خواص دانه چیا ، این دانه ی مغذی پر خاصیت، در بسیاری از منابع تغذیه آمده است و حتی برای بسیاری از بیماران خاصیت درمانی دارد. در این بین زنان باردار هم با توجه به شرایط خاص خود می توانند از خواص دانه چیا بهره مند شوند. تانما در این مطلب ضمن بیان خواص دانه چیا در بارداری، بر تأثیر دانه چیا بر زایمان و جنین نیز اشاره کرده است؛

دانه چیا چیست؟

نامی که دانشمندان و بزرگان عرصه علم به این دانه ها داده اند، "سالویا هیسپانیا" است. آن ها گمان می کنند که دانه های چیا جزء محدود خوراکی های مفیدی هستند که طبیعت در اختیار انسان گذاشته است. زادگاه آن مکزیک و مربوط به فرهنگ های مایان و آزتک است.

این دانه ها خواص بسیاری دارند و بیشتر محبوبیت خود را به واسطه برخورداری از اسیدهای چرب امگا 3، فیبر، پروتئین، انواع آنتی اکسیدان ها و کلسیم، به دست آورده اند. علاوه بر این، به صورت یک ملین طبیعی هم عمل می کنند.

برخی از مردم بر این باور هستند که جنگجویان آزتک در گذشته، برای این که قدرت و پایداری خودشان را زیاد کنند، این دانه ها را مصرف می کردند. طبق افسانه ای محبوب که در میان افراد مختلف رواج دارد، خوردن تنها یک قاشق غذا خوری از این دانه ها، آن ها را تا 24 ساعت، مقاوم نگه می داشت.در زبان مایایی هم «چیا» به معنای استقامت و قدرت است.

فواید دانه چیا در بارداری

دانه چیا چیست

فواید مصرف دانه چیا در بارداری

درمان یبوست

مصرف دانه های چیا باعث درمان یبوست در مادران باردار می شود.

آرامش مادر

نوسانات خلقی و افسردگی در دوران بارداری به طور مکرر رخ می دهند و دانه چیا به آرامش مادر کمک می کند.

درمان کم خونی

آهن موجود در تخم چیا به پیشگیری و درمان کم خونی در زنان باردار کمک می کند.

پیشگیری از پره اکلامپسی

چیا به کاهش فشار خون بالا کمک کرده و خطر ابتلا به پره اکلامپسی در دوران بارداری را کاهش می دهد.

سرشار از امگا3

اکثر مردم برای تأمین اُمگا-۳ از ماهی سالمون یا مکمل های دارویی حاوی روغن ماهی استفاده می کنند، اما محتوای جیوه موجود در ماهی باعث تردید در بسیاری از زنان باردار می شود. پس دانه چیا با درصد بالای اُمگا-۳ جایگزین مناسبی بجای ماهی در زنان باردار می باشد.

سرشار از آنتی اکسیدان

معمولاً آجیل و دانه های روغنی بدلیل اکسید و فاسد شدن، عمر مفید کوتاهی دارند ولی دانه چیا با خاصیت بالای آنتی اکسیدانی خود می تواند تا ۴ سال، بدون کم شدن خواص آن، ذخیره سازی و نگهداری شود.

سرشار از ویتامین و مواد معدنی

دانه چیا منبع خوبی از کلسیم، آهن و ویتامین A است. دانه چیا غنی از مواد معدنی ضروری مانند کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، مس، زینک، آهن و نیاسین است.

مضرات دانه چیا در بارداری

فواید دانه چیا در بارداری

سرشار از پروتئین

با یک بار مصرف دانه چیا برای زنان باردار، بیش از ۱۵ درصد پروتئین، بیش از یک سوم فیبر و تقریباً همه کالری مورد نیاز آن ها در سه ماهه اول فراهم می شود.

کنترل سطح قند خون

سطح بالای قند خون در بارداری ریسک تولد نوزاد با وزن و فشار خون بالا و نیاز به سزارین را افزایش می دهد. استفاده از دانه چیا ماده ژلاتین مانندی در معده ایجاد می کند که روند گوارش را کندتر و با کیفیت تر کرده و سطح قند خون را پایدار نگه می دارد.

انرژی زا

دانه چیا علاوه بر کاهش جذب قند، سرعت تبدیل قند و کربوهیدرات ها به انرژی را کاسته و به آن استمرار می بخشد. این پروسه در ترکیب با محتوای بالای پروتئین در چیا منجر به افزایش انرژی پایدار در بدن شده و باعث تقویت و سوخت رسانی به ماهیچه ها می شود.

تأثیر دانه چیا بر جنین

رشد جنین

دانه های چیا سرشار از فیبر و اسیدهای چرب امگا-3 هستند و به تنظیم نرخ جذب قند کمک می کنند. این شرایط می تواند به رشد نوزاد با سطوح قند درست کمک کند.

افزایش حجم خون جنین

آهن برای افزایش گلبول های قرمز خون ضروریست که وظیفه انتقال اکسیژن به اعضای بدن را دارند، از اینرو افزایش مصرف آهن در دوران بارداری برای توسعه حجم خون نوزاد توصیه می گردد.

رشد بافت استخوانی جنین

مقادیر بالای پروتئین و کلسیم موجود در دانه های چیا به افزایش رشد بافت ها و استخوان های جنین در دروان بارداری کمک می کنند.

رشد مغز جنین

اسید های چرب اُمگا-۳ نقش مهمی در شکل گیری و رشد مغز جنین ایفا می کنند.

شرایط مصرف دانه چیا در بارداری

مضرات دانه چیا در بارداری

مضرات مصرف دانه چیا در بارداری

مشکلات گوارشی

بهتر است در مصرف دانه های چیا زیاده روی نکنید ، چرا که باعث ایجاد مشکل در معده شما می شود. مصرف زیاد این دانه باعث ایجاد نفخ و اسهال می شود. شما قبل از مصرف دانه های چیا بهتر است اثرات گوارشی آن را بدانید و سپس به میزان مصرف کنید.

کاهش فشار خون

دانه های چیا باعث کاهش فشار خون می شود ، کسانی که فشار خون پایین دارند بهتر است در مصرف دانه چیا احتیاط کنند.

شرایط مصرف دانه چیا در بارداری

  • با مراجعه به هر مرکزی که در آن، خوراکی های ارگانیکی می فروشند، می توانید دانه های چیا را تهیه کنید.
  • حواستان باشد که دانه های کامل بخرید و نه دانه های پودر شده! این دانه ها باید فاقد مواد شیمیایی و کاملا ارگانیک باشند.
  • بیشتر کارخانه ها دانه های با کیفیت عالی تولید می کنند. می توانید به صورت آنلاین هم این دانه ها را تهیه کنید.
  • برای ذخیره سازی، این دانه ها را در کیسه پلاستیک یا ظرف شیشه ای با دری محکم بریزید.
  • این نکته را فراموش نکنید، برای این که دانه های چیا نپوسد یا نترشد، ظرف را داخل یخچال بگذارید.

میزان مصرف دانه چیا در بارداری

به طور معمول، بهتر است که هر 20 گرم از دانه های چیا را دو بار، در هفته مصرف کنید (به مقدار 1/2 قاشق غذا خوری). برای تهیه خوراکی دلخواهتان یا صرف میان وعده، از این دانه استفاده کنید. البته خانم های باردار بهتر است در خصوص میزان دقیق مصرف این دانه مغذی با پزشک خود مشورت کنند.

روش مصرف دانه چیا برای زن باردار

میزان مصرف دانه چیا در بارداری

روش مصرف دانه چیا برای زن باردار

  • دانه چیا را می توان به شکل کامل و خشک و پودر شده مصرف کرد.
  • اگر می خواهید دانه های چیا را به شکل خام مصرف کنید؛ می توانید به طور مستقیم یک قاشق کامل از این دانه ها را بخورید.
  • توجه داشته باشید که این دانه ها به راحتی به دندان ها می چسبند و در هنگام هضم، آب زیادی را به خود جذب می کنند؛ پس بهتر است که پس از مصرف، به میزان کافی آب بنوشید.
  • همچنین می توان با افزودن دانه های کامل چیا به ماست، اسموتی، شیک، وافل و مافین دسرهای بسیار خوشمزه و سالمی را تهیه کرد که سرشار از مواد مغذی می باشند.
  • بسیاری از افراد بر این باورند که بهتر است دانه های چیا را قبل از مصرف خیس کرد. این کار منجر به جوانه زنی دانه و آزاد شدن آنزیم های مهاری ای می شود که از دانه محافظت می کنند.
  • با ترکیب دانه های چیا با آب و میوه می توان مرباهای خانگی بسیار سالم و مغذی تهیه کرد.
  • همچنین با مخلوط کردن این دانه ها با شیر بز یا شیر نارگیل می توان پودینگ های بسیار خوشمزه درست کرد و به عنوان میان وعده یا دسر مصرف کرد.
  • از پودر چیا می توان به عنوان آرد در بسیاری از خوارکی های فاقد گلوتن مانند پنکیک، مافین، نان و پاستا استفاده کرد.
  • اگر بصورت خام باشد عطر و طعم آجیلی دارد و می تواند مکمل خوبی برای فرنی کینوا یا جو دوسر و یا درون سالاد ها باشد.
  • دانه چیا قابلیت جذب آب تا ده برابر وزن خود را داراست و می تواند برای غلیظ کردن سوپ ها و اسموتی ها مورد استفاده قرار گیرد و بعنوان منبعی سرشار از پروتیئن و کلسیم باشد.

موارد منع مصرف دانه چیا در بارداری

  • کسانی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند نباید دانه های چیا را میل کنند. این افراد بهتر است قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنند. چرا که دانه های چیا نقش رقیق کننده خون را بازی می کند.
  • برخی افراد به صورت طبیعی دارای فشار خون پایین هستند ، این افراد در مورد مصرف دانه چیا با پزشک مشورت کنند.
  • اگر قصد عمل جراحی دارید بهتر است از خوردن این دانه اجتناب کنید.
  • بیماران دیابتی و فشار خونی بهتر است دانه چیا را بدون مشورت پزشک مصرف نکنند.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید