زنجفیل ؛ یک تند و تیز پر خاصیت

کمتر زنی است که در گنجه  آشپزخانه اش را باز کنی و ظرف کوچک زنجفیل را در لابلای ادویه هایش نبینی،هر چند که استفاده از زنجفیل سالیان سال توسط چینی ها و هندی ها ..  مرسوم بوده است اما زنجفیل این روزها بیشتر از گذشته پایش به آشپزخانه ایرانی باز شده است  .

زنجفیل یا شنگویر به انگلیسی ginger یکی از مواد غذایی محبوب در پخت و پز به ویژه در غذا های آسیایی و هندی می باشد. زنجبیل حاوی ویتامین ها و مواد معدنی با ارزشی از جمله ویتامین B6 ، منیزیم، سدیم و پتاسیم، فسفر، روی، فولات، ریبوفلاوین و نیاسین می باشد.
همچنین زنجبیل برای هزاران سال به عنوان دارو برای کاهش درد و التهاب، درمان حالت تهوع و از دست دادن اشتها استفاده شده است.

زنجبیل از گیاه زرد رنگ با نام علمی Zingiber officinale بدست می‌آید، ریشه یا ریزوم گیاه زنجبیل می تواند به صورت تازه، پودر شده و خشک شده به عنوان یک ادویه در غذا ها یا آبمیوه ها مورد استفاده قرار گیرد.

بیش از ۴۷۰۰ سال است که چینی‌ها و هندی‌ها نیرو بخش‌های زنجبیل را برای درمان بیماری ‌ها استفاده می‌کنند، و به دلیل خواص خواص دارویی زنجبیل این گیاه در طول امپراتوری روم و نزدیک به ظهور حضرت مسیح کالایی گرانبها بود.

در این نوشته ما سعی کرده ایم که  مطالبی  را درباره زنجفیل، خواص زنجفیل ، نحوه مصرف زنجفیل و  بهترین و مهم‌ترین مزایایی را که  زنجبیل برای سلامتی  شمادارد و پزشکان هم آن را ثابت کرده اند بیاوریم.

چه چیزی باعث می‌شود که زنجبیل برای ما این‌قدر مفید باشد؟
پاسخ یک کلمه است: گینجرول.

از میان ۱۱۵ ترکیب شیمیایی مختلف موجود در ریشه‌ی زنجبیل، فواید درمانی به دلیل گینجرول‌ها است، رزین (صمغ گیاهی) چرب از ریشه که به عنوان یک آنتی‌اکسیدان بسیار قوی و فاکتوری ضد التهاب عمل می‌کند. این موادِ زیست کنش‌ور، به ویژه گینجرول، به طور کامل از نظر بالینی ارزیابی شده‌اند؛ تحقیقات حمایت

زنجبیل خواص ترموژنیک دارد

زنجبیل خواص ترموژنیک دارد؛ مواد غذایی ترموژنیک به خوراکی‌هایی اطلاق می‌شود که دمای بدن را افزایش می‌دهند و در نتیجه سوخت و ساز بدن را تحریک می‌کنند. به همین دلیل نیز به چربی‌سوزی کمک زیادی می‌کنند. زمانی که متابولیسم بدن بالا باشد چربی‌های بیشتری می‌سوزاند، کاری که فقط با رژیم گرفتن امکان‌پذیر نخواهد بود.می‌کنند از این‌که چرا باید زنجبیل را به صورت منظم استفاده کنید.

 

۱. سکته ‌ی مغزی و بیماری‌های قلبی
دو مورد از بزرگ‌ترین قاتلان در این سیاره را می‌توان با استفاده‌ی منظم از زنجبیل دور نگه داشت، به ویژه هنگامی که همراه با دیگر ابرخوراکی‌های کلیدی خورده شوند. سیر، زنجبیل و پیاز همگی توانایی جلوگیری از لخته شدن خون را دارند و در عین حال زمانی که این‌ها را با هم بخورید می‌توانند یک عامل قدرتمند در برابر حملات قلبی و سکته‌ی مغزی باشند! این خواص دارویی زنجبیل را هرگز فراموش نکنید.

۲. سوء هاضمه و حالت تهوع
هزاران سال است که زنجبیل به عنوان دارویی موثر برای گوارش و درمان طبیعی حالت تهوع استفاده می‌شود، خواه هدف‌مان درمان درد ساده‌ی شکم باشد و خواه در پی درمان حالت تهوع شدید در هنگام صبح باشیم. اخیرا محققان تایوانی کشف کردند که در افراد مبتلا به سوء هاضمه – وضعیتی که در آن ۴۰ درصد از بیماران از تخلیه‌ی تاخیری و غیرطبیعی معده رنج می‌برند- سه کپسول زنجبیل (۱.۲ گرم در کل) در واقع می‌تواند به معده کمک کند که محتویات داخل‌اش را به روده‌ی کوچک منتقل کند.

زنجبیل به افرادی که بدن‌شان ورم کرده‌است، یبوست دارند یا از دیگر بیماریهای گوارشی رنج می‌برند، کمک می‌کند به این دلیل که عضلات نرم دیواره‌ی روده را شل می‌کند و باعث می‌شود که غذا به راحتی در داخل سیستم حرکت کند.

خوردن خود زنجبیل، نوشیدن آب زنجبیل تازه و استنشاق عطر روغن زنجبیل همگی روش ‌های بسیار موثری برای جلوگیری از اختلالات معده هستند و این ها بزرگترین خواص دارویی زنجبیل است.

 سوء جذب
انتقال مناسب غذا (و جذب مواد غذایی) از دهان و از طریق روده‌ی بزرگ بسیار برای سلامتی مهم است. اگر مواد غذایی جایی در میانه‌ی مسیر گیر کنند، ممکن است تخمیر شوند، بپوسند یا (حتی بدتر) موجب انسداد شوند، که یک موقعیت بسیار تهدید ‌کننده است.

هضم نادرست همچنین می‌تواند باعث جذب نامناسب مواد مغذی موجود در خوراکی‌ها شود. در هر صورت، هر دو باعث سوء جذب می‌شوند، و بدن‌تان از کمبود مواد مغذی رنج خواهد برد. به همین دلیل است که زنجبیل تا این حد مهم است. چنانچه در بالا دیدیم، این گیاه فرآیند هضم و سوخت و ساز خوراکی‌هایی که می‌خورید را بهبود می‌دهد و تا حد زیادی یک سیستم ایمنی قوی ایجاد می‌کند.

ایمنی به خطر افتاده و عملکرد تنفسی
طب آیورودا، توانایی زنجبیل را برای تقویت سیستم ایمنی بدن ، قبل از تاریخ ثبت شده تحسین کرده است. این روش درمانی بر این باور است که چون زنجبیل بسیار در گرم شدن بدن موثر است، می‌تواند مواد سمی جمع شده در ارگان‌های‌تان را تجزیه کند. همچنین معروف است که زنجبیل دستگاه لنفاوی را، که درست مانند سیستم فاضلاب برای بدن است، پاک می‌کند.

دکتر اوز می‌گوید، ” زنجبیل با باز کردن کانال‌های لنفاوی و تمیز نگه داشتن آن‌ها، مانع از تجمع سمومی می‌شود که شما را مستعد ابتلا به عفونت به خصوص در سیستم تنفسی می‌کنند.” ترکیب روغن زنجبیل و روغن اوکالیپتوس یک درمان موثر برای افزایش ایمنی و بهبود تنفس است.

 عفونت باکتریایی
ژورنال میکروب‌شناسی و ضد میکروب‌ها در سال ۲۰۱۱ مطالعه‌ای منتشر کرد که در آن میزان تاثیر زنجبیل در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن مورد آزمایش قرار گرفته بود. محققان نیجریه با مقایسه‌ی توانایی زنجبیل و آنتی‌بیوتیک‌های متعارف برای کشتن استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک پیوژنز، کشف کردند که راه‌حل طبیعی درهر زمانی پیروز است!

داروها – کلرامفنیکل، آمپی‌سیلین و تتراسایکلین – نتوانستند با قدرت ضد باکتریایی عصاره‌ی زنجبیل برابری کنند. این موضوع مهم است زیرا این دو باکتری در بیمارستان بی‌نهایت شایع هستند و اغلب موجب بروز عوارض در بیمارانی می‌شوند که دچار اشکال در سیستم ایمنی‌شان هستند.

اگر لازم است برای عمل جراحی و یا ملاقات یک دوست به بیمارستان بروید، حتما کمی روغن زنجبیل همراه داشته باشید و چند قطره از آن را به آب‌تان اضافه کنید. به این ترتیب احتمال ابتلا به عفونت خطرناک استاف بسیار کم‌تر خواهد بود، و حتی می‌تواند به سرعت فرآیند درمان کمک کند! دیگر راه‌های درمانی که در برابر عفونت موثر هستند عبارتند از روغن پونه‌ی کوهی، روغن میخک و روغن گیاه پوست ‌کاغذی.

 عفونت‌های قارچی
از دیگر خواص دارویی زنجبیل درمان عفونت های قارچی است. این نوع عفونت که کنترل کردن‌اش به دلیل مقاومت فزاینده‌ای که در برابر داروهای رایج دارد، بسیار دشوار است، در برابر زنجبیل هیچ گونه شانسی ندارد. از ۲۹ گونه‌ی گیاهی که در مطالعه‌ی انجام شده در دانشگاه کارلتون ارزیابی شدند، زنجبیل به دلیل داشتن موثرترین عصاره در کشتن قارچ پیروز شد.

برای داشتن یک داروی قدرتمند ضد قارچ، چند قطره از روغن زنجبیل خالص را با روغن درخت چای و یک قاشق چای‌خوری روغن نارگیل مخلوط کنید، و تا سه بار در روز از آن استفاده کنید شکی نیست که این خواص دارویی زنجبیل همیشه به شما کمک می کند.

زخم‌ها و بازگشت اسید به مری
از دهه‌ی ۱۹۸۰، محققان فهمیده‌اند که زنجبیل می‌تواند زخم معده را درمان کند. اخیرا، دانشمندان هندی موفق شدند این اثر دارویی را دقیق‌تر ارزیابی کنند. آنها در مطالعه‌ای که در ژورنال تغذیه ‌ی مولکولی و تحقیقات مواد غذایی منتشر شده، کشف کردند که زنجبیل شش تا هشت بار از پریواسید، داروی انتخابی برای درمان بیماری بازگشت اسید به مری، قوی‌تر است!

 درد
زنجبیل به دلیل داشتن خاصیت ضد درد شناخته شده‌است. گینجرول برای تسکین درد عملکردی بسیار شبیه به کپسایسین دارد، یعنی روی گیرنده‌های وانیل‌اوید، که در انتهای عصب حسی واقع شده‌اند کار می‌کند. زنجبیل نیز درست مانند فلفل تند که زمان مصرف آن سوزش شدید اولیه‌ای احساس می‌کنید، کمی می‌سوزاند اما این حس سوختن فقط یک ثانیه طول می‌کشد، و محققان کشف کردند که زنجبیل نه تنها مسیر درد را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار می‌دهد، بلکه التهاب را که به خودی خود باعث درد می‌شود نیز تسکین می‌دهد.”

  سرطان
دانشمندان دانشگاه مینه سوتا با کار کردن روی موش‌های بدون سیستم ایمنی، کشف کردند که دادن زنجبیل به موش‌ها به مدت سه هفته، رشد سلول‌های سرطان روده‌ی بزرگ را به تعویق انداخت. محققان دانشگاه میشیگان این نتایج را درباره‌ی سرطان تخمدان تایید کرد. در واقع، آنها پی بردند که "درمان سلول‌های سرطان تخمدان با استفاده از زنجبیل، سبب مهار رشد عمیق در همه‌ی رده‌های تست‌شده‌ی سلول می‌شود.”

باسیل روفوگالیس، مدیر اجرایی تحقیقات و آموزش مرکز طب گیاهی، توصیه می‌کند که، "بهترین راه برای استفاده از زنجبیل به عنوان یک مسکن این است که در قالب یک چای چند بار در روز مصرف شود، اما در مورد مقدار پودر زنجبیل لازم در هر دوز و زمان مورد نیاز بین دوزها برای تاثیربخشی بالاتر، تحقیقات بیش‌تری باید انجام شود. "در بسیاری از افراد مصرف ۱۰۰۰ میلی‌گرم پودر ریشه‌ی زنجبیل – یا استفاده از روغن زنجبیل به میزان دو قطره و دو بار در روز – موثر است.

دیابت
گینجرول‌ها به طور گسترده‌ای به عنوان دارویی که به طور طبیعی دیابت را بهبود می‌دهند و حساسیت به انسولین را افزایش می‌دهند، شناخته شده‌اند. بر اساس این دانش، مطالعه‌ای از ژورنال کشاورزی و خواص شیمیایی مواد غذایی که در سال ۲۰۰۶ انجام شده، کشف کرد که گینجرول‌ها همچنین می‌توانند تجمع سوربیتول را در سلول‌های خونی انسان و موش‌هایی که با شکر تغذیه شده‌اند، شکست بدهند. به عبارت ساده، زنجبیل نه تنها از ابتلا به دیابت جلوگیری می‌کند – بلکه از بدن در برابر عوارض دیابت مانند رتینوپاتی دیابتی محافظت می‌کند و حتی این عوارض را بهبود می‌دهد.

بهترین روش‌ها برای استفاده از زنجبیل
اشکال و روش‌های زیادی برای استفاده از زنجبیل به نفع سلامتی‌تان وجود دارد. رایج‌ترین روش‌های استفاده از زنجبیل عبارتند از:

زنجبیل خام

 شما می‌توانید زنجبیل خام خرد شده را (به اندازه انگشت شست‌تان) هر روز صبح در اسموتی ‌تان بریزید و یا از آن در تهیه‌ی آبمیوه‌ی گیاهی خانگی‌ استفاده کنید.

روغن زنجبیل – قوی‌ترین شکل موجود از زنجبیل، روغن زنجبیل است، زیرا بالاترین میزان گینجرول را دارد. این ‌مورد روش شماره‌ی یک برای استفاده از زنجبیل به عنوان دارو است. این روغن را می‌توانیم به صورت خوراکی برای درمان اختلالات سلامتی استفاده کنیم یا به صورت موضعی با یک روغن حامل در ناحیه‌ای که درد دارد بمالیم. به طور معمول، دو تا سه قطره از روغن، دوز درمانی توصیه شده است.

چای زنجبیل

این فرم استفاده از زنجبیل معمولا برای از بین بردن حالت تهوع، حل مشکلات معده و آرام کردن بدن به کار می‌رود. یک فنجان از این چای را دو تا سه بار در روز بنوشید تا به کاهش التهاب کمک کنید. همچنین، می‌توانید کمی عسل خام و لیمو به چای اضافه کنید تا طعم فوق‌العاده‌ای به آن بدهید!

پودر زنجبیل

 استفاده از پودر زنجبیل برای پخت و پز یک راه عالی برای استفاده از این ادویه‌ی فوق‌العاده است. من از آن برای تهیه‌ی خوراک مرغ و کاری، پای کدو تنبل خانگی و اسموتی زنجبیل و توت برای صبحانه استفاده می‌کنم. همچنین، می‌توانید آن را به شکل مکمل به شکل کپسول با دوز توصیه شده‌ی ۱۰۰۰ میلی‌گرم در روز مصرف کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید