درمان سیاتیک امروزه بسیار متنوع شده است و بسیاری از افرادی که با درد سیاتیک کمر دست و پنجه نرم می کنند، می توانند با درمان های خانگی ساده آن را بهبود بخشند. تانما در این مطلب ضمن بیان علل ایجاد سیاتیک، درمان سیاتیک از جمله درمان سریع سیاتیک را به شما معرفی می کند؛

سیاتیک چیست ؟

سیاتیک به کمردردی گفته می شود که به دلیل مشکل عصب سیاتیک بوجود می آید. عصب سیاتیک عصب بزرگی در بدن است که از قسمت پایینی کمر تا پشت هر دوپا کشیده می شود. هنگامی که چیزی به این عصب صدمه می زند یا به آن فشار وارد می کند، سبب کمردرد می شود که تا قسمت باسن، نشیمنگاه و پشت ران پا نیز ممکن است ادامه یابد.

شیوع سیاتیک

در مورد فراوانی و شیوع سیاتیک اطلاعات محدودی وجود دارد. به طور کلی ، تقریباً 5 تا 10 درصد بیماران دچار کمردرد و سیاتیک هستند ، اما طول عمر گزارش شده از کمردرد بین 50 تا 70 درصد است. تخمین زده می شود که سالانه سیاتیک مربوط به دیسک در جمعیت عمومی 2.2٪ باشد. همچنین چندین عامل خطر مهم شخصی و شغلی برای سیاتیک وجود دارد. مانند سن ، قد ، استرس ، سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض لرزش از وسایل نقلیه.

علت سیاتیک چیست ؟

درد سیاتیک معمولاً زمانی اتفاق می افتد که به عصب سیاتیک به دلیل فتق دیسک کمر و یا وجود زایده های استخوانی روی ستون فقرات فشار زیادی وارد می شود. در موارد نادر علت فشار به عصب تومورها و یا آسیب های ناشی از برخی بیماری ها مانند دیابت است.

عوامل خطرساز

سن

تغییرات وابسته به سن ستون فقرات، مانند فتق دیسک کمر و یا وجود زایده های استخوانی روی ستون فقرات از رایج ترین دلایل بروز درد سیاتیک است.

چاقی

اضافه وزن زیاد، فشار زیادی را به ستون فقرات وارد می کند و این تغییرات به عنوان عامل تحریک کننده ی درد سیاتیک عمل می کند.

شغل و حرفه

شغل هایی که در آن فرد یه صورت مداوم مجبور به چرخاندن کمر، حمل کردن اجسام سنگین و یا راندن وسایل نقلیه موتوری سنگین و بزرگ برای مدت طولانی است، نقش بسیار اصلی در ابتلای فرد به درد سیاتیک بازی می کند. با این همه شواهد علمی و ثابت شده ای در این مورد وجود ندارد.

نشستن طولانی مدت

افرادی که به مدت طولانی بی حرکت در جایی می نشینند و یا زندگی بی تحرکی دارند، بیش تر از افراد فعال در معرض ابتلا به درد سیاتیک قرار دارند.

دیابت

این بیماری، نحوه ی استفاده بدن از قند خون را تغییر می دهد و خطر آسیب عصبی در آن افزایش پیدا می کند.

علائم سیاتیک

علت سیاتیک

علائم سیاتیک

  • گسترش درد شدید از لگن تا پاشنه پا
  • دردی که با حرکت بدتر می شود
  • بی حسی و ضعف در پاها در طول مسیر عصب سیاتیک
  • در موارد شدیدتر ، بی حرکتی نیز ممکن است رخ دهد.
  • سوزن سوزن شدن دردناک انگشتان یا پاها
  • احساس سوزن در پا و انگشتان
  • بی اختیاری ادرار – که به این معنی است که مثانه یا روده قابل کنترل نیست. این یک علامت جدی است و نیاز به مداخله فوری دارد.

عوارض ناشی از درد سیاتیک

از دست دادن کامل حس در پای درگیر با درد سیاتیک

ضعف شدید پای درگیر با درد سیاتیک

از دست دادن کنترل دفع ادرار و مدفوع و یا کم شدن عملکرد طبیعی آن ها

تشخیص سیاتیک

معاینه فیزیکی

در جریان معاینه ی فیزیکی، پزشک ماهیچه ها را از نظر قدرت و انعطاف پذیری بررسی خواهد کرد. ممکن است از بیمار خواسته شود که روی انگشتان پا یا روی پاشنه ی پا راه برود. یا در حالی که روی زانو های خود نشسته بلند شود. در یک حالت دیگر از بیمار خواسته خواهد شد که در حالی که روی کمر دراز کشیده، یکی از پاهای خود را بلند کند. درد اگر ناشی از سیاتیک باشد، معمولاً با انجام این کارها شدت خواهد گرفت.

روش های عکسبرداری

رادیولوژی اشعه ایکس

در این روش تشخیصی رشد بیش از حد استخوانی یا زایده های استخوانی که به رشته های عصبی فشار وارد می کند، شناسایی می شوند.

ام آر آی (MRI)

در این روش از امواج رادیویی در یک میدان مغناطیسی بسیار قوی برای گرفتن تصاویری با جزئیات زیاد از کمر، استفاده می شود. در تصاویر به دست آمده با این روش دیسک های برآمده قابل تشخیص اند.

سی تی اسکن

CT scan از این روش برای بررسی ساختار ستون فقرات استفاده می شود. گاهی قبل از گرفتن تصاویر ماده ای رنگی هم به فرد تزریق می شود، این ماده در اطراف طناب ستون فقرات و رشته های عصبی ستون فقرات جریان پیدا کرده و در تصاویر سی تی اسکن به رنگ سفید دیده می شود.

الکترومیوگرافی (Electromyography)

در این روش پالس های الکتریکی تولید شده توسط اعصاب و پاسخ ماهیچه ها به آن ها اندازه گیری می شود. این روش منجر به تشخیص فشردگی رشته های عصبی به دلیل وجود دیسک کمر و یا باریک شدن کانال ستون فقرات خواهد شد.

پیشگیری از سیاتیک

  • ورزش منظم
  • حفظ شکل صحیح بدن هنگام نشستن یا راه رفتن
  • برای بلند کردن اجسام سنگین حتما روی زانوها بنشینید.
تشخیص سیاتیک

پیشگیری از سیاتیک

درمان سیاتیک

درمان خانگی سیاتیک

کمپرس سرد و گرم

یک درمان فوری سیاتیک ، استفاده از کمپرس سرد یا گرم است. این روش می تواند درد و التهاب ناشی از سیاتیک را از بین ببرد. درمان با کمپرس گرم می تواند عضلات منقبض شده و تحت تاثیر عصب سیاتیک را شل کند.

درمان با کمپرس سرد ورم را از بین میبرد. بنابراین شما می توانید مدام از درمان با کمپرس سرد و گرم استفاده کنید . به این صورت که با کمپرس گرم شروع کنید سپس با کمپرس سرد درمان را پایان دهید. کمپرس گرم یا سرد لازم است ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی محل درد قرار گیرد.

هیدراتاسیون

در مواقعی که دچار گرفتگی رگ سیاتیک شده اید، آب زیاد بنوشید. اگر قصد دارید عصب ها را تغذیه کنید ، آب می تواند عالی ترین گزینه باشد. بنابراین در طول روز به اندازه کافی آب مصرف کنید.

کمربند طبی

کمربند هایی برای ناحیه خارجی کمر طراحی شده اند که از ناحیه پایین کمر محافظت می کنند. شما می توانید از این کمربند ها برای هرگونه فعالیت که لازم است خم شوید استفاده کنید.

استفاده از صندلی و تشک سفت

از نشستن های طولانی مدت بپرهیزید. حفظ حالت مناسب بدن و محافظت از باسن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین خاطر لازم است از صندلی هایی با پشتی صاف و نشیمن مسطح استفاده کنید. بنابراین خوابیدن روی تخته چوبی یا استفاده از تشک سفت می تواند در درمان خانگی گرفتگی رگ سیاتیک بسیار موثر باشد.

درمان سیاتیک در طب سنتی

زردچوبه

یک قاشق مرباخوری زردچوبه را داخل یک لیوان شیر داغ ریخته و حل کنید. اگر خواستید می توانید مقدار کمی دارچین و عسل نیز به آن اضافه کنید. سپس آن را بنوشید. همچنین می توانید از مکمل های زردچوبه نیز استفاده کنید.

دانه های شنبلیله

دانه شنبلیله دارای خواص ضد التهابی بی شماری است که می تواند برای درمان سیاتیک، نقرس و آرتریت روماتوئید مفید باشد. دانه ها را آسیاب کنید و به یک لیوان شیر اضافه کنید. سپس ترکیب را تا زمانی که حالت خمیری پیدا کند، بجوشانید. سپس محصول نهایی را روی محل درد مالید و اجازه دهید چند ساعت به همین حالت باقی بماند.

سیر

سیر مانند زردچوبه ، خواص ضد التهابی قوی دارد. بنابراین به عنوان درمان خانگی گرفتگی رگ سیاتیک مصرف می شود. علاوه بر این سیر موجب تقویت سیستم ایمنی شده و بدن می تواند با رادیکال های آزاد که موجب بروز سیاتیک و سایر بیماری ها می شوند، مبارزه کند.

پنجه شیطان

پنجه شیطان، یک داروی گیاهی و ضدالتهاب قوی است که مانند ایبوپروفن و داروهای مشابه که جلوی عوامل التهاب زا را می گیرند، عمل می کند. بررسی های ایمنی نشان می دهد که این دارو به راحتی توسط اکثر مردم تحمل می شود، اما نباید توسط بیماران مبتلا به زخم های پپتیک یا مصرف کنندگان داروهای رقیق کننده خون استفاده شود.

سایر درمان های سیاتیک با طب سنتی

  • یک لیوان آب خنک+۱۴ عدد بادام درختی+۲ ق غذاخوری عسل را در مخلوط کن ریخته و حسابی با هم مخلوط کنید و روزی یک لیوان موقع خواب بخورید.
  • روزی یک پیاله مصرف ارده با شیره انگور توصیه می شود.
  • مصرف روزی 21 عدد مویز و شبی هفت عدد انجیر و زیتون همراه غذا توصیه می شود
  • برای درمان این درد میتوانید ۴ واحدروِغن زیتون بودار+۲ واحدعسل+۱واحدسرکه طبیعی را ترکیب کرده و به مدت چهار ماه هر ۸ ساعت یک ق غذاخوری بخورید.
  • استفاده از ترکیب ۱۴ قطره اسانس نعنا+۶۰ سی سی روغن بادام تلخ و روغن مالی زیادکمر وران وساق پای درگیر با این ترکیب روزی دو بار به مدت ۸۰ شب بسیار توصیه شده است.
  • بادکش کمر و ران و ساق پای درگیر دو هفته بعد شروع روغن مالی یک شب درمیان ۲۱ مرحله هم میتواند به درمان این مشکل کمک کند.
  • برای درمان درد عصب سیاتیک حجامت عام بعد یکماه در ربع سوم ماه قمری. دو هفته بعد حجامت کمر ودو هفته بعد حجامت ساق پای درگیر به شما توصیه می شود.
  • ۱ الی ۳ مرحله در قوزک بیرونی پا زالو گذاشته شود.
درمان خانگی طب سنتی

درمان سیاتیک در طب سنتی

درمان سیاتیک با فیزیوتراپی

مطالعات نشان داده اند که بیماران با تکرار دامنه حرکتی در کمر نسبت به بهبود علائم سیاتیک ناشی شده از فتق دیسک کمر به خوبی واکنش می دهند. معمولاً بیشتر بیماران هنگام قرار گرفتن در جهت اکستنشن کمر احساس راحتی می کنند. با این حال انجام ارزیابی و معاینات فیزیوتراپی می تواند به انتخاب مناسب ترین جهت برای هر بیمار کمک کند.

انجام تمرینات ثبات مرکزی در کنار تمرینات دامنه حرکتی کمر نیز برای کاهش علائم سیاتیک مؤثرند. فیزیوتراپی بر روی تقویت ماهیچه عرضی شکم و گلوتئال یا سرینی در قالب فعالیت های پویا و استاتیک تمرکز دارد.

آموزش بیمار احتمالاً مهم ترین مؤلفه در توانبخشی از درد سیاتیک می باشد. جهت جلوگیری از بروز آسیب دیدگی های آتی به بیماران نحوه صحیح ایستادن و نشستن و حالت صحیح بدن در حالت برداشتن اجسام آموزش داده می شود.

درمان سیاتیک با طب سوزنی

در این روش متخصص طب سوزنی، سوزنهای بسیار نازکی را وارد پوست برخی قسمت های بدن می کند. برخی از پژوهش ها از سودمند بودن این روشهای درمانی حکایت دارد، در حالی که گروه دیگر تحقیقات آن را بی نتیجه می داند. اگر قصد امتحان این روش را دارید، حتماً از متخصص آن کمک بخواهید.

درمان سیاتیک با طب فشاری

یک روش درمانی است که در آن بر روی نقاط فشار خاصی از بدن که دردناک است ، فشار وارد می شود. نقاط فشار در بیمرای سیاتیک در ران ها و طرف خارجی عصب سیاتیک قرار دارد. در طب فشاری باید فشار بر ناحیه فشار با شمارش 15 وارد شود ، سپس به آرامی از مقدار فشار برداشته شده و تکرار می شود.

درمان سیاتیک با ماساژ

ماساژ دادن نیز به دلیل تقویت گردش خون در درمان سیاتیک موثر است، به ویژه اگر عامل آن گرفتگی عضلات باشد. روزی یک مرتبه ماساژ دهید. همچنین می توانید یک لیوان روغن کنجد را با سه قاشق غذاخوری پودر جوز ترکیب کرده و حرارت دهید و پس از خنک شدن از آن برای ماساژ دادن استفاده کنید. این نوع ماساژ را هفته ای دو تا سه بار تکرار کنید.

درمان سیاتیک با ورزش

علاوه بر استراحت ، انجام یک سری از فعالیت ها می تواند برای سیاتیک بسیار مفید باشد. یک یا دوروز پس از شدید شدن سیاتیک ، ورزش منظم را شروع کنید تا عضلات شکم و کمرتان تقویت شود. یکی از ورزش های موثر کشیدن زانو در قفسه سینه است که برای کاهش تحریک عصب و انعطاف پذیری کمر ، قابل انجام است.

برای انجام این ورزش به پشت دراز بکشید و پاهارا صاف کنید. سپس زانوی خود را به سمت بالا خم کنید. دستان خود را پشت زانو قلاب کنید و به سمت سینه خود بکشید.این حالت را ۲۰ ثانیه حفظ کنید و سپس پای خود را به آرامی به پایین ببرید. سپس پا را عوض کنید و با پای دیگر این تمرین را تکرار کنید. این کار را ۳ تا ۵ بار انجام دهید.برای انجام دیگر ورزش ها با بهترین متخصص ارتوپد مشورت کنید.

درمان سیاتیک با یوگا

تمرین اول

  • یک کش ورزشی را به قوزک پای راست گیر دهید.
  • پای راست خود را در حالی که دراز کشیده اید به بالا ببرید.
  • پایی که بالا نگه داشته اید را بکشید و بدون آنکه زانو خم شود به ماهیچه ها کمی فشار وارد کنید.
  • 10 ثانیه نفس خود را نگه دارید.
  • سپس کم کم زانوی پای راست را به سمت قفسه سینه جمع کرده و کشش را کم کنید.
  • این کار را برای پای چپ نیز انجام دهید.

تمرین ۲

بر روی پاهای خود بنشینید و کف دستهایتان را در دو طرف بدن به روی زمین بگذارید.

پاهای خود را بکشید و بدن خود را کمی به عقب متمایل کنید.

سپس صاف شوید به طوری که ستون فقراتتان به پاها فشار وارد کند.

در این تمرین می توانید از یک متکا زیر باسن نیز استفاده کنید.

تمرین ۵

  • چهار زانو بنشینید.
  • پای راست خود را از بدن دور کرده و کنار پا را بیرون از بدن روی زمین قرار دهید.
  • پای چپ شما باید همچنان داخل بدن و نزدیک به باسن باشد. البته نزدیکی این پا به بدن بسته به شدت درد و تحمل کشش شما دارد.
  • مطمئن شوید که وزن تان به طور مساوی در سراسر باسن پخش شده است.
  • زانوی راست را با دست نگه دارید و چند نفس عمیق بکشید.
  • این کار را برای طرف دیگر بدن نیز انجام دهید.
درمان سیاتیک با طب فشاری

درمان سیاتیک با یوگا

درمان دارویی سیاتیک

داروهای بدون نسخه

بعضی اوقات، مسکن های ضد دردی مانند ایبوپروفن (ibuprofen) و ناپروکسن سدیم (naproxen sodium) برای درد سیاتیک موثر خواهند بود.

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی(NSAIDs)

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی(NSAIDs) التهاب موجود در بدن را کاهش می دهند. از آنجا که برخی از موارد درد عصب سیاتیک به علت التهاب عصب سیاتیک به وجود می آید بنابراین مصرف این نوع داروها گاهی می تواند حداقل برای مدتی کوتاه آرامش و تسکین به همراه آورد.

گلوکوکورتیکوئیدها

گلوکوکورتیکوئیدها در دسته داروهای هورمونی استروئید قرار می گیرند. تزریق گلوکوکورتیکوئیدها در ستون فقرات غالبا برای رفع کمردرد و شرایط مرتبط از جمله سیاتیک مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات نشان می دهند که پس از تزریق گلوکوکورتیکوئید میزان پادرد بدون نیاز به انجام عمل جراحی به طور کوتاه مدت کاهش می یابد.

داروهای ضدافسردگی و شل کننده های عضلانی

داروهای ضدافسردگی و شل کننده های عضلانی نشان داده اند که برای رفع درد سیاتیک مؤثرند و از آنجا که درد مزمن می تواند موجب بروز افسردگی و سفتی عضلات شود این داروها می توانند مزایای بیشتری داشته باشند. گفته می شود که جدیدترین رسته داروهای ضدافسردگی نسبت به داروهای قدیمی تر عوارض جانبی کمتری دارند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید