سرطان چیست ؟

در بیماری سرطان معمولاً برخی از سلولهای بدن بصورت نامنظم و بدون تدبیر خاص شروع به تکثیر کرده و میزان مرگ آن سلولها کاهش قابل ملاحظه ای می یابد. ویژگی بیماری های تومری این است که این بیماری ها از یک سلول شروع می شوند و پس از یک زمان معین که می تواند چند هفته یا ۳ تا ۵ سال باشد یک گروه سلولی پدید می آیند که به طور عمده از محیط پیرامونشان متفاوتند. در واقع این گروه از سلولها از لحاظ عملکرد و ساختار از سلولهای دیگر متفاوتند.
مهم ترین خصوصیت این سلولها ،تقسیم شدن خارج از کنترل آنهاست. به طور متوسط ۴ الی ۵ سال طول می کشد تا یک سلول تکی رشد کند و به یک تومور یک سانتیمتری تبدیل شود. در واقع هنگامی تومور قابل تشخیص است که اندازه ی آن به این حد برسد.

تعداد سلولهای سازنده ی تومور در این حالت ۱۰ میلیون است. سرطان دراین مرحله نهفته است. در این ۴ الی ۵ سال اول هنگامی که اندازه ی تومور سرطانی در حد قابل تشخیص نیست، تعداد فراوانی سلول می توانند از تومور جدا شوند. در این مرحله بیمار هیچگونه علائمی از بیماری نداشته و شکایتی نمی کند.

اگر حتی یکی از این سلولهای جدا شده از تومور اصلی در جای دیگر رسوب و جذب شود، فرد بیمار ممکن است دوباره دچار تومور گردد. این مساله حتی در شرایطی که تومور اولیه در سالهای ابتدائی برداشته شود نیز اتفاق می افتد.در اینجا این مسئله مهم است که بیماری هر چه سریعتر تشخیص داده شود زیرا اگر تشخیص سریعاً انجام شود می توان با این عمل جراحی و سایر روش های درمانی ،کلیدی تومرها را از بین برد.

سرطان در ایران

سن سرطان در ایران به زیر ۳۰ سال رسیده است اما متاسفانه در این شرایط هم به نظر می‌آید كه هنوز وضعیت سرطان در اولویت برنامه‌های نظام سلامــت كشور قرار ندارد. روند رشد سرطان در ایران در سال‌های اخیر بسیار نگران كننده است و بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، بالاترین میزان شیوع سرطان در خاورمـــیانه را دارد. به عقیده کارشناسان در این حوزه، در آینده نزدیک ایران با سونامی سرطان روبه‌رو خواهد شد.

مصرف نوشابه‌های قندی را کم کنید

نوشیدنی‌های قندی نه فقط موجب چاقی و دیابت می‌شوند بلکه ریسک سرطان رحم و تخمدان را نیز بالا می‌برند. طبق تحقیقات زنانی که زیاد نوشابه‌های قندی می‌نوشند 87 درصد بیشتر در معرض سرطان‌ رحم و تخمدان هستند که احتملا به دلیل اثری است که این نوشابه‌ها روی وزن دارند.

همچنین بخوانید:

بیشتر بایستید و کمتر بنشینید

مطالعات جدید نشان می‌دهد آنهایی که بیشتر طول روز را می‌نشینند، ریسک ابتلا به سرطان‌های کولون و تخمدان و رحم در آنها 24 درصد بیشتر از افرادی است که زمان کمتری می‌نشینند. اگر مجبور هستید زمان زیادی را روی صندلی بنشینید حتما در چند دقیقه یکبار از جای‌تان بلند شوید و راه بروید.

بروکلی بخارپز بخورید

بروکلی یک سوپر فود ضد سرطان است. مطالعات نشان داده بروکلی بخارپز حاوی گلوکوسینولات بیشتری نسبت به بروکلی آب پز، سرخ شده یا مایکرویوی است. پختن بروکلی در آب باعث می شود بیشتر مواد مغذی آن وارد آب شود.

سیر بخورید

این گیاه تند حاوی ترکیبات سولفور است که می‌توانند نیروی دفاعی طبیعی سیستم ایمنی را در برابر سرطان افزایش داده و این پتانسیل را دارند که به بدن کمک کنند از شر مواد شیمیایی سرطانزا رها شده و کاری کنند که سلول‌های سرطانی به طور طبیعی بمیرند؛ پروسه‌ای که به آن آپوپتوزیس می‌گویند. آزمایشات نشان می‌دهد زنانی که بیشتر سیر می‌خورند، 50 درصد کمتر در معرض سرطان روده هستند.

هر روز 15 دقیقه آفتاب بگیرید

تقریبا 90 درصد از ویتامین D بدن‌تان مستقیما از نور آفتاب تامین می‌شود، نه از غذا یا مکمل. مطالعات نشان داده کمبود ویتامین D می‌تواند ارتباط میان سلول‌های سرطانی را کاهش داده و از چسبیدن آنها بهم و پخش سلول‌های سرطانی پیشگیری کند. ویتامین D، به تکثیر درست سلولی و بازسازی آنها کمک می‌کند؛‌ ناهنجاری در این پروسه‌ها موجب رشد سرطان می‌شود. آنهایی که کمبود ویتامین D دارند بیشتر مستعد انواع سرطانها شامل سرطان سینه ، کولون، پروستات، تخمدان و معده هستند.

ضمنا پوکی استخوان ، دیابت و فلج چندگانه و فشار خون بالا هم از عوارض کمبود ویتامین D هستند. البته نباید بیش از اندازه در معرض نور خورشید قرار بگیرید زیرا منجر به سرطان پوست خواهد شد. چند دقیقه در روز استفاده کردن از آفتاب صبحگاهی کافیست.

چای سبز بنوشید

بیش از 50 مظالعه روی ارتباط چای سبز و ریسک سرطان انجام شده و همه‌ی یافته‌ها حاکی از کاهش احتمال سرطان سینه، تخمدان و رحم، پروستات و ریه در اثر نوشیدن چای سبز هستند. دانشمندان معتقدند ترکیبات قوی آنتی اکسیدان موجود در این چای، دلیل ضد سرطان بودن این نوشیدنی هستند.

کیوی بخورید

کیوی هر چند کوچک است و اغلب در سبد میوه ‌ نادیده گرفته می‌شود اما پُر از آنتی اکسیدانهای ضد سرطان مانند ویتامین C ، ویتامین E، لوتئین و مس است.

اتاق خواب‌تان را تاریک نگه دارید

تحقیقات نشان می‌دهد قرار گرفتن در معرض نور در شب می‌تواند ریسک سرطان تخمدان و سینه را در زنان کاهش بدهد. نور، تولید هورمون طبیعی ملاتونین در مغز را که تنظیم کننده‌ی چرخه‌ی خواب و بیداری است افزایش می‌دهد. تحقیقی نشان داد ریسک سرطان سینه در زنانی که در زمان بالاترین بودن میزان ملاتونین نمی‌خوابیدند بیشتر بوده است.

پیاز بخورید

دانشمندان دریافتند پیاز و پیازچه و موسیر دارای ویژگی‌های قوی آنتی اکسیدانی و ترکیباتی هستند که رشد سلول‌های سرطانی را مهار می‌کنند. اگر بوی پیاز را دوست ندارید می‌توانید ترب و پیاز چه بخورید.

هر روز 30 دقیقه پیاده روی کنید

این توصیه را که دیگر حتما بارها و بارها شنیده‌اید! مطالعات هم به اندازه کافی انجام شده و ثابت کرده که افراد فعال، خیلی کمتر از افراد غیر فعال در معرض انواع سرطان‌ها هستند. مطالعه‌ای نشان داده چهار هفته پیاده روی یا کوهنوردی، ریسک سرطان لوزالمعده را نصف می‌کند. این تاثیر به دلیل بهبود متابولیسم انسولین ناشی از ورزش است.

کمتر سیب زمینی سرخ کرده و چیپس بخورید

وقتی ماده‌ی غذایی در دمای بالا پخته یا برشته می‌شود، ترکیب سرطانزایی به نام آکریلامید در آن شکل می‌گیرد که نتیجه‌ی تغییراتی در آن غذاست. آکریلامید، ریسک بسیاری از سرطانها را افزایش می‌دهد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید