خواص زنیان در طب سنتی بسیار مورد توجه است زیرا این گیاه دارویی برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد و می توان آن را به روش مختلف در برنامه غذایی خود گنجاند. تانما در این مطلب خواص زنیان در بارداری و تأثیر مصرف زنیان بر جنین را مطرح می کند؛

زنیان چیست؟

زنیان، گیاهی یک ساله با گل های سفید رنگ و بومی کشور هند است. میوه ی آن که در واقع همان دانه های زنیان هستند، کوچک، بیضی شکل و رگه دار که بیشتر به رنگ های زرد، قهوه ای، سبز و خاکستری دیده می شوند، مزه ای تند و تیز دارند و عطر و بوی آن ها مانند آویشن می باشد.

طبیعت زنیان در طب سنتی گرم می باشد. دانه های زنیان حاوی مقادیر بالای تیامین، نیاسین، کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر، آهن، تیمول، اسید های چرب و فیبر است.

فواید مصرف زنیان در بارداری

سرعت هضم

بسیاری از زنان باردار به دلیل هورمون های بارداری دچار نفخ کردن، حالت اسیدی معده و سوء هاضمه می شوند که می تواند روند هضم را کندتر کند. زنیان حاوی تیمول است که می تواند هضم را تسریع کند، سلامت کلی روده را بهبود بخشد و از اختلالات معده پیشگیری می کند.

رهایی از یبوست

بارداری می تواند بر حرکات روده زن اثر بگذارد که می تواند منجر به یبوست شود. خوردن زنیان در دوران بارداری می تواند روند هضم را تسریع کرده و سبب رهایی از یبوست شود.

بهبود گرفتگی سینه

خوردن زنیان در دوران بارداری می تواند سرماخوردگی و سرفه را درمان کرده و خلط را از بین ببرد.

کاهش کلسترول

مطالعات انجام شده نشان می دهد زنیان به کاهش کلسترول بد و سطح تری گلیسیرید و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) کمک می کند.

خواص ضد باکتریایی

دانه های زنیان همچنین دارای خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی فوق العاده ای هستند و ترکیبات فعال آنها به مبارزه با رشد باکتری های مسمومیت غذایی مانند سالمونلا و E.coli کمک می کند. گذشته از آن، زنیان برای افرادی که دارای التهاب نیز هستند، مفید است.

مضرات مصرف زنیان در بارداری

فواید مصرف زنیان در بارداری

همچنین از دیگر خواص زنیان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری های معده و کبد را رفع می کند.
  • مقوی معده و بادشکن است.
  • ضد اسپاسم و ضد درد است.
  • سموم بدن را دفع می کند.
  • ضد تهوع و استفراغ است.
  • ناراحتی های گلو، سرفه و روماتیسم را از بین می برد.
  • ضد کرم و میکروب کش است.
  • مدر و قابض است.
  • درد حاد شکم، قولنج و سوء هاضمه ای که ناشی از ضعف و کمی نیرو باشد رابرطرف می کند.
  • از زنیان به عنوان ضدقارچ پوستی و ضد نزله ی تنفسی می توان استفاده کرد.
  • درمان امراض ریه و ضدسرماخوردگی، ضدتب و ضد یبوست است.
  • برای بیماری های عصبی مفید محسوب می شود.

خواص عرق زنیان

  • عرق زنیان ضد انگل ، ضد اسهال ،کاهنده عوارض بعد از ترک اعتیاد، ضد نفخ و ضد ترش معده است و هضم کننده فوق العاده برای غذا برای آن دسته از افرادی است که پرخوری عصبی دارند .
  • عرق این گیاه همچنین برای درمان فلج ، صرع ، تشنج و کاهندهد قند خون و چربی گزینه بسیار خوبی است .
  • در صورتی که با دارچین و گل گاو زبان مصرف شود یک داروی بسیار مناسب برای تقویت مغز و اعصاب است .
  • عرق زنیان درمان کننده التهاب تاندون ها و کشیدگی آن ها و رفع کننده ی خشکی شانه هاست .
مضرات زنیان در بارداری

خواص زنیان

مضرات مصرف زنیان در بارداری

  • مصرف متوسط دانه های زنیان باعث هیچ گونه عوارض جانبی نمی شود. اما مصرف بیش از حد آن (بیش از یک قاشق چای خوری روزانه )ممکن است منجر به حالت تهوع و گیجی، سوزش معده و دیگر مشکلات کبدی شود.
  • مصرف بیش از حد این دانه در دوران بارداری می تواند گرما را در بدن تشدید کند و این حالت شاید بر زنان باردار اثر منفی بگذارد.
  • زیاده روی در مصرف زنیان ممکن است باعث آلرژی و حساسیت شود که با علائمی مانند تهوع، استفراغ، سوزش پوست و سردرد مشخص می شود.

تأثیر مصرف زنیان بر جنین

از مضرات مصرف زیاد زنیان بر جنین می توان گفت که مصرف آن برای خانم های باردار منجر به مسمومیت و ایجاد اثرات سمی بر روی جنین، نقص های مادرزادی و در نهایت سقط جنین شود .

تانما در بالا بر خواص زنیان و مضرات آن در دوران بارداری اشاره کرد، در زیر نیز شرایط و روش مصرف آن در بارداری را برایتان بیان می کند؛

شرایط مصرف زنیان در بارداری

  • برای نگهداری زنیان از قرار دادن آن در مکان‎های مرطوب و در زیر نور مستقیم آفتاب خودداری کنید.
  • همیشه آن را به اندازه مصرف‎تان خریداری کنید.
  • این دانه ها را در ظروف در بسته و در مکان خشک و خنک نگهداری کنید.

میزان مصرف زنیان در بارداری

در دوران بارداری مصرف زنیان به مقدار مناسب بسیار مهم است و خانم های باردار می توانند از خواص زنیان بهره مند شوند. با این وجود، در صورت بروز هرگونه شک و تردید، همیشه توصیه می شود قبل از وارد کردن زنیان یا هر گیاه و دانه ی دیگر به طور مصرف روزانه یا مداوم در رژیم غذایی، با پزشک خود مشورت کنید.

روش مصرف زنیان در بارداری

میزان مصرف زنیان در بارداری

روش مصرف زنیان برای زن باردار

شما می توانید زنیان را در رژیم غذایی بارداری خود به طور مستقیم به عنوان دانه، به صورت پودر یا به شکل آب وارد کنید. بیشتر زنان باردار ممکن است در دوران بارداری نوشیدن آب زنیان را ترجیح دهند، زیرا مصرف آن راحت تر است.

همچنین می توانید از دانه های زنیان در هنگام پخت استفاده کنید. این دانه عمدتا در هند به عنوان یک ادویه استفاده می شود. دانه ها می توانند سرخ یا حتی کباب شوند و در درست کردن بیسکوییت، اسنک ، سوپ، نوشیدنی ها خیار شور و دیگر غذاهای هندی مورد استفاده قرار گیرد و قطعا برای هضم غذا خوب است. از دیگر روش های مصرف زنیان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

عرق زنیان

نصف استکان عرق زنیان را با نصف استکان آب ترکیب کرده و بعد از هر وعده غذایی ظهر و شب میل شود تا علاوه بر هضم آسان غذا، از نفخ و ترشی معده جلوگیری کند.

پودر زنیان

هر روز3 تا 4 گرم پودر دانه های زنیان را در اشکال مختلف یا همراه غذا مصرف شود. برای تاثیر بیشتر زنیان در جذب آن توسط بدن، بهتر است که دانه ها را به صورت پودر شده مصرف کنید.

دمنوش زنیان

2 تا 4 گرم زنیان را در آب جوش دم کرده و 3 بار در طول روز به میزان نصف استکان میل شود.

عصاره خشک زنیان

روزانه می توان 125 میلی گرم از عصاره خشک دانه های زنیان برای لاغری استفاده کرد.

موارد منع مصرف زنیان در بارداری

روش مصرف زنیان در بارداری

موارد منع مصرف زنیان در بارداری

  • افراد دارای مزاج گرم نباید از عرق زنیان استفاده کنند، در صورت ضرورت می توان به مقدار کم و همراه با گیایاهان دارویی با طبع سرد مانند کاسنی و شاه تره مصرف نمود.
  • مبتلایان به بیماری های کبدی بهتر است از مصرف زنیان و عرق زنیان خودداری کنند.
  • افراد مبتلا به اختلالات تیروئید باید با احتیاط بیشتری، عرق زنیان را مصرف کنند.
آیا این مطلب مفید بود؟ 1
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید