خواص زالزالک همواره مورد توجه پزشکان تغذیه و طب سنتی بوده است و مصرف این گیاه دارویی پرخاصیت و فرآورده های آن را به افراد در سنین مختلف توصیه می کنند. خانم های شیرده نیز برای افزایش کمیت و کیفیت شیر خود می توانند این ماده غذایی را در رژیم خود داشته باشند. تانما در این مطلب نکاتی را در مورد خواص زالزالک در شیردهی و تأثیر مصرف زالزالک بر شیر مادر مطرح می کند؛

زالزالک چیست؟

زالزالک یا کویج از گیاهانی دارویی بوده و در ارتفاعات بالای 2500 متر رشد می کند. زالزالک در سراسر اروپا، آفریقای شمالی و بریتانیا به وفور یافت می شود، در ایران هم در نواحی دامنه های جنوبی البرز، گیلان، مازندران، گرگان، آذربایجان، بروجرد، کهکیلویه و بویراحمد، اراک و لرستان می روید. این میوه اگرچه اندازه ای کوچک دارد ولی بسیار پرفایده و مغذی است و به رنگ های زرد و نارنجی دیده می شود. میوه زالزالک سرشار از ویتامین های A، B، C بوده و دارای کلسیم نیز هست.

فواید مصرف زالزالک در شیردهی

اگر یک مادر شیرده از زالزالک برای اهداف پیشگیری یا درمانی استفاده می کند ، پس باید به یاد داشته باشد که قسمت زیادی از دارویی که مصرف می کند به شیر وارد می شود و با آن وارد بدن کودک می شود. علاوه بر این ، این مواد همانند بزرگسالان بر روی کودک تأثیر می گذارند. بنابراین میوه تازه زالزالک می تواند به ازدیاد شیر مادران شیرده و افزایش کیفیت آن کمک کند. از دیگر خواص زالزالک می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زالزالک سرشار از آنتی اکسیدان است.
  • زالزالک خواص ضدالتهابی دارد.
  • زالزالک فشارخون را کاهش می دهد زالزالک چربی خون را کاهش می دهد.
  • زالزالک به گوارش و هضم غذا کمک می کند.
  • جلوگیری از ریزش مو یکی از خواص زالزالک است.
  • زالزالک اضطراب را کاهش می دهد.
مضرات مصرف زالزالک در شیردهی

فواید مصرف زالزالک در شیردهی

مضرات مصرف زالزالک در شیردهی

مصرف میوه این گیاه در مقادیر معمولی اثرات مضری را به همراه ندارد؛ اما مصرف آن همراه گل و برگ های آن به صورت دارو ، دمنوش یا عصاره در مقادیر زیاد ممکن است منجر به بروز علائمی چون:تپش قلب، لکه های پوستی خفیف، سردرد، میگرن، خستگی، تهوع، تپش قلب، لکه های پوستی خفیف، علائم بیماری های روده و معده ای و خواب آلودگی و... شود. در کل مصرف اندازه زیاد این گیاه به شکل دارو برای خانم های باردار و شیرده مناسب نمی باشد.

شرایط مصرف زالزالک در شیردهی

خرید گیاه و دمنوش زالزالک

پیدا کردن زالزالک، کار ساده ای نیست و به راحتی نمی توانیم آن را در فروشگاه های مواد غذایی محله مان پیدا کنیم؛ ولی برای تهیه زالزالک می توانیم به بازارهای میوه وتره بار به ویژه فروشگاه های مواد غذایی سالم و بهداشتی مراجعه کنیم یا دمنوش و عصارهٔ آن را به صورت اینترنتی بخریم.

خرید مکمل های زالزالک

به خاطر داشته باشید که مکمل های زالزالک تحت نظارت سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) یا هیچ نهاد نظارتی دیگری قرار ندارند؛ بنابراین نمی توانیم از اثربخشی واقعی یا بی خطر بودن آنها مطمئن باشیم و همیشه باید مکمل ها را از منابع معتبر و قابل اطمینان تهیه کنیم.

میزان مصرف زالزالک در شیردهی

مصرف روزانه یک فنجان چای زالزالک بدن را در برابر تنش های روحی مقاوم کرده و به کنترل دلواپسی ها کمک می کند. اما زالزالک با وجود تمام فوایدی که برای بدن زن دارد ، به مادران شیرده توصیه نمی شود که به طور مداوم از آن استفاده کنند تا به کودک آن ها آسیب نرساند. بنابراین خانم های شیرده می توانند از زالزالک استفاده کنند اما به مقدار بسیار کم. بهتر است قبل از استفاده از محصولات حاوی زالزالک با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.

شرایط مصرف زالزالک در شیردهی

میزان مصرف زالزالک در شیردهی

روش مصرف زالزالک برای مادران شیرده

مصرف زالزالک خام

زالزالک خام مزه ای ترش و کمی شیرین دارد و می تواند میان وعدهٔ بسیار خوبی باشد.

مربا و دسر

زالزالک میوه خوش طعمی است؛ می توانید با آن مربا و شربت تهیه کنید یا از آن در پخت کیک و شیرینی استفاده کنید.

سرکه و ترشی

با تخمیر زالزالک می توانید سرکه ای خوش طعم تهیه کنید و از آن به عنوان چاشنی در سس سالاد استفاده کنید.

مکمل های غذایی

می توانید از مکمل و عصاره زالزالک استفاده کنید. این مکمل به صورت پودر، قرص یا مایع عرضه می شود.

تهیه چای زالزالک

می توانید چای زالزالک آماده را بخرید یا با خشک کردن میوه، گل ها و برگ های این گیاه چای تهیه کنید. آب را به مدت 2 دقیقه بر روی گاز بگذارید و پس از جوش آمدن 3 الی 4 عدد زالزالک به آن بیافزایید و به مدت 8 تا 10 دقیقه صبر کنید ، سپس زالزالک ها را از آن خارج کنید ، درون یک فنجان بریزید و از چای خود لذت ببرید.

میزان مصرف زالزالک در شیردهی

روش مصرف زالزالک در شیردهی

موارد منع مصرف زالزالک در شیردهی

  • اگر مشکل و بیماری قلبی دارید و داروهای خاص مصرف می کنید هرگز بدون مشورت با پزشک زالزالک میل نکنید چرا که این میوه با برخی از داروهای قلبی تداخل داشته و اثرات نامطلوب خواهد داشت.
  • استفاده از خواص هسته زالزالک به دلیل سمی بودن و بروز آسیب جدی به بدن، بایستی زیر نظر پزشک باشد.
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید