فلافل غذای ساده ودوست داشتنی

  فلافل یعنی یک گلوله نخود سرخ شده با ادویه جات که مهمترین آن فلفل میباشد که بدلیل وجود فلفل فراوان این غذا به فلافل مشهور شده است واز این جهت این غذای خوشمزه نام فلافل را با خود یدک میکشد.ابتدای به تاریخچه فلافل و علل وجود آمدن و فنون پخت فلافل خواهیم پرداخت با تانما همراه باشید

تاریخچه  فلافل پیدایش این توپکهای خوشمزه

فلافل

فلافل

 فلافل یعنی یک گلوله نخود سرخ شده با ادویه جات که مهمترین آن فلفل میباشد که بدلیل وجود فلفل فراوان این غذا به فلافل مشهور شده است واز این جهت این غذای خوشمزه نام فلافل را با خود یدک میکشد.ابتدای به تاریخچه فلافل و علل وجود آمدن  و فنون پخت فلافل خواهیم پرداخت که دستور آن  به شرح زیر میباشد:

فلافل در ابتدا به دست مسیحیان مصر ابداع شده مسیحیان در چند روز روزه داری خود از خوردن غذاهای گوشتی اجتناب میکنند نیاز آنها به یک غذای گیاهی ساده خوشمزه ومقوی آنها را بر ان داشت تا فلافل را به وجود بیاورندبعد از مصر به سایر نقاط جهان همچون شام – بغداد- اهوازوغیره تهیه ان گسترش یافت لازم به ذکر است که طرز تهیه فلافل در تمام نقاط دنیا تقریبا مشابه است فقط در استفاده از ادویه و موادی که با ان سرو میشود متفاوت میباشد

حال دستور پخت چند نوع فلافل را از نظر خواهیم گذراند:

فلافل اهوازی :

فلافل

فلافل

 دستور پخت فلافل اهوازی بدین شرح است،برای تهیه این نوع فلافل نخود ها رابه مدت یک شب در ظرفی پر از اب باید بریزید تاخیس بخوردبهتر است هر چند ساعت یک بار اب آن را عوض کنید این کار باعث میشود نفخ نخود به حداقل برسد مرحله بعد پیاز وسیر را پوست گرفته و رنده کنید و حتما اب پیاز و سیر را بگیرید تا مانع شل شدن مواد فلافل شود .سپس نخود ها ی ابکش شده راچرخ کنید بهتر است چرخ شده نخود حالت زبری داشته باشد . مرحله بعد سیب زمینی ها را درون قابلمه ای بگذارید با کمی نمک به مدت نیم ساعت ابپز شود سپس سیب زمینی ها را رنده کنید سپس تمام مواد که شامل نخود چرخ شده – سیب زمینی رنده شده – سیرو پیاز اب گرفته شدهرا با هم مخلوط کرده و به خوبی ورز دهید

حال زرد چوبه و نمک وفلفل رب گوجه فرنگی را اضافه کرده دوباره ورز دهید در اخر فلافل اهوازی شما اماده ی سرخ کردن است از مایع با فلافل زن یا دست به اندازه کافی بردارید و درون روغن با دمای 160 درجه سانتی گراد سرخ کنید از این جهت باید دمای روغن زیاد باشد که فلافل به ظرف نچسبد.

وقتی فلافل ها سرخ شد با گوجه فرنگی و کاهو- خیار شور- سس فلافل خوزستانی که طرز تهیه ان را در زیر بیان خواهیم کرد سرو کنید .نوش جان

سس فلافل خوزستانی :

جا دارد که بگوییم فلافل یک غذای خیابانی در کشور ما به حساب می آید که به صورت ساندویج سرو میشود  در ابتدا در ایلام با نان سنتی به نام سمون و سس انبه سرو می شد

طرز تهیه سس خوزستانی :

فلافل

فلافل

سرکه و مقداری اب – نمک-و فلفل دو قاشق غذا خوری رب گوجه فرنگی – ودو قاشق غذا خوری پودر انبه- کمی تمر هندی سلیقه ای میتوانید با هم مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید تا به غلظت برسد البته لازم به ذکر است که ابتدا همه مواد را مخلوط کرده و اب را کم کم و اهسته به مواد بیافزایید تا  سس به غلظت مناسب برسد بعد حرارت دهید.

فنون وراز رمز و دستور پخت فلافل

1 – ابتدا باید طوری نخود ها را چرخ کنید که دانه های آن از دانه های شکر درشت تر باشد تا فلافل شما  از هم نپاشد .

2- اب پیاز وسیر را که رنده کرده اید حتما بگیرید تا مایع فلافل شل نشود

3- هنگام سرخ کردن از داغ بودن روغن حتما اطمینان حاصل کنید چون اگر روغن داغ نباشد فلافل در تابه از هم میپاشد .

4- اگر مایع فلافل شما خیلی شل شده میتوانید به ان تخم مرغ اضافه کنید ولی طعم فلافل شما شبیه کتلت خواهد شد پس در اندازه مواد وروش تهیه مواد دقت کنید تا مجبوربه اضافه کردن تخم مرغ نشوید.

فلاقل

فلافل

5- نخود ها  هر چقدر بیشتر خیس بخورندباطبع فلافل بهترو خوشمزه تری خواهید داشت.

6- شما میتوانید به مایع فلافل مقداری بکینگ پودراضافه کنید که موجب ترد شدن وپوک شدن فلافل میشود.

7- نکته دیگر میتوانید به مخلوط فلافل خود مقداری نان تست اضافه کنید که در خوشمزه تر شدن ان بی تاثیر نیست.

8- برای از بین بردن نفخ این غذا در ترکیبات ادویه ی ان میتوانید زیره هم اضافه کنید.

9- بهتر است همراه فلافل از ترشی انبه یا ترشی بادمجان استفاده کنید .

10- بجای رب گوجه فرنگی میتوانید از یک گوجه فرنگی تازه رنده شده استفاده کنید .

11- فلافل در اصل یک غذای تند است پس اگر با غذاهای تند مشکلی ندارید بهتر است دراین غذا از فلفل بیشتری استفاده کنید.

12- برای سرخ کردن فلافل از یک ظرف کوچک اما گود استفاده شود تا فلافل درون روغن مغز پخت شود

13- قبل از سرخ کردن فلافل مقدار کمی اب به ان اضافه کنید بعد قالب بزنیدچون این کار باعث ترد تر شدن فلافل ها میشود.همچنین به این نکته توجه کنید که فلافل نباید خیلی سرخ شود چون باعث سفت شدن آن میشود.

حال دوباره برمیگردیم به طرز تهیه چند نوع فلافل دیگر :

فلافل عربی:

فلافل عربی

فلافل عربی

 

  برای تهیه روش و دستور پخت فلافل عربی، شما فقط به 500 گرم نخود – 4 حبه سیر – 2 قاشق غذاخوری ارد نخود چی – نمک و فلفل و ادویه دلخواه نیاز دارید.

بعد از خیس خوردن نخود ها 24 ساعت درون اب آنهارا ابکش کرده وبه همراه سیرها 2تا 3 بار چرخ میکنیم برای 500 گرم نخود شما به دو تاسه قاشق غذا خوری آرد نخود چی احتیاج دارید نمک – ادویه کاری – فلفل قرمز – هر کدام به مقدار لازم اضافه کرده بعد قالب میزنیم سرخ میکنیم.

فلافل یکی از پر طرفدارترین ودر عین حال  یکی از سالم ترین فینگرفود هادر سراسر جهان است .در زیر دستور یکی از اصیل ترین نوع فلافل که همان فلافل بیروتی یا لبنانی است برای شما بیان خواهیم کرد:

نخود خیس خورده –  یک عدد پیاز متوسط – سیر تازه 5 حبه- گشنیز وجعفری ساطوری شده2 قاشق غذاخوری- نمک- ادویهفلافل اگر در دسترس بود اگر نبود شما میتوانید از پودر فلفل قرمز به اندازه ی یک ونیم قاشق چایخوری – فلفل سفید یک چهارم قاشق چایخوری – پودر زیره و بکینگ پودر هر کدامیک قاشق چایخوری – ارد نخود چی 2 قاشق غذاخوری – روغن به جهت سرخ کردن

نخود  و جعفری و گشنیزو سیربا پیازو زیره همه را با هم چرخ کنید یا در میکسر بریزید ومیکس کنید سپس ادر نخود چی با بکینگ پودر را با مواد فوق اضافه کرده مقدار ارد نخود چی باید به اندازه ای باشد که خمیر حالت شل نداشته باشد و به راحتی بشود آن را قالب زد بعد از مخلوط کردن همه مواد روی ظرف را بپوشانید ودر یخچال برای مدتی نگه دارید و بعد میتوانید فلافل را شکل دهید و سرخ کنید.

فلافل

فلافل

لبنانی ها فلافل را با سالادی بنام (تبوله)وسیب زمینی سرخ شده وسس مشهور خود که ان هم از نخود تهیه میشود که نام سس هوموس میباشد سرو میکنند.

در ایران فلافل را بیشتر با نان باگت سرو میکنند در حالی که نان اصلی که با فلافل خورده میشود نانی است بنام  پیتا.نان پیتا نان گرد ی است که با ارد گندم درست میشود که در زمان خمیرکردن به خمیر استراحت زیادی داده میشود تا خمیر به حد کافی باصطلاح ور بیاید

ادویه هایی که در فلافل مورد استفاده قرار میگیرد:

پودر انبه نصف قاشق مربا خوری – فلفل سیاه بمقدار لازم- فلفل قرمز یک قاشق چایخوری – زرد چوبه نصف قاشق مربا خوری – بکینگ پودر یک قاشق مربا خوری – پودر سیریک قاشق چایخوری-

پودر جوز هندی اندکی – مقداری هم کاری – پودر تخم گشنیز نصف قاشق مربا خوری –

 پودر جوز هندی و پودر گشنیز از ادویه های فلافل هستنداستفاده از این ادویه های فلافل جزو راز و رمز پخت فلافل محسوب می شوند.

نوش جان .

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید