ریزش مو به دلایل مختلفی اتفاق می افتد و شاید همه افراد در طول عمرشان آن را تجربه کرده اند. در میان علل مختلف ریزش مو در افراد، کم خوابی عاملی موثر تلقی می شود که زیبایی ظاهری افراد را تحت الشعاع قرا می دهد.

در این مطلب از تانما نکات جالبی را در مورد علل کم خوابی و تاثیر آن بر پوست و مو می خوانید؛

کم خوابی چیست؟

خواب کافی و کیفیت آن مستقیما روی عملکرد حالت بیداری تان تاثیر می گذارد. این آثار شامل مواردی مثل نیروی بدن، توازن احساساتی، خلاقیت، سرزندگی جسمی و حتی وزن تان می شود.

اگر زمان خواب تان برای بازیابی کافی نباشد، قدرت کافی برای کار کردن، یادگیری، خلاقیت و برقراری ارتباطی که شایسته ی توانایی هایتان باشد را نخواهید داشت.

اگر دائما کمبود خواب داشته باشید، باید خودتان را برای یک اختلال ذهنی و جسمی حسابی آماده کنید.

میزان خواب مناسب

با اینکه نیاز به خواب در بین افراد مختلف متفاوت است، اما هر فرد بالغ و سالم به ۷.۵ تا ۹ ساعت خواب شبانه احتیاج دارد تا بتواند به بهترین کارایی خود برسد.

کودکان و نوجوانان حتی به مقدار بیش تری احتیاج دارند. بر خلاف این تصور که با افزایش سن نیاز به خواب کم می شود، افراد بزرگ سال هم به ۷.۵ تا ۸ ساعت خواب احتیاج دارند.

علل کم خوابی

1- ابتلا به برخی بیماری ها

-آلرژی های مربوط به سینوس یا بینی

-مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس

-اختلالات غدد درون ریز مانند پُرکاری تیروئید

-آرتریت یا ورم مفاصل

-آسم

- بیماری های نورولوژیکی مانند پارکینسون

-دردهای مزمن

-درد پایین کمر

2- تأثیر برخی داروها

بعضی از داروها مانند آنهایی که برای درمان سرماخوردگی و آلرژی های تنفسی، کنترل فشار خون بالا، بیماری قلبی، بیماری تیروئید، جلوگیری از بارداری ، درمان افسردگی و آسم مصرف می شوند نیز می توانند موجب بی خوابی شوند.

تاثیر داروها بر کم خوابی

ریزش مو

3-اختلالات پنهان خواب

- سندرم پای بی قرار (یک بیماری نورولوژیکی که فرد احساس بی قراری می کند و نیاز دارد پاهایش را مدام حرکت دهد) می تواند خوابیدن را با مشکل مواجه کند.

افرادی که به سندرم پای بی قرار مبتلا هستند، معمولا در انتهای روز، حین استراحت، زمانی که فعال نیستند و هنگام خواب، با علائم شدیدتری روبه رو می شوند که هم خوابیدن و هم بیدار ماندن برای شان سخت خواهد شد.

تقریبا ۱۰ درصد افراد به سندرم پای بی قرار مبتلا هستند.

-ایستِ موقتِ تنفس در خواب ( آپنه خواب )، اختلال دیگری است که موجب بی خوابی می شود.

فردی که مشکل ایست تنفس در خواب دارد، هنگام خواب، راه های هوایی اش کاملا یا تا حدودی مسدود می شود، در نتیجه تنفس متوقف می شود و سطح اکسیژن خون افت می کند.

این اتفاق موجب بیدار شدن موقتی فرد می شود، اما این حالتی است که مکررا در طول شب روی می دهد. افرادی که به این اختلال دچارند معمولا با بی خوابی مواجه می شوند.

4- افسردگی

بی خوابی ممکن است از عوارض بیماری های روانی مانند افسردگی باشد. جدال های روحی و روانی خوابیدن را دشوار می کنند.

خودِ بی خوابی، تغییراتی در روان ایجاد می کند و تحولات هورمونی و فیزیولوژیکی می تواند هم زمان مشکلات روانی و بی خوابی به وجود آورد.

افسردگی و ریزش مو

ریزش مو

5- اضطراب و استرس

-درگیر شدن با افکاری که مربوط به ماجراهای گذشته است

-نگرانی بیش از حد در مورد آینده

-حساس پریشانی درباره ی مسئولیت ها

-احساس بی قراری یا برانگیختگی

6-سبک زندگی نامناسب

-عصرها در خانه مشغول کار کردن هستید، این می تواند استراحت کردن و تمدد اعصاب را سخت کند و وقتی زمان خواب فرا می رسد، موجب مشغولیت ذهنی شما شود. نور کامپیوتر هم می تواند مغزتان را هشیار کند.

-عصرها چُرت می زنید (هرچند کوتاه). چرت های نیم روزی برای بعضی ها مفیدند، اما برای بعضی دیگر خواب شبانه را با مشکل روبه رو می کنند.

-گاهی صبح ها بیشتر می خوابید تا کسر خواب تان را جبران کنید. این کار می تواند ریتم شبانه روزی بدن تان را مختل کند و باعث شود شب بعد باز هم بی خوابی سراغ تان بیاید و به سختی به خواب بروید.

-به طور شیفتی کار می کنید؛ یعنی ساعات کاری تان نامنظم است. ساعات کار نامنظم، ساعت بدن تان را گیج می کند، مخصوصا اگر سعی کنید در طول روز بخوابید یا برنامه ی کاری تان متناوبا تغییر کند.

7 -تغذیه نامناسب

-الکل، آرام بخش است و در ابتدا می تواند باعث به خواب رفتن تان شود، اما ممکن است در ساعات بعدی شب، خواب تان را مختل کند.

-کافئین می تواند تا ۸ ساعت در سیستم بدن تان باقی بماند، بنابراین تأثیرات آن بلندمدت است. اگر بی خوابی دارید، غذا یا نوشیدنی های کافئین دار را نزدیک ساعت خواب تان مصرف نکنید.

-نیکوتین هم نوعی محرک است و می تواند موجب بی خوابی شود. استفاده از سیگار یا محصولات تنباکودار، نزدیک به زمان خواب می تواند به خواب رفتن را با مشکل مواجه کند و مانع خواب باکیفیت در طول شب شود.

-وعده ی غذایی سنگین، نزدیک ساعت خواب می تواند خوابیدن تان را مختل کند. غذاهای ادویه دار هم ممکن است باعث سوزش سر ِدل شوند و خوابیدن را مشکل کنند.

8- بی خوابی و مغز

در بعضی موارد، عامل بی خوابی ممکن است فرارسان های عصبی خاصی در مغز باشند که گفته می شود در خواب و بیداری نقش دارند. مداخلات شیمیایی زیادی در مغز می توانند روی خواب اثر بگذارند.

در اثر این واکنش های شیمیایی مغز، بعضی افراد از نظر بیولوژیکی در معرض بی خوابی هستند و بدون دلیل مشخص و حتی زمانی که به الگوهای درست خواب عمل می کنند، با مشکلات خواب درگیر هستند.

عوارض بی خوابی

1-عوارض حاد کم خوابی

- کاهش تمرکز و توجه
- کاهش حافظه
-ضعف سیستم ایمنی و 3 برابر شدن احتمال سرماخوردگی

- کاهش حس سیری و افزایش حس ضعف و گرسنگی
- افزایش میزان تغییرات خلق و خو
- افزایش روند پیری پوست
- افزایش احتمال تصادف به دلیل کاهش هماهنگی چشم و دست و کاهش تمرکز

- کاهش تراکم بافت مغز
2-عوارض مزمن کم خوابی

- کاهش تعداد اسپرم ها

-افزایش احتمال چاقی به دلیل بروز اختلال در هورمون های کنترل کننده اشتها
-افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 به دلیل کاهش حساسیت به انسولین
-افزایش احتمال ابتلا به ناراحتی های قلبی- عروقی؛ از جمله فشارخون، تصلب شرایین، نارسایی قلبی و سکته
-افزایش 4 برابری سکته مغزی

- افزایش احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال
- افزایش احتمال ابتلا به سرطان های بدخیم پستان

تأثیر کم خوابی بر مو

کم خوابی در ریزش، بدحالتی و کدری مو اثرگذار است که البته این مشکلات نیز با برطرف شدن بی خوابی و تنظیم درست ساعت خواب به مرور برطرف می شوند.

همچنین کمبود خواب میتواند باعث افزایش سطح کلسترول ( به اصطلاح هورمون های استرس شناخته شده اند) شود ,استرس و خستگی ناشی از کم خوابی با گذشت زمان,جریان تلوژن ها را افزایش میدهد و باعث ریزش مو میشود.

کم خوابی و ریزش مو

ریزش مو

تأثیر کم خوابی بر پوست

با خواب بهتر، خون رسانی به بافت ها بهتر و سرعت تکثیر سلول ها بیشتر می شود و پوست زیباتر و شاداب تر خواهد شد.

وقتی فرد دچار کم خوابی شود، به دلیل اختلالی که در سنتز ملاتونین یا هورمون تنظیم کننده خواب و بیداری رخ می دهد، روند جوان سازی و تکثیر سلول ها هم مختل می شود.

از طرف دیگر، ترشح هورمون استرس یا کورتیزول به دنبال کم خوابی افزایش می یابد و این هورمون باعث کاهش تولید کلاژن می شود که یکی از اساسی ترین ساختارهای پوستی است.

به دنبال کم خوابی، میزان ترشح هورمون رشد هم کم می شود که خود در جوان سازی پوست و ترمیم زخم ها نقش دارد و جلوی پیری زودرس پوست را می گیرد.

وقتی دچار کم خوابی هستیم، سرعت خونرسانی کم و پوست افتاده تر می شود و چین و چروک و پیری زودرس بیشتر می شود.

تحقیقات بسیاری نشان داده زنانی که دچار کم خوابی اند، پوست پرچروک تر و لک دارتری دارند و پوستشان نازک تر و افتاده تر است. پوست افرادی که خواب کافی دارند، شاداب تر است و جذاب تر به نظر می رسند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید