خواص ریواس بسیار متنوع و فراوان است و پزشکان طب سنتی مصرف این گیاه و فرآورده های آن را برای درمان بسیاری از بیماری ها پیشنهاد می کنند. تانما در این مطلب علاوه بر خواص ریواس برای سلامت بدن، موارد منع مصرف آن را نیز مطرح می کند؛

ریواس چیست؟

ریواس به نام های (ریواچ، رواش، چوکری و اوشگون) هم شناخته می شود، بافتی شبیه ساقه کرفس دارد و از سبزیجات بومی آسیاست و از هزاران سال پیش در طب سنتی چین مورد استفاده قرار گرفته است.

ریواس در فصل بهار برداشت می شود، ساقه های آن به رنگ صورتی روشن، قرمز، سبز و رنگ های ترکیبی هستند و مزه ای ترش دارند. مزه ی ترش ریواس به دلیل مقادیر بالای اگزالیک اسید و مالیک اسید موجود در آن می باشد. ویتامین های موجود در ریواس شامل ویتامین های A و C فراوان و املاح معدنی زیاد نظیر پتاسیم ،کلسیم می باشد.

طبع ریواس

دارای مزاج سرد و خشک است. بنابراین افراد سردمزاج حتماً باید در صورت مصرف ریواس، آن را همراه با مصلحاتی نظیر انیسون، عسل، مویز یا پوره نبات مصرف کنند تا از شدت عوارض آن کاسته شده و به این ترتیب خواص و مزاج ریواس بهبود یابد.

ارزش غذایی ریواس

  • کالری: ۱۱۶
  • کربوهیدرات: ۳۱٫۲ گرم
  • فیبر: ۲ گرم
  • پروتئین: ۰٫۴ گرم
  • ویتامین K۱: مقدار ۲۶٪ نیاز روزانهٔ بدن به این ویتامین
  • کلسیم: مقدار ۱۵٪ نیاز روزانهٔ بدن به این مادهٔ معدنی
  • ویتامین C: مقدار ۶٪ نیاز روزانهٔ بدن به این ویتامین
  • پتاسیم: مقدار ۳٪ نیاز روزانهٔ بدن به این مادهٔ معدنی
  • فولات: مقدار ۱٪ نیاز روزانهٔ بدن به این ویتامین

انواع ریواس

ریواس ساقه بلند

همان ریواس معمولی موجود در بازار که به فراوانی در سالهای باردهی یافت می شود. این ریواس از لحاظ کمی و کیفی بهترین نوع ریواس محسوب می گردد.

ریواس پا کوتاه

که به زیان کردی آنرا که لاوبنه ( klav beneh ( می نامند . همان طور که از نامش پیدا است دارای برگهای پهن تر از ریواس ساقه بلند بوده اما ساقه های آن ضخیم ، کوتاه و خشبی تر بوده و زود تر از ریواس معمولی ظاهر می شود. اما دارای کمترین میزان آب بوده ، لذا کمتر از آن استفاده می گردد. و در سالهایی که ریواس معمولی کم است این نوع را برداشت و وارد بازار می نمایند. اما طرفداران بسیار کمی دارد.

ریواس قرمز بسیار کمرنگ متمایل به سفید

این ریواس در خاک های واریزه ای و سنگلاخی حاشیه جاده ها که در اثر تعریض جاده ، خاک آنرا به قسمت های پایین تر ریخته شده سبز و در سطح خاک فقط بخش فوقانی آن قابل رویت است.

برای چیدن آن لازم است سنگریزه ها را با دست کنار زد و ساقه آفتاب ندیده را از لابلای خاک های واریزی خارج نمود. این نوع ریواس به نسبت آبدار تر از دو رقم فوق می باشد. این نوع در کرج و دامنه های جنوبی البرز و …. دیده می شود.

فواید ریواس

انواع ریواس

فواید ریواس

الف) خواص ریواس برای زیبایی

خواص ریواس برای لاغری

ریواس کالری یا چربی ندارد و گزینهٔ خوبی برای کاهش وزن محسوب می شود. زیرا ۱۰۰ گرم ریواس فقط ۲۱ کالری انرژی دارد. ریواس را چه به طور خام چه به طور پخته مصرف کنید، همچنان مواد مغذی آن باقی می ماند. این مواد مغذی موجود در ریواس می توانند با افزایش دریافت فیبر به تقویت عملکرد بدن تان کمک کنند. مصرف فیبر در افراد دارای اضافه وزن اهمیت ویژه ای دارد.

فیبر به کاهش اشتها و ایجاد احساس سیری طولانی مدت تر کمک می کند. همچنین، سایر ترکیبات موجود در ریواس می توانند به افزایش سوخت و ساز و افزایش چربی سوزی کمک کنند. علاوه بر اینها، اگر قصد مصرف غذاهای سالم را داشته باشید ریواس گزینهٔ خوبی است.

خواص ریواس برای پوست

مقادیر مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین A و ویتامین C موجود در ریواس به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شوند. بالای آنتی اکسیدان ها، ویتامین A و ویتامین C موجود در ریواس به کاهش رادیکال های آزاد بدن کمک کرده و با رفع چین و چروک باعث جوان سازی پوست صورت می شوند.

گفته می شود که ریواس به دلیل خواص ضد باکتری و ضد قارچ طبیعی که دارد به پیشگیری و درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند. برای از بین بردن لک صورت با ریواس، ریواس رنده شده را با آب لیمو مخلوط نمایید و این لوسیون را به پوست خود بمالید این لوسیون موجب از بین رفتن جوش و لک می شود.

خواص ریواس برای مو

از جمله خواص ریواس در طب سنتی این است که آن را برای رنگ کردن مو ها استفاده می کنند، جالب است بدانید که ریواس مو ها را به رنگ قهوه ای تیره یا بلوند در می آورد و اگزالیک اسید موجود در آن دوام رنگ مو را بیشتر می کند.

خواص ریشه ریواس برای رنگ مو

حدود سه قاشق غذا خوری پودر ریشه ریواس را به دو فنجان آب اضافه کنید و بگذارید 15 دقیقه بجوشد. سپس در دمای اتاق بگذارید یک شب بماند و صبح روز بعد مو ها را با آن بوشیید و خوب ماساژ دهید تا رنگ بگیرند.

خواص روغن گل ریواس برای مو

  • تقویت ریشه مو
  • ضد ریزش مو و خواص ریواس برای ابرو
  • جلوگیری از سفید شدن مو

ب) خواص درمانی ریواس

خواص ریواس برای معده

سوء هاضمه می تواند موجب بروز مشکلات جدی برای سلامتی شود. گوارش مناسب باعث تقویت سلامت بدن تان می شود. در ریواس مقدار چشمگیری فیبر وجود دارد که از بروز بیماری های گوارشی جلوگیری می کند. این مادهٔ مغذی به دفع مناسب مدفوع و جلوگیری از گرفتگی های معده کمک می کند.

براساس توصیهٔ متخصصان تغذیه، مصرف فیبر می تواند موجب تسریع درمان یبوست شود. علاوه بر این، مصرف ریواس می تواند به دفع انواع اختلالات گوارشی و خنثی کردن عوامل آن مانند عوامل ایجادکنندهٔ سرطان روده بزرگ کمک کند. برای رفع درد، ناراحتی، گاز و نفخ معده 15 گرم پودر ریشه ریواس را برای 20 دقیقه در 300 سی‎سی آب جوش دم كنید و قبل از غذا یك استكان از آن بنوشید.

خواص ریواس برای اسهال

ریواس به عنوان یکی از بهترین سبزیجات حاوی مقادیر بالای فیبر برای درمان اسهال شناخته می شود. همچنین ریواس به کاهش فشار در طی حرکات روده کمک کرده و درد هموروئید یا بواسیر را کاهش می دهد.

خواص ریواس برای سلامتی

خواص درمانی ریواس

خواص ریواس برای کبد

سندرم هپاتیت نوزادان، یک اختلال نادر ژنتیکی است که باعث ترشح صفرا در کبد نوزادان می شود. ریواس حدود ۸۹٪ در کاهش زردی و لکه های زرد پوست که نشان دهنده غلبه ی صفرا است، موثر است. افراد مبتلا به التهاب شدید پانکراس، با استفاده از پودر ریواس چینی، با یک برنامه مشخص غذایی، می توانند التهاب را در کل بدن و آسیب به کبد و کلیه را کاهش دهند.

تأثیر ریواس بر رشد قد

غالباً به دلیل تحریک ترشح هورمون های رشد در بدن و همچنین، تسریع رشد قد مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، مصرف ریواس در کنار معجون افزایش قد نوجوانان نیز توصیه می شود.

خواص ریواس برای دیابت

یک جهش ناگهانی در قند خون می تواند ترسناک باشد. بنابراین، برای تنظیم آن باید اقدامات احتیاطی را انجام دهید. براساس مطالعات مختلف، ساقهٔ ریواس می تواند بدون تأثیر منفی بر سلامت تان از این جهش ها جلوگیری کند. مبتلایان به دیابت می توانند، جهت تثبیت قند خون شان، ریواس را به رژیم غذایی شان اضافه کنند و این امر به لطف ترکیبی به نام راپونتیسین اتفاق می افتد.

خواص ریواس برای قلب

ریواس سرشار از مواد مغذی است و کلسترول و چربی اندک دارد. بنابراین، این گیاه می تواند گزینه ای فوق العاده برای مبتلایان به بیماری های قلبی-عروقی باشد. مصرف منظم ریواس می تواند، به طور مؤثر، موجب افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) در بدن و کاهش تجمع کلسترول شود.

همچنین با مصرف ریواس می توانید از قلب تان در برابر استرس های اکسیداتیو محافظت کنید. زیرا ریواس منبع خوبی از آنتی اکسیدان است. بهتر است قبل از ایجاد تغییرات در رژیم غذایی خود با متخصص قلب مشورت کنید.

خواص ریواس برای کلیه

مطالعات نشان می دهد که ریواس می تواند اثرات معالج را در درمان بیماری های مزمن کلیوی در مرحله 3 و 4 را بهبود بخشد. اما از آنجا که ریواس حاوی مقداری اکسالیک اسید و ترکیبات اگزالاتی است، درمان سنگ کلیه با ریواس توصیه نمی شود زیرا و تشکیل آن را تشدید می کند.

خواص ریواس در بارداری

ارزش تغذیه ای ریواس بسیار بالا بوده، ریواس غنی از مواد مغذی است و در ضمن کالری بسیار پایینی دارد. ریواس غنی از فیبر و ویتامین c بوده، در آب آن، پروتئین، قند، کربوهیدرات، کلسیم، ویتامین های A و B، سدیم و پتاسیم وجود دارد و به دلیل همین ارزش غذایی بالا، خوردن ریواس در بارداری البته به مقدار متعادل به تامین نیاز غذایی در دوران بارداری برای مادر و جنین کمک می کند.

در ضمن به خاطر داشته باشید که ریواس برای پخت تنها به جوش کوتاهی نیاز دارد و اگر این مدت اضافه شود، خراب شده و از ارزش غذایی آن به مقدار قابل توجهی کاسته می شود. به همین دلیل بهتر است برای استفاده از خواص ریواس در بارداری در پایان تهیه خورش، به آن اضافه شود.

خواص ریواس برای جنین

ساقه ریواس، منبع خوبی از آهن، کلسیم، منیزیم، ویتامین C، ویتامین های گروه B، کولین و فولات است. کولین نقشی اساسی در تعیین سلامتی مغز جنین دارد. زنان باردار، روزانه به ۴۵۰ میلی گرم کولین نیازدارند.

درمان فشار خون با ریواس

در طب سنتی گفته می شود که ریواس به دلیل مقادیر بالای مواد مغذی که دارد می تواند به کاهش فشار خون بالا کمک کند.

درمان سرماخوردگی با ریواس

با افزایش آلودگی، استرس و سبک زندگی ناسالم، سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود. ریواس منبعی طبیعی از ویتامین C است که سطوح ایمنی بدن را افزایش می دهد. برای جلوگیری از سرماخوردگی، سرفه و دیگر عفونت ها، به طورمنظم ریواس بخورید.

مضرات ریواس

خواص ریواس برای سرماخوردگی

مضرات ریواس

مسمومیت

مصرف برگ های ریواس ممکن است باعث مسمومیت شوند که به صورت سوزش دهان و گلو، مشکلات تنفسی، مشکلات گوارشی و درد چشم مشخص می شود.

دوران بارداری و شیردهی

هنوز اطلاعات دقیقی از اثر ریواس در دوران بارداری و شیردهی منتشر نشده و متخصصان توصیه می کنند زنان باردار و شیرده قبل از استفاده از ریواس با پزشک متخصص مشورت کنند.

نوزادان و کودکان

در خصوص خواص ریواس برای کودکان باید گفت که درست است که ساقه های ریواس اگزالیک اسید کمتری نسبت به برگ ها دارند اما باید بدانید که همین مقدار کم برای نوزادان و کودکان سمی می باشد، پس توصیه می کنیم که از دادن ریواس به آن ها جدا اجتناب کنید.

کلیه

اگزالیک اسید موجود در ریواس خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افراد مستعد این بیماری تشدید می کند.

موارد منع مصرف ریواس

  • مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتی های مثانه مناسب نیست.
  • افراد مبتلا به مشکلات کلیوی، قلبی و عروقی، دارای درد سینه و ناراحتی های مثانه ای از مصرف این گیاه بدون تجویز پزشک خودداری کنند.
  • مادرانی که دارای کودک خردسال هستند و ناچارند به بچه خود شیر بدهند نوزادان را دچار اسهال می نماید، پس مادران شیرده بهتر است ریواس نخورند.
  • مبتلایان به ناراحتی های معده ،چون این گیاه در معده سبب افزایش ترشحات اسیدی شده و باعث تحریک بیشتر می نمایدف پس بهتر است قبل مصرف با پزشک مشورت کنند.
  • اگر از بیماری های کبدی رنج می برید و دارو های خاصی مصرف می کنید توصیه می کنیم که قبل از مصرف ریواس با پزشک متخصص مشورت کنید.
  • مصرف برگ ریواس دارای ترکیبات سمی بوده و استفاده از آن به صورت خوراکی مضر است.
  • مصرف آن برای اشخاص سرد مزاج غیر مفید و سبب تضعیف قوه در آنها می شود.
  • در ضمن کودکان زیر 12 سال بهتر است از خوردن آن خودداری کنند.
  • در خصوص خواص ریواس برای نقرس هم باید گفت که هنگامی که به بیماری نقرس مبتلا هستید، از خوردن غذاهایی که حاوی مقدار زیادی اسیداگزالیک است بپرهیزید. ریواس، اسفناج و ترشک منابع مهمی از این اسید هستند.

نحوه مصرف ریواس

هنگام خرید، ساقه های جوان و ترد ریواس را انتخاب کنید. برای آماده سازی آن نیز باید ریواس را پوست کنده، خرد کنید و بشویید. بهتر است بیشتر از قسمت های ترد، نازک و روشن ریواس استفاده کنید زیرا قسمت های سبز و تیره تر آن کمی به تلخی می زنند.

قسمت های سفت تر آن هم بعد از پخت ریش ریش می شوند و سفت باقی می مانند. لازم به ذکر است که ریواس برای پخت به یک جوش کوتاه احتیاج دارد و اگر مدت طولانی روی حرارت بماند، له می شود.

به همین دلیل باید آن را در پایان پخت به غذا اضافه کرد. همچنین به دلیل اگزالات پتاسیم موجود در آن، بهتر است در ظروف فلزی به خصوص مسی پخته نشود زیرا مس با غذاهای اسیدی واکنش های مضری ایجاد می کند.

ریواس را می توان به روش های مختلف مصرف کرد. استفاده از ریواس در مربا ها و دسرها ، که سرشار از شکر هستند، رایج است. حتی می توان آن را با شکر کم یا بدون شکر نیز پخت. ازجمله ایده های خلاقانه برای استفاده از ریواس در غذاها سالاد ریواس و کرامبل ریواس است. همچنین می توانید ریواس یا مربای آن را به بلغور جو دوسر نیز اضافه کنید.

موارد منع مصرف ریواس

نحوه مصرف ریواس

خواص رب ریواس

خوردن ریواس برای بیماران تب دار و بی اشتها مفید بوده و یرقان، وسواس، سستی را درمان می نماید. در این گونه موارد می توان 100 گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع می کند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است.

خواص عرق ریواس

  • عرق ریواس قابض است و برای تقویت معده و کبد مفید می باشد.
  • عرق ریواس مقوی قلب و اعصاب است و خاصیت آرامش بخشی دارد.
  • برای رفع اختلال قاعدگی می توانید روی عرق ریواس حساب کنید.
  • برای قطع خونریزی معده و روده مصرف عرق ریواس توصیه می شود.
  • برای کاهش قند و چربی خون مفید است.
  • عرق ریواس ، ضد جوش و دمل است.

نحوه نگهداری ریواس

ریواس تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانی تر ریواس، پس از بریدن ساقه ها، آن را منجمد می کنند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید