا کودک را بتوان از نزدیک و به طور مداوم مراقبت کرد و امکانات انجام سزارین در صورت لزوم موجود باشد.

در حال حاضر دلیلی برای انتخاب سزارین بجای زایمان طبیعی به دلیل ابتلا ی مادر به کووید ـ 19 وجود ندارد، مگر اینکه دلیل دیگری وجود داشته باشد. با اطلاعات بسیار اندکی که اگر مادری در زمان زایمان به کووید ـ 19 مبتلاباشد موجود است، به نظر می رسد حدود یکی از هر ۲۰ نوزاد علائم عفونت را ظرف چند روز اول بعد از تولد نشان خواهند داد .

به احتمال بسیار آنها حوالی زمان زایمان به این عفونت مبتلا شده اند . بیشترین چیزی که میدانیم در مورد سه نوزادی است که نیاز به درمان پیدا کردند و به نظر می رسد عفونت کووید ـ 19 در آنها بهبود یافته است.

ب)کرونا و سقط جنین

این ویروس باعث سقط جنین نمی شود و تا کنون گزارشی در این مورد نداشتیم. اما باید گفت به طور کلی عفونت شدید می تواند باعث سقط شود اما اینطور نیست که مادران باردار مبتلا به کرونا، سقط جنین داشته باشند.

تأثیر کرونا بر جنین

خطر انتقال ویروس کرونا از مادر آلوده به جنین کم است، اما گزارش هایی هم وجود دارد که نشان می دهند نوزادان مادران مبتلا به کووید-۱۹ پادتن یا آنتی بادی های خاص ویروس کرونا را در خون خود دارند که این موضوع نشان می دهد که ممکن است درون رحم در معرض ویروس باشند.

بعضی مطالعات با ویروس های مشابه هم نشان داده اند که ممکن است کودک بعد از ابتلا به عفونت مشابه با کووید ـ 19 ، به خوبی رشد نکند. اکثر افراد صاحب نظر حداقل یک سونوگرافی 2 تا 4 هفته پس از پایان عفونت را توصیه می کنند تا از رشد مناسب کودک اطمینان حاصل کنند. همچنین توصیه می شود سونوگرافی های مرتب، حداقل هر چهار هفته در طول بارداری برای پایش رشد جنین ادامه پیدا کند.

در کل لازم است داده های بیشتری در این باره جمع آوری کنیم تا میزان واقعی خطر انتقال کرونا از مادر به نوزاد معلوم شود. زیرا نگرانی هایی درباره این شیوه انتقال و عوارض بالقوه آن از جمله نقایص هنگام تولد، ابتلای زودرس نوزاد به کووید-۱۹ و سایر عوارض وجود دارد.

کرونا و سقط جنین

تأثیر کرونا بر جنین

پیشگیری از کرونا در بارداری

  • از مهمانی­ های بزرگ و تجمعات انبوه بپرهیزید.
  • با افراد مریض یا دارای علائم تماس نزدیک برقرار نکنید (تا 2 متر فاصله بگیرید)
  • تا حد امکان در خانه بمانید و به­ خصوص اگر خطر بروز بیماری جدی در شما بالاست، بین خودتان و دیگران (تا 2 متر) فاصله ایجاد کنید. یادتان باشد ممکن است بعضی از افراد بدون داشتن علائم یا اطلاع از ابتلا به کووید-19، دچار این بیماری باشند و آن را به دیگران منتقل کنند.
  • دستان خود را مرتبا به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید یا از مایع ضدعفونی­ کننده­ ی حاوی الکل 70% استفاده کنید.
  • در مکان­ های عمومی، مانند خواروبارفروشی، که اجتناب از تماس نزدیک با دیگران دشوار است ماسک بزنید (به­ خصوص در مکان­ هایی که شیوع بیماری در آن بیشتر بوده است). از ماسک پارچه ­ای غیر جراحی استفاده کنید- ماسک جراحی و N95 باید در اختیار پرستاران و پرسونل پزشکی قرار گیرد.
  • هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان خود را با آرنج یا دستمال بپوشانید. دستمال آلوده را دور بیندازید. فورا دستان خود را بشویید.
  • به چشم، بینی و دهان دست نمالید.
  • سطوحی که مرتب در معرض تماس قرار دارد، مانند دستگیره­ ی در، کلید چراغ، وسایل الکترونیکی و پیشخوان ­ها، را هر روز تمیز و ضد عفونی کنید.

کنترل کرونا در بارداری

  • زنان بارداری که علائم خفیفی از ویروس کرونا دارند باید دست کم برای ۱۴ روز خود را در خانه قرنطینه کنند.
  • ویزیت های معمول بارداری هم لغو خواهد شد و با تماس تلفنی دستورات لازم را از پزشک مربوطه دریافت می کنند.
  • در صورت امکان، به جای رفتن به بازار و فروشگاه ها که مردم در آن ها جمع می شوند، از سرویس های تحویل به منزل استفاده کنند.
  • درصورت بیماری، ظرف، لیوان، حوله، وسایل خواب و سایر موارد خانگی را از دیگران جدا کنید.
  • اگر بیمار هستید، از وسایل نقلیه­ ی عمومی، تاکسی و سوار شدن در یک ماشین بپرهیزید
درمان کرونا در بارداری

کنترل کرونا در بارداری

درمان بیماری کرونا

آنتی بیوتیک ها، دارویی که برای مبارزه با باکتری ها طراحی شده است، بر روی کرونا که یک ویروس است، موثر نیستند. در صورت آلوده شدن، از شما خواسته می شود تا برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری، به مدت ۱۴ روز خود را قرنطینه نمایید. اگر علائم تشدید شد و دچار تنگی نفس، تب بالا و بی حالی شدید، بدنبال مراقبت های پزشکی بروید.

درمان کرونا در بیمارستان مبتنی بر مدیریت علائم بیمار، به روش مناسب است. برای بیماران مبتلا در حالت شدید که ریه ها تحت تاثیر قرار دارند، پزشکان لوله ای را در مجرای هوایی قرار می دهند تا بتوانند از این طریق به دستگاه های تهویه دهنده متصل شوند، دستگاه هایی که به کنترل تنفس کمک می کنند.

هنوز درمان خاصی برای بیماری کووید-۱۹ که در عرف بیماری کرونا شناخته می شود، وجود ندارد، اگر چه تعدادی از این موارد وجود دارد که شامل آنتی ویروس های تجربی است که می توانند به ویروس حمله کنند و دارو های موجود برای ویروس های دیگر مانند HIV که تاثیر خود را در درمان کووید-۱۹ نشان داده اند. از جمله داروهای مورد استفاده در این مدت برای درمان کرونا یا کووید 19 می توان به فاویپراویر، رمدسیویر ، هیدروکسی کلروکین و کلترا اشاره کرد.

درمان کرونا در دوران بارداری

درمان کرونا در بارداری شرایط خاصی را ایجاب می کند. اکثریت خانم های باردار سالم با تست مثبت در منزل تحت نظر قرار می گیرند ولی با بدتر شدن علائم باید سریعاً دیده شوند. در صورت بدتر شدن علائم، رسیدگی ِسریع بهترین کار برای ممانعت از مشکلات جدی در مادر یا بارداری است. ممکن است به توصیه پزشک اقدام به انجام X ray شود.

بعضی اوقات درمان زنان بارداری که خیلی بیمار هستند ضروری است.اگر بدانند شما باردار هستید، باید تمام اقدامات لازم را انجام دهند تا اطمینان حاصل کنند که این کار تا حد امکان برای شما و کودک شما با ایمنی انجام می شود. مادرانی که دچار بیماری شدید می شوند و به ناچار در بیمارستان بستری می شوند، بیشتر احتمال دارد وارد مراحل زایمان شوند و به همین دلیل باید به دقت تحت نظر باشند. در صورتیکه تب دارید استامینوفن یا پاراستامول از داروهای ایمن در بارداری است.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید