خواص انجیر در بارداری بسبار زیاد است و علی الخصوص پزشکان طب سنتی مصرف متعادل این میوه ی شیرین قرآنی را به خانم های باردار توصیه می کنند. تانما در این مطلب علاوه بر خواص انجیر ، شما را با تأثیر مصرف انجیر بر جنین و تأثیر مصرف انجیر بر زایمان آشنا می کند؛

انواع انجیر

انجیر معمولی

از دوران باستان کشت می شده و به صورت وحشی در مناطق خشک و آفتابی با خاک عمیق و تازه و نیز در مناطق صخره ای رشد می کند. گل های انجیر معمولی همه ماده بوده و به گرده افشانی نیاز ندارند. بعضی از ارقام مهم انجیر معمولی را می توان با عناوین کادوتا (Kadota)، میشن (Black Mission)، قهوه ای (Brown Turkey)، آدریاتیک (Adriatic) و کلسته (Celeste) برشمرد. انجیرهای سیاه موجود در بازار معمولا از این نوع می باشند.

انجیر ازمیر

این نوع مهمترین نوع اقتصادی به ویژه در ایران می باشد. انجیر ازمیر در ایران به ارقام مختلف سیاه، سبز، پیوس، متی، شاه انجیر و کشکی تقسیم می شود. عمده انجیرهای تولیدی در ایران، گونه سبز نوع ازمیر می باشد. در صورتی که به خرید انجیر خشک تمایل دارید دو محصول “انجیر خشک لوکس” و “انجیر خشک مخلوط صدویک نوع C” را به شما پیشنهاد می کنیم.

انجیر سان پدرو

این انجیر در هر فصل دو مرحله تولید محصول دارد که مرحله اول آن مهمتر بوده و به گرده افشانی نیاز ندارد. این در حالی است که محصول مرحله دوم نیازمند گرده افشانی برای ماندن میوه بر روی درخت می باشد. ارقام مرتبط با انجیر سان پدرو شامل Desert King، Lampiera و San Pedro بوده که معروف ترین آنها نوع King می باشد.

فواید انجیر در بارداری

انواع انجیر

فواید مصرف انجیر در بارداری

تنظیم سطح فشار خون

پرفشاری خون، مشکلی جدی در دوران بارداری است. زمانی که مادر به پرفشاری خون دچار باشد، احتمال زایمان نرمال پایین می آید مصرف میوه انجیر برای سلامت کل بدن زنان باردار، به ویژه سلامت قلب این افراد بسیار مفید است، این میوه حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم بوده و سدیم بسیار کمی دارد.

در واقع، وجود این ترکیب در انجیر کمک می کند تا سطح فشار خون در زنان حامله کاهش یابد. همچنین، وجود سطح بالایی از آنتی اکسیدان پلی فنل در میوه انجیر از بروز تصلب شرایین در انسان، به ویزه زنان باردار جلوگیری می کند.

کنترل کلسترول خون

به دلیل این که میوه انجیر منبع خوبی از امگا 3، اسیدهای چرب امگا 6 و فیتواسترول است، مصرف آن به کاهش سطح کلسترول خون در زنان باردار کمک فراوانی خواهد کرد. همچنین، مصرف این ماده غذایی باعث انعطاف پذیر ماندن و سلامت عروق خونی در بدن زنان باردار و جنین داخل رحم این افراد می شود. البته فراموش نکنید که فیبر زیاد موجود در میوه انجیر هم از بروز حالت گرگرفتگی ناشی از کلسترول بالا در بدن زنان باردار جلوگیری می کند.

محافظت از چشم های زنان باردار و جنین

با توجه به مطالعه انجام شده در علم چشم پزشکی، مصرف سه وعده و یا بیشتر از میوه انجیر در طول روز برای سالم ماندن چشم های مادران باردار و جنین داخل رحم این افراد بسیار مفید است، چون می تواند شانس فرد را در ابتلا به مشکلات چشمی مانند دژنراسیون ماکولا (ARMD) به شدت کاهش دهد.

جلوگیری از ابتلا به سرطان پستان در زنان باردار

گزارشهای علمی انجام شده در مورد میوه انجیر نشان می دهد که این میوه حاوی ماده ای شبیه به بنزآلدئید است، که رسیدن آن به بدن زنان باردار باعث کوچک شدن توده های سرطانی موجود در سینه های این افراد خواهد شد. همچنین، فراموش نکنید کخ آب میوه انجیر دارای خواص ضد باکتریایی بسیار قوی و بالقوه است.

جلوگیری از یبوست بارداری

یکی از مسائلی که ممکن است مادران باردار به آن دچار شوند یبوست در دوران بارداری است. برای رفع یبوست در دوران بارداری راه های مختلفی وجود دارد. انجیر یکی از میوه هایی است که موجب برطرف شدن یبوست می شود و برای زنان بارداری که دچار یبوست بارداری شده اند بسیار مفید است.

مضرات انجیر در بارداری

فواید انجیر در بارداری

آرامش دوران بارداری

انجیر نقش بسیار موثری در آرامش اعصاب دارد. مادران باردار با مصرف انجیر می توانند به آرامش خود کمک کنند. انجیر با اثر مثبتی که بر روی اعصاب دارد باعث آرامش و خواب راحت برای مادر باردار شده و در آرامش جنین و سیستم عصبی او نیز نقش موثری دارد.

رفع خستگی

خستگی بارداری از جمله مسائلی است که زنان باردار در طول دوران بارداری خود ممکن است به آن دچار شوند. برای رفع خستگی در دوران بارداری نیاز به دریافت انرژی بیشتر توسط مادر باردار احساس می گردد. انجیر با خاصیت نیروبخشی و انرژی زایی خود نقش فوق العاده ای می تواند در رفع خستگی زنان باردار ایفا نماید.

استخوان بندی جنین

انجیر دارای مقدار زیادی کلسیم است و پر واضح است که کلسیم نقش کلیدی در استحکام استخوان جنین دارد و از این طریق در استخوان بندی صحیح جنین بسیار موثر است. حضرت امام رضا (علیه السلام) هم طبق حدیثی که در بالا از ایشان نقل شد بر استحکام بخشی استخوان به توسط انجیر اشاره دارند. همچنین کلسیم موجود در انجیر سبب جلوگیری از پوکی استخوان در مادر باردار می شود زیرا انجیر با داشتن کلسیم سبب می شود که جنین ، کمتر از کلسیم موجود در بدن مادر استفاده کند.

هوش و حافظه جنین

یکی از عناصر مهم موجود در ترکیب انجیر فسفر می باشد. فسفر عامل مهمی در تقویت هوش و حافظه است و انجیر با داشتن فسفر نقش کلیدی در افزایش هوش و حافظه جنین دارد و عامل مهمی در رشد و تقویت سلول های حافظه جنین به شمار می رود.

تقویت موی جنین

مطابق حدیثی که در بالا از حضرت امام رضا (علیه السلام) نقل شد، ایشان یکی از خواص انجیر را کمک به رویش مو بیان می فرمایند. پس طبق این فرمایش، انجیر می تواند نقش فعالی در رویش موی جنین داشته باشد. ماه چهارم بارداری ماه رویش موی جنین است و مصرف انجیر در ماه چهارم بارداری به رویش موی جنین بسیار کمک خواهد کرد.

سلامتی پوست، عضلات و اعصاب جنین

انجیر حاوی آهن و ویتامین های گروه ب می باشد از این رو برای سلامتی پوست و عضلات و نیز اعصاب جنین بسیار خوب است.

مضرات انجیر در بارداری

فواید انجیر در بارداری

مضرات مصرف انجیر در بارداری

  • انجیر برای درمان رنگدار شدن پوست مفید است اما در بعضی موارد، مقدار زیادی از سورالن موجود در انجیر وارد بدن شده و ممکن است باعث عارضه حاد پوستی به نام فتودرماتیت شود.
  • مصرف به اندازه انجیر باعث کنترل فشار خون می شود اما اگر بیش از اندازه مصرف شود اثر معکوس دارد و باعث کاهش سطح گلوکز خون می شود.
  • واکنش های آلرژیک واقعا غیر قابل پیش بینی هستند و در هر زمانی ممکن است نمایان شوند. حتی وقتی سابقه آلرژی قبلی در مادر وجود نداشته باشد، تغییرات هورمونی بارداری ممکن است باعث واکنش های آلرژیک به انجیر شود.
  • انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آن هایی که کبد ضعیف دارند ، باید انجیر را با گردو بخورند.
  • زیاده روی در مصرف انجیر باعث نفخ شکم و اسهال می شود و برای چشم نیز مضر است.
  • زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.
  • انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضر است.
  • انجیر برای مبتلایان به اختلال معده و روده مضر است.

تانما در بالا به خواص انجیر در بارداری و مضرات ان اشاره کرد، در ادامه قصد دارد میزان و روش انجیر در بارداری را بیان کند؛

شرایط مصرف انجیر در بارداری

  • اگر انجیر بوی ترشیدگی می داد، آن را نخرید، زیرا این بو نشان می دهد که قند موجود در انجیر تخمیر و میوه خراب شده است.
  • انجیر خشک را می توانید در یخچال یا در هوای اتاق نگهداری کنید. البته باید در یک ظرف یا بسته بندی بدون هوا و رطوبت باشد که در این صورت برای چندین ماه می توان آن را نگه داشت.
  • موقع خرید انجیر دقت کنید که تازه و پوست آن صاف باشد.
  • انجیر تازه را حتما باید در یخچال نگهداری کنید.
میزان مصرف انجیر در بارداری

شرایط مصرف انجیر در بارداری

میزان مصرف انجیر در بارداری

به پیشنهاد پزشکان طب سنتی، میزان مصرف انجیر برای یک زن باردار به تعداد 3 عدد در روز توصیه شده است. البته این در شرایط عادی و یک قلو بودن جنین است و ممکن است در سایر حالات میزان مصرف انجیر فرق داشته باشد.

روش مصرف انجیر برای زن باردار

انجیر خشک

می توانید انجیر خشک را به عنوان میان وعده میل کرده و میل خود را برای شیرینی ها، با مصرف این میوه برآورده کنید.

کنسرو انجیر

هچنین می توانید کنسرو انجیر تهیه کنید. پانصد گرم انجیر تکه شده را با یک فنجان شکر مخلوط کنید. مخلوط را با دمای کم به مدت نیم ساعت بپزید تا زمانی که کنسرو غلیظی تهیه شد. این مخلوط بسیار خوشمزه است و مزایای زیادی نیز دارد اما مصرف میوه به صورت تازه حاوی مواد معدنی فراوانی می باشد.

نان انجیری

اگر محصولات پخته شده مانند نان دوست دارید می توانید انجیر را در نان، کیک یا مخلوط های حاوی آرد بریزید.

مخلوط انجیر و شیر

از دیگر مصرف انجیر مخلوط کردن آن با شیر است. انجیر خشک را در شیر بخیسانید و هر روز صبح مصرف کنید. این ماده از خستگی، ضعف و سردرد در بارداری جلوگیری می کند. همچنین میل جنسی را افزایش می دهد. همچنین می توانید انجیر را در شیر بجوشانید مخلوطی به دست می آید که برای سرفه، تب بالا، بیماری های ریه و کم خونی مناسب است. همچنین باعث افزایش قوت اندام ها می شود.

از دیگر مصارف انجیر این است که می توان آن با میوه های دیگر مخلوط کرده یا برای تزئین ظرف غذا استفاده کنید.

موارد منع مصرف انجیر در بارداری

روش مصرف انجیر در بارداری

موارد منع مصرف انجیر در بارداری

شما می توانید با خیال راحت انجیر تازه و یا انجیر خشک را در دوران بارداری خود مصرف کنید و از خواص انجیر استفاده کنید، زیرا تا به حال هیچ گزارش علمی اثبات نکرده است که مصرف انجیر در دوران بارداری باعث بروز عوارض جانبی منفی در بدن مادر و جنین داخل رحم این افراد می شود. با این حال، چون ثابت شده است که دوران بارداری هر زنی منحصر به فرد است، این افراد همیشه باید قبل از قرار دادن مواد غذایی مختلف در برنامه غذایی روزانه خود با یک دکتر متخصص زنان و زایمان مشورت نمایند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید