اسهال نوزادان یکی از بیماری ها و مشکلات شایع در دوران طفولیت است که در بسیاری مواقع با درمان های خانگی و فوی درمان می شود و حتی نیاز به مراجعه به پزشک هم نیست. تانما در این مطلب علاوه بر اینکه شما را با علل و انواع اسهال در نوزاد آشنا می کند، به بیان چند روش درمانی برای قطع اسهال نوزاد نیز می پردازد؛

اسهال چیست؟

اسهال، دفع مدفوع به شکل آبکی و بسیار شل است و فرد مبتلا دچار دل پیچه می شود و باید به طور مداوم فرد به دستشویی برود. این عارضه چیزی جز یک عفونت ساده نیست که دستگاه گوارش شما را درگیر خود کرده است و بدن شما در حال مقابله و واکنش با این عامل عفونیست.

تشخیص اسهال نوزادان

در برخی مواقع مدفوع کودک به صورت عادی شل است که در اکثر موارد احتیاجی به نگرانی نیست اما اگر دفع کودک بیشتر از حد طبیعی باشد و مدفوع شل تر و آبکی تر باشد می توان نگران شد و گفت که کودک مبتلا به اسهال شده است.

علت اسهال نوزاد

  • عفونت های ویروسی
  • عفونت های باکتریایی
  • عفونت های گوش
  • انگل
  • آنتی بیوتیک ها
  • عدم تحمل غذایی یا حساسیت های غذایی
  • عدم تحمل لاکتوز
  • مواد افزودنی و رنگ های شیمیایی یا شکر
  • آلرژی های غذایی
  • آلرژی به پروتئین شیر
درمان اسهال نوزاد

علت اسهال نوزاد

انواع اسهال نوزادان

اسهال حاد و آبکی

در این نوع بیماری اسهال، مدفوع کودک بیمار، آبکی بوده و دفع آن به تعداد دفعات بالا و همچنین بدون وجود خون است. دقت داشته باشید این نوع بیماری اسهال به سبب ویروس ها به وجود می آید؛ البته بد نیست بدانید برخی از میکروب ها نیز می توانند در به وجود آمدن آن دخیل باشند.

اسهال پایدار

در این نوع بیماری اسهال، اسهال به طور حاد شروع شده و به مدت زمان 14 روز و یا بیشتر ادامه می یابد! دقت داشته باشید این نوع بیماری اسهال به سبب برخی از میکروب ها و همچنین سوء تغذیه می تواند به وجود آید.

اسهال خونی

چنانچه در مدفوع حاصل از بیماری اسهال، خون و یا لخته های خونی وجود داشته باشد، اسهال را خونی گویند. البته در برخی موارد نیز خون همراه با بلغم و خلط نیز در مدفوع دیده می شود. دقت داشته باشید وجود مواد خلطی و همچنین خون در مدفوع فرد بیمار، نشانه ی این است که میکروب ها و یا سموم حاصل از آن ها، تورم و حتی زخم را در جداره ی روده به وجود آورده اند.

درمان اسهال نوزادان


1-مصرف مایعات

قبل از هر چیز مراقب باشید کودک به اندازه ی کافی مایعات مصرف کند. کاهش بیش ازحد آب بدن کودک برایش خطرآفرین خواهد بود. اگر کودک استفراغ نمی کند، می توانید شیر یا شیر خشک به او بدهید.

اما اگر کودک نمی تواند شیر بخورد، با پزشک تماس بگیرید تا به شما محلول الکترولیتی مخصوص کودکان معرفی کند. این محلول ها در طعم های مختلف عرضه می شوند و بنابراین کودک ترغیب می شود آن را بخورد. می توانید آنها را از داروخانه ها تهیه کنید.

2-مصرف غذاهای متعادل کننده

درمان اسهال کودکان بزرگ تر که غذای جامد هم می خورند کمی ساده تر است. پزشکان توصیه می کنند در این موارد بهترین چیز کاهش وعده ی شیر و افزایش وعده ی غذای جامد و خشک است. موز، برنج ، پوره ی سیب و نان تُست و نیز کربوهیدرات هایی شامل نان، غلات و گوشت بدون چربی، ماست ، میوه ها و سبزیجات در درمان اسهال بسیار مؤثرند. این غذاها مواد مغذی ضروری برای مبارزه با عفونت را برای کودک تأمین می کنند.

مراقبت از نوزاد در زمان اسهال

درمان اسهال نوزاد

3-مصرف ماست

یکی از بهترین خوراکی ها برای درمان اسهال ماست است. مطالعات نشان داده اند باکتری های فعال موجود در ماست برای کاهش شدت اسهال و درمان سریع تر آن بسیار مؤثر هستند. اگر کودک شما در سنی است که می تواند غذاهای جامد بخورد، ماست ساده ی بدون قند و تهیه شده از شیر کامل برای درمان مشکل او بهترین گزینه است. فراموش نکنید ماستی که می خرید، حتما باید حاوی لاکتوباسیلوس یا باکتری های فعال باشد.

4-تعویض پوشک بچه به طور مرتب

کودک را خشک نگه دارید. به طور مرتب پوشک او را عوض کنید. ممکن است به دلیل شل بودن مدفوع، پوستش قرمز و تحریک شود. از کرم و لوسیون مخصوص کودک استفاده کنید.

5- محبت کردن به کودک

کودک را در آغوش بگیرید و به او محبت کنید. کودک در دوران اسهال ناراحتی و درد احساس می کند، او را با مهربانی آرام کنید.

مراقبت از نوزاد در زمان اسهال

  • به منظور حفظ آب و املاح بدن کودک سعی کنید به کودک خود بیش از حالت نرمال مایعات بنوشانید.
  • استفاده از لعاب برنج، آب میوه، چای کمرنگ، نوشیدن شیر مادر به حفظ میزان مایعات بدن کودک کمک می نماید.
  • سعی کنید حتی الامکان 5 تا 7 بار در روز به کودک تا جایی که میل دارد غذا دهید.
  • سعی کنید از غذاهای دارای پتاسیم که راحت هضم می شوند استفاده نمایید.
  • سعی کنید به کودک غذای تمیز و کامل پخته شده دهید و آب آشامیدنی جوشیده ی سرد به کودک دهید.
  • طبق تجویز پزشک مادر یک بسته ORS را برای مصرف 2 روز بدهید. بعد از هر دفع بین 50 تا 100 میلی لیتر از محلول را به کودک زیر دو سال و بین 100 تا 200 میلی لیتر به کودکان بزرگتر بدهید. در صورتیکه کودک استفراغ کند بین 10 تا 20 دقیقه صبر کنید و سپس آرام و به مقدار کم به کودک خود از محلول ORS بدهید.
درمان اسهال نوزاد

مراقبت از نوزاد در زمان اسهال

زمان مراجعه به پزشک در اسهال نوزادان

در بیشتر اوقات، اسهال نوزاد به حدی است که باید مراقبت های پزشکی اورژانسی از او به عمل آید اما در صورتی که کودکی علائمی مبنی بر کم آبی بدن داشته باشد (خشک بودن پوشک برای مدتی بیش از ۶ ساعت، کمبود اشک یا نیامدن اشک، خشکی دهان ، چشم های گودرفته یا کم تحرکی) باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر در مدفوع نوزاد خون دیدید یا نوزاد تب شدیدی کرد و مکرراً استفراغ کرد باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا این مطلب مفید بود؟ 25
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید