ترشی لبو یکی از محبوب ترین و البته خوشمزه ترین ترشی های نیمه ی دوم سال است و برای افزایش اشتها در فصل زمستان کاربرد دارد و با آمدن لبو علاقمندان خود را وسوسه می کند. لبو دارای خاصیت های فوق العاده ای است که آنتی اکسیدان بودن یکی از مهم ترین ویژگی های ترشی آن است. در این مطلب از تانما ما شما را با انواع ترشی لبو آشنا میکنیم.

انواع ترشی لبو

ترشی لبو

انواع ترشی لبو

طرز تهیه ترشی لبو

مواد لازم ترشی لبو

  • آب ۴ لیوان
  • نمک به اندازه کافی
  • چغندر قرمز ۵۰۰ گرم
  • سرکه سفید ½ لیوان

طرز تهیه ترشی لبو

برای تهیه ترشی لبو خانگی ابتدا چغندرها را تمیز می کنیم و با دقت می شوییم سپس در قابلمه ای قرار می دهیم و روی آن به مقداری که تا ۲ بند انگشت بالاتر از سطح چغندر قرمز ها آب باشد آب می ریزیم. در مرحله بعد قابلمه را روی حرارت ملایم قرار می دهیم

و اجازه می دهیم چغندرها به مدت۳۰ دقیقه به آرامی بپزند. پس از اینکه چغندرها به طور کامل پخت ، به آرامی آنها را از داخل قابلمه خارج می کنیم و در یک صافی قرار می دهیم و با آب سرد لبو ها را می شوییم و اجازه می دهیم تا کمی خنک شوند.

آب لبوها را نیز کنار می گذاریم. بعد از خنک شدن لبوها را پوست می گیریم و روی تخته آشپزخانه می گذاریم.۱ لیوان از آب لبو را با سرکه سفید و کمی نمک در قابلمه ای می ریزیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا به جوش بیاید.

باقی آب لبو را در ظرف پلاستیکی در بسته می توانید بریزید و در یخچال برای مدت کوتاه و در فریزر برای مدت طولانی تری نگهداری کنید و از آن برای انواع تزئینات غذا مثل رنگی کردن پلو ، کشک و … استفاده کنید.

تا جوش آمدن مخلوط سرکه و آب لبو مجددا به لبو های روی تخته آشپزخانه سر می زنیم و آن ها را به هر مدلی که تمایل داریم برش می دهیم و یا از قالب های متفاوت برای این کار استفاده می کنیم که البته یکی از زیباترین مدل قالب ها برای این ترشی قرمز رنگ،قالب های مدل قلب استکه باعث صد چندان شدن زیبایی ترشی های لبو خواهد شد.

به مخلوط سرکه گه گاه سر می زنیم تا اگر به جوش آمده است از روی حرارت بر داریم و کنار بگذاریم تا کمی خنک شود. لبوهای برش خرده را در شیشه ای کاملا خشک می ریزیم و مخلوط سرکه و آب لبو خنک شده را روی لبوهای داخل شیشه می ریزیم و درب شیشه را محکم می بندیم تا هوا در آن نفوذ نکند و به مدت ۱ هفته شیشه ترشی لبو را در جای خنک و خشک قرار می دهیم تا آماده مصرف شود.نوش جان

ترشی لبو

طرز تهیه ترشی لبو

ترشی لبو با انار

مواد لازم

چغندر : 4 تا 5 عدد متوسط

دانه انار : 1 لیوان

سرکه : 1 لیوان

آب لبو : 1 لیوان

نمک : 1 ق غ

شکر : 2 تا 3 ق غ

پودر گلپر ، فلفل قرمز ، سیاه دانه : به میزان لازم

طرز تهیه

اول باید چغندرها رو بپزیم ، برای اینکار لازم نیست پوست و سر و ته چغندرها رو بگیریم ، ولی دقت کنیم خیلی خوب باید شسته بشن ، بعد از اینکه شستیم میزاریم تو قابلمه و یه مقدار آب میریزیم و میزاریم یکی دو ساعتی بپزن ، همینکه کارد توش راحت فرو بره یعنی پخته شده ، تو این فاصله روی دونه های انار نمک میپاشیم و میزاریم کنار .

وقتی چغندرها پخت اونا رو از آبشون جدا میکنیم و پوست میگیریم و خورد میکنیم ، اندازه تکه های لبو دلخواهه ولی دیگه خیلی بزرگ نباشه.

تو یه قابلمه به میزان مساوی آب لبو و سرکه میریزیم و میزاریم بجوشه ، برای سرکه خیلی تفاوتی نمیکنه چه نوعی باشه ولی اگه از سرکه سفید استفاده کنید بهتره که رنگش خیلی تغییر نکنه. ضمنا اگه دوست دارین ترشیتون ترش تر باشه میتونید به نسبت آب لبو رو کمتر بزارین و به همون مقدار سرکه اضافه کنید ، با نسبت مساوی خیلی ترش نمیشه ولی خوش خوراکتره.

وقتی جوشید لبوهای خورد شده و انارها رو بهش اضافه میکنیم و میزاریم یکی دو قل بزنه ، چون سرکه تنها ممکنه طعم خیلی تیزی داشته باشه یه کم شکر بهش اضافه کنید بهتره ، میزانش هم سلیقه ایه ، همون دو سه قاشق مقدار معمولشه.

در هر حال خیلی لازم نیست بجوشه در کل یکی دو دقیقه کافیه ، خاموش میکنیم و میزاریم کامل خنک بشه.

تو شیشه مناسب میریزیم و میزاریم تو یخچال.

یک هفته بعد قابل استفاده است ولی میتونید همون موقع هم نوش جان کنید.

ترشی لبو

ترشی لبو با انار

ترشی لبو با هویج و سیب

روش تهیه ی ترشی لبو با هویج و سیب

برای تهیه هر دو نوع ترشی می توانید مواد خود را به صورت رنده شده و یا حبه حبه خرد شده با سرکه و نمک و فلفل مخلوط کنید. لبو و هویج را برای مدت زمان 2 دقیقه می توانید با مقداری از سرکه و یا آب بجوشانید تا به این ترتیب ترشی شما زودتر آماده گردد. اما بهتر است سیب را داخل آب و یا سرکه نجوشانید تا سیب ها له نگردند. اگر تمایل داشتید تا این دو مدل از ترشی شیرین باشند می توانید بنا به ذائقه خود مقداری از شکر در دستور پخت استفاده کنید.

ترشی لبو با گل کلم

مدار لازم

  • گل کلم 1 بوته
  • لبو1 کیلوگرم
  • سرکه 1 لیتر
  • سیب 4 عدد

طرز تهیه ترشی قرمز

ابتدا لبو ، سیب و گل کلم را خوب بشوید و پوست لبو و سیب را هم بگیرید و بعد از اینکه مواد خشک شدند به هر مدلی که می خواهید خرد کنید. سپس سیب و لبو را داخل سرکه بریزید و بر روی حرارت قرار دهید تا کمی نرم شوند . بعد از روی حرارت بردارید تا همه مواد خنک شوند. وقتی سرکه ، سیب و لبو خنک شدند گل کلم های خرد شده را هم به آنها بیفزایید و در ظرف های مورد نظر بریزید و بقیه سرکه را هم در ظرف بریزید تا ظرف پر شود. در ظرف را محکم ببندید و در محیطی ترشی ها را قرار دهید که نه گرم باشد و نه سرد . وقتی که ترشی ها جا افتاد میتوانید مصرف کنید.

ترشی لبو

ترشی لبو با گل کلم

ترشی لبو با شلغم

مواد لازم

  • شلغم 1 کیلو
  • لبوی کوچک 1 عدد
  • سیر ورقه شده 3 حبه
  • سرکه سفید 1 فنجان
  • آب 3 فنجان
  • نمک 2 قاشق چایخوری
  • برگ بو 1 عدد

برای تهیه ترشی ابتدا آب، نمک و برگ بو را در شیرجوش بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به جوش بیاید. هم بزنید تا نمک کاملا حل شود. ظرف را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید کمی خنک شود. سپس سرکه را به آب اضافه کنید. شلغم ها و لبو را پوست بکنید و خلالی خرد کنید.یک شیشه تمیز و بزرگ آماده کنید و شلغم ها، لبو و سیر خرد شده را داخل آن بریزید.

سپس ترکیب آب و سرکه و برگ بو را روی شلغم ها بریزید تا روی آن ها را بپوشاند. در شیشه را محکم ببندید و به مدت یک هفته در دمای اتاق، در جایی نسبتا خنک، قرار دهید تا ترشی آماده شود.بعد از این مدت رنگ لبو باعث قرمز شدن شلغم می شود و ترشی شلغم خوش طعم و خوشرنگی خواهید داشت.

نکته های کلیدی

این ترشی را تا چندین هفته می توان در یخچال نگهداری کرد. اما شلغم ها به مرور زمان نرم می شوند و تردی اولیه خود را از دست می دهند. بنابراین بهتر است این ترشی را حداکثر تا 6 هفته مصرف کنید . یکی دیگه از گزینه های جذابی که میتونید به این ترشی استفاده کنید گل کلمه. گل کلم هم مثل شلغم رنگ لبو رو جذب میکنه و صورتی میشه.

ترشی لبو

ترشی لبو با شلغم

ترشی لبو پخته

مواد لازم

  • لبو (چغندر) ۱ کیلو
  • نمک به میزان لازم
  • سرکه سفید به میزان لازم
  • آب ۲ لیوان

طرز تهیه

۱٫ لبوها را بشویید و داخل قابلمه قرار دهید. روی لبوها تا حدی آب بریزید که لبوها را بپوشاند. سپس روی حرارت متوسط قرار دهید و به مدت ۳۰ الی ۴۵ دقیقه بپزید. تا حدی که چنگال براحتی داخل لبو فرو رود. بسته به نوع لبو و برش های لبو زمان پخت می تواند متغیر باشد. ۲٫ لبوها را آبکشی کنید و آب آنها را نگهدارید. اجازه دهید لبوها کمی خنک شوند. سپس پوست آنها را جدا کنید و به قطعات یا اشکال دلخواه برش بزنید. لبوهای خرد شده را داخل شیشه مورد نظر بریزید. ۳٫ ۲ لیوان از آب لبو، سرکه و مقداری نمک را در یک شیرجوش بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. زمانی که مایع به جوش آمد آن را داخل شیشه و روی لبوها بریزید. درب شیشه را محکم ببندید و در جای خنک نگهداری کنید.

ترشی لبو

ترشی لبو پخته

ترشی لبو خام

مواد لازم

لبو (چغندر) : ۱ کیلو

سرکه : ۱ کیلو

آب لیمو ترش بزرگ : یک عدد

فلفل سیاه نیم کوب : ۱ قاشق چای خوری (در صورت دلخواه)

موسیر و سیر کاملا له شده: ۵۰ گرم

نمک : یک قاشق غذاخوری

آب : به مقدار لازم

طرز تهیه ترشی لبو خام

برای تهیه ترشی لبو خام ابتدا لبوها را تمیز بشوزید تا کاملا گل و لای آنها از بین برود.ترشی لبو خام در وقع با این اصطلاح شناخته شده است اما در اصل شما باید بین ۱ تا ۲ ساعت (بسته به سایز لبوها) حتما لبوها را نیم پز کنید چرا که در غیر اینصورت ترشی شما هم رنگ زیبایی نخواهد داشت (چرا که آب لبو برای ترشی نیاز است) و هم اینکه ترشی سفت خواهد بود و از خوردن آن لذت نخواهید برد.

وقتی لبوها نیم پز شدند، آنها را از قابلمه در آورده و پوست لبو ها را به صورت نازک بکنید و با فرم و مدل دلخواهتان خرد کنید، فقط سعی کنید خیلی ریز نشوند. بعد لبو های خرد شده را در یک ظرق شیشه ای دهان گشاد یا سفالی که از پیش برای ترشی لبو در نظر گرفته اید بریزید. سپس در قابلمه ای که لبوها را نیم پز کرده اید و آب لبو در آن است، سیر، نمک، سرکه، آب لیمو و فلفل سیاه را در آن ریخته و هم بزنید تا مخلوط شوند.

سپس سپس آنها را در ظرفی که لبوها را در آن ریخته اید، بریزید. مواظب باشید سطح آب بیش از سطح لبوها باشد. اگر مقدار آب لبوها، کافی نیست، سرکه روی آن اضافه کنید تا جاییکه سرکه کاملا سطح لبوها را بپوشاند.سپس درب شیشه را ببندید و ترشی را در در یخچال قرار دهید.

ترشی لبو شیرین

مواد لازم

  • لبو یک کیلو
  • شکر 2 قاشق غذاخوری
  • سیاه دانه 2 قاشق غذاخوری
  • تخم گشنیز 1 قاشق غذاخوری
  • دانه فلفل 5 عدد
  • سرکه به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم

طریقه پخت ترشی لبو شیرین

قبل از هر کاری لبو ها را به خوبی بشویید تا هیچ گلی در میان بافت آن باقی نماند.

حالا بدون اینکه لبوها را از سر و ته برش بزنید آنها را داخل مقداری از آب ریخته و اجازه دهید تا لبوها نیم پز شوند.

در این مرحله لبوها را از آب خارج کرده و آنها را به هر شکلی که دلخواه شماست برش بزنید.

لبوهای برش خورده را با مابقی مواد و سرکه بر روی اجاق گاز گذاشته و مجدد اجازه دهید تا حدود 2 تا 5 دقیقه با سرکه جوشیده و پخته تر گردد.

حال ترشی را از روی شعله برداشته و آن را داخل ظرف بریزید و اجازه دهید تا کاملا سرد شده و درب آن را ببندید و برای چند روز داخل یخچال قرار دهید.

این ترشی در همان روز اول نیز قابل سرو خواهد بود، اما اگر تمایل دارید تا طعم سرکه بیشتری را به خود بگیرد می توانید آن را برای سه تا چهار روز دیگر داخل یخچال استراحت دهید.

نکته : بافت این نوع از ترشی لبو کمی نرم خواهد بود، که اگر تمایلی به این بافت ندارید می توانید از قبل لبوهای خود را نپخته و آنها را به صورت خام با مواد دیگر مخلوط کرده و در یخچال قرار دهید.

ترشی لبو

ترشی لبو شیرین

ترشی لبو با کلم قرمز

مواد لازم

  • هویج ۵۰۰ گرم
  • به ۳۲۰ گرم
  • کلم قرمز ۵۰۰ گرم
  • گل کلم ۶۰۰ گرم
  • شلغم ۵۰۰ گرم
  • فلفل تند ۴ عدد
  • نمک به میزان لازم
  • گلپر به دلخواه
  • سرکه ۱/۵ لیتر
  • سیر ۷ حبه

طرز تهیه ترشی کلم قرمز و لبو

در ابتدا هویج، به، لبو و شلغم ها را شسته و بصورت نگینی برش دهید وبا مقداری سرکه بگذارید به مدت ۵ دقیقه بجوشد.کلم قرمز را خیلی ریز خرد کرده، (شکل ظاهری ترشی کلم قرمز و لبو به یک اندازه باشد.) بشویید و اجازه دهید خشک شود.

سپس گل کلم را ریز خرد کرده و در آب خیس نمایید تا آلودگیهای داخل کلم خارج شود. بعد از آبکشی بگذارید تا آب اضافی خارج و خشک شود.فلفل ها را به اندازه یک بند انگشت برش زده و کنار بگذارید. سیرهای حبه شده را پوست گرفته و کنار بگذارید.تمامی مواد را با هم مخلوط نموده، نمک را اضافه کرده و هم بزنید.
بقیه سرکه را داخل قابلمه ریخته و روی شعله گاز قرار دهید تا یک قل بزند. وقتی سرکه داغ شد روی مواد مخلوط شده ریخته وهم بزنید تا همه مواد به سرکه آغشته شود. اجازه دهید تا مواد ترشی کلم قرمز و لبو خنک شود.
در انتها ظرف مناسبی را انتخاب نمایید و از مواد ترشی مقداری را داخل ظرف بریزید. چند تکه فلفل تند و سیر داخل ظرف بیاندازید. این کار را تا انتها انجام داده تا تمامی مواد داخل ظرف قرار گیرد.درب ظرف را بسته و مدت ۱۰ الی ۱۵ روز اجازه دهید تا ترشی کلم قرمز و لبو جا بیفتد. نوش جان

نکات

  • گلپر بخاطر طعم متفاوتی که دارد استفاده از آن دلخواه میباشد.
  • استفاده از به باعث عطر و طعم خوبی در ترشی میشود.
  • نسبت به ذائقه خود میتوانید مقدار فلفل را کم یا زیاد نمایید.
  • باید تمامی مواد ترشی خشک باشد تا کپک نزند.
  • تمامی مواد باید یک اندازه باشد تا ترشی شکل ظاهری زیباتری داشته باشد.
ترشی لبو

ترشی لبو با کلم قرمز

آیا این مطلب مفید بود؟ 1
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید