خواص نخود در بارداری هم برای مادر باردار بسیار است هم برای جنینش. از این رو خانم های بارداری باید از خواص حبوباتی چون نخود در دوران حاملگی خود بهره ببرند. تانما در این مطلب ضمن بیان خواص نخود در بارداری، از تأثیر مصرف نخود بر جنین نیز برایتان می گوید؛

فواید مصرف نخود در بارداری

در زیر خواص نخود در بارداری آمده است که بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد:

کنترل دیابت

نخود فیبر زیادی دارد. تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که رژیم غذایی با فیبر بالا را دنبال می کنند گلوکز کمتری در خون شان وجود دارد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ با مصرف فیبر بیشتر می توانند میزان قند خون، لیپید و انسولین را بهبود بخشند. بنابراین اگر قند خون شما در دوران بارداری در شرایط نامناسبی است، با افزایش مصرف نخود، شرایط را بهبود ببخشید.

سلامت استخوان

آهن، فسفات، کلسیم، منیزیم، منگنز، روی و ویتامین k موجود در نخود به ساخت و حفظ ساختار و استحکام استخوانی کمک می کند. تمامی این موارد برای رشد بهینه تمامی اندام ها، خصوصا استخوان ها و عضلات جنین ضروری است.

با این که فسفات و کلسیم هر دو در ساختار استخوانی مهم است، توازن دقیق این دو ماده معدنی برای سلامت استخوان ضروری است. مصرف بیش از حد فسفر با مقدار بسیار کم کلسیم می تواند منجر به ضعف استخوانی شود. تشکیل ماتریس استخوان نیازمند منگنز معدنی است و آهن و روی نقشی کلیدی در تولید و بلوغ کلاژن ایفاء می کند.

مصرف کافی ویتامین K برای سلامت استخوان مهم است چراکه جذب کلسیم را بهبود می بخشد و می تواند دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش دهد و این اطمینان را ایجاد می کند که برای ساخت و ترمیم استخوان کلسیم کافی موجود است. مصرف کم ویتامین K با احتمال شکستگی استخوان ارتباط دارد.

سلامت قلب

مقدار بالای فیبر، پتاسیم، ویتامین C و ویتامین B6 همگی برای سلامت قلب مفید است. نخود حاوی مقدار قابل توجهی فیبر است که به کاهش مقدار کلی کلسترول خون کمک می کند و به این ترتیب خطر بیماری قلبی را کاهش می دهد. بنابراین برا تنظیم توازن کلسترون خون در بارداری، مصرف نخود میتواند کمک کننده باشد.

مضرات مصرف نخود در بارداری

فواید مصرف نخود در بارداری

جلوگیری از رشد و پیشرفت سرطان

با این که سلنیم در بیشتر میوه ها و سبزیجات وجود ندارد، اما می توان آن را در نخود یافت. این ماده به آنزیم های کبدی کمک می کند تا عملکرد بهتری داشته باشند و برخی از ترکیبات سرطان زای بدن را سم زدایی کنند. علاوه بر این سلنیم از التهاب جلوگیری می کند و نرخ رشد تومور را کاهش می دهد.

نخود همچنین حاوی اسید فولیک است که در سنتز و ترمیم DNA ایفای نقش می کند و همچنین از تشکیل سلول های سرطانی ناشی از جهش در DNA جلوگیری بعمل می آورد. اسید فولیک برای جلوگیری از ابتلای جنین به نقایص لوله عصبی در هنگام تولد ضروری است. همچنین ساپونین ها، مواد شیمیایی گیاهی موجود در نخود از تکثیر سلول های سرطانی و گسترش آن ها در بدن جلوگیری می کند.

فیبر بالا

مصرف زیاد فیبر موجود در نخود و حبوبات دیگر، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات احتمال بروز یبوست که از مشکلات شایع بارداری است را کاهش می دهد. ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قدرتمند عمل می کند و به حفاظت از سلول های در برابر آسیب رادیکال آزاد یاری می رساند.

کاهش کلسترول بد

تحقیقات نشان می دهد که گنجاندن نخود در رژیم غذایی میزان لیپوپروتئین کم تراکم یا کلسترول بد را در خون کاهش می دهد.

کاهش التهاب

کولین موجود در نخود به خواب، حرکت عضلات، یادگیری و حافظه کمک می کند. کولین همچنین به حفظ ساختار غشای سلولی کمک می کند و انتقال تکانه های عصبی و جذب چربی را تسهیل می کند و التهاب مزمن را کاهش می دهد. افزایش احتمال بروز واکنش های التهابی همچون التهاب لثه ها در بارداری بسیار شایع بوده و ناشی از تغییرات هورمونی است، مصرف نخود برای کاهش چنین التهاباتی می تواند مفید واقع شود.

مضرات مصرف نخود در بارداری

فواید مصرف نخود در بارداری

مدیریت وزن و احساس سیری

فیبر رژیمی در سیستم گوارشی به عنوان «عامل پرکننده» عمل می کند. این مواد سیری را افزایش می دهد و اشتها را کم می کند و باعث می شود افراد برای مدت طولانی تری احساس سیری کنند و از این رو مصرف کلی کالری را در آن ها کاهش می یابد. یکی از مشکلات شایع در دوران بارداری افزایش وزن بی رویه مادران باردار است، با در پیش گرفتن یک رژیم غذایی حاوی نخود، بهتر می توانید وزن خود را مدیریت کنید.

مصرف انواع میوه ها و سبزیجات همواره خطر عوارض مربوط به سبک زندگی را کاهش می دهد. بسیاری مطالعات نشان داده است که افزایش مصرف غذاهای گیاهی مانند نخود خطر چاقی، میزان مرگ ومیر، دیابت، بیماری قلبی را کاهش می دهد و سیمایی شاداب ایجاد می کند، به سلامت مو یاری می رساند، انرژی را افزایش می دهد و باعث کاهش کلی وزن می شود.

مضرات مصرف نخود در بارداری

نفخ شکم

نفخ خود یکی از عوارض شایع در بارداری است که علت اصلی آن تغییرات هورمونی ناشی از بارداری بوده که سبب کند شدن حرکات روده ها، درنتیجه بروز نفخ می شود. نخود نیز به علت نفاخ بودن ممکن است سبب بروز دردهای شکمی در بارداری شود، بنابراین حتما 48 ساعت قبل از مصرف، آن را خیس کرده و 3 بار آب آن را تعویض کنید.

تداخل داروی قلب با نخود!

مسدود کننده های بتا، نوعی دارو که معمولا برای بیماری قلبی تجویز می شود، می تواند باعث افزایش پتاسیم خون شود. وقتی مسدودکننده های بتا مصرف می کنیم، غذاهای با پتاسیم بالا مانند نخود باید به اعتدال خورده شود. بنابراین اگر در بارداری خود دارو های قلبی مصرف می کنید، در مصرف نخود اعتدال را رعایت کنید.

پتاسیم اضافی

مقدار پتاسیم زیاد در بدن می تواند باعث مشکلاتی نظیر آسیب کلیوی یا نارسایی کلیوی شود. کلیه های آسیب دیده ممکن است نتوانند مقدار پتاسیم اضافی خون را تصفیه کنند و این می تواند مشکل آفرین باشد.

میزان مصرف نخود در بارداری

مضرات مصرف نخود در بارداری

تانما علاوه بر بیان خواص نخود در بارداری و عوارض آن، در ادامه ی مطلب به بیان میزان و شرایط مصرف نخود در بارداری پرداخته است؛

شرایط مصرف نخود در بارداری

بهترین کار این است که تمام نخودها و لوبیاها را پیش از پخت و حداقل از شب قبل در آب خیس کنید. این کار باعث می شود گوارش آن ها آسان تر شود و به جذب مواد مغذی کمک می کند و زمان پخت آن را نیز کاهش می دهد. همیشه مقداری نخود خشک در آشپزخانه داشته باشید تا در صورت پیدا کردن فرصت برای آشپزی از آن ها استفاده کنید. آن ها را 48 تا ۲۴ ساعت قبل در آب خیس کنید. این کار زمان پخت آن ها را کاهش می دهد.

مقداری نگرانی در مورد فیتات و تنین موجود در نخود و تمام حبوبات دیگر وجود دارد. برای همین است که خیساندن توصیه می شود. به این مواد اغلب «مسدودکننده ماده مغذی» می گویند، چراکه می توانند دسترس پذیری مواد غذایی را در برخی موارد کاهش دهند. خیس کردن نخود و لوبیا می تواند به از بین بردن اسید فیتیک کمک کند و جذب مواد معدنی را بسیار بالا ببرد و گوارش آن ها را آسان تر و باد شان را کم کند.

میزان مصرف نخود در بارداری

خواص نخود در بارداری خیلی زیاد است طوریکه قرار دادن یک فنجان نخود در برنامه غذایی روزانه زنان باردار که حاوی 12گرم فیبر رژیمی و 15 گرم پروتئین مورد نیاز بدن در دوران حاملگی است، می تواند همه این نیازها را تأمین کند. همچنین فراموش نکنید که مصرف یک فنجان نخود که حاوی 65٪ منگنز است، در دوران بارداری زنان می تواند پاسخگویی نیازهای رو به رشد جنین نسبت به این ماده باشد. تمام احتیاجات ضروری بدن او به منگنز را جهت کمک به توسعه اسکلت به راحتی برآورده خواهد کرد.

روش مصرف نخود در بارداری

میزان مصرف نخود در بارداری

روش مصرف نخود برای زن باردار

اگر کنسرو نخود مصرف می کنید آن را باز کرده و خوب شسته و به سالاد، آبگوشت یا کاری اضافه کرده یا این که پخته و روی آتش کباب کنید. همچنین نخود در بسیاری از انواع غذاهای سراسر جهان مصرف می شود که فلافل خاورمیانه از آن جمله است ولی شاید شما آن را به طریق دیگری به طور مثال برای درست کردن یک حموس خوشمزه مصرف کنید.

درست کردن حموس به وسیله یک مخلوط کن آسان است. می توانید یک ظرف حموس و یک پاکت نان سبوس دار را هم بخرید. حموس سس خوبی برای هویج، بریده های فلفل و دیگر گیاهان خام است. این هم یک راه آسان دیگری برای پختن نخود که آن ها را با سیر و تخم زیره سبز آهسته بجوشانید تا پخته شوند و هرجور که می خواهید، بخورید. نخود را در غذاهای دوران بارداری خود وارد کنید که خیلی خوب است.

موارد منع مصرف نخود در بارداری

  • نخود سرشار از ماده ای به نام پورین بوده و لذا افراد مبتلا به افزایش اسید اوریک خون بایستی در مصرف آن احتیاط کنند. همچنین مصرف آن برای افرادی که دچار ناراحتی های مثانه و زخم مثانه هستند، مضر میباشد.
  • در صورت استفاده از داروهای ضد انعقادی خوراکی نظیر داروی وافارین یا کومادین، از زیاده روی در مصرف نخود خودداری نمایید.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید