آبدوغ خیار یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که به عنوان یک غذای فصلی بسیار مورد استقبال ایرانی ها می باشد. آب دوغ خیار به دلیل اینکه به صورت خنک سرو می شود غذای مخصوص فصل تابستان است. درست کردن این غذا در فصل تابستان به دلیل گرمای طاقت فرسایش طرفدار زیادی دارد و افراد به خاطر ماهیت خنک و فوق العاده دلنشین آب دوغ خیار آن را در این فصل مصرف می نمایند. شما می توانید در این مقاله از تانما با انواع آبدوغ خیار آشنا شوید.

آبدوغ خیار

آبدوغ خیار سنتی

مواد لازم آبدوغ خیار

  • ماست : 250 گرم
  • دوغ : یک لیتر
  • گردو : 100 گرم
  • کشمش : 100 گرم
  • سبزی شامل ریحان، نعناع، پونه، مرزه و ترخون : 200 گرم
  • خیار : 3 عدد
  • پیاز : 1 عدد
  • خامه : 50 گرم
  • گل محمدی خشک شده : به مقدار لازم
آبدوغ خیار

آبدوغ خیار مجلسی

طرز تهیه آبدوغ خیار

در مرحله ی اول یک کاسه با اندازه مناسب تهیه کنید و ماست را درون کاسه بریزید. به این نکته دقت کنید که بهتر است از ماست چکیده برای تهیه آب دوغ خیار استفاده کنید. سپس با استفاده از یک همزن دستی یا برقی، ماست را به خوبی هم بزنید تا کاملاً صاف و یکدست شود. سپس در ادامه خامه را نیز به کاسه اضافه کنید و مجدداً آن را با همزن، هم بزنید تا مواد کاملاً با یکدیگر مخلوط شوند و فرم یکدستی به خود بگیرند.

در گام بعدی خیارها را بشویید و سپس آن ها را به صورت نگینی خرد کنید.سپس آن را به کاسه اضافه کنید.

مرحله بعدی نوبت اضافه کردن سبزی ها به آب دوغ خیار است. برای اینکار ابتدا نعناع، ترخون، ریحان، مرزه را پاک کنید و خوب بشویید.آن ها را خرد کنید و به مخلوط موجود در کاسه اضافه کنید. دقت داشته باشید که سبزی ها را خیلی خرد نکنید. اندازه آن ها مانند خیارهای نگینی شده باشد، کفایت می کند.

در گام بعدی کشمش ها را به خوبی بشویید و آن ها را در یک صافی بریزید تا آب اضافی آن ها خارج شود و خشک شود. همچنین گردوها را خرد کنید و سپس همراه کشمش به داخل کاسه آب دوغ خیار اضافه کنید.

بعد از اینکه مواد را به کاسه اضافه کردید و متوجه شدید که آب دوغ خیار شما بسیار غلیظ است. مقداری آب سرد را کم کم به آب دوغ خیار اضافه کنید تا به غلظت مورد نظرتان برسید.

در این مرحله مزه آب دوغ خیار را بچشید و نمک آن را تنظیم کنید. البته دقت کنید که در بعضی از دوغ ها نمک اضافه شده است و اضافه کردن دوباره ی نمک باعث شور شدن غذا می شود.

برای اینکه آب دوغ خیار شما عطر و طعم بی نظیری به خود بگیرد، در صورت تمایل از فلفل سیاه و گل محمدی خشک شده استفاده کنید. بعد از اضافه کردن این مواد، ظرف آب دوغ خیار را برای مدتی در یخچال قرار دهید تا هم غذا سرد شود و هم مواد به خوبی طعم یکدیگر را بگیرند.

برای سرو کردن آب دوغ خیار می توانید از نان هایی مانند تافتون، نان لواش و دیگر نان های سنتی در کاسه آب دوغ خیار ترید کنید.

می توانید در هنگام سرو آب دوغ خیار تعدادی یخ کوچک در آن بریزید تا غذای شما خنک و تگری باشد. دقت داشته باشید که این کار را از قبل انجام ندهید، زیرا با آب شدن یخ ها مزه ی آب دوغ خیار عوض می شود و بسیار آبکی خواهد شد.

آبدوغ خیار

آبدوغ خیار تهرانی

سبزی های آبدوغ خیار

نعناع، ترخون، ریحان، مرزه و در بعضی از مواقع گل محمدی از سبزی های اصلی آبدوغ خیار محسوب می شود.

آبدوغ خیار تبریزی

مواد لازم

  • دوغ ۱ لیتر
  • خیار ۲ عدد
  • خامه ۵۰ گرم
  • گردو ۱۰۰ گرم
  • کشمش ۱۰۰ گرم
  • نمک به اندازه کافی
  • سبزی خوردن ۳۰۰ گرم
  • ماست چکیده ۳۰۰ گرم
  • نان لواش به اندازه کافی

طرز تهیه

برای تهیه آبدوغ خیار ابتدا سبزی خوردن را پاک می کنیم و می شوییم و آبکش می کنیم و روی تخته آشپزخانه سبزی ها را خرد می کنیم و در کاسه ای بزرگ می ریزیم و بعد خیارها را می شوییم و برش های عمودی و افقی روی آن ایجاد می کنیم و خرد می کنیم تا مانند سالاد شیرازی به صورت مربع های کوچک خیارها شوند و داخل کاسه می ریزیم.

در کاسه ای بزرگ ماست را می ریزیم و بعد خامه را می افزاییم و خوب هم می زنیم تا یکدست شوند و بعد دوغ را اضافه می کنیم و مخلوط می کنیم اگر غلیظ بود مقداری آب به آن اضافه می کنیم و طعم آب دوغ را می چشیم و اگر نیاز بود کمی نمک به آن می افزاییم و سبزی و خیار خرد شده را به آب دوغ اضافه می کنیم و مواد را مخلوط می کنیم و مقداری نان لواش را با دست به تکه های کوچک تبدیل می کنیم و داخل مواد می ریزیم و مخلوط می کنیم.

در این مرحله گردو را با چاقو خرد می کنیم یا در آسیاب می ریزیم و پودرش را می ریزیم و کشمش را نیز می افزاییم و مواد را زیر و رو می کنیم و آب دوغ خیار آماده شده را در یخچال می گذاریم تا خنک شود و (اگر می خواهید سریع مصرف کنید چند تکه یخ در آب دوغ خیار بریزید)

آبدوغ خیار

آبدوغ خیار اصیل

آبدوغ خیار با گوجه

  • 2 عدد خیار
  • 2 عدد گوجه
  • 8 حبه سیر
  • 8 قاشق غذاخوری ماست
  • نعنا به میزان دلخواه
  • نمک به میزان لازم
  • 1 عدد نان لواش یا سنگک
  • نیم لیتر آب

خیار و گوجه و سیر را ریز خرد کنید نان ها را ریز کرده و به مخلوط خیار و گوجه اضافه کرده نمک و نعنا را اضافه کنید و ماست را روی نان بریزید و هم بزنید وکم کم آب سرد را اضافه کنید و با قاشق کامل مخلوط کنید.

تزیین آبدوغ خیار

در انتها آب دوغ خیار را با نعناع، پونه خشک شده، گردوی خرد شده، گل محمدی خشک شده و برگ نعناع تازه تزیین کنید.

آبدوغ خیار

تزئیین آبدوغ خیار

آبدوغ خیار با دوغ

آبدوغ خیار غذایی می باشد بسیار خوش طعم و دلچسب مخصوص فصل تابستان این غذا را هم می شود با دوغ سرو کرد و هم می شود آبدوغ خیار با ماست سرو شود. بستگی به ذائقه ی شما دارد.

آبدوغ خیار با خامه

در دستور قدیمی آب دوغ خیار خامه وجود ندارد و اضافه کردن آن به غذا کاملا اختیاری است.

آبدوغ خیار

آبدوغ خیار ساده

آبدوغ خیار با سیب گلاب

مواد لازم

  • ماست 2 کیلو
  • شیر 250 میلی لیتر
  • خامه 100 گرم
  • خیار 1کیلو
  • پیاز 2-3 عدد
  • سیب گلاب نیم کیلو
  • گردو 250 گرم
  • کشمش 250 گرم دارچین و نعناع و گل سرخ به میزان لازم
  • نمک و فلفل به میزان لازم
  • سبریجات معطر ( ریحان - ترخون - مرزه)

طرز تهیه

ابتدا در یک کاسه بزرگ ماست و خامه را مخلوط کنید وشیر را به تدریج اضافه کنید و به هم بزنید و در کاسه دیگر پیازها را رنده کنید و نیمی از خیارها را رنده کنید بقیه خیارها نگینی خرد کنید و به آن اضافه کنید سپس سیب های گلاب را خرد کنید و به آن اضافه کنید. سپس کشمش گردو و سبزیجات معطر و خشک گل محمدی به آن اضافه کنید و سپس نمک و فلفل را به آن اضافه می کنیم و نوش جان می کنیم.

آبدوغ خیار

آب دوغ خیار

آبدوغ خیار با پیاز

در تمام دستور های اصلی آبدوغ خیار پیاز وجود دارد ولی اگر طعمش را دوست نداشتید می توانید حذف کنید و یا اگر تمایل داشتید از پیازچه استفاده کنید.

آبدوغ خیار با سبزی خشک

در صورتی که دسترسی برای تهیه سبزیجات معطر تازه ندارید، می توانید از سبزیجات خشک نیز استفاده کنید.

آبدوغ خیار با شیر

شما می توانید به جای اضافه کردن آب به آب دوغ خیار، از شیر استفاده کنید. شیر همچنین باعث قوام بیشتر آب دوغ خیار می شود.

آبدوغ خیار با کشمش

به دلیل طبع سرد آبدوغ خیار از قدیم کشمش اضافه می کردند تا سردی این غذا گرفته شود و باعث اذیت معده نشود.

آبدوغ خیار

آبدوغ خیار شیرازی

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید