درد پاشنه پا به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند و برخی افراد به دلیل ابتلا به برخی بیماری ها و انجام بعضی فعالیت ها بیشتر مستعد ابتلا به درد پاشنه پا هستند. تانما در این مطلب علاوه بر علل و انواع درد پاشنه پا، روش های درمان آن را نیز مطرح می کند؛

علل درد پاشنه پا

فاسئیت پلانتار

زمانی رخ می دهد که به پا فشار زیادی وارد شود و این فشار به رباط کف پا یا رباط فاشیای پلانتار آسیب برساند و در این قسمت درد و سفتی ایجاد نماید .

خار پاشنه

زائده ای استخوانی در زیر استخوان پاشنه است و خار پاشنه در نتیجه کشیدگی عضلات و رباط های پا به هنگام کشش در نوارهای بلند بافت های ارتباطی میان گوشت زیر انگشتان در کف پا و پاشنه و ایجاد فرسایش در پوشش استخوان پاشنه ایجاد می شود. این شرایط می تواند در نتیجه عدم تعادل بیومکانیکی، دویدن، کفش تنگ یا گشاد یا اضافه وزن ایجاد شود.

آپوفیزیت کالکانه

در این وضعیت، مرکز استخوان پاشنه در اثر پوشیدن کفش جدید یا فعالیت ورزشی زیاد آسیب می بیند. این درد در پشت پاشنه و نه زیر آن ایجاد می شود. کودکانی که ورزش هایی انجام می دهند که به پریدن زیاد نیاز دارد بیشتر در معرض خطر آپوفیزیت کالکانه قرار دارند.

بورسیت

در اطراف مفاصل کیسه های پر شده از مایع به نام بورس وجود دارد که این کیسه ها منطقه ای که تاندون ها، پوست و بافت عضلات به استخوان ها می رسند را احاطه کرده اند. این کیسه ها از اصطکاک بین استخوان ها و سایر بافت ها جلوگیری می کنند و در صورت التهاب درد در پا ایجاد می کنند .

اگزوستوز

این وضعیت رشد غیرطبیعی استخوان در پشت پاشنه است. این مشکل بیشتر در خانم های جوان ایجاد می شود؛ در آنهایی که در اثر فشار ناشی از کفش، مدت طولانی است که دچار بورسیت شده اند.

تاندونیت آشیل

درد پشت پاشنه با تورم تاندون آشیل یا تاندونیت آشیل، تورم و التهاب در تاندون آشیل که به پشت قوزک کشیده شده و وارد سطح پشتی استخوان پاشنه می شود، همراه است. این مساله در میان افرادی که زیاد راه می روند یا می دوند و تاندون های منقبضی دارند، شایع است. این حالت زمانی که تاندون در طول زمان کشیده شده و منجر به پارگی یا کشیدگی در طول خود، و یا ورودش بر روی استخوان پاشنه می شود، رخ می دهد.

روش های درمان درد پاشنه پا

علل درد پاشنه پا

نشانه های همراه با درد پاشنه پا

  • شدید بودن درد پاشنه ی پا در هنگام بیدار شدن از خواب و برداشتن اولین قدم ها
  • شدت یافتن درد بعد از انجام ورزش یا فعالیت های سنگین
  • شدت یافتن درد در هنگام راه رفتن بعد از نشستن به مدت طولانی
  • احساس درد تیرکشنده و منتشرشونده در پاشنه ی پا

علائم حاد و اورژانسی

  • درد شدید نزدیک پاشنه پا
  • درد پاشنه پا و تب
  • مشکل در راه رفتن طبیعی
  • مشکل در ایستادن بر روی پا

تشخیص علت درد پاشنه پا

تاریخچه پزشکی

  • درد شما کجاست؟ (به عنوان مثال، مستقیماً روی پاشنه پا یا بالای پاشنه پا)
  • درد شما چگونه است؟ (به عنوان مثال سوزن سوزن شدن یا سوزش نشان دهنده یک مشکل عصبی است، در حالی که درد تیز یا انتشاری وجود یک بافت نرم یا مشکل تاندون است)
  • آیا درد شما با فعالیت های همراه با تحمل وزن یا هنگام استراحت رخ می دهد؟
  • اگر درد شما با فعالیت های همراه با تحمل وزن رخ می دهد، آیا اول صبح بعد از استراحت است (مانند ورم کف پا) یا بعداً در طول روز بعد از فعالیت متوجه آن می شوید (مانند سندرم پد پاشنه پا) ؟
  • آیا درد پاشنه شما در شب بدتر است؟ (درد در شب بیشتر در منابع مربوط به عصب و همچنین تومور دیده می شود).
  • آیا به غیر از درد در پاشنه پا علائم دیگری مانند تب، بی حسی یا تورم را نیز تجربه می کنید؟
  • آیا تغییراتی در فعالیت منظم و یا ضربه یا جراحتی که باعث درد پاشنه شود را به یاد می آورید؟

معاینه فیزیکی

در طول معاینه فیزیکی، پزشک نواحی مختلف پا، از جمله پاشنه پا، و همچنین مچ پا، ساق پا و پایین پا را بررسی و تحت فشار قرار می دهد. با این کار، او می تواند نقاط حساسیت کانونی، تورم، کبودی، بثورات یا تغییر شکل را بررسی کند. او همچنین احتمالاً راه رفتن شما را ارزیابی می کند، همچنین پا و مچ پا را به اطراف حرکت می دهد تا ببیند آیا درد ایجاد می کند یا نه.

تست خون

در حالی که آزمایش خون برای تشخیص درد پاشنه به طور معمول تجویز نمی شود، در صورت مشکوک شدن یا جهت رد یک بیماری خاص، پزشک ممکن است یک یا چند مطالعه آزمایشگاهی را تجویز کند. آزمایش پروتئین واکنش پذیر (C (CRP معمولاً برای رد عفونت انجام می شود.

تصویربرداری

ممکن است برای تشخیص برخی شرایط مانند شکستگی فشاری در پاشنه پا، سندرم هاگلوند، خار پاشنه یا تومور استخوان، از اشعه ایکس پاشنه پا استفاده شود. معمولا از سایر آزمایشات تصویربرداری کمتر استفاده می شود. به عنوان مثال، ممکن است از تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) برای تشخیص آسیب بافت نرم یا عفونت استفاده شود.

پیشگیری از درد پاشنه پا

تشخیص درد پاشنه پا

پیشگیری از درد پاشنه پا

افزایش تدریجی سطح فعالیتها

افزایش تدریجی فعالیتهای ورزشی در طول زمان و داشتن استراحت می تواند به پیشگیری از وارد آمدن صدمه به پاشنه منتهی شود.

حفظ وزن ایده آل

اضافه وزن منجر به افزایش فشار وارده بر نیم تنه پایینی من جمله پاشنه می شود.

پوشیدن کفش مناسب

استفاده از کفش مناسب که اندازه مناسبی داشته باشد – کفش دارای حمایت و نرمی مناسب – در پیشگیری از انواع دردهای پاشنه موثر خواهد بود.

تشخیص زودهنگام ناراحتی ها

معمولا خود بدن به شما نشان خواهد داد که چه کارهایی منجر به بدتر شدن این مساله خواهد انجامید. توجه زودهنگام به نشانه ها موقعیت رفع رجوع این مشکلات را پیش از شدید شدن در اختیارتان قرار خواهد داد. تداوم انجام فعالیتهایی که این نشانه ها را بدتر می کند، می تواند به مشکلات جدی تری منجر شود که سخت تر برطرف می شوند.

روش های درمانی درد پاشنه پا

درمان درد پاشنه پا با یخ

اعمال بسته های یخ برای اکثر منابع ایجاد درد پاشنه، بر روی پاشنه در بازه های 20 دقیقه ای و تا چهار مرتبه در روز می تواند به کاهش تورم و درد کمک نماید. حتما حوله نازکی را بین بسته یخ و پوست پاشنه قرار دهید.

درمان درد پاشنه پا با ماساژ

ماساژ، ماهیچه ها را آرام کرده، باعث کاهش فشار و بهبود جریان خون میشود و میتوانید هرزمان در روز محل درد را ماساژ دهید .ماساژ بویژه قبل از دویدن، پس از ورزش و قبل از خواب توصیه می شود.

برای ماساژ میتوانید از هر روغنی استفاده کنید، مانند روغن زیتون و روغن نارگیل.مقداری روغن گرم را روی محل مورد نظر قرار دهید و با استفاده از 2انگشت به آرامی فشار را به محل درد برای چند دقیقه وارد کنید.ماساژ پا را به مدت 10دقیقه انجام دهید و روزانه چندبار این کار را تکرار کنید، تا درد کمتر شود.میتوانید خودتان ماساژ را انجام دهید یا از متخصص کمک بگیرید.

درمان درد پاشنه پا با طب سنتی

نمک خیس شده

این کار باعث تسکین دائم درد پاشنه پا می شود.کریستال منیزیم سولفات نمک باعث کاهش درد و تورم و التهاب میشود.بعلاوه گرمای آب باعث تسکین میشود.3 قاشق نمک را در تشتی از آب گرم بریزید ، سپس پای خود را به مدت 15تا 20دقیقه درون آن قراردهید و سپس پاهایتان را خشک کرده و از نرم کننده ها استفاده کنید.5دقیقه به آرامی پای خود را ماساژ دهید.این کار را 2یا3بار در هفته تکرار کنید، تا درد کاملا رفع شود .

زردچوبه

بهترین درمان خانگی برای درد زردچوبه است.ماده سازنده زردچوبه، کشنده درد و ضدالتهاب است .پژوهشی که در سال 2009 در مجله بین المللی بیوشیمی و بیوسلولی چاپ شد، بویژگی های ضدالتهاب و تسکین درد زردچوبه اشاره کرده بود.

یک فنجان شیر و یک قاشق زردچوبه را در یک قابلمه باهم ترکیب کنید، آن را بمدت 5دقیقه روی حرارت کم بگذارید و سپس مقداری عسل به آن اضافه کنید.برای تسکین درد دو یا 3بار در روز آن را بنوشید.میتوانید ازمکمل 400تا600 میلی گرمی زردچوبه، 3بار در روز استفاده کنید.با این حال قبل از هرگونه مصرف مکمل با پزشک خود مشورت کنید.

زنجبیل

3بار درروز چای زنجبیل بنوشید، یا در پخت و پز از زنجبیل استفاده کنید.برای دم کردن چای، یک تا 1/2فنجان آب را بجوشانید و 5یا6عدد تکه ی زنجبیل را در آن بیاندازید و بگذارید 5تا10دقیقه بجوشد ، برای طعم بهتر آن میتوانید مقداری آب لیمو و عسل را در چای زنجبیل خود اضافه کنید.

چنانچه در نمناک گفته ایم 1یا2به میزان 500میلی گرم زنجبیل را 3یا 4بار در روز به عنوان مکمل مصرف کنید، اما تنها پس از مشورت با پزشک این کار را انجام دهید.محل درد را با روغن زنجبیل چندبار درروز ماساژ دهید.

سرکه سیب

½ فنجان آب و ¼ فنجان سرکه سیب را درون یک ماهی تابه بریزید و سپس روی حرارت آن را گرم کنید.یک پارچه تمیز را درون آن انداخته تا همه مایه را به خود جذب کند، سپس آن را روی محل درد قرار دهید و با حوله ای خشک بپوشانید تا گرمای آن را حفظ کند.بگذارید 15تا 20دقیقه باقی بماند.به مقدار نیاز دو یا سه بار در روز این درمان را تکرار کنید.

درمان درد پاشنه پا با فیزیوتراپی

درمان درد پاشنه پا با طب سنتی

درمان درد پاشنه پا با فیزیوتراپی

اگر درد پاشنه دارید، میتوانید از طب فیزیکی برای کاهش درد و بهبود تحرک کلی بهره مند شوید. فیزیوتراپیست شما ممکن است از روش های مختلفی مانند یونتوفرز یا اولتراسوند برای کمک به درمان بیماری شما استفاده کند، اگرچه شواهد کافی در دسترس نیست که نشان دهد اینها درمان های موثر برای درد پاشنه هستند. متخصص طب فیزیکی همچنین می تواند شرایط شما را ارزیابی کند تا بهترین روش برای کمک به رفع نقص بیومکانیکی شما که ممکن است باعث درد شما شود را تعیین کند.

آموزش در مورد وضعیت شما یکی از مهمترین اجزای طب فیزیکی برای درد کف پا است. متخصص طب فیزیکی شما باید بتواند برای درمان درد پاشنه پا به شما بگوید که چه کاری باید انجام دهید (و چرا این کار را انجام می دهید).

درمان درد پاشنه پا با ورزش

حرکات ورزشی برای عضلات ساق پا

  • به فاصله یک بازو از یک دیوار بایستید.
  • پای راست را پشت پای چپ قرار دهید.
  • به آهستگی و به آرامی پای چپ را به جلو خم کنید.
  • زانوی راست را صاف نگه داشته و پاشنه راست را روی زمین قرار دهید.
  • کشش را به مدت 15 تا 30 ثانیه نگه داشته و سپس رها کنید.
  • این حرکت را سه مرتبه تکرار کنید.
  • پاها را عوض کرده و این حرکات را تکرار کنید.

تمرینات کششی فاشیای پلانتار

این سه تمرین کششی نشسته به تسکین التهاب فاشیای پلانتار کمک می کنند.

به خاطر داشته باشید که هنگام انجام این حرکات صاف بنشینید:

تمرین اول)

  • در حالت نشسته پا را روی یک بطری آب یخ زده، قوطی سرد یا غلتک فومی قرار دهید.
  • این کار را به مدت یک دقیقه انجام داده و سپس حرکت را روی پای دیگر تکرار کنید.

تمرین دوم)

  • برای کشش شست پا یک پا را روی دیگری قرار دهید.
  • انگشت شست را گرفته و به آرامی به سمت خود بکشید و به مدت 15 تا 30 ثانیه نگه دارید.
  • این حرکت را سه بار انجام داده و سپس همین کار را بر روی پای دیگر تکرار کنید.

تمرین سوم

  • در سومین تمرین نشسته یک حوله را از طول تا کنید تا یک بند ورزشی درست شود.
  • بنشینید و حوله تا شده را زیر قوس های هر دو پا قرار دهید.
  • انتهای حوله را با دو دست گرفته و قسمت بالای پاها را به آرامی به سمت خود بکشید.
  • 15 تا 30 ثانیه در این حالت بمانید و سپس این حرکت را سه مرتبه تکرار کنید.

درمان درد پاشنه پا با آتل پا

استفاده از آتل پاشنه در طول شب از کشش اضافی فاسیا پلانتار جلوگیری می کند که ممکن است به کاهش درد صبحگاهی در بعضی از بیماران کمک کند. آتل پاشنه دستگاهی ساخته شده از پلاستیک است که توس بیمار پوشیده می شود و با استفاده از نوار چسب به پا متصل می شود به طوری که مچ پا را در موقعیت ثابت نگه می دارد. این وضعیت ثابت تضمین می کند که فاسیا به طور مداوم در طول شب کشیده نشود.

درمان درد پاشنه پا با ارتز

ارتز کفی طبی است که داخل کفش قرار داده می شود تا از کف پا حمایت کند و به بهبود پاشنه کمک کند. کفی های آماده را می توان از فروشگاه های لوازم ورزشی و داروخانه های بزرگ خریداری کرد. متخصص پا نوع مناسب کفی طبی را توصیه می کند. اگر درد واکنشی به درمان نشان ندهد و مرتب بروز یابد، یا اگر ساختار یا شکل پا غیرطبیعی باشد، کفی سفارشی ساخته می شود. کفی طبی سفارشی دقیقاً متناسب با شکل پا تهیه می شود.

درمان درد پاشنه پا با شاک ویو

تکنولوژی جدید شاکویو تراپی، روشی موثر در درمان مشکلات مزمن تاندون و درد در ناحیه پاشنه پا می باشد، خصوصاً اگر علت آن خار پاشنه باشد. دو فرم کم انرژی و پر انرژی شاکویو تراپی وجود دارد که هر دو برای درمان دردهای ناحیه پاشنه پا موثرند. تکنولوژی به کار رفته در دستگاه شاک ویوتراپی مشابه با روش سنگ شکنی کلیه بدون جراحی و با کمک امواج صوتی می باشد.

در این روش نیز از امواج مشابهی برای ایجاد تکانه هایی در بافت آسیب دیده استفاده می شود که این عمل موجب تسریع روند بهبودی بافت می شود. شاکویوتراپی با اعمال ضربات کوچک به بافت مورد نظر عمل می کند. این ضربات کوچک، باعث تحریک پاسخ درمانی از طرف بدن می شود. این پاسخ درمانی موجب تشکیل مویرگهای خونی و افزایش انتقال مواد مغذی به ناحیه مورد نظر می شود.

درمان در پاشنه پا با ورزش

درمان درد پاشنه پا با شاک ویو

درمان درد پاشنه پا با دارو

داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب (NSAID ها) معمولا برای درد پاشنه ناشی از مشکلاتی چون تورم نوار تاندونی کف پا، تورم تاندون آشیل، وارد شدن ضربه به پاشنه، سندروم درد پاشنه تجویز می شوند. گاهی اوقات می توان از تزریق کورتیزون – ماده ای استروئیدی که التهاب را کاهش می دهد – در پاشنه به منظور کاهش موقت درد (معمولا برای چند هفته) استفاده می شود.

درمان درد پاشنه پا با جراحی

اگرچه در صورت پارگی تاندون آشیل به جراحی فوری نیاز خواهد بود، در مابقی موارد، تنها در صورتیکه نتوان از روشهای درمانی غیرجراحی به نتیجه دلخواه در بازه زمانی 6 تا 12 ماهه دست یافت، باید از جراحی استفاده نمود.

برای مثال در رابطه با تورم نوار تاندونی کف پا، در صورتیکه مابقی روشهای درمانی بعد از یک سال موفقیت آمیز نبودند، از جراحی به منظور جداسازی تورم نوار تاندونی کف پا از استخوان پاشنه (آزادسازی تورم نوار تاندونی کف پا) استفاده می شود. دیگر روش جراحی هم برش عضله دو قلو است که در آن در صورت ادامه پدیده تورم نوار تاندونی کف پا، عمل کشیدگی ماهیچه دوقلو (کشیدگی عضله منقبض شده) انجام خواهد شد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید