خواص کیوی بسیار زیاد است و به اشکال مختلف می توان از این میوه ی زمستانی استفاده کرد و از آن لذت برد. البته خواص انواع کیوی، نباید باعث شود ما نسبت به مصرف این میوه و فرآورده های آن افراط به خرج دهیم چون مصرف زیاد این میوه بدن را دچار حساسیت و عوارضی خواهد کرد. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص خواص کیوی برای سلامت بدن بیان می کند؛

کیوی چیست؟

کیوی یکی از میوه های خوشمزه ی زمستانی است که بومی کشور چین بوده و به طور گسترده ای در نیوزیلند می روید. ارزش غذایی فوق العاده بالایی داشته و سرشار از ویتامین C ،E، فیبر و پتاسیم است.

ارزش غذایی کیوی در هر 100 گرم

  • آب : گرم 83.07
  • انرژی: کیلو کالری 61
  • پروتئین : گرم 1014
  • چربی کل : گرم 0.52
  • کربوهیدرات: گرم 14.66
  • فیبر: گرم 3.0
  • قند: گرم 8.99
  • کلسیم : میلی گرم 34
  • آهن: میلی گرم 0.31
  • منیزیم : میلی گرم 17
  • فسفر: میلی گرم 34
  • پتاسیم : میلی گرم 312
  • ویتامین C : میلی گرم 92.7
  • نیاسین : میلی گرم 0.341
  • فولات : میکرو گرم 25
  • ویتامین A : میکرو گرم 4
  • ویتامین E : میلی گرم 1.46
  • ویتامین K : میکرو گرم 40.3

انواع کیوی

شکل ظاهری کیوی

  • کیوی بیضی
  • کیوی دوقلو (double kiwi fruit)

رنگ و طعم کیوی

  • کیوی هایوارد
  • کیوی سبز
  • کیوی زرد (کیوی طلایی)
  • کیوی قرمز (کیوی سرخ)
فواید کیوی

انواع کیوی

فواید کیوی

الف) خواص کیوی برای زیبایی

1)خواص کیوی برای پوست

جوانسازی پوست

کیوی، فقط یک میوه خوش مزه و سرشار از مواد مغذی نیست بلکه یک ماده طبیعی عالی برای مراقبت از پوست هم محسوب می شود. حاوی مواد مغذی مناسب پوست، مانند:ویتامین C و E و آنتی اکسیدان است این مواد برای تقویت و جوان سازی سلامت پوست ضروری می باشند و علاوه بر این، کیوی سرشار از فیبر و آنتی اکسیدان است که آن را به یک ملین عالی تبدیل می کند. مصرف منظم آب کیوی، در دفع سموم و مواد اضافی در بدن موثر است بنابراین، باعث داشتن پوستی سالم و درخشان می شود.

بازسازی سلول های پوستی

ویتامین E موجود در کیوی، پوست را مرطوب نگه می دارد. این ماده، برای بازسازی سلول های پوست به کار رفته و انعطاف پذیر و جوان می کنند.

سفتی پوست

با افزایش سن، پوست شروع به از دست دادن سفتی خود می کند و ما را مجبور می کند تا برای سالم نگه داشتن آن، کارهای جدی انجام دهیم (مثلا روی آوردن به محصولات پوستی گران قیمت و یا حتی عمل جراحی). بهتر و عاقلانه تر است که به جای آن از کیوی استفاده کنید. استفاده از کیوی له شده بر پوست، به انتقال مواد مغذی مهم به لایه های درم پوست کمک می کند و در حفظ سفتی پوست موثر است.

ویتامین C که به وفور در کیوی یافت می شود، یک ماده ضروری موردنیاز برای تولید کلاژن است. کلاژن، یک پروتئین است که برای سفتی و انعطاف پذیری پوست لازم و ضروری است. این ماده به درمان خراش و بریدگی ها کمک می کند. همچنین، از زبر شدن پوست جلوگیری می کند. بنابراین، استفاده از ماسک کیوی در زمستان ها، راه حل خوبی برای از بین بردن پوست خشک و پوسته پوسته است.

جلوگیری از بیماری های پوستی

اسیدهای چرب امگا3 در کیوی، در برابر بیماری های پوستی و سرطان زا محافظت می کنند. همچنین به حفظ غشای سالم سلولی کمک می کند.

2)خواص کیوی برای لک صورت

کیوی و ماست را با یکدیگر ترکیب کنید و به خوبی هم بزنید و سپس ماسک بدست آمده را روی صورت و گردن خود اعمال کنید و بعد از 15 تا 20 دقیقه با آب گرم شستشو دهید. ویتامین C موجود در کیوی باعث درخشندگی خواهد شد و AHA موجود در ماست سلول های پوست را ترمیم و جوانه سازی می کند و ترکیب این دو با یکدیگر کمک بسزایی به کاهش لکه های پوستی خواهد کرد.

3)درمان جوش با کیوی

کیوی دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی بوده که چربی پوست را کنترل می کند و برای درمان آکنه و جوش صورت مفید می باشد. یک کیوی له شده را با یک قاشق چای خوری آب لیموترش تازه مخلوط کنید و آن را روی صورت خود بمالید و خوب ماساژ دهید، بگذارید 15 دقیقه و سپس با آب سرد بشویید.

خواص کیوی برای سلامتی

خواص کیوی برای پوست

4)خواص کیوی برای مو

مبارزه با ریزش مو

میوه هایی مانند کیوی که سرشار از ویتامین های C و E هستند، می توانند به مبارزه با ریزش مو کمک کرده و سلامت مو را حفظ کنند. کیوی، سرشار از این دو ویتامین ضروری است. این میوه استوایی، حاوی مواد معدنی مانند منیزیم، روی و فسفر است که گردش خون را تحریک کرده و در نتیجه، رشد مو را تسریع می کند. علاوه بر این سرشار از آهن، ماده مغذی لازم برای افزایش سلامت مو است.

تشکیل کلاژن پوست سر

کیوی، حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که به تشکیل کلاژن پوست سر کمک می کند. ویتامین C، همچنین جذب مواد مغذی را در پوست سر آسان کرده و موی شما را تغذیه می کند.

رفع خشکی و زبری موی سر

میزان بالای اسیدهای چرب امگا3 در روغن دانه کیوی، بدون سنگین کردن مو، باعث آبرسانی مو میشود. این روغن، برای خشکی و زبری، بسیار مناسب است. علاوه بر این، مصرف منظم کیوی، رگ های خونی را تقویت می کند. این کار وضعیت های پوست سر خشک مانند شوره سر و اگزمای پوست سر را درمان می کند. همچنین، از التهاب پوست سر جلوگیری می کند.

جلوگیری از سفیدی زود رس موی

مس موجود در کیوی، رنگ طبیعی مو را حفظ کرده و از سفید شدن زودهنگام جلوگیری می کند.

5)خواص کیوی برای لاغری

100 گرم کیوی فقط 55 کالری دارد و مزه متمایز آن ممکن مورد علاقه افراد زیادی باشد. کیوی، حاوی فیبر حل شدنی نیز هست که باعث کاهش گرسنگی، میشود و احساس سیری را افزایش می دهد.

ب) خواص درمانی کیوی

خواص کیوی برای یبوست

یبوست، یک وضعیت مشکل ساز است که مشکل روده بزرگ در ارتباط است و معمولا در افراد مسن و افرادی که عادات غذایی بد دارند دیده می شود. کیوی، یک ملین طبیعی است که به عنوان درمانی برای یبوست شناخته می شود. مطالعات متعددی، ثابت کردند خوردن دو عدد کیوی در روز، برای حرکات سریع و با درد کمتر روده، مفید است.

خواص کیوی برای سرماخوردگی

کیوی حاوی مقادیر بالایی ویتامین C و آنتی اکسیدان می باشد که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی و آنفلونزا مفید می باشد. همچنین کیوی خواص ضد باکتریایی در برابر استافیلوکوک اورئوس و استافیلوکوکوس پیتوژنز دارد و برای درمان گلودرد و سرفه مفید می باشد.

خواص کیوی برای چشم

میوه کیوی حاوی ترکیبات بی نظیری است که تقویت چشم و قدرت بینایی یکی از آن هاست. این میوه حاوی ترکیباتی با نام های لوتئین و زآکسانتین است که در تقویت سلامت چشم مفید هستند: لوتئین تعداد رنگ دانه های موجود در خال ( نقطه ای که به رنگ زرد و بیضی شکل است و نزدیک به مرکز شبکیه چشم قرار دارد) را افزایش می دهد. همین طور، خال هم از شبکیه چشم محافظت می کند و خطر تباهی لکه خالدار را کاهش می دهد.

از طرف دیگر، زآکسانتین از خال چشم محافظت کرده و از تاثیر اشعه های خطرناک فرا بنفش (UV) جلوگیری می کند. در صورت رسیدن این اشعه ها به چشم، فرد دچار مشکلات مربوط به دید و خستگی چشم، خواهد شد.

همان طور که در قسمت های قبل هم اشاره کردیم، میوه کیوی حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین C است که این ویتامین از ایجاد آب مروارید جلوگیری می کند. علاوه بر این، ویتامین A موجود در این میوه برای چشم شما بسیار مفید است و مسئولیت حفاظت از قرنیه را برعهده دارد.

خواص کیوی برای معده

متأسفانه آنزیم های كیوی در معده به وسیله اسید معده از بین می رود. اما اسید معده بعد از خوردن غذاهای گوشتی و لبنی زیاد مقداری خنثی می شود و آنزیم های كیوی می توانند مدت كوتاهی فعالیت كنند و این زمان كافی است تا مواد پروتئینی در اثر این آنزیم ها به قطعات كوچكتری تجزیه شوند و این امر عمل هضم غذاهای سنگین را در معده و روده آسانتر می كند.

مضرات کیوی

خواص کیوی

درمان حساسیت با کیوی

صرف روزانه یک عدد کیوی می تواند، احتمال بروز واکنش های آلرژیک را کاهش دهد. کیوی غنی از ویتامین C است و به عنوان یک آنتی هیستامین طبیعی عمل می کند. برخی از نتایج مطالعات حاکی از این است که بین آلرژی و سطوح پایین ویتامین C ارتباط وجود دارد.

درمان میخچه با کیوی

شبانه مخلوط اب ولرم و سرکه سفید را بروی میخچه بمالید و سپس یه تکه کیوی نارس بروی ان قرار دهید تا صبح ان را ببنید و صبح با سنگ پا آن مالش داده و سپس با روغنهای گیاهی مالش دهید

درمان تب با کیوی

میوه هایی مانند پرتقال، توت فرنگی، هندوانه، آناناس، کیوی و طالبی غنی از ویتامین C بوده و علاوه بر این، حاوی آنتی اکسیدان هستند که از سلامت سیستم ایمنی بدن شما حمایت می کند. همچنین، این میوه ها و مرکبات حاوی ترکیبات فلاونوئیدها هستند که باعث کاهش التهاب و افزایش عملکرد سلول های ایمنی می شوند. بهتر است به جای میوه های کنسرو شده و کمپوت، از میوه تازه استفاده کنید زیرا اثر دهی آن چند برابر است.

مضرات کیوی

واکنش های حساسیتی

ممکن است فرد به دلیل مصرف زیاد کیوی واکنش حساسیتی از خود نشان دهد. باید در خوردن آن احتیاط کرد. افراد زیادی که کیوی را بیش از اندازه مصرف کردند، حساسیت به ماده غذایی و انواع مختلف حساسیت را گزارش دادند.

راش و تورم

مطالعات نشان می دهد که خوردن بیش از اندازه کیوی می تواند باعث تورم شود. آنافیلاکسی می تواند در افرادی که کیوی زیادی خورده اند بروز کند. راش، آسم و کهیر نیز در این مورد، شایع هستند. می تواند باعث خارش دهان نیز بشود.

سندرم حساسیت اورال (OAS)

افراد زیادی به دلیل خوردن بیش از اندازه کیوی، OAS را گزارش کرده اند. OAS شامل تورم دهان، لب ها و زبان می شود. خوردن زیاد کیوی باعث حس خارش در دهان نیز می شود.

درماتیت

افرادی که روزانه مقادیر زیادی کیوی می خورند، ممکن است دچار اختلالات پوستی از جمله درماتیت شوند.

التهاب پانکراس

خوردن زیاد کیوی می تواند باعث التهاب پانکراس شود. این میوه خوشمزه، سرشار از پتاسیم، سروتونین، ویتامین C و E است. مقادیر بالای این مواد می تواند سطح تری گلیسیرید بدن را تغییر داده که در بلند مدت می تواند به پانکراس آسیب برساند.

اسهال و غش

مضرات کیوی شامل استفراغ، تهوع و اسهال نیز می شود. همچنین می تواند باعث غش و اشکال در بلعیدن نیز بشود.

حساسیت به لاتکس

مطالعات دریافتند که بیشتر افراد مبتلا به حساسیت به لاتکس، مستعد حساسیت به کیوی نیز هستند. اگر به لاتکس حساسیت دارید، باید از خوردن کیوی و محصولات تولید شده از کیوی پرهیز کنید.

شیردهی و بارداری

اگر شیرده یا باردار هستید، درمورد مقدار مصرف کیوی با پزشک خود مشورت کنید. خوردن بیش از اندازه این میوه در زمان بارداری می تواند برای سلامتی مضر باشد.

نحوه مصرف کیوی

مضرات کیوی

تداخل با انواع خاصی از دارو

بسیاری از تحقیقات دریافتند که این میوه، فعالیت های ضد قارچی دارد و می تواند در زمان خوردن داروهای ضد قارچ، باعث اثرات اضافی شود. اگر همراه با داروهای خاصی مصرف شود، احتمال خونریزی را افزایش می دهد. برخی از این داروها، داروهای ضد انعقاد خون، آسپرین، هپارین، داروهای ضد پلاکت و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی هستند.

تداخل با مکمل های رژیمی و گیاهان

همان گونه که قبلا گفته شد، کیوی دارای خواص ضد قارچی است. بنابراین، هنگامی که همراه با دیگر ضد قارچ ها مصرف شود باعث تاثیر اضافی می شود. کیوی، مقدار زیادی سروتونین دارد. مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRIs) می توانند سطح سروتونین را در بدن تغییر دهند. به طور کلی، سطح سروتونین را افزایش می د هند. بنابراین، SSRIs و کیوی می توانند باعث اثر هم افزایی بر سطح سروتونین شوند.

موارد منع مصرف کیوی

  • افرادی که به نوعی آنزیم به نام آکتیدین حساسیت دارند، نمی توانند کیوی، آناناس و پاپایا مصرف کنند.
  • افرادی که مستعد ابتلا به سنگ های کلیوی نیز هستند، هرگز نباید از این میوه استفاده کنند به این دلیل که کیوی حاوی مقادیر بالای اگزالات کلسیم است.
  • توصیه می شود که بچه ها در مصرف این میوه زیاده روی نکند.
  • از آنجا که پتاسیم موجود در کیوی زیاد است، به افرادی که دچار نارسایی کلیه هستند توصیه می شود که هرگز سراغ این میوه نروند.
  • افرادی که علائم مسمومیت با کیوی چون کهیر، مشکلات در عمل بلعیدن، سوء هاضمه و حالت تهوع دارند بهتر است آن را مصرف نکنند.
  • کیوی در برخی افراد باعث کاهش سرعت لختگی خون شده و بر کسانی که اختلالات خون ریزی دارند، مشکل ایجاد کند. بنابراین اگر عمل جراحی در پیش دارید، توصیه می شود حداقل از دو هفته قبل از عمل کیوی مصرف نکنید.
  • اگزالات موجود در كیوی مانع جذب كلسیم می شود. به این علت بهتر است ۲ تا ۳ ساعت قبل و بعد از مصرف لبنیات این میوه را میل نكنید تا مانع جذب كلسیم نشود.

نحوه مصرف کیوی

  • مربای کیوی
  • ترشی کیوی
  • اسموتی کیوی
  • لواشک کیوی
  • کیوی خشک شده
موارد منع مصرف کیوی

نحوه مصرف کیوی

نحوه نگهداری کیوی

اگر کیوی هایی که خریداری کرده و قصد نگهداری طولانی آن ها را دارید، کال و سفت هستند، 3 تا 7 روز آن ها را در گوشه ای از آشپزخانه روی کانتر رها کنید تا کاملاً رسیده و برای هدفتان آماده شوند.

در صورتی که برای رسیدن کیوی ها، 3 تا 7 روز فرصت ندارید، برای تسریع در این روند کیوی ها را در یک پاکت کاغذی بریزید. کیوی میوه ای است که از خود گازی به نام اتیلن تولید کرده که به رسیدن سریع میوه کمک می کند.

بنابراین وقتی کیوی را داخل پاکت کاغذی می ریزید، پاکت گاز را محبوس کرده و باعث رسیدن سریع میوه می شود. سرعت رسیدن کیوی در پاکت، دو برابر سرعت رسیدن آن در آشپزخانه روی صفحه ی کابینت است.

اگر قصد دارید کیوی ها را برای مدت طولانی تری (یعنی حدود یک تا چندین هفته) نگهداری کنید، باید آن ها را در یخچال بگذارید. کیوی هایی که رسیده باشند، برای هفته ها در یخچال سالم باقی می ماند. اما اگر می خواهید کیوی ها را برای مدت بسیار طولانی تر نگهداری کنید، باید آن ها را در فریزر بگذارید.

دقت داشته باشید که برای نگهداری کیوی به این روش، کیوی ها حتماً باید کال و نرسیده باشند. برای نگهداری طولانی تر کیوی ، بهترین روش خشک کردن آن است. مواد خوراکی خشک شده را تا سال ها می توان نگهداری کرد، زیرا تمام رطوبت آن از بین رفته و هیچ چیزی برای خراب شدن آن وجود ندارد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید