درمان سلولیت امروزه با روش های متنوعی امکانپذیر شده است و هر فرد با توجه به شدت سلولیت در بدن خود می تواند از روش های مختلف خانگی، گیاهی ، دارویی و غیره استفاده کند. تانما در این مطلب علاوه بر علل و انواع سلولیت، روش های درمان سلولیت را بیان می کند؛

سلولیت چیست ؟

سلولیت(cellulite) به حالتی گفته می شود که در آن روی سطح پوست برآمدگی ها و گودی هایی ظاهر می شوند که با نام های پوست پرتقالی یا حفره های پنیری نیز شناخته می شود.

شیوع سلولیت

سلولیت یکی از شایع ترین مشکلات زیبایی به حساب می آید که ۸۰ درصد زنان بالای 30 سال را گرفتار کرده است. هر چند برخی از مردان نیز ممکن است به این مشکل دچار شوند، اما به دلیل تفاوت توزیع چربی، ماهیچه ها و بافت همبند در بدن، این مشکل در زنان رایج تر است.

انواع سلولیت

سلولیت متراکم و سفت

از مشخصات ظاهری آن می توان گفت که به راحتی با انگشتان قابل لمس و گرفتن نیستند چرا که در بین عضلات چسبیده و متراکم شده اند و اغلب در بین افراد نوجوان و جوان دیده می شود.

سلولیت نرم و شل

این گونه سلولیت برعکس سلولیت های متراکم و سفت، وابستگی خاصی به عضلات نداشته و به راحتی قابل لمس و جابجایی بوده و در مرحله حادتر از پوست آویزان شده اند. این مورد بیشتر در افرادی که به سرعت مرحله لاغری را انجام داده اند و هیچکونه تحرکی نداشته اند دیده می شود.

علل ایجاد سلولیت

در مورد علل ایجاد سلولیت، اطلاعات زیادی در دسترس نیست. این پدیده مربوط به رشته هایی است که بافت همبند پوست را به عضلات زیرین متصل می کنند؛ بین بافت همبند و عضلات، توده های چربی قرار داشته و هنگامی که این توده ها بزرگ می شوند، پوست را به سمت بالا می کشند، اما رشته های متصل کننده پوست را سر جای خود نگه می دارند و در نتیجه، ناهمواری هایی تحت عنوان سلولیت روی پوست پدیدار می شوند.

علاوه بر موارد ذکر شده، عوامل هورمونی نقش بسیار بزرگی را در ایجاد و پیشرفت سلولیت ایفا می کنند و در کنار آن، ژنتیک فرد که ساختار و بافت پوست و شکل بدن او را مشخص می کند عاملی تاثیرگذار در این زمینه است. فاکتورهای دیگری مانند وزن و تون عضلانی (میزان سفتی عضله هنگام استراحت) می توانند در ایجاد سلولیت تاثیر بگذارند؛ هرچند حتی افرادی که اندام متناسبی دارند نیز ممکن است به این عارضه دچار شوند.

عوامل خطر سلولیت

علل ایجاد سلولیت

عوامل خطر سلولیت

  • رژیم غذایی نامناسب
  • تجمع سموم در بدن
  • افزایش وزن
  • بارداری
  • ضخامت و رنگ پوست
  • عدم تحرک

علائم سلولیت

  • قرمزی
  • ورم
  • حساسیت به لمس شدن
  • درد
  • گرم شدن پوست
  • تب

تغییرات پوستی ممکن است همراه با تب باشد. با گذشت زمان این ناحیه ی قرمز رنگ از پوست گسترش پیدا می کند. ممکن است بر روی ناحیه ی قرمز رنگ پوست لکه های قرمز رنگی ظاهر شوند و حتی در برخی موارد ممکن است در این قسمت تاول های کوچکی نیز مشاهده شود.

مشکلات و عوارض سلولیت

عفونت سلولیت ممکن است خود را به لایه های پایینتر پوست و از آنجا به غدد لنفاوی و سیستم گردش خون برساند و در سرتاسر بدن منتشر شود. حملات این بیماری ممکن است باعث متورم شدن اندام هایی که مورد حمله قرار گرفته اند شود. در مواردی نادر، این عفونت می تواند به لایه های بسیار پایین پوست برسد و باعث بروز اختلالات پوستی خطرناک تری شود.

تشخیص سلولیت

معاینه ی پوست شما توسط پزشک می تواند برای تشخیص این بیماری کافی باشد. ممکن است پزشک به منظور تشخیص دقیقتر برای شما آزمایش های دیگری از جمله آزمایش خون تجویز کند. اگر سلولیت در ساق پا رخ بدهد ممکن است علائمی مشابه علائم خون لخته شده در رگ های عمیق پا را از خود بروز دهد که پزشک برای رد این قضیه از آزمایش های یاد شده استفاده می کند.

علائم سلولیت

تشخیص سلولیت

پیشگیری از سلولیت

  • حفظ وزن مناسب و ورزش منظم ممکن است به کاهش ظاهر سلولیت بر روی پوست کمک کند.
  • حفظ هیدراتاسیون (نوشیدن مایعات زیاد) و ترک سیگار نیز ممکن است سلولیت را کمتر جلوه دهد.
  • داشتن یک رژیم غذایی سالم و تقویت عضلات با ورزش منظم، رویکردهای معقول و منطقی برای سالم و نرم نگه داشتن بدن است.
  • اجتناب از مصرف غذاهای سنگین و دیرهضم و گوشت های پرچرب و لبنیات پرچرب و خامه ای.
  • اجتناب از مصرف چاشنی هایی مانند سیرترشی، شورها و ترشیجات، به ویژه از نوع غیرخانگی، چیپس، سیب زمینی سرخ کرده تهیه شده از بیرون .
  • اجتناب از سیب زمینی های آماده فریز شده، انواع شیرینی جات و بستنی های سنتی و خامه ای، مشروبات الکلی، نوشابه های رنگی و طعم دار، توتون و سیگار
  • کاهش مصرف ادویه جات و نمک
  • کاهش دریافت قهوه و چای، پنیرهای کهنه، گوجه فرنگی و لیموترش
  • استفاده بیشتر از غذاهای آب پز، بخارپز یا فرپز به جای خورش های پرچرب و انواع گوشت های سرخ کرده

انواع روش های درمانی سلولیت

درمان خانگی سلولیت

استفاده از برس خشک

از یک لیف گیاهی یا برس مخصوص بدن استفاده کنید و به آرامی و به مدت 5 دقیقه آن را روی پوست خشک خود بکشید. این کار را می توانید از ناحیه پاها شروع کنید و به سمت بالای بدن حرکت کنید. در زمان استفاده حرکات دایره ای روی بدن انجام دهید و بهترین زمان برای انجام آن قبل از دوش گرفتن است. استفاده مداوم از این روش به درمان سلولیت خفیف کمک می کند.

استعمال پودر قهوه

می توانید پودر قهوه را به تنهایی استفاده کنید و یا آن را با روغن نارگیل، روغن زیتون یا شکر مخلوط کنید. قهوه را به مدت چند دقیقه روی ناحیه دارای سلولیت به آرامی بمالید. به علاوه می توانید مخلوط تهیه شده را به مدت 10 دقیقه بگذارید روی پوست بماند و سپس آن را بشویید. پودر قهوه برآمدگی های پوست را کاهش می دهد، گردش خون را تحریک کرده و جریان لنف را بهبود می بخشد. این روش به درمان سلولیت کمک زیادی می کند.

مصرف کلاژن

منابع کلاژن عبارتند از غذاهای گیاهی مانند سویا، انواع دانه ها و آجیل. مصرف کلاژن به درمان سلولیت کمک زیادی می کند.

مصرف امگا 3

شواهدی وجود دارد که مصرف اسیدهای چرب امگا 3 به میزان کافی و ویتامین های چرب محلول به درمان سلولیت به مرور زمان کمک می کند. به علاوه امگا 3 و ویتامین های چرب محلول در آب برای سایر عملکردهای بدن مهم هستند، بنابراین بدون نگرانی می توانید اسیدهای چرب امگا 3 مصرف کنید.

درمان سلولیت با تغذیه

درمان خانگی سلولیت

حفظ رطوبت پوست

حفظ رطوبت پوست به درمان سلولیت کمک می کند و باعث نرمی و لطافت پوست نیز می شود. بدون توجه به اینکه چه فصلی از سال است، مرطوب کردن روزانه پوست ضروری است. مسئله مهم در مورد مرطوب کردن پوست استفاده از مواد طبیعی برای حفظ رطوبت پوست است. بهترین مرطوب کننده طبیعی پوست روغن نارگیل است.

از بین بردن سلولیت با ترک سیگار

هر پکی که به سیگار زده می شود، روی خونی که به پوستتان می رسد تاثیرگذار است. سیگار کشیدن باعث نازک شدن پوست بدن و افتادگی آن می شود. مصرف سیگار، سلولیت ناحیه بازو، ران و باسن را بیشتر نمایان خواهد کرد. پیش از اقدام برای ترک سیگار، با پزشک متخصص برای انتخاب روش مناسب مشورت کنید.

درمان سلولیت با تغذیه

داشتن رژیم غذایی زیر در بهبود و درمان سلولیت در بدن مؤثر است:

  • انواع سبزیجات به صورت خام یا آب پز
  • سالادهای متنوع غنی شده با گندم یا ماش جوانه زده به همراه سس های تهیه شده از روغن زیتون یا کنجد، ماست، کچاپ، آب لیمو یا آب نارنج یا آب غوره خانگی
  • گوشت حیوانات جوان و فاقد چربی به صورت فرپز یا آب پز یا کباب شده به صورت غیرمستقیم (با کباب پزهای گازی، ذغالی یا برقی)؛ مانند دونر کباب
  • سیب زمینی آب پز، فرپز یا تنوری
  • تخم مرغ آب پز
  • ماهی کم چرب تهیه شده به صورت فرپز یا بخارپز یا کباب شده
  • لبنیات کم چرب
  • انواع نان های سبوس دار یا پردانه یا نان های تهیه شده از مخلوط آرد گندم و جوی غنی شده با مغز دانه های کنجد، خشخاش، تخم کدو، آفتابگردان یا تخم کتان به شرط آنکه خمیر این نان ها به وسیله خمیر ترش یا خمیر مایع تخمیر و ورآمده و از جوش شیرین در تهیه آن ها استفاده نشده باشد.

درمان سلولیت در طب سنتی

سرکه سیب

سرکه سیب سرکه سیب سرشار از پروبیوتیک و آمینو اسید است که به هضم غذا و سم زدایی بدن کمک می کند. سم زدایی بسیار اهمیت دارد چرا که سموم، به بافت همبند آسیب می رساند و موجب شکستن کلاژن و الاستین می شود. شکستن کلاژن و الاستین نیز موجب سلولیت می شود.

چای سبز

چای سبز چای سبز متابولیسم شما را افزایش می دهد و با توقف آنزیم های جذب کننده چربی موجب چربی سوزی می شود. کاتچین موجود در چای سبز، مقاومت به انسولین را کاهش می دهد. نوشیدن ۳ فنجان چای سبز در روز، انرژی را افزایش داده و کالری سوزی را بیشتر می کند.

درمان دارویی سلولیت

درمان سلولیت در طب سنتی

گیاه مریم گلی

این گیاه یکی از گیاهان موثر در درمان دارویی سلولیت است. یک قاشق از گیاه خشک شده آن را در یک فنجان آب بریزید و میل کنید. روزی 4 فنجان از این دمنوش را میل کنید.

گزنه

یک قاشق از این گیاه را در 1 فنجان آب بریزید. روزی 4 فنجان از این نوشیدنی را میل کنید

روغن نارگیل

یک روش اثرگذار درمان سلولیت با روغن های گیاهی، استفاده از روغن نارگیل است که با افزایش سطح تولید کلاژن که یکی از ساختار های اصلی پوست برای شکل دهی و مقاومت آن است، درمان را انجام می دهد.هدف از ماساژ دادن روغن نارگیل بر روی ناحیه ای که دارای سلولیت است، این است که باعث کاهش ناهمواری های سطح پوست شده و در نتیجه موجب زیباتر شدن پوست شما می شود.

درمان سلولیت با ورزش

یکی از بهترین روش های درمان سلولیت، ورزش کردن است. این کار باعث از بین رفتن سلولیت و ناپدید شدن آن نمی شود، اما قوی شدن عضلات زیر پوست باعث یکنواخت و صاف شدن پوستتان خواهد شد. در زیر چند حرکت ورزشی ساده معرفی می شوند که می توانید برای بهبود سلولیت ها در خانه انجام دهید:

  • حرکت استپ آپ Step up
  • حرکت پاپ اسکات Pop squat
  • حرکت پل bridge
  • حرکت لانگ پرشی Jump lunges
  • حرکت لانگ با قدم زدن Walking lunge

درمان سلولیت با کاهش وزن

همانطور که اشاره شد، بدن شما چه چاق باشد چه لاغر می تواند سلولیت داشته باشد، اما اضافه وزن باعث دیده شدن بیشتر سلولیت و به چشم آمدن آن خواهد شد. در صورتی که اضافه وزن دارید، بهترین درمان خانگی برای شما این است که مقداری از وزن خود بکاهید. اما روند کاهش وزن شما باید به صورت کاملا صحیحی انجام شود، بنابراین پیش از اقدام حتما با پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

درمان سلولیت با ماساژ

یکی از راهکارهایی که می توانید برای بهبود سلولیت خود در نظر بگیرید، این است که روزی چند دقیقه منطقه مورد نظر را به صورت محکم مالش دهید؛ بهتر است این کار را زیر دوش یا پس از استفاده از لوسیون انجام دهید. ماساژ دادن باعث بهبود جریان خون شده و مایعات اضافی آن را از بین می برد که همین امر باعث می شود تا ناهمواریهای پوست شما برای مدتی کمتر دیده شود.

درمان سلولیت با لیپوماساژ

روش لیپوماساژ که در آن از یک دستگاه برای مکش و ماساژ پوست استفاده می شود، یک روش تایید شده برای درمان سلولیت است اما مقداری هزینه بر خواهد بود. این روش ممکن است در جلسات متعددی انجام شود. لیپوماساژ قابلیت بازگشت دارد، مگر اینکه به صورت مداوم آن را انجام دهید.

درمان سلولیت با لیزر

درمان سلولیت با لیپوماساژ

درمان سلولیت با لیزر

در روش لیزر و RF، که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مورد تایی قرار گرفته است، پوست شما در معرض حرارت بالای قرار گرفته و در کنار آن مکش و ماساژ نیز وجود دارد. این روش درمان در بعضی موارد می تواند ناهمواری های پوست شما را به مدت شش ماه یا بیشتر از بین ببرد. این روش با هیچ گونه دردی همراه نیست، اما هزینه بر بوده و ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشد.

درمان سلولیت با عمل سلولاز

در این عمل جراحی که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا نیز تایید شده است، سلولیت را از ریشه از بین می برند. در این عمل، دکتر لیزر را به زیر پوست شما می برد و به وسیله آن، توده های چربی را آب کرده، رشته های متصل به بافت پوست، که موجب گود شدن آن شده اند را قطع کرده و پوست شما را ضخیم تر می کند. نتیجه این عمل، تا یک سال یا بیشتر می ماند، اما در بازه بلندمدت، هنوز اطلاعاتی در دسترس نیست.

دقت داشته باشید که برای انجام این روش، حتما به یک جراح زیبایی معتبر و تایید شده مراجعه نمایید. در صورتی که وزن بالایی داشته یا به سلولیت بسیار شدید مبتلا باشید، ممکن است نتیجه چندان کاملی از این روش نگیرید؛ بنابراین پیش از انجام هر کاری با یک پزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید.

درمان سلولیت با سلفینا

سلفینا یکی دیگر از روش های درمان سلولیت بوده که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شده و با وعده درمان سلولیت در یک جلسه وارد شده است. در این روش، پزشک ناحیه مورد نظر را بی حس کرده و دستگاهی به شکل سوزن را در آن فرو می برد. در سلفینا، رشته های متصل به بافت پوست که عامل ایجاد گودی و ظاهر ناخوشایند پوست هستند قطع می شود.

نتیجه این عمل حدود دو سال در بدن شما خواهد ماند. در صورتی که پوست شما شل باشد یا اینکه مبتلا به سلولیت از نوع پوست پرتقالی باشید، روش سلفینا برایتان جواب نمی دهد.

درمان دارویی سلولیت

برای درمان سلولیت معمولا پزشک برای شما آنتی بیوتیک خوراکی تجویز می کند. احتمالا پزشک به شما توصیه کند که به مدت 14 روز این دارو ها را مصرف کنید و معمولا علائم سلولیت بعد از چند روز ناپدید می شوند. اگر علائم بدتر شدند و یا شما با تب شدید مواجه شدید ممکن است لازم باشد که به بیمارستان رفته و بستری شوید و در آنجا آنتی بیوتیک های تزریقی دریافت کنید.

فراموش نکنید که مصرف خودسرانه ی دارو می تواند شرایط شما را بدتر کند لذا فقط داروهای تجویز شده توسط پزشک را بر طبق دستور خود پزشک مصرف کنید. ممکن است پزشک به شما توصیه کند که ناحیه ای که مورد حمله قرار گرفته است را بالا نگه دارید. این کار ممکن است فرایند درمان را تسریع بخشد.

پیشگیری از سلولیت

درمان داروی سلولیت

پماد رتینول

این پماد که به عنوان دارویی جهت بهبود چین وچروک ها و آکنه شناخته می شود، در کاهش سلولیت نیز موثر می باشد. مکانیزم این دارو به عنوان درمان دارویی سلولیت به این صورت است که با افزایش دادن سطح تولید کلاژن ها، موجب صاف تر شدن و ضخیم تر شدن پوست شده و باعث کمتر شدن سلولیت ها می شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید