ترش کردن معده می تواند با علائم خفیف تا شدیدی خود را نشان دهد و افراد در صورت داشتن علائم مداوم سوزش سر معده و ریفلاکس باید حتما تحت معاینات و آزمایشات دقیق قرار گیرند تا علت اصلی بیماریشان مشخص شود.تانما در این مطلب ضمن بیان علل ترش کردن معده، روش های درمان سریع ترش کردن معده و همچنین درمان ترش کردن معده با مواد طبیعی و گیاهی را برایتان بازگو می کند؛

ترش کردن معده چیست؟

ریفلاکس معده (در اصطلاح عامیانه رفلاکس) دومین بیماری گوارشی شایع است. این بیماری در میان مردم به نام ترش کردن معده شناخته می شود. رفلاکس معده زمانی اتفاق می افتد که محتویات معده (شیره معده حاوی اسید) به مری باز می گردد . رفلاکس معده معمولا باعث سوزش سینه می شود. این احساس از معده به داخل قفسه سینه یا گلو می رود که معمولا به عنوان سوزش سر دل شناخته شده است.

غذایی که می خوریم از طریق مری وارد معده می شود. هضم غذا در معده توسط اسید و شیره معده آغاز می شود. دیواره معده به دلیل پوشش مناسب، در مقابل تماس مداوم با اسید و شیره معده و اثرات مخرب آنها مقاوم است. بالعکس دیواره مری به دلیل نداشتن پوشش مناسب، دفاع مناسبی هم در برابر این عوامل ندارد. در حالت طبیعی دریچه ای به نام دریچه مری بین مری و معده قرار دارد که اجازه می دهد غذا از مری وارد معده شود. ولی از بازگشت غذا و شیره معده به مری جلوگیری می کند.

شیوع ترش کردن معده

44 % افراد حداقل یکبار در ماه احساس سوزش سر دل را تجربه می کنند و 20 % افراد نیز علائم رفلاکس معده بصورت هفتگی دارند. فقط 20 تا 60% از بیمارانی که ریفلاکس دارند در آندوسکوپی علایم التهاب و خراشیدگی و زخم دارند و اکثریت افراد مبتلا به ریفلاکس ، آندوسکوپی نرمال دارند و نرمال بودن آندوسکوپی دلیل اینکه بیمار پس برگشت اسید ندارد نیست.

انواع ترش کردن معده

ترش کردن و سوزش گلو از علائم مشهود ریفلاکس اسید معده است و می تواند زنگ خطری برای سایر بیماری ها باشد. اما ترش کردن معده یا سوزش سردل به تنهایی عامل خطرناک و نگران کننده ای نیست و ترش کردن معده بی خطر محسوب می شود.

اما افزایش اسید معده و ورود آن به مری موجب تحریک و در نهایت ایجاد زخم در دیواره مری می شود که در صورت تکرار، زمینه بروز سرطان را تقویت می کند. البته افراد باید توجه داشته باشند که سوزش سردل یا همان ترش کردن معده می تواند عوارض بیماری های دیگری مانند بیماری های قلبی باشد که درصورت بروز، باید به سرمنشأ آن توجه شود.

بنابراین عدم درمان به موقع ممکن است باعث شود که این بیماران مبتلا به سرطان مری و فرد را مبتلا به نوع ترش کردن معده خطرناک کند. در ضمن درصورتی که این بیماران علائمی همچون تهوع و استفراغ شدید، کم خونی، کاهش اشتها، کاهش وزن و گیر کردن غذا در مری را مشاهده کردند حتماً بدون هیچ معطلی، جهت بررسی عوارض ریفلاکس یا احتمالاً بیماری های دیگر که می توانند علائم مشابه بیماری ریفلاکس ایجاد کنند، به پزشک مراجعه کنند.

علل ترش کردن معده

انواع ترش کردن معده

علل ترش کردن معده

پرخوری

اگر بیشتر از ظرفیت معده تان غذا بخورید هیدروکلراید زیادی در معده تان تولید می شود و همین مسئله منجر به اسیدیته شدن و ترش کردن می شود.

خوردن نوشیدنی های کربناته

این نوشیدنی ها حاوی گاز و الکل هستند و خوردن آن ها منجر به تولید اسید اضافی در معده می شود.

خوردن غذاهای تند

به این دلیل که در تهیه غذاهای تند از ادویه هایی مثل فلفل و چیلی استفاده می شود، معمولا خوردنشان منجر به احساس سوزش در دستگاه گوارشتان می شود و همین یکی از نشانه هایی است که به شما می گوید دچار ترشی معده شده اید!

ضعیف شدن ماهیچه های مری با این غذاها

چند نمونه ازین غذا ها شامل قهوه، چای، شکلات، نعنا، مرکبات، لبنیات و غیره هستند.

شرایط پزشکی

بعضی اوقات ممکن است افرادی که مبتلا ورم معده و یا هلیکوباکتر پیلوری ( یک نوع باکتری ) هستند نیز دچار ترش کردن معده شوند.

عوامل خطرزا

  • افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند. به علت افزایش فشار بر شکم و دریچه ورودی مری به معده
  • خانم های باردار؛ به دلیل افزایش فشار بر شکم
  • مصرف داروهای خاص؛ از جمله برخی داروهای آسم، مسدود کننده های کانال کلسیم، آنتی هیستامین ها، آرام بخش و ضد افسردگی ها
  • سیگار کشیدن
  • مصرف غذاهای خاص؛ به خصوص نوشیدنی های گازدار، قهوه و شکلات

نشانه های ترش کردن معده

علائم شایع

  • ترش کردن یعنی احساس بازگشت مایع تلخ یا ترش از معده به دهان
  • احساس سوزش در قفسه سینه (سوزش سر دل) معمولا بعد از غذا خوردن ممکن است در شب بدتر باشد
  • درد قفسه سینه
  • مشکل بلعیدن
  • احساس یک توده در گلو

سایر علائم

  • درد در زیر جناغ سینه
  • گیر کردن غذا
  • حالت تهوع یا استفراغ (به خصوص هنگام صبح)
  • باد گلو و آروغ زدن های مکرر
  • جمع شدن بیش از حد بزاق در دهان و سرفه های مکرر بدون علت
  • تلخ شدن دهان و برگشت آب و مواد غذایی از معده به دهان
  • بوی بد دهان
  • مشکلات تنفسی
عوارض ترش کردن معده

علائم ترش کردن معده

عوارض ترش کردن معده

  • ازوفاژیت یا التهاب مری
  • تنگی مری که در صورت باریک شدن یا سفت شدن مری اتفاق می افتد.
  • مری بارت که شامل تغییرات دائمی در پوشش مری است.
  • سرطان مری که بخش کوچکی از افراد مبتلا به مری بارت را مبتلا می کند.
  • آسم، سرفه مزمن یا سایر مشکلات تنفسی که ممکن است در صورت وارد شدن اسید معده به ریه ها ایجاد شود.
  • فرسایش مینای دندان، بیماری لثه یا سایر مشکلات دندانی

تشخیص ترش کردن معده

معاینه فیزیکی

اگر پزشک فوق تخصص گوارش با معاینه بیمار مشکوک به رفلاکس معده باشد، در ابتدا معاینه فیزیکی را انجام می دهد و در مورد علائمی که تجربه کرده اید سؤال می کند.

بلع باریم

پس از نوشیدن محلول باریم، از تصویربرداری با اشعه X برای بررسی دستگاه گوارش فوقانی استفاده می شود.

آندوسکوپی فوقانی

یک لوله انعطاف پذیر با دوربین کوچک به مری وارد می شود تا آن را بررسی کرده و در صورت لزوم نمونه ای از بافت (بیوپسی) جمع آوری شود.

فشارسنج مری

یک لوله انعطاف پذیر برای اندازه گیری قدرت عضلات مری می باشد.

بررسی pH مری

یک مانیتور در مری قرار داده می شود تا متوجه شود که اسید معده چه زمانی وارد آن می شود.

پیشگیری از ترش کردن معده

  • اولین توصیه ای که می شود این است که حجم غذای مصرفی خود را کم کنند و دفعات مصرف غذا را بیشتر کنند، بدین معنا که علاوه بر وعده غذای اصلی، ۳ وعده میان وعده نیز در برنامه غذایی خود داشته باشند.
  • افراد حتی الامکان از خورد غذا های چرب اجتناب کنند، همچنین باید به این موضوع توجه کنند که ترش کردن معده در افرادی که تمایل به خوردن غذا های چرب دارند، بالا می رود.
  • افرادی که مبتلا به بیماری رفلاکس هستند باید توجه داشته باشند که از نوشیدن مایعات هنگام مصرف غذا پرهیز کنند؛ همچنین مایعاتی مانند آب، نوشابه، دوغ یا دلستر را نیم ساعت قبل و نیم ساعت بعد از غذا مصرف نکنند.
  • همچنین بهتر است افراد کلاً نوشیدنی های گازدار را مصرف نکنند و این نوشیدنی مضر را از برنامه غذایی خود حذف کنند؛ زیرا تولید گاز در معده باعث افزایش رفلاکس یا برگشت اسید به معده می شود.
  • افراد بعد از خوردن غذا تا یک ساعت دراز نکشند و موقع خواب دو عدد بالش زیر سرشان قرار دهند تا از برگشت اسید به معده جلوگیری کنند.
  • افراد هنگام غذا خوردن، از لباس تنگ استفاده نکنند. زیرا زمانی که لباس افراد تنگ باشد فشار زیادی به معده وارد می شود که این خود باعث رفلاکس معده می شود.
  • افرادی که علاقه زیادی به غذا های تند و ترش دارند باید بدانند این نوع غذا ها باعث اسیدی شدن معده می شود، لذا از مصرف غذا های تند و ترش بپرهیزند، زیرا باعث تشدید رفلاکس معده می شود.
  • افراد در کنار غذا از ترشیجات استفاده نکنند؛ همچنین غذا را به آهستگی میل کنند و مدت غذا خوردن را طولانی کنند، زیرا این کار باعث می شود حجم غذا به یکباره وارد معده نشود.
  • از انجام فعالیت هایی مانند سیگار کشیدن، با سرعت غذا خوردن، جویدن آدامس، نوشیدن با نی و مصرف نوشابه های گازدار بپرهیزید زیرا می تواند در نهایت منجر به درد های شکمی و سوء هاضمه شود.
  • معده خالی برخی مواقع می تواند باعث ایجاد درد های شکمی شود بنابراین خالی نگه داشتن میوه و حذف وعده های غذایی اشتباه است.
  • استرس روزانه خود را کاهش دهید.
  • ورزش و فعالیت بدنی ممکن است به کنترل و رفع علائم بیماری کمک کند. برای شروع ورزش حتما با پزشک خود مشورت کنید.
درمان ترش کردن معده

پیشگیری از ترش کردن معده

درمان ترش کردن معده

الف) درمان خانگی ترش کردن معده

چای سبز

یکی از موارد درمان خانگی برای ترش کردن معده چای سبز است این چای سرشار از آنتی اکسیدان است . مصرف هر روز چای سبز می تواند از بروز اختلالات دستگاه گوارش جلوگیری کند. اگر مشکل ترش کردن معده دارید از مصرف شیر و فرآورده های شیر خودداری کنید.

نصف قاشق چایخوری برگ چای سبز یا یک کیسه چای را به مدت 5-10 دقیقه در یک فنجان آب گرم خیس کرده و صاف کنید. این چای را در حالی که گرم است بنوشید. همچنین می توانید کمی عسل یا لیمو به این ترکیب اضافه کنید. در روز 2-3 فنجان چای سبز بنوشید.

آب سیب

سیب حاوی پکتین است. پکتین فیبری است که می تواند به هضم و بهبود سلامت روده کمک کند و منجر به سلامت دستگاه گوارش می شود. یک فنجان آب سیب بنوشید. اگر احساس می کنید خیلی غلیظ است می توانید آن را به نسبت مساوی با آب رقیق کنید. برای مدتی این کار را 2 بار در روز انجام دهید.

آبلیمو

آب لیمو اثر ضد اسیدی دارد و می تواند به رفع نفخ، گاز و سوزش معده کمک کند. هضم را بهبود می بخشد و جریان صفرا به معده را افزایش می دهد. آب لیمو همچنین دارای خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی است. این خواص از معده شما در برابر عفونت محافظت می کند. دوقاشق غذاخوری آب لیمو را با یک فنجان آب گرم مخلوط کرده و میل کنید. در صورت نیاز بعد از چند ساعت یک فنجان دیگر بنوشید.

ماست

ماست حاوی پروبیوتیک هایی است که رشد بیش از حد باکتری های ناسالم معده را کنترل می کند. این باکتری ها باعث تولید اسید اضافی، نفخ شکم و گاز می شوند. در طول روز 2-3 فنجان ماست ساده بخورید. همچنین می توانید آن را قبل از غذا یا در وعده های غذایی به عنوان میان وعده میل کنید. ماست را در رژیم روزانه خود بگنجانید.

موز

یک درمان فوری ترش کردن معده مصرف موز است زیرا به نظر می رسد مصرف موز برای درمان ناراحتی های معده از جمله سوء هاضمه موثر است. در طول روز 2-3 عدد موز قبل یا بعد از غذا بخورید.

ب) درمان ترش کردن معده در طب سنتی

سرکه سیب

سرکه سیب می تواند به خنثی سازی اسید اضافی تولید شده در معده کمک کند و PH معده را به میزان طبیعی خودش بازگرداند.1 قاشق غذاخوری سرکه سیب و 1 قاشق غذاخوری عسل را با یک لیوان آب مخلوط کرده و این مخلوط را بنوشید. در صورت لزوم بعد از چند ساعت این کار را تکرار کنید.

چای بابونه

ترکیبات فنلی و ترپنوئیدهای موجود در بابونه منجر به تسکین علائم سیستم گوارشی می شود. این چای به رفع گرفتگی معده، نفخ، حالت تهوع و سوء هاضمه کمک می کند. این ترکیب نفخ شکم را تسکین می دهد. نصف قاشق چایخوری بابونه خشک شده یا یک کیسه چای را با یک فنجان آب گرم مخلوط کنید. این جوشانده را در حالی که گرم است صاف کرده و بنوشید. در روز 2-3 فنجان چای بابونه بنوشید.

دارچین

در سنین مختلف از دارچین برای درمان سوء هاضمه، گرفتگی شکم، حالت تهوع و نفخ شکم استفاده می شود. دارچین از سیستم گوارشی بدن در برابر بیماری ها محافظت می کند. یک قاشق چایخوری پودر دارچین را با یک فنجان آب گرم مخلوط کرده و این ترکیب را میل کنید. در صورت نیاز این کار را مجددا بعد از یک ساعت تکرار کنید.

درمان دارویی ترس کردن معده

درمان ترش کردن معده در طب سنتی

جوش شیرین

جوش شیرین یک درمان خانگی است که معمولاً برای سوء هاضمه استفاده می شود. بررسی ها نشان می دهد که جوش شیرین اسید اضافی معده را خنثی کرده و حالت تهوع و نفخ معده را تسکین می دهد. مطالعات علمی نشان می دهد که مصرف جوش شیرین بیش از حد می تواند منجر به مشکلات قلبی و متابولیکی شود. از این رو، قبل از استفاده از جوش شیرین، با یک پزشک مشورت کنید. نصف قاشق چای خوری جوش شیرین و نصف لیوان آب را با یکدیگر مخلوط کرده و بلافاصله بنوشید. در صورت لزوم بعد از چهار ساعت این کار را تکرار کنید.

ج) درمان دارویی ترش کردن معده

مهم ترین داروهایی که به این منظور به کار می روند داروی امپرازول و هم خانواده هایش نظیر پانتوپرازول، رابیپرازول و لانسوپرازول هستند. مهار کننده های پمپ پروتون نیز یکی از گزینه های اصلی درمان دارویی برای افراد مبتلا به رفلاکس معده هستند. آنها مقدار اسید تولید شده توسط معده را کاهش می دهند. گزینه های دارویی دیگر برای درمان ترش کردن معده عبارت اند از:

  • مسدودکننده های H 2: برای کمک به کاهش تولید اسید است.
  • آنتی اسیدها: این داروها از طریق مواد شیمیایی قلیایی با اسید معده مقابله می کنند. اسهال و یبوست می تواند از عوارض جانبی مصرف آن ها باشد.
  • اریترومایسین: یک نوع آنتی بیوتیک است که به خالی کردن معده کمک می کند.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید