کرونا ویروس یک بیماری عفونی و مسری است که عوارض زیادی را می تواند در فرد به جای بگذارد و سلامت را به طور جدی تهدید کند. طبق بررسی های انجام شده و گزارشات، سکته مغزی در کرونا در برخی بیماران دیده شده است و این نگران کننده خواهد بود. تانما در این مطلب ضمن بیان انواع و نشانه های کرونا ،در خصوص خطرات کرونا برای مغز و سکته مغزی کرونایی نکاتی را بیان می کند؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروسهای کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

کرونا چیست

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
سکته مغزی در کرونا

نشانه های کرونا

سکته مغزی و کرونا

سکته مغزی، اختلال حاد شناخت و هشیاری (دلیریوم)، اضطراب، گیجی و منگی، خستگی مفرط است. از طرفی کرونا ویروس، فقط یک بیماری تنفسی نیست و به مرور زمان بیشتر معلوم می شود که این ویروس می تواند طیفی از بیماری ها را در دستگاه عصبی ایجاد کند. در افراد مبتلا به کرونا دیده شده در خونشان لخته هایی ایجاد می شود و این لخته ها در ناحیه مغز ممکن است در افراد باعث سکته مغزی شود و بر سیستم عصبی نیز گاهی تأثیر خواهد داشت.برخی افراد بعد از ابتلا به کرونای نسبتا خفیف، از عوارض طولانی مدت آن بر توانایی های شناختی شان مثل حافظه، تمرکز و خستگی گفته اند.

با این حال بیشتر نگرانی ها مربوط به موارد شدید بیماریست. افرادی که به کرونا مبتلا شده اند به خصوص افرادی که سن بالا، فشار خون بالا، دیابت، سابقه بیماری های قلبی ــ عروقی، سابقه مصرف سیگار دارند بیشتر دچار سکته های مغزی می شوند. در چین بین ۲۵ تا ۳۰ درصد بیماران کرونایی بستری شده در معرض ابتلا به سکته مغزی بودند.

علل سکته مغزی کرونایی

کرونا ویروس با مکانیزم های مختلف می تواند میزان لخته سازی در عروق را افزایش داده و منجر به سکته های مغزی و قلبی می شود. همچنین این بیماری آسیب های جدی تری را در رابطه با سکته مغزی ایجاد می کند و اگر بیمار دچار عوارض شدید کرونا شد، باید از داروهای ضد لخته به عنوان پیشگیری استفاده کند.

به بیان دیگر مطالعات نشان می دهند که در نتیجه افزایش لخته شدن خون، سکته های مغزی با کووید-۱۹ پیوند خورده اند و حتی افراد جوان بدون عوامل خطر قبلی برای سکته مغزی نیز وجود لخته خون در سرخرگ های مغز را تجربه کرده اند.این گاهی اوقات بلافاصله و گاهی اوقات پس از ۱۰ روز از ابتلا به عفونت رخ داده است.

علائم سکته مغزی کرونایی

کووید ۱۹ به دلیل جهش هایی که داشته، علائم متفاوتی را در افراد مختلف از خود بروز داده است. هرچند در بیماران کرونایی شیوع تظاهرات عصبی کمتر از عوارض تنفسی است اما تظاهرات عصبی از جمله سکته مغزی در سیر بیماری یا به عنوان یکی از عوارض بیماری کرونا می تواند، بروز کند.

بی حرکتی، شدت بیماری، کمبود اکسیژن و التهاب از جمله عواملی هستند که عروق بیماران کرونایی را مستعد ترومبوز می کنند و اگر ترومبوز شریانی باشد، سبب سکته مغزی می شود. بنابراین اگر دشواری در تکلم و یا بی حسی در صورت، دست یا پا، یا بروز مشکلات ناگهانی در دید خود را تجربه می کنید باید فوری به پزشک مراجعه شود.

درمان سکته مغزی کرونایی

علائم سکته مغزی کرونایی

عوارض سکته مغزی کرونایی

این ویروس از طریق عروق خونی و یا هماتولوژیک می تواند در سیستم عصبی و مغز عوارض جبران ناپذیری ایجاد کند. فلج ناگهانی یک طرف دست و صورت از علائم مهم سکته مغزی است و باید سریع به اورژانس اطلاع داده شود، بعد از تشخیص به موقع و اقدامات درمانی اولیه، توانبخشی نیز از موضوعات مهمی است که عوارض سکته مغزی را کمتر کرده و بیمار بهبود می یابد.

پیشگیری از سکته مغزی کرونایی

سکته مغزی می تواند درجات متفاوتی از ناتوانی را بر جای گذارد. عواملی مانند چاقی، کم تحرکی، استرس ، چربی، دیابت و فشار خون از جمله عواملی است که احتمال بروز سکته مغزی را افزایش می دهد و می توان با سبک زندگی سالم ، تغذیه مناسب و ورزش از سکته مغزی جلوگیری کرد .

چهار ساعت اول بروز سکته مغزی بسیار اهمیت دارد و اگر فرد سریعا به مراکز درمانی منتقل شود می توان از بسیاری از آسیب های پیشرفته تر جلوگیری کرد . ممکن است فرد بر حسب درگیری قسمت های مختلف مغز علائمی چون بی حسی، فلج یک طرفه بدن، تاری دید ، اختلال در تکلم و سرگیجه های عصبی را تجربه کند .

درمان سکته مغزی کرونایی

سکته های مغزی به صورت ایجاد لخته در مغز یا حتی پارگی رگ و خونریزی مغزی ایجاد شده می شود . علت سکته، اختلال انعقادی یا آسیب به عروق است که در نتیجه ویروس ایجاد می شود؛ برای افرادی که سکته می کنند به موازات درمان کرونا ، درمان سکته مغزی نیز انجام می شود و اگر بیمار دچار عوارض شدید کرونا شد، باید از داروهای ضد لخته به عنوان پیشگیری استفاده کند.

در اکثر گایدلاین های (دستورالعمل ها) جدیدی که مربوط به بیماری کرونا است به پزشکان هشدار و آلارم داده شده که اگر فردی جوان یا میانسال بدون هیچ بیماری زمینه ای دیدند که به علت سکته مغزی حاد مراجعه کرده، قطعاً در (رأس) تشخیص باید کووید باشد، هر چند که درمان ها تقریباً مشتمل بر همان برخوردی است که با یک سکتهٔ معمولی می کنند، ولی باید آن را در نظر داشته باشند تا در اقدامات بعدی که برای بیمار انجام می دهند، حواسشان به آن عفونت زمینه ای نیز باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید