کیست سینه یکی از بیماری های نسبتا رایج و خوش خیم در میان زنان است که هر چه زودتر تشخیص داده شود، سریعتر هم درمان می شود. تانما در این مطلب ضمن بیان روش های کاهش درد پستان فیبروکیستیک، درمان کیست سینه با گیاهان دارویی را برایتان بیان می کند؛

کیست سینه چیست؟

کیست در واقع فضایی داخل سینه است که دیواره بسیار نازکی دارد و درون آن مایعی زلال و صاف قرار دارد. کیست ها در اندازه های مختلف به وجود می آیند اما اغلب آن ها کوچک هستند. توجه داشته باشید که بزرگ بودن کیست دلیلی بر خطرناک بودن آن نیست.

شیوع کیست سینه

براساس تحقیقات انجام شده، بیش از نیمی از زنان در زندگی خود دارای بافت فیبروکیستیک پستان می شوند. این عارضه در زنان پیش از سن یائسگی، یعنی بین سی و پنج تا پنجاه سالگی بسیار رایج است. اما از طرفی دیگر همه ی زنان در همه ی گروه های سنی می توانند به این مشکل دچار شوند. همچنین پس از یائسگی در زنانی که هورمون درمانی انجام می دهند هم امکان رخداد کیست سینه وجود دارد.

انواع کیست سینه

  • میکروکیست ها (Microcysts) بسیار کوچک بوده و تنها بعد از انجام آزمایش های تشخیصی تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی تشخیص داده می شوند.
  • ماکروکیست ها (Macrocysts) به اندازه کافی بزرگ بوده و بنابراین به راحتی احساس می شوند. این کیست ها رشد کرده و قطری به اندازه ۲.۵ تا ۵ سانتی متر پیدا می کنند.

علل ایجاد کیست سینه

هنوز کاملاً مشخص نشده است که به چه علت بافت سینه ملتهب و دردناک می شود. بااین حال متخصصان اعتقاد دارند که هورمون های مرتبط با غدد جنسی (که در خانم ها شامل استروژن و پروژسترون می شود) یکی از دلایل ایجاد این تغییرات هستند. به طور اختصاصی، به نظر می رسد استروژن نقشی کلیدی در ایجاد عارضه ی فیبروستیک سینه دارد.

این فرض وجود دارد که بیماران مبتلا به این عارضه دارای بافتی حساس نسبت به هورمون استروژن هستند. راه هایی برای تشخیص کیست سینه وجود دارد، پزشکان پس از مطالعه سوابق پزشکی بیماری و معاینه پستان ها ممکن است ماموگرافی یا سنوگرافی توصیه کنند، بر اساس تست های تصویر برداری ممکن است بیوپسی پستان برای شما توصیه شود.

افراد مستعد کیست سینه

  • زنان بین 30 تا 40 ساله.
  • زنانی بعد از 55 سال یائسه می شوند، یا زنانی که 10 سال زودتر یائسه می شوند.
  • زنانی که فرزندی ندارند و یا یک فرزند با بیش از 35 سال دارند یا شیردهی نداشته اند.
  • زنانی که از یک طرف در معرض کیست سینه قرار دارند.
  • زنان مبتلا به سرطان تخمدان و سرطان آندومتر.
  • زنانی که اغلب در معرض مواد شیمیایی و اشعه قرار دارند.
  • زنانی که دارای رژیم ناسالمی هستند:گوشت زیاد، چربی زیاد و سبزی کمی مصرف می کنند.
  • زنان که به طور منظم سیگار می کشندو الکل زیادی مصرف می کنند.
  • زنان چاق پس از یائسگی.
علل ایجاد کیست سینه

افراد مستعد کیست سینه

نشانه های سینه فیبرو کیستیک

علائم رایج

  • بزرگ شدن سینه یا احساس شدن توده ای در بافت سینه
  • درد در سینه ها
  • التهاب سینه
  • بروز تغییراتی در بافت هر دو سینه
  • تغییرات ماهیانه ی سینه ها
  • تغییر رنگ پستان
  • وجود ترشحات پستانی
  • وجود درد در زیر بغل ها

علائم اورژانسی

  • تغییرات خاصی در سینه ها مانند حس شدن توده هایی درون بافت که به مرور زمان رفع نمی شود.
  • درد در سینه ها که بعد از تمام شدن عادت ماهیانه از بین نمی رود.
  • وجود توده ای در سینه که با گذشت زمان در حال بزرگ تر شدن است.

تشخیص کیست سینه

معاینه سینه

پزشک تان، سینه را از حیث برآمدگی معاینه می کند و سایر ناهنجاری های آن را نیز بررسی می کند. از آنجا که پزشک شما به تنهایی توسط معاینه بالینی سینه نمی تواند دریابد که آیا برآمدگی سینه، همان کیست است ، به روش تشخیصی دیگری نیاز دارید که معمولاً یا یک تست تصویربرداری یا آسپیراسیون با سوزن ظریف است.

سونوگرافی سینه

سونوگرافی سین می تواند به پزشک تان کمک کند تا تشخیص دهد که کیست سینه از نوع پر از مایع یا جامد است. ناحیه ی پر از مایعات معمولاً نشان دهنده کیست پستان است. توده ای که با ظاهر جامد است، به احتمال زیاد یک توده غیر سرطانی است ، مانند فیبروآدنوما ، اما توده های جامد می توانند سرطان سینه نیز باشند.

پزشک تان ممکن است برای ارزیابی بیشتر توده ای که به نظر می رسد جامد باشد ، بیوپسی را توصیه کند. اگر پزشک تان به راحتی توده سینه را احساس کند ، ممکن است سونوگرافی پستان را حذف کند و به جای آن ، آسپیراسیون توسط سوزن ریز را انجام دهد.

آسپیراسیون سوزنی

در طی آسپیراسیون سوزنی پزشک تان یک سوزن نازک و ظریف را وارد توده سینه می کند و سعی می کند مایعات آن را خارج کند. در آسپیراسیون سوزنی اغلب از روش سونوگرافی برای هدایت دقیق سوزن استفاده می شود. اگر مایعات خارج شوند و برآمدگی سینه از بین برود ، پزشک تان می تواند بلافاصله این عارضه را کیست سینه تشخیص دهد.

اگر مایعات استخراج شده خونی نباشد و توده پستان از بین برود ، دیگر نیازی به آزمایش و درمان دیگری ندارید. اگر مایعات خونی به نظر برسد یا توده پستان از بین نرود ، پزشک تان ممکن است یک نمونه از مایع را برای آزمایشگاه بفرستد و برای پیگیری بیشتر شما را به یک جراح سینه یا رادیولوژیست (پزشک آموزش دیده برای انجام معاینات تصویربرداری و روش های دیگر) ارجاع دهد.

در صورت عدم استخراج مایعات ، پزشک احتمالاً یک آزمایش تصویربرداری مانند ماموگرافی تشخیصی یا سونوگرافی را توصیه می کند. عدم وجود مایعات یا برآمدگی سینه که پس از آسپیراسیون از بین نرفته باشد ، نشان می دهد که توده سینه – یا حداقل بخشی از آن – جامد است و ممکن است نمونه ای از سلول ها برای بررسی از حیث سرطان (بیوپسی آسپیراسیون سوزن ریز) جمع آوری شود.

انواع کیست سینه

تشخیص کیست سینه

پیشگیری از کیست سینه

کیست سینه در اثر تغییرات هورمون های تخمدان به وجود می آید و از آنجایی که ترشح هورمون ها یک اتفاق طبیعی است که نمی توان و نباید مانع آن شد، به همین دلیل توصیه می شود خانم هایی که کیست سینه ندارند سالی یک بار، کسانی که کیست یا فیبروکیستیک دارند، هر شش ماه یک بار و افرادی که سابقه بیشتری در زمینه ابتلا به کیست سینه دارند، هر سه ماه یک بار سونوگرافی انجام دهند.

ضمن اینکه لازم است هر کسی ماهی یک بار در منزل خودش سینه هایش را معاینه کند و به محض مشاهده تغییرات، برای پیگیری موضوع سراغ متخصص برود. توصیه می شود از ۲۰ سالگی به بعد خانم ها، یک بار در ماه مقابل آینه سینه های شان را معاینه کنند. روش معاینه به هیچ وجه سخت نیست و هر کسی به تنهایی از عهده انجام آن برمی آید. صرفا قرار است سینه را با دست لمس کنید تا ببینید آیا توده ای احساس می کنید یا خیر.

روش های درمان پستان فیبروکیستیک

درمان خانگی کیست سینه

پوشیدن سوتین مناسب

پوشیدن سوتینی که از نظر اندازه و فرم مناسب باشد تا حدود زیادی احساس ناخوشایند ناشی از وجود کیست را کم می کند.

استفاده از کمپرس سرد یا گرم

اگر کیست سینه دردناک باشد استفاده از کمپرس سرد، گرم و یا حتی یخ تا حدود زیادی به کاهش آن کمک می کند.

پرهیز از مصرف کافئین

تاکنون شواهدی مبنی بر ارتباط کافئین و کیست سینه وجود ندارد. با این وجود زنان مبتلا به کیست سینه، زمانی که کافئین را از رژیم غذایی خود حذف کردند، تغییرات قابل توجهی در شدت علائم خود مشاهده کردند. کم کردن مصرف قهوه های کافئین دار، نوشیدنی های گازدار و مواد غذایی همچون شکلات را در دستور کار قرار داده و اثر آن روی کیست سینه را مشاهده کنید.

درمان کیست سینه با ماساژ

انگشتان را روی سطح صاف سینه خود قرار دهید و به آرامی از نوک پستان تا بالا و پایین سینه های خود ماساژ دهید. شما باید به آرامی اینکار را انجام دهید، با فشاری متوسط. از دست های خود برای ماساژ قفسه سینه استفاده کنید:

  • در این مرحله، باید با کمی فشار و نیرو و حرکتی سریعتر انجام دهید.
  • سینه را در جهت عقربه های ساعت ماساژ دهید، سپس در جهت مخالف. بر خلاف مرحله دوم، در این مرحله زنان باید با نیرویی کم و آرام انجام دهند.
  • از هر دو دست خود استفاده کنید تا فشار و حرکتی به طور مساوی با نیروی متوسط ایجاد شود.
  • انجام ماساژ سینه به طور منظم نه تنها به درمان کیست های سینه کمک می کند، بلکه همچنین به جلوگیری از بیماری های مرتبط دیگر نیز کمک می کند.

درمان کیست سینه با تغذیه

در اکثر بیماریها با ایجاد عادت غذایی مفید در زندگی می توان به روند تسریع در بهبودی، کاهش درد و حتی درمان بیماری کمک کرد.رعایت نکات زیر و ایجاد تغییرات غذایی مفید برای عارضه فیبروکیستیک توصیه می شود:

  • محدود کردن میزان مصرف کافئین و سایر مواد محرک موجود مانند: قهوه ، چای ، شکلات و بسیاری از نوشابه ها
  • رژیم غذایی کم چرب
  • مصرف مکمل های اسید چرب ضروری باعث کاهش علائم فیبروکیستیک پستان می شود.
  • از مصرف غذا های چرب و شور، چای پررنگ و هر نوع ماده غذایی فرآوری شده و کنسرو پرهیز کند.
درمان خانگی کیست سینه

درمان کیست سینه با تغذیه

درمان کیست سینه در طب سنتی

نمک اپسوم

نمک اپسوم دارای خواص ضد التهابی است. علاوه بر آن، برای خارج ساختن کثیفی ها و چرک جمع شده در کیست مفید است. 2 قاشق چایخوری نمک اپسومی را که آماده کرده اید به یک چهارم فنجان آب اضافه کنید و به طور کامل هم بزنید تا نمک تماما در آن حل شود. بعد، این محلول را روی کیست بمالید و بگذارید خشک شود. این درمان را ۴ تا ۵ بار در روز تکرار کنید تا به نتایج سریعی دست پیدا کنید.

روغن کرچک

روغن کرچک حاوی خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی است. همچنین به کاهش خارش التهاب ناشی از کیست ها نیز کمک می کند. این روغن همچنین در بهبود جریان خون و افزایش تعداد گلبول های سفید خون بسیار کارساز است.

ناحیه ی مبتلا به کیست را با استفاده از یک صابون ملایم و آب تمیز کنید. لیف را به چند قطره روغن کرچک آغشته کنید و روی ناحیه ی آسیب دیده بگذارید. بعد، کمپرس گرم روی این لیف بگذارید تا به باز کردن منافذ و نفوذ روغن به اعماق بافت های سینه کمک کند. آن را بردارید و با استفاده از آب بعد از ۵ تا ۸ دقیقه خوب بشویید. این درمان را تا زمان دستیابی به نتایج رضایت بخش روزی دو بار انجام بدهید.

سرکه سیب

سرکه ی سیب حاوی خواص دارویی بسیار زیادی است، که آن را به درمانی بی نظیر برای بسیاری از بیماری ها از جمله کیست سینه تبدیل می کند. این ماده حاوی اسید آستیک است که به از بین بردن باکتری هایی که باعث عفونت می شوند کمک می کند. به علاوه، به خلاص شدن از التهاب چرک کیست کمک می کند.

ابتدا، یک قاشق چایخوری سرکه سیب را به یک فنجان آب اضافه کنید و سپس یک قاشق چایخوری ملاس را به آن بیفزایید. بعد، آن را خوب هم بزنید تا یک محلول درست شود. بعد، برای مدت حدودا یک ماه روزی دو فنجان از این محلول بنوشید.

کمپرس داغ و روغن اسطوخودوس

10تا 15 قطره روغن اسطوخودوس ، 3-5 قطره روغن ضروری و چند آب گرم تهیه کنید و همه اجزا رو باهم مخلوط کنید. یک حوله گرم را در این مخلوط غوطه ور کنید و به طور مستقیم روی سینه بگذارید، این روش را دو بار در روز برای گرفتن بهترین نتایج انجام دهید. هنگامی که این روش را انجام می دهید، باید توجه داشته باشید که درجه حرارتش خیلی بالا نباشد و برای مدت زمان طولانی این کار را انجام ندهید.زمان ایده آل حدود 20 دقیقه است.

آب زنجبیل

زنجبیل حاوی عوامل ضد التهابی است در نتیجه می تواند به شما برای رهایی از کیست و درد آن کمک کند. یک تکه ی زنجبیل را به قطعات ریز خرد و آناناس، آب سیب، و ساقه های کرفس را به آن اضافه کنید. بعد همه را داخل آب میوه گیری بریزید و آب آن ها را بگیرید. بعد برای دستیابی به نتایج مد نظرتان هر روز از این محلول بنوشید. همچنین، می توانید ۲ تا ۳ فنجان در روز چای زنجبیل بنوشید.

روغن زنجبیل

طبق مطالعات انجام شده روغن زنجبیل یکی از بهترین روغن های ماساژ است. برای کیست سینه، این روغن را بر روی ناحیه ی مبتلا مدتی ماساژ بدهید و سپس روی آن کمپرس داغ بگذارید. این کار را دوبار در روز انجام دهید تا از حجم توده ی موجود در پستان کاسته شود.

درمان گیاهی کیست سینه

درمان کیست سینه با طب سنتی

برگ کلم

  • برگ های کلم را در یخچال قرار دهید تا حدود 20 دقیقه بماند و سرد شود.
  • 2برگ کلم را بردارید و بقیه را در یخچال قرار دهید.
  • این دو برگ کلم را با آب سرد شستشو دهید.
  • با دقت کلم را بچرخانید تا کامل آرام روی سینه قرار بگیرد، بدون اینکه بیش از حد سفت شود.
  • برگ کلم را بر روی قفسه سینه قرار دهید، درست مانند اینکه گاز پانسمان را می بندید.
  • علاوه بر این، شما می توانید آنها را با یک سوتین نگه دارید (با استفاده از سوتین میتوانید برگ ها را در جای خودش نگه دارید.)
  • پس از 20 دقیقه، برگ های کلم به تدریج گرم می شوند و درد از بین می رود، بنابراین شما می توانید آنها را بردارید.
  • اگر درد هنوز وجود دارد، می توانید از برگ های جدیدی استفاده کنید و روند را تکرار کنید.
  • شما می توانید این درمان را در طول روز یا شب انجام دهید.

درمان دارویی کیست سینه

داروهای مسکن

برخی از انواع درد سینه با مصرف استامینوفن (acetaminophen)، یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن (ibuprofen) و یا ناپروکسن (naproxen) کاهش می یابد.

داروهای هورمونی

استفاده از قرص های ضد بارداری برای تنظیم چرخه قاعدگی ممکن است از بازگشت دوباره کیست ها جلوگیری کند . ولی از آنجایی که مصرف قرص های ضد بارداری و یا انجام دیگر روش های هورمون درمانی مانند تاموکسیفن (tamoxifen) عوارض جانبی خاص خود را به همراه دارد، تنها برای زنانی که علائم شدیدی دارند، تجویز می شود. قطع کردن هورمون درمانی بعد از یائسگی ممکن است از بروز کیست های سینه جلوگیری کند.

مکمل ویتامین E

کیست پستان ، بیماری خوش خیمی است که در اثر تغییرات طبیعی پستان ها در پاسخ به هورمون ها بروز می کند. یکی از عوامل موثر در بروز این بیماری، واکنش های اکسیداتیوی است که در بدن رخ می دهد. افرادی که در پی عادت های بد غذایی و دریافت کالری بیش از حد، دچار اضافه وزن می شوند، مستعد ابتلا به کیست هستند.

ویتامین E، ترکیب خوراکی آنتی اکسیدانی است که تا حدودی می تواند نقش فعالی در درمان این کیست داشته باشد اما نه به این معنا که فردی تمام عادت های بد غذایی اش که منجر به بروز کیست پستان یا مشکلات مشابه می شود، داشته باشد و تصور کند با مصرف مکمل ویتامین E ، مشکلش برطرف خواهد شد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید