دستور العمل های پخت مربای بهار نارنج در خانه

مربای بهار نارنج از آن دسته مرباهای خوش بو ، خوش رنگ و خوشمزه ای است که هر ایرانی دوست دارد آن را بر سر سفره خود داشته باشد . بهار نارنج از آن دسته مواد غذایی است که علاوه بر عطر دل نشین خود خواص درمانی بسیاری داشته و نقش موثری در بهبود اعصاب و سردرد دارد . در این مطلب از تانما حرفه ای ترین و کاملترین نکات تهیه مربای بهار نارنج را برای شما آماده کرده ایم کرده ایم با ما همراه باشید.

مربای بهار نارنج

بهار نارنج چیست

بهار نارنج چیست

بهار نارنج یا همان شکوفه درخت نارنج از موا غذایی توصیه شده در طب سنتی برای بهبود عارضه های اعصاب است. بهار نارنج طبعی گرم و خشک دارد و برای افراد با طبع سرد بسیار مناسب است. این گیاه سرشار از ویتامین های b ،d و c است که در اشکال مختلف استفاده می گردد. از جمله فرآورده های بهار نارنج عرق بهار نارنج است این عرق طبیعتی گرم دارد؛ اشتهاآوری قوی است و برای رفع ضعف اعصاب، غم و افسردگی مفید است. یکی دیگر کاربردهای بهار نارنج، مربای آن است، مربای بهار نارنج به جهت عطر بی نظیرش از آن مرباهایی است که طرفداران بسیاری دارد در ادامه با طرز پخت مربای بهار نارنج و نکات آن آشنا می شویم .

مربای بهار نارنج

خواص بهار نارنج

خواص بهار نارنج

علاوه بر عطر بی نظیر و طعم به یادماندنی بهار نارنج فواید و خواص بیشماری دارد که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم ، شکوفه درخت نارنج طبعی گرم و خشک دارد و در رفع بیماری ها و مشکلاتی که در اثر زیاد شدن صفرا و خون در بدن ایجاد شده اند،موثر است. از دیگر خواص این خوش بوی دوست داشتنی می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • رفع بی خوابی و کمک به بهبود کیفیت خواب
  • ضد اضطراب
  • تسکین دهنده اعصاب و درمان ضعف اعصاب
  • آرامبخش طبیعی
  • نشاط آور
  • بر طرف کننده قلنج های عصبی
  • درمان ناراحتی سینه
  • کمک به تنظیم فشار خون
  • بستن منافذ باز پوست
  • رفع سرماخوردگی
  • نرم کننده طبیعی پوست
  • ضد نفخ شکم
  • تقویت روحیه و کاهش احساس ناامیدی
  • اشتها آور طبیعی
  • ضد تشنج
  • تنظیم ضربان قلب در موقعیت های استرس زا
  • ضد افسردگی
  • کاهش سرگیجه
  • تسکین درد معده به ویژه درد عصبی معده
  • بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع یبوست
  • کمک به رفع سکسکه
  • کاهش مشکلات ناشی از یائسگی در زنان
مربای بهار نارنج

دستور پخت مربای بهار نارنج

روش های پخت مربای بهار نارنج

روش های مختلفی برای تهیه و پخت مربای بهار نارنج وجود دارد که از آن میان می توان به تهیه مربای بهار نارنج بدون آهک ، تهیه مربای بهار نارنج با آب آهک و تهیه مربای بهار نارنج خشک اشاره کرد در ادامه همه این روش های پخت مربای بهار نارنج مفصلا توضیح داده شده است

طرز تهیه مربای بهار نارنج بدون آهک

یکی از معمول ترین روش های پخت مربای بهار نارنج ، پخت مربای بهار نارنج بدون آهک است در این روش از پخت مربای بهار نارنج تلخی موجود در شکوفه های بهار نارنج با جوشاندن و خیساندن مکرر آنها انجام می شود و این روش در مقایسه با روش تهیه مربای بهار نارنج با آهک ساده تر است . در این با این روش پخت مربای بهار نارنج آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه مربای بهار نارنج بدون آهک

شکوفه بهار نارنج تازه: ۱ کیلوگرم

شکر: ۱ کیلوگرم

زعفران دم کرده غلیظ: ۲ قاشق غذاخوری

آب لیمو ترش: ۱ عدد

گلاب: ۱ قاشق غذاخوری

مربای بهار نارنج

مواد اولیه برای درست کردن مربای بهارنارنج

آماده کردن بهار نارنج

برای درست کردن مربای بهار نارنج بدون آهک ابتدا باید تلخی بهار نارنج ها گرفته شود و پس از آن بهار نارنج ها را با آب و شکر پخت .این میزان مواد برای تهیه یک بطری شیشه ای تقریبا بزرگ مربای بهار نارنج کافی است . چنانچه می خواهید مقدار کمتری مربای بهار نارنج داشته باشید ؛ می توانید نسبت های گفته شده را به یک اندازه کم یا زیاد کنید.

شکوفه های بهار نارنج را تمیز کرده و بشویید

برای تهیه مربای بهار نارنج ابتدا باید شکوفه های بهار نارنج را پاک کرده و کاسبرگ آنها را جدا کرد در واقع برای تهیه مربای بهارنارنج ما تنها به برگ ها و قسمت سفید شکوفه های بهار نارنج نیاز داریم . بعد از پاکسازی شکوفه های بهار نارنج باید آنها را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در یک قابلمه بریزید و توجه داشته باشید که آب کاملا روی شکوفه ها را بپوشاند و بعد گذشت 10 تا 15 دقیقه شکوفه های خیس شده را آبکش کنید.

جوشاندن بهار نارنج

در این مرحله بایستی در یک قابلمه مقداری آب ریخته و روی حرارت گاز قرار دهید، گلبرگ های بهار نارنج تازه را که قبلا آبکش کرده اید را به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید که آب به جوش بیاید توجه داشته باشید که پس از به جوش آمدن آب نیازی به کم کردن شعله گاز نیست و باید بعد از گذشته ۵ دقیقه از جوشیدن بهار نارنج ها، آن ها را با آب سرد آبکشی کنید.

مربای بهار نارنج

دستور حرفه ای مربای بهار نارنج

بهار نارنج ها را در آب بخیسانید

حالا باید دوباره قابلمه را پر از آب کرده و بهار نارنج ها را همانند مرحله قبل بجوشانید،آبکشی کنید و زیر آب سرد بگیرید و این کار را ۳ تا ۴ تکرار کنید تا تلخی شکوفه های بهار نارنج گرفته شود. سپس بار دیگر در یک قابلمه آب سرد بریزید و شکوفه بهار نارنج را در آن ریخته و آنها را ۲۴ ساعت آن را کنار بگذارید.

آبکشی شکوفه های بهار نارنج

بهتر است در طول مدتی که گلبرگ های بهار نارنج را در آب سرد خیس کرده اید ، آب آن را ۲ تا ۳ بار عوض کنید. با این کار ، تلخی بهار نارنج ها کاملا گرفته می شود. حالا شکوفه ها را در آبکش بریزید و آنها را با آب سرد بشویید.

پخت مربای بهار نارنج

در ادامه برای پخت مربای بهار نارنج در یک قابلمه مناسب به اندازه ۳ لیوان فرانسوی دسته دار آب بریزید و شکر و شکوفه های بهار نارنج را که آبکش کرده اید را به آن اضافه کنید. حالا قابلمه را روی شعله گاز قرار دهید و صبر کنید تا آب شکر (شربت بهار نارنج) به جوش بیاید بعد از به جوش آمدن حرارت را روی حالت ملایم تنظیم کرده و بگذارید که حدود مربا 3 ساعت بپزد .

آبلیمو و زعفران و گلاب را اضافه کنید

بعد از حدود ۳ ساعت بهار نارنج ها کاملا پخته و نرم می شوند. در این مدت بایستی در قابلمه باز باشد و مراقب بخار شدن آب باشید. وقتی شربت بهار نارنج به غلظت مناسب رسید (حدود ۱۰ دقیقه پایانی پخت مربا)، آبلیمو را اضافه کرده و در ۵ دقیقه پایانی پخت هم زعفران و گلاب را اضافه کنید.

مربای بهار نارنج را در شیشه تمیز بریزید

۵ دقیقه پس از افزودن زعفران و گلاب به مربا شعله گاز را خاموش کنید و بعد از سرد شدن، مربا را در شیشه هایی تمیز و خشک بریزید و در آنها را محکم ببندید.

مربای بهار نارنج

مربای بهار نارنج بدون تلخی

مربای بهار نارنج با آب آهک

برای گرفتن تلخی شکوفه های بهار نارنج علاوه بر آب می توان از آهک هم استفاده کرد. برای این کار باید ۱ کیلوگرم آهک تصفیه شده را در آب حل کنید و آن را به مدت ۲ تا ۳ ساعت کنار بگذارید تا آهک موجود در آن کاملا ته نشین شود. پس از آنکه آب روی آهک های ته نشین شده کاملا شفاف شد، باید آن را در ظرف دیگری ریخت؛ حالا گلبرگ ها را به آن اضافه کنید و اجازه دهید که 12 تا 24 ساعت در آب آهک بماند. سپس گلبرگ ها را در آب جوش 2 تا 3 بار بجوشانید تا تلخی آنها کاملا گرفته شود. در مرحله بعد گلبرگ ها را به مدت 24 ساعت در آب سرد قرار دهید و در ادامه، مراحل تهیه شهد و پخت مربا را همانند بالا انجام دهید.

مربای بهار نارنج خشک

برای تهیه مربای بهار نارنج با بهار نارنج خشک، باید شکوفه های خشک بهار نارنج را در آب خیس کنید تا نرم شوند سپس حدود ۱ تا ۲ ساعت آن ها را در آب سرد قرار دهید و بعد آبکشی کنید. در ادامه تلخی بهار نارنج ها را با آب آهک یا آب جوش بگیرید و مانند روش اول، مربای بهار نارنج خشک را تهیه کنید. مربای بهار نارنج خشک را در همه فصول سال می توان تهیه کرد و نیازی به شکوفه های تر و تازه درخت نارنج دارد و همین ابر سبب شده که تهیه مربای بهار نارنج خشک راحتر از سایر روش های تهیه مربای بهار نارنج باشد.

مربای بهار نارنج

گرفتن تلخی بهار نارنج

فوت و فن های پخت مربای بهار نارنج

  • استفاده از آبلیمو از شکرک زدن مربا جلوگیری می کند البته می توان برای خوشمزه تر شدن مربا آب نارنج را جایگزین آبلیمو کرد
  • اگر شربت مربا غلیظ شود، احتمال شکرک زدن مربا زیادتر خواهد شد. در این صورت می توان به مربا نصف لیوان آب اضافه کرد و آن را جوشاند.
  • غلظت مربای بهار نارنج باید به گونه ای باشد که اگر مربا را در قاشق ریختید و قاشق را کج کردید ، مربا حالتی غلیظ و کشدار داشته باشد.
  • برای پیشگیری کردن از کپک زدن مربای بهار نارنج، بایستی درب شیشه مربا را محکم ببندید و یک شب تا صبح بطری را به صورت وارونه بگذارید تا هوای اضافی موجود در ظرف خارج شود.
  • بلافاصله بعد از باز کردن در شیشه مربا و استفاده از آن شیشه مربا را در یخچال بگذارید.
  • سعی کنید مرباها را در شیشه های کوچک نگهداری کنید تا مربا زودتر تمام شود.
  • استفاده از مواد معطری چون گلاب، هل یا دارچین در پخت مربای بهار نارنج الزامی نیست، چون خود بهار نارنج بسیار خوشبو و معطر هستند .
  • چنانچه می خواهید موادی مثل آبلیمو، گلاب، زعفران و یا عصاره هل را به مربا اضافه کنید این کار را در دقایق پایانی پخت مربای بهار نارنج انجام دهید. تا عطر و طعم این چاشنی های معطر ماندگاری بیشتری داشته باشند.
مربای بهار نارنج

فوت و فن های گرفتن تلخی بهار نارنج

نکات مهم در پخت مربای بهار نارنج

  • پختن مربای بهار نارنج مانند همه مرباها ترفندها و نکاتی دارد که با رعایت آنها یک مربای بهار نارنج خانگی با عطر، طعم و ماندگاری بالا خواهید داشت
  • از آنجا که مربای بهار نارنج از میوه یک درخت تهیه نمی شود در مقایسه با سایر مرباها غلظت کمتری دارد شما می توانید برای غلیظ تر شدن این مربا مقدار کمی پودر ژلاتین یا پودر ثعلب را با آب گرم مخلوط کنید و در آخرین مرحله پخت به مربا اضافه کنید.این کار باعث می شود که مربا غلظت بیشتری پیدا کند و حالت آبکی نداشته باشد
  • جوشاندن زیاد شکوفه های بهار نارنج می تواند سبب کدر شدن مربا شود. برای جلوگیری از این مسئله می توانید در دفعات دوم یا سوم جوشاندن شکوفه ها یک پیمانه کوچک آب نارنج اضافه کنید. این کار سبب می شود که شکوفه ها همچنان شفاف بمانند و رنگ آن ها کدر نشود!
  • یکی از مشکلات شایع در تهیه مربای بهار نارنج چروکیده شدن آن ها است. برای رفع این مشکل بهتر است شکوفه های بهارنارنج را پس از جوشاندن، حداقل سه ساعت درون فریزر قرار دهید تا یخ بزنند
مربای بهار نارنج

فوت و فن های گرفتن تلخی بهار نارنج

  • در روش گرفتن تلخی شکوفه ها با جوشاندن، عطروطعم شکوفه های بهار نارنج تا حد زیادی از بین می رود برای جلوگیری از این پیشامد می توان پس از گرفتن تلخی گلبرگ ها، بر روی شکوفه ها مقداری شکر بپاشید و اجازه دهید که بین ۱۰ تا ۱۲ ساعت در یخچال باقی بماند و پس از انجام این کار نسبت به جوشاندن دوباره شکوفه ها اقدام کنید.
  • نکته مهمی که در پخت مربای بهار نارنج باید به آن توجه داشت این است که مربای بهار نارنج نباید بیش از حد روی حرارت بماند؛ پس باید دقت داشت که به محض این که مربا به غلظت دلخواه رسید آن را از روی حرارت بردارید.چرا که معمولا مرباها بعد از سرد شدن غلیظ تر می شوند.
  • یک روش ساده برای درست کردن مربای بهارنارنج این است که شکر، آب و شکوفه ی بهارنارنج را در یک قابلمه بریزید و بگذارید که جوش بیایند. اما در این روش به خاطر زیاد جوشیدن گل ها به همراه آب و شکر، رنگ مربای شما تیره خواهد شد.
  • اگر می خواهید که مربای بهارنارنج خوش رنگ تری داشته باشید، می توانید در مرحله آخر پخت مقداری زعفران دم کرده به مربا اضافه کنید و به خوبی هم بزنید تا رنگ آن در همه جای مربا پخش شود.
  • یکی از نکات مهم در نگهداری مربای بهار نارنج این است که به محض آماده شدن مربا آن را به یخچال منتقل نکنید و اجازه دهید تا مربا به مدت ۲۴ ساعت در دمای محیط باقی بماند و سپس آن را در یخچال قرار دهید.
مربای بهار نارنج

فوت و فن پخت مربای بهار نارنج

  • اگر می خواهید که یک مربای بهار نارنج با عطر و طعم بیشتر داشته باشید می توانید در مرحله آخر پخت به آن هل و گلاب اضافه کنید. همچنین با قرار دادن یک تکه چوب دارچین در ظرف مربا طعم آن جذاب تر و طبع آن گرم تر می شود .
  • ممکن بعد گذشت مدت زمانی از پخت مربا متوجه شوید که مربای شما شکرک زده است به طور کلی علت شکرک زدن مربای بهارنارنج زیاد بودن میزان شکر آن است در واقع علت اضافه کردن آبلیمو به مربا نیز جلوگیری از همین شکرک زدن آن است شما می توانید به جای آبلیمو از آب نارنج یا جوهر لیمو نیز استفاده کنید.
  • ظرف نگهداری مربا از جمله مواردی است که در ماندگاری بیشتر مربا موثر است ، بهتر است ظرفی که مربا در آن نگهداری شود کاملا تمیز و ضدعفونی شده باشد و قبل ریختن مرباها در آن به مدت ۱۰ دقیقه در حرارت ۱۸۰ درجه سانتی گراد فر قرار گیرد.
مربای بهار نارنج

روش سنتی تهیه مربای بهار نارنج

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید