گرانی بی‌سابقه دلار

پس از اجرای برجام، نوسانات بازار ارز به شدت بیشتر از قبل از آن شد. قیمت دلار پس از اجرای برجام در بهمن ۱۳۹۴ به ۳۵۸۹ تومان رسید و در بهمن ۱۳۹۶ به ۴۶۰۰ تومان رسیده است. از این رو قیمت دلار در دوساله پس از برجام بالغ بر هزار تومان بیشتر شده است که نسبت به قبل از برجام، به شدت نوسان بیشتری نشان می‌دهد.

تشدید نوسانات ارزی در بازار طی روزهای اخیر موجب نارضایتی بسیاری از کسب و کارها شده است، چراکه مردم و بازاری ها معتقدند نبود ثبات در بازار ارز کسب و کارشان را کساد کرده است.

ناآرامی ها در بازار ارز و شدت شوق برخی مردم برای خرید دلار کار را در این بازار به جایی رساند که بار دیگر صف‌های طولانی برای خرید این ارز مقابل صرافی‌های خیابان فردوسی تشکیل شد.

شوق خرید دلار از آنجا بین مردم بالا گرفت که قیمت دلار چند هفته‌ای است مدام در حال افزایش است و مردم با این تصور که اگر دلار بخرند سود می‌کنند وارد این بازار شده و به خرید ارز مشغول شده‌اند.

15 بهمن را شاید به‌عنوان روز رکوردزنی دلار یاد کنیم چراکه در این روز دلار درحالی رکورد 4800 تومان را زد که پیشتر مسئولان ارشد دولتی از جمله رئیس جمهوری و رئیس کل بانک مرکزی به مردم وعده داده بودند که دلار ارزان می‌شود!

اما روز یکشنبه دلار برای ساعتی در بازار ارز از 4800 تومان هم عبور کرد. البته  دلار خیلی روی کانال 4800 تومان نماند و دقایقی بعد به کانال 4700 تومان جاخوش کرد و بین 4750 تا 4780 تومان معامله شد، البته کاهش دلار بعد از ورود بانک مرکزی به کف بازار کمی شدت گرفت.

از ظهر همان روز و بعد از آنکه دلار رکورد 4800 تومان را هم زد از خیابان فردوسی و مقابل پاساژ افشار خبر رسید که نماینده بانک به پاتوق اصلی دلارفروش‌ها رفته و به تمام متقاضیان دلار با نرخ بانکی می‌فروشد. متقاضیان با کارت ملی می‌توانند 30 دلار دریافت کنند.

این روال در روز دوشنبه هم تکرار شد. با این تفاوت که دیروز نوسانات بازار خیلی زیاد نبود و در نهایت عرضه ی زیاد ارز موجب شکست قیمت ها در بازار آزاد شد.

دلار البته تا بعد از ظهر دیروز در دامنه 4750 تومان جا خوش کرده بود ولی از عصر دوشنبه سیر نزولی شدت گرفت و دلار به کانال 4600 تومان سقوط کرد و با قیمت 4665 تومان فروش رفت.

نکته قابل تامل در پایان معاملات دیروز افرادی بودند که ساعت ها در صف مقابل صرافی ها ایستاده بودند تا دلار بخرند ولی بعد از تشدید ریزش قیمت ها در بازار اکثر این افراد که عمده شان مردم عادی بودند و بعضاً نسبت به نوسانات این بازار آگاهی نداشتند، سعی در فروش دلارهایشان داشتند ولی ظاهراً کسی دیگر مایل به خرید دلار نبود.

ولی گرانی‌ها در بازار دلار درحالی هر روز رنگ جدیدی به خود می‌گیرند که در هفته‌های قبل و همزمان با اوج‌گیری دلار هم رئیس جمهور و هم رئیس کل بانک مرکزی به مردم اطمینان داده بودند که دلار به‌زودی ارزان می‌شود ولی به‌نظر می‌رسد وعده‌های مسئولان در عمل تحقق نیافت.

در روزهای آخر آذرماه بود که ولی‌الله سیف از ارزانی دلار در ماه‌های بهمن و اسفند خبر داد ولی گذشت 15 روز از بهمن نیز نشان داد که ظاهراً بهمن هم ماه آرامش بازار ارز نیست و به این سادگی بازار آرام نمی‌شود.

این درحالی است که رئیس جمهور نیز در گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم تأکید کرده بود که مشکلی از بابت دلار وجود ندارد و مردم خیالشان راحت باشد.

بازاری‌ها بعد از آنکه دلار رکورد 4800 تومان را هم زد مدام از رئیس جمهور یاد می‌کردند و می‌گفتند: الآن با دلار 4800تومانی خیالمان راحت باشد؟

یکی از این افراد با اشاره به سخنان نوبخت سخنگوی دولت مبنی بر اینکه خاطر رئیس جمهور از گرانی دلار مکدر می‌شود، گفت: من نمی‌دانم الآن هم خاطر آقای روحانی مکدر شده یا خیر!

رکورد زدن دلار پس از برجام، کاملا برخلاف شعارهای تبلیغی دولت درباره رفع تحریم‌های بانکی، آزاد شدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه‌شده کشور و در دسترس بودن درآمد ارزی کشور پس از برجام بود.

در ساعات اخیر، دلار از 5250 تومان ناگهان به 5750 تومان رسیده و همچنان روند صعودی‌اش ادامه دارد. در همین راستا نمایندگان مجلس درصدد طرح سوال از رئیس‌جمهور در صحن علنی مجلس هستند تا درباره گرانی نرخ ارز توضیح دهد.

برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که ممکن است دلار تا 7000 تومان گران شود و در این صورت ارزش پول ملی لطمه‌ای جدی خواهد خورد.

بنابراین درباره علت‌ افزایش شدید قیمت دلار پس از برجام، باید به عدم رفع تحریم‌های بانکی و حتی شدیدتر شدن محدودیت‌ها اشاره کرد.

قبل از اجرای برجام، دست دولت یازدهم برای کنترل بازار ارز، بازتر بود زیرا طبق توافق هسته‌ای موقت ژنو ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار به ایران ارز داده شد اما پس از اجرای برجام، این کانال ارزی نیز مسدود شد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید