1. خواص کشک به عنوان یکی از انواع لبنیات بسیار زیاد است و خانم های باردار می توانند کشک را در کنار لبنیات دیگر چون شیر و پنیر استفاده کنند و از خواص کشک در بارداری بهره لازم را ببرند. تانما در این مطلب از تأثیر مصرف کشک بر جنین و تأثیر مصرف کشک بر زایمان برایتان می گوید؛

انواع کشک

کشک دیگ چدنی یا خاکستری

این کشک را با جوشاندن و تغلیظ دوغ در دیگ های چدنی با روشی مخصوص، به دست می آورند و به همین نام مشهور است.

کشک زرد

این کشک نیز که از غذاهای مردم جنوب خراسان است، به صورت پودر زردرنگ خشکی است که از روزگاران کهن بر جای مانده است..

لور

کشک تازه و بی نمک است. برخی مردم مناطق جنوب کشور، لور را همراه خرما میل می کنند.

خشکو

کشک کوبیده و الک شده است، اما نمی توان آن را به صورت خشک مصرف کرد. برخی از مردم جنوب، خشکوی خیسانده را با خرما می خورند.

سویا کشک

اخیرا در صنایع غذایی نوع جدیدی کشک و تولید می شود که به کشک سویا معروف شده است.

فواید کشک در بارداری

انواع کشک

فواید مصرف کشک در بارداری

پیشگیری از بروز سوء تغذیه در زنان باردار

بدن زنان باردار و جنین موجود در رحم شان به مواد مغذی فراوانی نیاز دارند. تمام مواد مغذی موجود در کشک به آسانی توسط دستگاه گوارش جذب می شوند. به علاوه، کشک به جذب مواد مغذی موجود در سایر غذاها نیز کمک می کند؛ به این ترتیب، بدن می تواند از مواد مغذی تمام غذاهای مصرفی نهایت استفاده را ببرد. این خاصیت شگفت انگیز کشک در دوران بارداری می تواند از بروز سوء تغذیه در زنان باردار پیشگیری کند.

پایین نگه داشتن دمای بدن در دوران بارداری

دمای بدن زنان باردار به دلیل تغییرات سوخت و سازی شان (متابولیک) معمولا نسبت به دیگران بیش تر است. اگر دمای بدن مادر بیش از اندازه بالا باشد، شرایط برای رشد جنین مناسب نخواهد بود و ممکن است مادر دچار کم آبی شود. برای حل این مشکل، کشک می تواند به کمک زنان باردار بشتابد و باعث کاهش دمای بدن شان شود. این خاصیت کشک یکی از بهترین فواید این ماده ی غذایی در دوران بارداری است. مصرف کشک باعث می شود فضا و دمای مناسبی برای رشد کودک در بدن مادر ایجاد شود.

پیشگیری از سوزش معده در دوران بارداری

زنان باردار در طول دوران بارداری شان وضعیت حساسی در معده ی خود دارند. آن ها هنگام مصرف مواد غذایی پر ادویه غالبا دچار سوزش سر معده می شوند. کشک بهترین گزینه برای ترکیب شدن با مواد غذایی پر ادویه به شمار می رود. از این رو، یکی دیگر از فواید مصرف کشک در دوران بارداری خنثی کردن مواد آزاردهنده در خوراکی های پر ادویه است؛ به این ترتیب، زنان باردار می توانند از بروز سوزش معده در خود پیشگیری کنند.

مفید برای زنان باردار مبتلا به عدم تحمل لاکتوز

برخی از زنان باردار دچار عدم تحمل لاکتوز هستند و بنابراین، نمی توانند شیر مصرف کنند. برای مقابله با این مشکل، کشک بهترین جایگزین برای شیر است، زیرا می تواند لاکتوز موجود در شیر را به اسید لاکتیک تبدیل، و گوارش آن را آسان تر کند.

پیشگیری از بروز فشار خون بارداری

حفظ فشار خون طبیعی نیز یکی دیگر از خواص کشک در بارداری است. کشک حاوی پتاسیم، ماده ای معدنی، است که انقباضات ماهیچه ها را در بدن کنترل می کند؛ از جمله ماهیچه ی قلب. مصرف کافی پتاسیم به قلب کمک می کند بتواند خون را به طور موثر و با ریتم صحیح در بدن به گردش در آورد؛ و به این ترتیب، کشک فشار خون را در سطوح طبیعی حفظ می کند.

تقویت دستگاه ایمنی بدن زنان باردار

کشک حاوی ویتامین C است و نقش مهمی در کارکرد دستگاه ایمنی بدن ایفا می کند. مصرف کافی ویتامین C می تواند دستگاه ایمنی بدن مادر را در دوران بارداری تقویت کند؛ به این ترتیب، مادر از هر گونه عفونت در امان می ماند. این خاصیت کشک یکی از مهم ترین فواید این ماده ی غذایی برای دوران بارداری به شمار می رود.

مضرات مصرف کشک در بارداری

فواید مصرف کشک در بارداری

محافظت از دستگاه گوارش زنان باردار

کشک حاوی باکتری های مفیدی به نام پروبیوتیک است که در طول دوران بارداری از دستگاه گوارش مادر محافظت می کنند. این پروبیوتیک ها علیه بسیاری از میکروارگانیسم های موجود در روده که می توانند باعث بروز اسهال شوند، مبارزه می کنند.

رشد استخوان و دندان های جنین

به حداکثر رساندن رشد و تکامل جنین بهترین خواص کشک در بارداری به شمار می رود. کشک حاوی مقداری زیادی کلسیم، فسفر، و ویتامین D است که برای تشکیل استخوان و دندان های جنین بسیار کاربردی هستند.

مراقبت از پوست زنان باردار

این نیز یکی دیگر از بهترین خواص کشک در بارداری است که لازم است بدانید. کشک حاوی مواد مغذی نظیر روی (زینک)، ویتامین E، و فسفر است که بدون هیچ عارضه ی جانبی باعث روشن تر شدن و سالم ماندن پوست تان می شوند. با ترکیب کشک، آرد، و آب لیمو می توانید در خانه، کرم مراقبت از پوست موثری را تهیه کنید و به پوست تان بمالید.

کاهش استرس و اضطراب در دوران بارداری

برخی از زنان باردار در طول دوران بارداری شان به آسانی دچار استرس و اضطراب می شوند. کشک حاوی کلسیم است و از طریق پیشگیری از ترشح کورتیزول (هورمون استرس) در بدن می تواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند.

پیشگیری از تجمع رنگدانه ها و خشکی پوست

تجمع رنگدانه ها و خشکی پوست یکی از شایع ترین مشکلات دوران بارداری است که عموما به دلیل به هم ریختن تعادل هورمون ها اتفاق می افتند. یکی دیگر از خواص کشک در بارداری نیز پیشگیری از همین مشکلات است؛ مصرف کشک باعث حفظ سلامت پوست می شود زیرا این ماده ی غذایی سرشار از ویتامین E است.

کمک به رشد مغز و دستگاه عصبی جنین

یکی دیگر از فواید عالی مصرف کشک در دوران بارداری، کمک به رشد مغز و دستگاه عصبی جنین است. کشک غنی از ویتامین B ( ویتامین B5 ، ویتامین B6 ، و ویتامین B12 ) و اسید فولیک (فولات) است؛ این مواد مغذی برای رشد مغز جنین بسیار ضروری هستند.

مضرات مصرف کشک در بارداری

فواید مصرف کشک در بارداری

پیشگیری از بروز کم خونی

مصرف کشک باعث ایجاد رژیم غذایی سالم و غنی از آهن می شود؛ این رژیم غذایی می تواند در دوران بارداری از بروز کم خونی پیشگیری کند. به علاوه، کشک غنی از ویتامین C نیز هست و به جذب آهن در بدن کمک می کند.

محافظت از قوه ی بینایی مادر و کودک

یکی دیگر از خواص کشک در بارداری غنی بودن آن از ویتامین A است که نقش مهمی در حفظ سلامت قوه ی بینایی و تقویت آن در بدن مادر و کودک ایفا می کند.

پیشگیری از بروز پری-اکلامپسیا

پری- اکلامپسیا وضعیتی است مربوط به فشار خون که در دوران بارداری می تواند باعث تشنج مادر شود. کشک حاوی منیزیوم است؛ این ماده ی معدنی به عنوان یک داروی طبیعی عالی می تواند از بروز پری- اکلامپسیا در زنان باردار پیشگیری کند.

مضرات مصرف کشک در بارداری

  • اگر فشار خون دارید با احتیاط مصرف نمایید و حتما قبل از استفاده آن را بجوشانید و سعی کنید کشکهای پاستوریزه مصرف نمایید.
  • همیشه به خاطر داشته باشید، کشک را به اندازه ی کافی مصرف کنید؛ نه خیلی کم و نه خیلی زیاد. اگر در مصرف کشک زیاده روی کنید، دستگاه گوارش تان به دلیل اسیدی بودن این ماده ی غذایی دچار مشکل می شود.
  • یکی از عوارض و مضرات کشک سفت کردن روده است.
  • همچنین مضرات کشک زیاد حساسیت پوستی است . کشک زیاد PH خون را پائین آورده و تاثیر منفی می گذارد.
  • یکی از مضرات کشک این است که طبع سردی دارد. پس سعی کنید بعد از ان یک غذای گرم بخورید.
  • زیاده روی در مصرف کشک باعث غلبه بلغم و نفخ می شود، از این رو افراط در مصرف آن برای افراد دارای مزاج بلغمی مضر است.
  • زیاده روی در مصرف کشک باعث بروز برخی لک های پوستی خواهد شد.
شرایط مصرف کشک در بارداری

مضر ات مصرف کشک در بارداری

تانما ضمن بیان خواص کشک در بارداری، در ادامه ی این مطلب شرایط و روش مصرف کشک برای زن باردار را ذکر کرده است؛

شرایط مصرف کشک در بارداری

  • از کشک های بسته بندی (پاستوریزه) شده که دارای برچسب و مجوز بهداشتی هستند، استفاده کنید.
  • کشک را در یخچال نگه داری نمایید و از فروشندگان هم بخواهید همین کار را در مغازه های خود انجام دهند.
  • تا حد امکان از مصرف کشک مایع باز خودداری کنید و در صورت استفاده ۱۰ تا ۲۰ دقیقه قبل از مصرف آن را بجوشانید تا میکروارگانیزم های آن کاهش یابد.
  • از کشک خشک حاوی نمک پایین استفاده کنید، یا لایه رویی کشک خشک را که حاوی نمک بالایی است با ساییدن آن برداشته و بقیه کشک را مصرف کنید. چون برخی از کشک‎های خشک شوری زیادی دارند که مصرف این میزان نمک نیز برای بدن و سلامتی مفید نیست.
  • خطر مسمومیت با کلستریدیوم بوتولنیوم با مصرف کشک های سنتی زیاد است بنابراین مصرف کشک های سنتی که در رنگ های مختلف زرد، سفید و خاکستری به صورت فله ای و غیربهداشتی به فروش می رسند، کار اشتباهی است.

میزان مصرف کشک در بارداری

از آنجا که متخصصان تغذیه روزانه مصرف حداقل 3 واحد از لبنیات را به تمام گروه های سنی توصیه می کنند، مصرف هفتگی کشک می تواند به تأمین این نیاز کمک کند. یادتان باشد که هر لیوان کشک با غلظت متوسط یک واحد لبنیات محسوب می شود و 65 - 55 کیلوکالری انرژی دارد.

روش مصرف کشک در بارداری

میزان مصرف کشک در بارداری

روش مصرف کشک برای زن باردار

کشک به عنوان یک افزودنی خوشمزه!

کشک به عنوان یک غذای مقوی گرسنگی را کاهش داده و حجم کمی از معده را اشغال می کند. از کشک به عنوان یک افزودنی به غذاهایی مانند آش رشته ، آش جو ، کشک بادمجان و حلیم بادمجان یا به عنوان ماده ی اولیه در کله جوش و برای تهیه اسموتی ها استفاده می شود.

کشک خشک

هر فردی می تواند با مصرف روزانه دوالی سه قطعه کشک خشک کلسیم و پروتیین بدن خود را تأمین کرده و علاوه بر این جلوی هله وهوله خوردن خود را بگیرد. چون کشک خشک مدت بیشتری لازم دارد تا در دهان شما به تدریج آب شود برای کسانی که عادت به خوردن مداوم خوراکی های متفرقه را دارند، می تواند بسیار مفید باشد. بنابراین می توانید به جای قرار دادن ظرف های حاوی شکلات یا تخمه در دسترس اعضای خانواده که خوراکی های مضری هستند از کشک خشک استفاده کرده و عادت خوردن روزانه آن را به یک عادت درست غذایی تبدیل کنید.

موارد منع مصرف کشک در بارداری

متخصصات تغذیه و طب سنتی کشک را به عنوان یکی از لبنیات پر خاصیت در دوران بارداری به زنان باردار توصیه می کنند و تقریبا موردی برای منع مصرف کشک وجود ندارد، فقط اینکه کشک مایع دارای چربی بالایی است زیرا از ماست های پرچرب تهیه می شود و این چربی برای افرادی که چاق هستند یا مشکل چربی خون دارند، اصلا مناسب نیست.

آیا این مطلب مفید بود؟ 1
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید