شکنندگی ناخن به دلایل مختلفی در افراد بروز پیدا می کند و در بسیاری موارد با مراقبت های خانگی و درمان های ساده، رفع می شود . تانما در این مطلب ضمن بیان علل بروز ناخن شکننده و عوارض شکنندگی ناخن، روش های تقویت ناخن به طور طبیعی و دارویی را بیان می کند؛

شکنندگی ناخن چیست؟

ناخن های شما از لایه های پروتئینی به نام کراتین تشکیل شده اند. ناخن های سالم و قوی تغییر رنگ نمی دهند و هیچ لکی را نمی توانید روی آن پیدا کنید. اما گاهی هم پیش می آید که ناخن های سالم دچار شکستگی می شوند.

به نظر می رسد که ناخن ها دست از ناخن ها پا شکننده تر باشند. به عقیده بسیاری از پزشکان علل شکنندگی ناخن دست و پا نیز با یکدیگر متفاوت است. طبق تخمین ها، شکنندگی ناخن جزء شایع ترین مشکلاتی است که برای ناخن ها به خصوص ناخن دست اتفاق می افتد.

شیوع شکنندگی ناخن

برآورد شده است که حدود 20 درصد از افراد جهان، دچار شکنندگی ناخن ها می شوند و این آمار در زنان بیشتر از مردان است.

علل شکنندگی ناخن

آسیب های تکراری

کسی که هر روز با مواد شوینده کار می کند، به دلیل اینکه به طور روزانه این آسیب به ناخن وارد می شود باعث شکنندگی ناخن ها می شود.

بلندی ناخن ها

بلندی ناخن ها ارتباط مستقیم با شکنندگی ناخن دارد. هر چه ناخن بلندتر باشد، شکنندگی آن بیشتر است و به کسانی که این مشکل را دارند توصیه می کنم که همیشه ناخن های خود را کوتاه نگه دارند.

شغل افراد

نجارها، کفاش ها، آهنگرها و پزشک ها (چون از حلال ها استفاده می کنند) معمولا شکنندگی ناخن را تجربه می کنند.

علائم شکنندگی ناخن

علل شکنندگی ناخن

لاک (Nail Polish) زدن و پاک کردن مداوم

لاک باعث شکنندگی ناخن نمی شود ولی کسانی که با فاصله زمانی خیلی کم لاک خود را با استون پاک می کنند، در معرض آسیب ناخن هستند چون استون ماده حلال است.

سن افراد

سن و سال هم ارتباط مستقیم با شکنندگی ناخن دارد. هر چه سن بالاتر و فرد مسن تر باشد، شکنندگی ناخن بیشتر می شود. در خانم ها چون ناخن آنها نازک تر است، شکنندگی ناخن ها بیشتر است.

بیماری های پوستی

بعضی بیماری های پوستی هم موجب شکنندگی ناخن می شوند. کسانی که مشکل خشکی پوست دارند شکنندگی ناخن هم دارند.

کمبود آهن

کسانی که کمبودهای تغذیه ای دارند، مخصوصا کسانی که دچار کمبود آهن یا روی هستند یا ویتامین های A، B، C، D و E را کمتر دارند در معرض شکنندگی ناخن هستند.

کم خونی

کم خونی ناشی از فقر آهن نیز باعث شکنندگی ناخن می شود. کم خونی وضعیتی است که در آن، تعداد یا اندازه گلبول های قرمز یا مقدار هموگلوبین موجود در خون کاهش یافته و تبادل اکسیژن و دی اکسیدکربن بین خون و سلول ها دچار اختلال می شود.

مشکلات غده تیروئید مثل کم کاری تیروئید

اقدامات زیبایی ناخن

انجام کارهای زیبایی بر روی ناخن ها مثل مانیکور کردن یا استفاده از ناخن مصنوعی یا کاشت ناخن نیز باعث شکنندگی ناخن می شود.

علائم شکنندگی ناخن

علائم شایع

  • ناخن های شکننده به راحتی از طول و عرض به دو قسمت تقسیم می شوند.
  • ناخن از قسمت نوک شروع به پوسته پوسته شدن می کند.
  • ناخن ها به سادگی، حتی از قسمت های پایینی و از روی گوشت نیز ترک می خورند.
  • شکنندگی ناخن باعث می شود که رشد آن ها دچار اختلال شود.
  • شیارهای طولی روی ناخن وجود دارد.

علائم هشدار دهنده و خطرناک

  • تغییر رنگ ناخن، مانند تغییر رنگ کل ناخن یا خطوط تیره زیر ناخن
  • تغییر شکل ناخن، مانند فر خوردن ناخن
  • نازک شدن یا ضخیم شدن ناخن
  • تورم و درد ناخن ها
  • جدا شدن ناخن از پوست اطراف آن
  • خونریزی در اطراف ناخن
عوارض شکنندگی ناخن

علائم شکنندگی ناخن

پیشگیری از شکنندگی ناخن

  • ناخن های خود را تمیز و سالم نگه دارید.
  • از نگه داشتن دست یا پاهای خود زیر آب برای مدت های طولانی خودداری کنید.
  • از مرطوب کننده بر روی ناخن های خود و تمیز کردن آن ها استفاده بکنید.
  • در صورت نیاز از محصولات سفت کننده ناخن استفاده کنید.
  • ناخن های خود را نجوید.
  • از پاک کننده لاک ناخن تا حد ممکن اجتناب کنید.
  • ناخن ها را از ته نگیرید.
  • مکمل های مختلفی مانند بیوتین با مجوز پزشک مصرف کنید.

روش های درمانی شکنندگی ناخن

الف) درمان خانگی شکنندگی ناخن

مرطوب کردن

منظور ما از محدود کردن تماس ناخن ها با آب، استفاده از مایعات کم نیست. بلکه هیدراته بودن بدن از داخل تاثیر زیادی روی انعطاف پذیری ناخن ها دارد. بنابراین پیشنهاد می کنیم که علاوه بر مصرف 6 تا 8 لیوان آب آشامیدنی سالم در طول روز، از مواد غذایی سالم مانند آب هندوانه و خیار که یک راه عالی برای مرطوب کردن ناخن ها، پوست و موها از داخل هستند، استفاده کنید.

آب لیمو

آب لیمو یک گزینه خوب برای تقویت و درمان سریع شکنندگی ناخن است. یک قاشق سوپ خوری آب لیمو تازه را با سه قاشق سوپ خوری روغن زیتون در یک کاسه مخلوط کنید. آن را به مدت 15 ثانیه در مایکروویو گرم کنید تا ولرم شود.قبل از ورود به رختخواب، آن را روی ناخن هایتان بمالید و بگذارید یک شب بماند.

خیس کردن در نمک

خیس کردن ناخن های دردناک در محلول آب نمک می تواند به کاهش درد و ورم آنها کمک کند. یک قاشق سوپ خوری نمک را به یک لیوان آب اضافه کنید و برای 30 دقیقه ناخن های خود را در آن خیس کنید. اجازه دهید حدود 5 تا 10 دقیقه قبل از گرفتن ناخن ها در این محلول بمانند.

کره

ناخن های خشک و ترک خورده نیز می تواند با اعمال کردن کره خوب شود و بدین ترتیب آن ها را نرم و قوی می سازد. کره حیوانی در تقویت ناخن های ضعیف و شکننده به علاوه تحریک رشد آن ها، مفید است.

ب) درمان شکنندگی ناخن با تغذیه

پروتئین

همانطور که می دانید ناخن ها از پروتئینی به نام کراتین ساخته می شوند. کمبود پروتئین در رژیم غذایی روزانه، باعث کاهش رشد ناخن ها، شکننده شدن و نازک شدن آن ها می شود. پروتئین به میزان فراوان در مواد غذایی گوشتی وجود دارد. اگر رژیم غذایی روزانه شما شامل مواد گوشتی باشد، نیاز بدن به پروتئین تامین شده و لزومی برای مصرف پروتئین اضافی نیست.

مواد غذایی سرشار از ویتامین C , E

کمبود ویتامین C در بدن می تواند باعث کاهش سرعت رشد ناخن و تغییر شکل آن ها شود. کمبود ویتامین C و فولیک اسید می تواند موجب سست شدن ناخن و افتادن ناخن شود. برای افزایش اثر ویتامین C می توانید این ویتامین را همراه با مواد غذایی حاوی ویتامین E مصرف کنی، زیرا ویتامین E هم در سلامت ناخن ها نقش موثری دارد. ویتامین E به بهبود گردش خون در بدن کمک می کند، گردش خون هم به اکسیژن رسانی بهتر به ناخن ها کمک خواهد کرد

مواد غذایی سرشار از ویتامین B

مصرف «بیوتین» هم می تواند باعث تقویت و رشد ناخن ها شود و از سست شدن و شکنندگی ناخن ها جلوگیری کند. با افزایش سن بدن نمی تواند به میزان لازم ویتامین B جذب کند و مصرف این ویتامین در رژیم غذایی اهمیت بیشتری پیدا می کند. قارچ، غلات، زرده تخم مرغ و آرد سویا از جمله منابع غنی بیوتین هستند. کمبود ویتامین B۱۲ در بدن هم می تواند باعث ایجاد خشکی و تغییر رنگ و شکل ناخن ها شود.

درمان شکنندگی ناخن

درمان شکنندگی ناخن با تغذیه

ج) درمان شکنندگی ناخن در طب سنتی

روغن درخت چای

روغن درخت چای نیز می تواند به درمان ناخن کمک کند، به ویژه هنگامی که علت آن عفونت قارچی است. به خاطر خواص ضد قارچی عالی این روغن است. هم چنین به درمان ناخن های کدر کمک می کند. همانطور که در بخش سلامت نمناک توضیح داده شده است برای این کار نصف قاشق چای خوری روغن ویتامین ای را با چند قطره روغن درخت چای مخلوط کنید. این محلول را روی ناخن هایتان بمالید و برای چند دقیقه یک ماساژ ملایم بدهید. بگذارید نیم ساعت بماند و سپس با آب گرم بشویید.

روغن دم اسبی

دم اسبی حاوی مقادیر زیادی سیلسیم، مواد معدنی ضروری برای ناخن های سالم و قوی است. علاوه بر این، این گیاه به مبارزه با لکه های سفید روی ناخن های شما کمک می کند. دو قاشق چای خوری روغنش را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید. بعد از خنک شدنش برای حدود 15 تا 20 دقیقه ناخن هایتان را در آن بگذارید.

روغن زیتون

روغن های غلیظ و گرم، مانند روغن زیتون، به بهبود کیفیت و بافت ناخن ها کمک می کنند.یک قاشق سوپ خوری عسل را تنها با چند قطره آب لیمو و روغن زیتون مخلوط کنید و آن را روی ناخن هایتان بمالید. بگذارید روغن به ناخن ها نفوذ کرده و با آب ولرم بشورید.این درمان را هر روز دنبال کنید.

روغن نارگیل

روغن نارگیل تغذیه شگفت انگیزی برای ناخن های خشک و شکننده فراهم می کند. چربی اشباع شده موجود در روغن نارگیل به عنوان مرطوب کننده عالی عمل می کند. علاوه بر این، همچنین از بسیاری از عفونت های ناخن جلوگیری می کند. فقط مقداری روغن نارگیل گرم را بر روی ناخن های خود با استفاده از یک پارچه پنبه اعمال کنید، ماساژ بدهید تا گردش خون را بهبود بخشد.

روغن دانه بروکلی

برای داشتن ناخن های زیبا و رشد سالم و طبیعی آن ها، از روغن دانه بروکلی استفاده کنید. این روغن ساخته شده از جوانه های بروکلی جوان حاوی اسید های چرب ضروری است که برای سلامتی پوست، مو و ناخن فوق العاده است. کافی است که کمتر از یک قطره روغن دانه بروکلی را به طور مستقیم بر روی هر ناخن بمالید و اجازه دهید که این ماده زیر ناخن و درون کوتیکول نفوذ کند. این کار یک عادت بسیار خوب است که می توانید هر شب قبل از خواب انجام داده و صبح با ناخن ها کاملا مرطوب از خواب بیدار شوید.

کرم گیاهی مؤثر برای تقویت ناخن

برای تهیه یک کرم خانگی مناسب برای درمان شکنندگی ناخن طبق دستور زیر عمل کنید:

مواد لازم:

  • 1 قاشق غذا خوری موم طبیعی
  • 1 و ½ قاشق سوپخوری کره شیا خام
  • ½ قاشق چای خوری روغن نارگیل ارگانیک
  • 2 قطره روغن ویتامین E
  • 2 قطره اسانس لیمو
  • 8 قطره اسانس اسطوخودوس
  • 2 قطره اسانس مر
  • 2 قطره اسانس درخت چای (اختیاری)

روش تهیه:

  • حدود یک سوم از یک ظرف کوچک را با آب پر کنید و آن را به جوش آورید.
  • کره شیا، موم زنبور عسل و روغن نارگیل را دورن یک کاسه شیشه ای ریخته و کاسه را درون ظرف داخل آب جوش بگذارید تا با حرارت غیر مستقیم آب شوند.
  • مواد را با قاشق ترکیب کنید.
  • حرارت را خاموش کنید و روغن های ویتامین E، اسطوخودوس، لیمو و مر را اضافه کنید.
  • مواد را به یک ظرف یا شیشه کوچک منتقل کرده و اجازه دهید به دمای اتاق برسد.
درمان دارویی شکنندگی ناخن

درمان شکنندگی ناخن با طب سنتی

د) درمان دارویی شکنندگی ناخن

مرطوب کننده های کازمتیک (زیبایی)

این کرم ها سریعا خشکی پوست و ناخن را برطرف می کنند. اما اثر مرطوب کنندگی آن ها تنها تا زمانی ادامه دارد که کرم همچنان روی پوست و ناخن هست. مرطوب کننده های کازمتیک (زیبایی برای افرادی که ناخن های شکننده دارند (اما علائم اونیکورکسی مثل شیار های طولی روی ناخن را ندارند) مفید است.

مرطوب کننده های درمانی (دارویی)

این کرم ها حاوی فرآورده های نفتی یا مواد معدنی روغنی هستند که با جلوگیری از تبخیر آب از سطح پوست و ناخن، موجب مرطوب نگه داشتن آن می شوند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید