ماه رمضان با توجه به این که عادات غذایی تغییر می کند، مشکلاتی برای دستگاه گوارشی به وجود می آید. یکی از شایع ترین مشکلات گوارشی در رمضان، ریفلاکس معده و تشدید علائم آن است. با توجه به این که در ماه مبارک رمضان، یک وعده غذایی در سحر به وعده های غذایی ما افزوده می شود و فرد بلافاصله پس از سحر، به استراحت می پردازد لذا شرایط رفلاکس معده به صورت کامل در هر فردی فراهم می گردد. به طور کلی ریفلاکس معده به حالتی می گویند که در آن، محتویات معده و اسید معده برگشت پیدا کرده و شخص دچار تهوع، احساس سنگینی و سوزش سردل می کند. استراحتی که پس از خوردن سحری داریم، سبب می شود تا علائم ریفلاکس معده تشدید گردد و همین موضوع در روزه داران به هنگام بیداری، احساس سنگینی معده و حالت تهوع را به دنبال دارد. البته احساس برگشت محتویات غذا و معده نیز موجب آزار در برخی از روزه داران شده است.

سلامت و روزه داری در ماه مبارک رمضان

سلامت دستگاه گوارش

سلامت دستگاه گوارش

دقت کنید که اگر شما جزو افرادی هستید که سابقه ریفلاکس معده دارید در ماه رمضان ، این علائم در شما تشدید می گردد و برای پیشگیری از مشکلات گوارشی در رمضان و در خصوص این مشکل بهتر است پس از خوردن سحری، تا دوساعت از استراحت فاصله بگیرید که این عمل درصد زیادی از علائم ریفلاکس را کاهش می‌دهد. روزه داران باید تلاش کنند که در وعده سحر مایعات زیادی ننوشند. استفاده زیاد از مایعات سبب می شود تا حجم معده پرگردد و ریفلاکس معده را به دنبال داشته باشد. برای سلامت دستگاه گوارش در ماه مبارک رمضان بهتر است که از صرف غذاهای چرب در سحر پرهیز کنید چرا که این موضوع روند تخلیه معده را به کندی انجام می دهد و سبب باز شدن دریچه میان معده و مری می گردد. دقت کنید که نوشیدن چای بلافاصله بعد از غذا باعث تشدید علائم ریفلاکس در روزه‌ داران می گردد.  اگر میزان ریفلاکس معده شما شدید است، برای پیشگیری از آن می توانید از قرص‌هایی مانند فاموتیدین و رانیتیدین استفاده کنید که اسید معده شما را کاهش می دهد.

سلامت دستگاه گوارش در ماه رمضان

سلامت دستگاه گوارش در ماه رمضان

از دیگر مواردی که برای سلامت دستگاه گوارش در ماه رمضان توصیه می گردد، استفاده کمتر و با احتیاط تر چای است و معمولا پزشکان معتقدند که در این ماه بهتر است از ماءالشعیر طبیعی استفاده کنیم چرا که برای عطش اهمیت بسیاری دارد. و می‌توان این نوع ماءالشعیر را به‌صورت خانگی درست کرد. خیلی از افراد هستند که با توجه به عدم رعایت نکات در ماه رمضان، دچار مشکلات گوارشی می شوند و این معضل به دلیل روهم خوری، درهم خوری و با هم خوری به وجود می آید. جالب است بدانید که خوردن ماست با یک غذای دیگر نیز روهم خوری حساب می شود. چرا که ماست غذایی مستقل است و بنابراین با توجه به زمان محدود بین افطار تا سحر افراد باید در روش غذا خوردن دقت بیشتری کنند تا هم غذا به‌ درستی هضم شود و هم خواب مناسب داشته باشند.

سلامت دستگاه گوارش در رمضان

سلامت دستگاه گوارش در رمضان

برای سلامت دستگاه گوارش، بهتر است افراد در افطار، روزه خود را با آب گرم و در کنار خاک شیر باز کنند و پس از فاصله ای از افطار، غذای اصلی خود را میل کرده و سپس به مصرف نوشیدنی و میوه هایی به مانند کاهو بپردازند. خوردن کاهو، هویج و زیتون در ایام رمضان پیشنهاد می شود اما باید ترتیب غذا خوردن رعایت شود و پس از یک ساعت از مصرف نوشیدنی ها ، سالاد بخوابند تا در سحر بدون هیچ مشکلی بیدار شده و سحری خود را میل کنند. هر فرد بهتر است با غذای خود، سبزیجات ، خرما ، البته بدون افراط در مصرف، و زیتون پرورده مصرف کند و افرادی که اهل ورزش هستند باید در ماه مبارک رمضان، ورزش خود را کم کرده اما قطع نکنند.

 

در ماه رمضان برای روزه داری و سلامت از انجام ورزش های سنگین بپرهیزید و زمان ورزش خود را به اوقات شب انتقال دهید. برای افرادی که دیابت دارند باید در ماه رمضان با مشورت دکتر خود، به روزه داری بپردازند و دقت کنید که برخی از بیماران دیابتی پرخطر باید از گرفتن روزه بپرهیند چرا  که در اسلام هم آمده است که اگر زمانی اعمالی را که ثواب دارند، فردی انجام دهد و به بدنش آسیب وارد شود، در این حالت مرتکب گناه شده است.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید