سماق درختچه های به ارتفاع ۳ تا ۴ متر است که شاخه های جوان و دم برگ های آن موهای ریزی را دارا هستند . گل های این درختچه حنایی رنگ بوده و در حدود ۱۰ سانتیمتر طول دارند . این درختچه دارای میوه های خوشه ای شکل به رنگ قرمز و قهوه ای است که ابتدا گس بوده و پس از رسیدن ترش میشود . سماق در قدیم با نام سماک شناخته می شد . در حقیقت فارسی این واژه سماک و عربی آن سماق است از نظر طب قدیم سماق سرد و خشک است . مزایای منحصر به فرد سماق سبب شده تا هر کسی به این ادویه علاقه مند نباشد . سماق طعم متمایزی به غذاها می دهد و می توانید برای خوشمزه تر شدن غذای خود از این ماده غذایی کمک بگیرید . سماق اثر قدرتمندی بر روی کنترل قند خون سلامت قلب پیشگیری از بیماریها و حتی تسکین قلب دارد و این موارد از خواص سماق به شمار می روند.

چرا سماق؟

به مانند دیگر گیاهان و ادویه های دارویی سماق کالری کمی دارد اما ویتامین سی آن بسیار بالاست و سبب ایجاد یک آنتی اکسیدان مهم برای کمک به مبارزه با بیماریها و بهینه سازی سلامتی می گردد. به طور خاص سماق غنی از پلی فنول ها و فلاونوئیدها استکه به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و می تواند خواص ضد سرطانی نیز داشته باشد . به طور کلی سماق و سرماخوردگی به عنوان درمان شناخته می شود چرا که خواص ضد التهابی دارد. افرادی که اهل خاورمیانه هستند با سماق آشنایی بیشتری دارند . سماق ادویه ای سرخ رنگ است که در سالاد فتوش نیز استفاده می شود . دانه های درخت سماق به مانند توت است و از درخت سماق در خاورمیانه می توان این ادویه را به دست آورد.

درختچه سماق

درختچه سماق

رنگ قرمز و طعم خاص آن از جمله ویژگی های مهم سماق به شمار می رود . بیشتر افراد برای دادن مزه ترش به غذاهای گوشتی از سماق استفاده می کنند. با توجه به گیاهانی که اغلب در غذا به کار می رود، سماق به ندرت استفاده می شود . به همین دلیل است که معمولاً افراد آن را دوست ندارد اما سماق به خصوص در آمریکای شمالی محبوب است و به خاطر مزه ترش عالی همراه با فواید سلامتی اش بسیار برداشت می شود . سماق در بیشتر نقاط جهان به ویژه در خاورمیانه و آمریکای شمالی و آفریقا این ماده غذایی به صورت وسیعی کشت می شود . گیاهان قرمز ،سبز و کرم در طول زمان خشک شده و به رنگ قرمز تیره و ارغوانی تبدیل می شود . سماق ادویه ای بزرگ در غذاهای ترکی عربی و خاورمیانه ای دارد و به طور خاص مزه گیاه سماق در شربت داغ یا سرد و چای بومیان آمریکای شمالی نیز استفاده می شود .

انواع سماق ، تفاوت سماق قرمز و سماق قهوه ای

سماق بر اساس اینکه در چه مکانی رشد کرده به صورت کال یا رسیده برداشت می شود و دانه های آن جدا و پودر می گردد . از این جهت سماق به دو دسته سماق قرمز و قهوه ای تقسیم می شود. انواغ سماق در نواخی مختلف کشت می شود. سماق قرمز بیشتر در نواحی آذربایجان رشد می کند و چون بوی بیشتری دارد رنگ آن روشن تر و مرغوب تر است. سماق های نواحی دیگر تیره تر بوده و مرغوبیت پایین تری دارند . در صورتی که دانه سماق را از آن جدا و پوست کنند، رنگ سماق تیره تر شده و مرغوبیت آن کاهش می یابد اما در صورتی که پوسته روی پر شود رنگ آن روشن تر شده و مرغوب تر خواهد بود . اگرچه سماق از خواص زیادی برخوردار است اما پیشنهاد می گردد تا افرادی که معده حساسی دارند از این ماده غذایی و از این ادویه در غذاهای خود استفاده نکنند . خواص سماق به صدری زیاد است که در پزشکی استفاده از آن بسیار توصیه می گردد.

سماق و خواص پزشکی آن

در بالاترین ذکر کردیم فواید سماق بسیار زیاد است و همین موضوع سبب شده تا سماق و خواص پزشکی آن بسیار معروف گردد . از آنجا که سماق سرشار از ویتامین c و دیگر ترکیبات شیمیایی گیاهی است به عنوان آنتی اکسیدان قوی به شمار می رود . آنتی اکسیدان ها می تواند صدمات ناشی از رادیکال های آزاد را در بدن دفع کنند . به همین دلیل برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نقش دارد . بروز التهابات در بخش های مختلف بدن سبب دفع بسیاری از بیماری ها می گردد . بنابراین در صورتی که از این التهابات پیشگیری شود خطر ابتلا به بیشتری بیماری ها کاهش پیدا می کند. سماق و عصاره آن دارای خواص ضدالتهابی بوده و از این رو پزشکان خواص سماق برای عفونت را بسیار گوشزد می کنند.

سماق و لاغری

سماق و لاغری

خواص سماق برای کبد

سماق خواص دارویی بسیاری دارد از جمله خواص سماق برای کبد میتوان به درمان بیماری کبد چرب اشاره کرد . سماق دارای آنتی اکسیدان هایی است که سبب سم زدایی از کبد می شود و به درمان کبد چرب کمک می کند . همچنین جالب است بدانید که مصرف سماق می تواند ویروس هپاتیت بی را درمان کند . برای درمان کبد، دم کرده سماق بسیار پیشنهاد می گردد.

خواص سماق برای پوست

خواص سماق محدود به .
کبد و گوارش نمی شود بلکه خواص سماق برای پوست و مو نیز وجود دارد اما خاویه مقدار زیادی ویتامین سی است که سبب کاهش چروک پوست شده و به جوانسازی پوست صورت کمک می کند جوشانده برگ ریشه و ساقه سماق را می توان بر روی لکه های سفید و قهوه ای پوست بمالید و آنها را درمان کرد برای درمان کهیر سماق و جوش شیرین را با هم ترکیب می کند و بر روی کهیر می ماند شستشوی موها با دمنوش برگ درخت سماق سبب سیاه شدن موی سر میشود . اگر دچار حساسیت های پوستی هستند و از خارش و حساسیت پوستی رنج می برید ، می توانید از ضماد سماق استفاده کنید . به این منظور شما ضماد را تهیه کرده و با قرار دادن آن بر روی پوست خارش آن جلوگیری می کنید .

خواص سماق قرمز برای لاغری

سماق و دم نوش سماق مقادیر بالای ویتامین c وجود دارد که خاصیت چربی سوزی به ارمغان می آورد و برای لاغری شکم و کاهش وزن بسیار مفید است برای لاغری و کاهش وزن با سماق ۱ الی ۲ قاشق پودر سماق را در آب جوش ریخته و بگذارید ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد و سپس آن را بخشید به طور کلی دمنوش سماق برای لاغری بسیار مفید است و می توان از آن .
برای کاهش وزن در ناحیه شکم استفاده کرد که شما می توانید برای لاغری شکم پس از هر وعده غذایی نصف قاشق چایخوری شما را در آب ریخته و بنوشید .

سماق و دیابت

مطالعات نشان داده که گیاه سماق برای درمان دیابت و چاقی بسیار مثبت است . با توجه به نتایج آزمایشگاهی سماق آنتی اکسیدانی دارد که به کاهش قند خون کمک فراوانی می کند . سماق برای بیماران دارای قند خون بسیار پیشنهاد می شود . نتایج نشان داده است که تاثیر ضد میکروبی سبب جلوگیری از بروز بیماری دیابت می شود. یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف دیابت ترکیب شدن گلوکز با پروتئین های بدن است به سبب که منجر به تغییر عملکرد ساختار شیمیایی می شود . سماق و دیابت بارداری نیز باهم ارتباطاتی دارند و می توان از سماق برای رفع این مشکل استفاده کرد. مصرفسماق در افراد مبتلا به دیابت از تشکیل گلوگز اضافی جلوگیری می کند البته باید دقت کنید.

سماق و نقرس

سماق و نقرس

دیگر خواص سماق

شما به راحتی می توانید با مصرف سماق، نقرس خود را درمان کنیم به همین دلیل است که سماق و نقرس بسیار با یکدیگر شنیده می شومد. درمان رماتیسم و نقرس، به خوبی خواص گیاه سماق را اثبات رسیده است و در بسیاری از موارد تثبیت شده است . سماق دارای خواص ادرار آوری است، بنابراین سماق و اوره باهم ارتباطاتی دارند چرا که با مصرف سماق ، اوره دفع می گردد . این گیاه به هضم مواد سمی در بدن کمک می کند و برای دفع ادرار و التهاب درد ناشی از التهاب مثانه قابل استفاده است. در خاورمیانه آب ترش سماق گزینه ویژه برای تسکین ناراحتی شکم است . این یعنی درمان اسهال با سماق امکان پذیر است. مصرف سماق به کاهش خونریزی رحم در زمان قاعدگی یا پریود شدن کمک می کند و به همین دلیل است که سماق و قاعدگی بسیار باهم عنوان می شوند.

خواص سماق و ماست

زمانی که چاق می شوید و قصد دارید تا لاغری را تجربه کنید ، بهترین ماده لاغری ماست و سماق به شمار می رود . در واقع از جمله خواص ماست و سماق می توان به درمان چاقی اشاره کرد . برای درست کردن این ماده لازم است تا ماست و سماق ترکیب شود. ابتدا ماست کم چرب را در یک کاسه ریخته و روی آن یک قاشق مرباخوری سماق بریزید و مخلوط کنید. بهتر است این ماده در عصر ساعت ۴ تا ۵ خورده شود و سپس با یک لیوان آب ولرم آن را بپوشید .جوشانده سماق و چای سماق نیز می تواند به مدت سه روز برای کاهش تورم بدن استفاده شود . برای درست کردن چای سماق ، یک قاشق مرباخوری سماق ریخته و ۲ تا ۳ دقیقه آن را می جوشانیم.

خواص سماق و زنجبیل

خواص سماق و زنجیل برای لاغری بسیار زیاد است . لاغری با خوردن دمنوش سماق به همراه زنجبیل بسیار عنوان می شود. البته استفاده از خواص سماق و عسل در کنار زنجبیل می تواند تاثیر بهتری در لاغری سریع تا عید داشته باشد.

سماق و دیابت

سماق و دیابت

طریقه مصرف عرق سماق

طریقه مصرف عرق سماق به مانند بسیاری دیگر از موادی است که از آنها عرقیجات تهیه می گردد . برای مصرف این مواد لازم است تا این عرق ها بعد از غذا خورده شود تا نفخ ایجاد نگردد . اگر احساس افسردگی دارید مصرف عرق سماق می تواند برای هر شب مناسب باشد . اگر زیاد غذا می خورید لازم است تا عرق را همزمان با غذا بخورید . برای سلامت کبد نیز نیم ساعت قبل از غذا خوردن عرق سماق، می تواند بسیار کمک کند . دقت کنید که اگر بی خواب باشید، خوردن ۲ ساعت قبل از خواب این عرث می تواند به خواب خوب شما کمک کند .

عوارض مصرف سماق

به مانند هر ماده غذایی سماق نیز عوارضی دارد . از جمله مضرات سماق به افرادی که دارای فشار خون بالا هستند، باز می گردد . باید دقت شود که خوردن سماق تازه باعث مسمومیت میشود لذا باید تنها آن را خشک مصرف کرد . به دلیل اینکه طبیعت سماق سرد است برای افراد سرد مزاج مناسب نیست و باید با گیاهان گرم مصرف شود . مصرف بیش از حد سماق می تواند مسمومیت زا باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید