خواص طالبی ، این میوه ی تابستانی پر طرفدار برای گروه های سنی مختلف شاخته شده است. همچنین از جمله خواص طالبی در شیردهی می توان به افزایش شیر مادر اشاره کرد. تانما در این مطلب ضمن باین فواید و مضرات طالبی، تأثیر مصرف طالبی بر شیر مادر را نیز بیان کرده است؛

طالبی چیست؟

طالبی یکی از میوه های خانواده کدوئیان (Cucurbitaceae) است. این میوه با نام های تیل، گرمک و ملون نیز شناخته می شود. طالبی میوه ی محبوب فصل تابستان دارای طبع گرم و تر و شکل ظاهری آن گرد، زرد،سبز، مشبک و دارای خطوط عمودی است. رنگ گوشت معمولا سبز، یا نارنجی با طعم شیرین و خوشمزه است. البته گاهی اوقات به علت نارس بودن یا نوع بذر ممکن است شیرینی کمتری داشته باشد.

انواع طالبی

  • طالبی شاهپسند
  • طالبی سمسوری
  • طالبی شاخدار
  • ملون و گرمک نیز شبیه میوه طالبی هستند.
طالبی در شیردهی

انواع طالبی

فواید مصرف طالبی در شیردهی

  • خانم های شیرده برای تامین آب بدن در تابستان می توانند از سبزی ها و میوه های فصل که درصد بالایی آب دارند، استفاده کنند. به عنوان مثال طالبی یکی از میوه های بومی کشور ماست که مصرف آن خیلی خوب است. همچنین خوردن طالبی باعث زیاد شدن شیر می شود.
  • طالبی میوه ای اشتها آور است.
  • طالبی، ادرارآور، نرم کننده (ملیّن) و موجبطراوت و شادابی پوست بدن است.
  • خوردن طالبی، بعد از غذا برایدرمان کم خونی مفید است.
  • مصرف طالبی برای کسانی که سل ریوی دارند و یا مبتلا به یبوست و بواسیر هستند، مفید است.
  • گرمک سرشار از ویتامین های آ وث و سلولز است.
  • طالبی ملّین است، مخصوصاً برای کسانی که از یبوست می نالند مفید است.
  • گرمک و طالبی، تشنگی را در تابستان تسکین می دهد.
  • گوشت طالبی برای تسکین سوختگی های سطحی و یا درمان ورم پوست موثر است.
  • آب طالبی برای نرم نمودن پوست مفید است.

خواص تخم طالبی

براساس تحقیقی که در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است، عصاره تخمه این میوه دارای ۳٫۶ درصد پروتئین، ۴درصد چربی و ۲٫۵درصد کربوهیدرات است که با ترکیب تغذیه ای شیر سویا مشابه است. محققان این دانشگاه معتقدند، شیر به دست آمده از تخمه طالبی را می توان جایگزین با ارزش شیر سویا محسوب کرد. همچنین این ماده برای نوزادان نیز مفید است.

تخم طالبی یا گرمک با تخم کدو و تخم خیار تشکیل تخم های خنک را می دهند و برای تسکین و نرم کردن سینه مصرف می شود. طرز مصرف آن این است که این سه تخم را کمی می کوبند و در آب می ریزند تا شیره آن در آب مخلوط شود، سپس آن را صاف کرده و مصرف می کنند. جالب است بدانید از تخم های این میوه در چین برای پایین آوردن تب و آرام کردن سیستم گوارشی استفاده می شود.

مضرات طالبی در شیردهی

فواید طالبی در شیردهی

مضرات مصرف طالبی در شیردهی

  • با وجود خواص طالبی در شیردهی نباید در مصرف آن زیاده روی کرد ولی باید با احتیاط مصرف شود تا شیر آن برای کودک مسهل نشود.
  • کسانی که مرض قند یا دیابت دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت کنند و کمتر مصرف کنند.
  • کسانی که ورم معده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی کنند.
  • در برخی افراد مصرف زیاد طالبی باعث اسهال یا نفخ می شود. برای پیشگیری از هر مشکل احتمالی بهتر است درمصرف آن زیاده روی نشود.

شرایط مصرف طالبی در شیردهی

روش خرید طالبی

  • برای انتخاب بهترین طالبی، ابتدا می توانید با کف دست روی آن بزنید اگر صدای طبل مانندی شنیده شد اولین آزمایش را برای انتخاب با موفقیت گذرانده اید.
  • در مرحله دوم برای انتخاب طالبی بهتر است طالبی مورد نظر از وزن بیشتری نسبت به اندازه اش برخوردار باشد.
  • خطوطی که بر روی طالبی وجود دارد باید به رنگ زرد درآمده باشد زیرا خطوط سبز رنگ نشان دهنده کال بودن طالبی می باشد.
  • از انتهای طالبی رسیده جایی که از ریشه جدا شده است باید بویی شیرین استشمام گردد.
  • بتاکاروتن نوعی رنگدانه است که به میوه ها رنگ نارنجی می دهد. برای بهره مندی از این رنگدانه بهتر است طالبی هایی را انتخاب کنید که گوشت نارنجی رنگی دارند و پررنگ تر هستند نه آن هایی که گوشتشان زرد یا سبز رنگ است.

روش نگهداری طالبی

  • طالبی می تواند در دمای معمولی اتاق برای روزها نگهداری شود و باعث می شود که طالبی، آبدارتر شود.
  • اما توجه داشته باشید که تا زمانیکه طالبی کامل است می توانید آن را در اتاق نگه دارید و در صورتیکه آن را قاچ نمودید می توانید برای 2 تا 3 ساعت آن را بیرون از یخچال نگهداری نمود و اگر بیشتر از این بیرون از یخچال بماند قابل مصرف نمی باشد.
  • همچنین دانشمندان با تحقیق بر پوست میوه هایی مثل خربزه و طالبی دریافته اند که پوست این میوه ها می تواند منبعی برای مسمومیت غذایی باشد؛ از این رو شستن کامل میوه ها بسیار توصیه می شود.

میزان مصرف طالبی در شیردهی

خواص طالبی برای خانم های شیرده بسیار است اما مصرف آن در شیردهی باید متعادل و به اندازه باشد زیرا می تواند در صورت زیاده روی، عوارضی را برای مادر شیرده و کودکش داشته باشد.

روش مصرف طالبی برای مادران شیرده

میزان مصرف طالبی در شیردهی

روش مصرف طالبی در شیردهی

  • می توانید آن را قاچ کرده و تازه بخورید و از لذتی بی نظیر بهره مند شوید.
  • با تکه هایی از طالبی تازه، پاپایا، آناناس و انبه یک سالاد میوه تروپیکال درست کنید.
  • طالبی را خیلی ریز خرد کنید و آن را به لیموناد، چای سرد (Iced tea) یا آب اضافه کنید.
  • با ترکیب پاپایا، انبه، فلفل تند فرنگی یا جالاپنو، طالبی و فلفل قرمز یک سالسای تازه درست کنید.
  • با ترکیب طالبی با آب آناناس، توت فرنگی یخ زده و ماست یونانی یک اسموتی دلچسب درست کنید.
  • با طالبی، خربزه ی قندک و توت فرنگی کباب میوه درست کنید و سپس آن را با دیپ ماست سرو کنید.

هشدار!

افرادی که پس از مصرف میوه ها دچار نفخ می شوند، می توانند آب میوه را بگیرند و فیبر آن را نخورند. همچنین برای رفع این مشکل می توان پس از مصرف میوه عرق نعناع خورد. البته عرق نعناع باید زمانی خورده شود که ترکیباتی که تولید نفخ می کنند، هنوز وارد شیر نشده باشند.

موارد منع مصرف طالبی در شیردهی

تداخل دارویی

طالبی حدود ۱۰٪ از نیاز های پتاسیم فرد را تأمین می کند. بتا بلاکر ها (Beta blockers) یا مسدودکننده گیرنده آدرنرژیک بتا، نوعی دارو که پزشکان اغلب برای بیماری های قلبی تجویز می کنند، می تواند باعث بالا رفتن سطح پتاسیم شود. افرادی که از بتا بلاکر ها استفاده می کنند، باید طالبی را با رعایت اعتدال مصرف کنند، زیرا سطح بالای پتاسیم می تواند منجر به آسیب کلیه شود.

مشکلات کلیوی

اگر کسی مشکل کلیوی داشته باشد، باید قبل از افزایش مصرف غذا های حاوی پتاسیم زیاد، مانند طالبی با پزشک خود مشورت کند.

دیابت و ورم معده

افرادی که دیابت یا ورم معده دارند بهتر است در صورت مصرف طالبی با پزشک مشورت کنند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید